Copy

KENNISFLITSSUIKERS

JUNI 2016
Voor de zomer echt begint, sturen wij u nog graag de derde ‘KennisFlitsSuikers’, de digitale nieuwsbrief van het Platform Suikers & Voeding. Zo blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en achtergrondinformatie over suikers. In deze kennisflits:  
 • De presentatie over 'verborgen suikers' van Paul Mesters, directeur productie bij Suiker Unie
 • Nieuwe animated infographic: Functies van suiker in voedingsmiddelen
 • Suikers en zoetstoffen, gif of zegen? Prof.dr.ir. Kees de Graaf geeft het antwoord. 
 • Interview Ilse Ebbens, directeur sales en marketing bij Concorp, over de perceptie van suiker onder consumenten en binnen het bedrijf 
 • De reactie van Kenniscentrum suiker & voeding op That Sugar Film
'VERBORGEN SUIKERS'


Van 30 mei tot en met 3 juni hield de World Sugar Research Organisation, een internationale onderzoeksorganisatie gesteund door de wereldwijde suikerindustrie, haar jaarlijkse bijeenkomst in Amsterdam. Besproken werd onder andere: recente onderzoeksresultaten met betrekking tot suiker en gezondheid, het imago van suiker en populaire thema’s als ‘verborgen suikers’. Dit laatste werd toegelicht in een presentatie van Paul Mesters, directeur productie bij Suiker Unie. Hieronder een aantal belangrijke punten uit zijn presentatie.
 • 'Verborgen suikers' (onofficiële term!) worden gezien als suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd waarvan de consument de aanwezigheid niet verwacht of niet begrijpt. Ze worden overigens wel gewoon vermeld op het etiket in overeenstemming met de etiketteringswetgeving (en zijn in die zin niet 'verborgen'). 
 • ‘Verborgen suikers' hebben wel degelijk een functie (naast eventueel een zoetende functie) in voedingsmiddelen: 
  • Suikers in een kleine hoeveelheid (<1%) dienen in veel voedingsmiddelen als drager voor extracten van kruiden, specerijen en aroma’s. Extracten (=een stabiel concentraat van een kruid of specerij) zorgen voor kleinere transportvolumes en verspilling van oogstproducten. Tegelijkertijd worden voedselveiligheid en houdbaarheid van het eindproduct verbeterd. 
  • Suikers dienen als voeding tijdens fermentatie door gewenste micro-organismen in onder andere vleesproducten en brood. Met name in gefermenteerde worsten (zoals salami) voorkomt het proces van fermentatie de groei van ongewenste (ziekmakende) micro-organismen. Suikers worden omgezet in melkzuur, koolzuur, natuurlijke aromatische stoffen, et cetera, en zijn dus niet meer aanwezig in het eindproduct. Op het etiket van het voedingsmiddel staan ze echter wel vermeld in de ingrediëntenlijst.  
  • Suikers beschermen eiwitten in voedingsmiddelen tegen beschadiging tijdens invriezen, ontdooien of verhitten. Suikers in marinades zorgen bovendien voor minder taai vlees.  
  • Suikers zorgen voor een bruine kleur in voedingsmiddelen (door middel van karamellisatie en de Maillardreactie). 
 • Minder dan 10% van alle toegevoegde suikers zit in voedingsmiddelen waar men het over het algemeen niet verwacht (de zogenaamde ‘verborgen suikers’). De overige 90% is toegevoegd aan voedingsmiddelen als koek, snoep, frisdrank, chocolade, et cetera.
 • Conclusie: toegevoegde suikers met een technologische functie dienen ter bevordering van de voedselveiligheid en duurzaamheid (langere houdbaarheid/conservering) en worden in veel gevallen in kleine hoeveelheden toegevoegd.

> Meer informatie over functies van suikers in voedingsmiddelen? Lees onze recente literatuursamenvatting Functionaliteiten van suikers in voedingsmiddelen en in gezondheid of bekijk de factsheet Suikers op het etiket.
INFORMATIEVE FILMPJES

Animated infographic: Functies van suiker in voedingsmiddelen

Suiker is meer dan alleen een zoetmaker. Het filmpje zet een aantal functies van suiker op een rij. Wat doet suiker bijvoorbeeld in ketchup en hoe zorgt het voor een langere houdbaarheid van fruit in jam?
Functies van suiker in voedingsmiddelen
Vergeet het filmpje niet te delen met collega’s en op social media!
Tweet
Share
Share
+1
Forward
IN DE MEDIA

Reactie op That Sugar Film


Sinds mei 2016 draait That Sugar Film van filmmaker Damon Gameau in een aantal Nederlandse bioscopen. In november 2014 kwam deze documentaire al uit in Australië, waarin Gameau suiker in een kwaad daglicht zet. Kenniscentrum suiker & voeding ontving naar aanleiding van de film een aantal vragen. Op onze website gaven wij deze reactie.

BLOGGERSEVENT 'THE BIG FIVE'

Suikers en zoetstoffen: gif of zegen?


Vijf wetenschappers spraken dinsdag 14 juni 2016 over veelbesproken voedingsthema’s op het bloggersevent van Voeding Nu, The Big Five. Voedingsmiddelen die aan bod kwamen waren onder andere brood, kokosvet en zoetstoffen/suikers. Prof.dr.ir. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag van Wageningen University sprak in zijn presentatie ‘Zoetstoffen en suikers: gif of zegen?’ over de gezondheidseffecten van suikers en zoetstoffen.

