Windmolens in Soest
De resultaten
Wilt u windmolens in de Soester polder? Iets meer dan 70% geeft 'nee' als antwoord. Bijna 20% van de deelnemers wist niet eens van de plannen voor windmolens in de polder. De meerderheid is wel in meer of mindere mate voor windmolens, niet in alle gevallen mooi, maar de meeste zien ze het liefst geplaatst op zee. Zonne-energie wordt als alternatief genoemd. Ook bij energieopwekking aandacht schenken aan milieuaspecten in bijvoorbeeld China. Over het veranderende landschap als het gevolg van energieopwekking, de zogenaamde 'energielandschappen', bent u erg verdeeld. Bijna 50% vind dat we het huidige landschap moeten bewaken en 33% vind dat we er niet aan ontkomen dat het landschap veranderd.
Opvallend is de relatieve onbekendheid en impopulariteit van de duurzaamheidslening van de gemeente Soest. Terwijl de respondenten een redelijk goed geïnformeerde groep is, wist ruim een derde niet dat deze regeling bestaat of wat die inhoudt. Mensen die het wel weten uiten kritiek in het commentaar vak.
Minder opvallend is dat iedereen duurzaamheid belangrijk vindt, maar niet ten koste van alles. Tegelijkertijd lijkt er een meerderheid voor een sterkere stimulering, dan wel verantwoorde ‘dwang’ bij het invoeren van energiebesparende maatregelen. Mensen doen wel zelf al veel aan duurzaamheid: Zonnepanelen, zonneboiler, ledverlichting, volledig isolatie woning, warmte terugwin installatie, groen dak/sedum dak, hemelwater kan weg in de tuin, veel fiets gebruiken, gebruik greenwheels, dubbel glas, afvalscheiding, groene stroom, verwarming graadje lager. Sommigen zouden graag zonnepanelen aanschaffen via een coöperatie omdat het eigen dak niet geschikt is.
Geheel open was de vraag hoe we als gemeente 20% energiebesparing kunnen realiseren. De antwoorden leveren een bruikbare samenvatting van verschillende maatregelen: maak plannen met lokale ondernemers en woningcorporaties voor het verduurzamen van woningen en bedrijven; biedt kant en klaar pakketten aan voor huisisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Informeer inwoners en winkeliers over vormen van energiebesparing, stimuleer fietsgebruik en voer led straatverlichting in.
De laatste vraag op het eerste Opiniepanel was naar suggesties voor een volgende ronde. Meerdere malen werd de sport en het winkelbeleid genoemd. Maar liefst vijf keer werden zowel de situatie voor fietsverkeer en openbaar vervoer genoemd als woningbouw en de lokale woningsituatie. De laatste hebben we gekozen als het onderwerp voor de volgende enquete.
Lees het gehele verslag en de resultaten in grafieken via deze link
Photo credit: Foter.com
|