Hieronder een aantal van zijn bevindingen:
 • Inname van suikers is stabiel sinds de jaren ‘80: suikers (van nature aanwezig + toegevoegd) dragen steeds rond de 20% bij aan de energie-inname.
 • Uit verschillende studies blijkt: er is geen relatie tussen de inname van suikers, gevoeligheid en voorkeur voor zoet (denk aan de zogenaamde ‘zoetekauwen’, red.) en obesitas.
 • De Gezondheidsraad concludeert wel in de Richtlijnen goede voeding 2015 dat een verhoogde inname van suikerhoudende dranken zorgt voor gewichtstoename.
 • Dat komt omdat vloeibare suikers (in bijvoorbeeld appelsap) minder verzadigen dan vaste suikers (in bijvoorbeeld appels).
 • Vervanging van suikers door zoetstoffen (in dranken, red.) kan dus bijdragen aan een verminderde calorie-inname en gewichtsreductie.
 • Conclusie: suikers en laag-calorische zoetstoffen zijn geen gif, maar een zegen. Ze maken eten lekker. Echter, consumptie van ‘zacht en voorgekauwd’ voedsel is niet wenselijk.
> Lees hier het volledige persbericht over het bloggersevent op de website van Voeding Nu.
 
AAN HET WOORD

ILSE EBBENS, DIRECTEUR SALES EN MARKETING BIJ CONCORP
'Wij mogen best trots zijn op onze suikerwerkcultuur!' 


Kenniscentrum suiker & voeding gaf begin juni een presentatie over suiker, voeding en gezondheid voor het sales- en marketingteam van Concorp (producent van onder andere Autodrop). Wij spraken Ilse Ebbens, directeur sales en marketing. Over de perceptie van suiker zegt ze: ‘Wij maken eerlijke producten en het is zonde dat het onderwerp suiker zo eenzijdig wordt belicht.’
 

Hypes

Het onderwerp ligt vooral gevoelig als het om kinderen gaat, zegt Ebbens. ‘En retailers zijn op het moment druk bezig met het ontwikkelen van ‘verantwoorde schappen’. Retailers gaan mee met de hypes, constateert Ebbens. ‘Suikervrij, glutenvrij’, et cetera. Ook de media zet suiker in een negatief daglicht. Maar van consumenten hebben we vooralsnog geen negatieve reacties gehad.’
 

Trotse werknemers

Onze werknemers zijn erg trots op de producten die we maken, constateert Ebbens. ‘Ze kunnen het onderwerp goed relativeren en beseffen dat het uiteindelijk gaat om calorie-inname versus verbruik door bewegen.’ Dit is nog eens bevestigd tijdens jullie presentatie, zegt ze. ‘De balans is essentieel voor een gezond gewicht. Suiker is niet slecht, mits je de calorieën verbruikt door voldoende lichaamsbeweging. Én de mate van consumptie is erg belangrijk, het blijft een bron van ‘lege calorieën’, suiker levert nu eenmaal geen vitamines en mineralen.’ De vraag voor Ebbens is nu: wat doen wij als branche met deze informatie? Concorp besteedt al veel aandacht aan aspecten als portiegrootte, suikervrij en biologisch. ‘Maar wat kunnen wij nog meer doen?’
 

Maximale smaakbeleving

De innovatie is nu vooral gericht op kleine porties met een maximale smaakbeleving, vertelt Ebbens. ‘Pittige Patsers zijn hier een goed voorbeeld van: snoepjes met drop met vloeibare vulling en een extreme coating (zout, peper, zuur), heel intens!’ Op deze manier wil Concorp consumenten het gevoel geven dat ze met weinig snoepjes zichzelf toch hebben verwend. Ebbens tenslotte: ‘Wij maken eerlijke producten en het is zonde dat suiker zo eenzijdig wordt belicht. Wij mogen best trots zijn op onze suikerwerkcultuur!’

Kenniscentrum suiker & voeding geeft presentaties!


Voedingsmiddelenbedrijven die meer willen weten over de relatie suikers, voeding en gezondheid kunnen gebruik maken van de professionals van Kenniscentrum suiker & voeding. In een presentatie voor werknemers kan bijvoorbeeld worden gestart met een quiz over suikers. Niet alleen een leuke start voor de deelnemers, ook het kennisniveau wordt zo duidelijk. In de bijeenkomst spelen we in op actualiteiten en leggen we uit wat suikers doen in het lichaam en hoe ze worden verteerd. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn suikerconsumptie, richtlijnen en de productie van (biet)suiker. Hardnekkige fabels –zoals die van suikerverslaving– worden ontkracht. Er is tijdens zo’n presentatie volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar te discussiëren.
 
> Wilt u meer informatie over de presentaties die Kenniscentrum suiker & voeding verzorgt? Neem contact op met Nanine Gieles: ngieles@kenniscentrumsuiker.nl 

Suikerfeiten onder handbereik

Kenniscentrum suiker & voeding heeft speciale app ontwikkeld: suikerfeiten.nl. Veel gestelde vragen over suiker in relatie tot voeding en gezondheid worden hier beantwoord.
Het Platform Suikers & Voeding is een initiatief van de suikerproducerende en suikerverwerkende industrie en wil de kennis van suikers verbeteren door deze in overeenstemming te brengen met de (wetenschappelijke) feiten en duidelijkheid te scheppen over de rol van suikers in onze voeding en gezondheid.

KennisFlitsSuikers is een uitgave van Kenniscentrum suiker & voeding
meer informatie: www.kenniscentrumsuiker.nl
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrumsuiker · Parkstraat 5 · Baarn, Utrecht 3743 ED · Netherlands