Copy
Del gerne nyhedsbrevet med andre
Se nyhedsbrevet i din browser
nyhedsbrevs-banner

Tommy Kaas skriver
Grafen fra Google Trends om søgninger på "chatpgt" dokumenterer det, vi både kan se og høre: Rigtigt mange er optaget af de nye AI-muligheder - som fx chatbotten ChatGPT: Men er det et kæmpeskridt fremad - eller endnu et skridt mod formørkelsen: Vi behøver ikke lære noget ved at læse i bøger mere. Vi kan jo bare spørge chatbotten... 
Anyway - også i dette nyhedsbrev får du en dosis AI-nyheder. Vi har også to invitationer med: Dels kan du få lov at prøve vores nye overvågningstjeneste gratis. Dels kan du 3. marts komme til en spændende eftermiddag om brug af grunddata - ligeledes gratis. Vi håber, at mange er nysgerrige på begge dele.
I øvrigt: Det link, flest klikkede på i seneste nyhedsbrev, var (igen) til min oversigt fra Fagfestival med 16 anbefalinger af forskellige typer researchværktøj.  
Fik du ikke klikket, er linket her:
https://tinyurl.com/ff-kogm

#overblik
2022-grafikoversigt

Datavisualiseringer, grafikker mv. - det bedste fra 2022

Maarten Lambrechts fra Belgien har nu for 8. år i træk samlet de bedste datavisualiseringer og -projekter fra det foregående år. Listen rummer også links til de bedste videnskabelige fotografier og journalistisk brug af satellitfotos. Der er virkelig meget godt at gå på opdagelse i. 
https://www.maartenlambrechts.com/2023/01/02/the-list-of-2022-visualization-lists.html

#dataviz
bilfarver

Jeg kan altid finde min bil

Da min hustru og jeg i sin tid bestilte en ny bil, valgte vi en farve, Ford kaldte for Mars-rød. Da vi senere gik ind i butikken for at hente den, så vi en bil af samme model som vores og morede os lidt over, hvem der dog kunne finde på at bestille den i orange. 
Men farven har sine fordele. Har jeg glemt, hvor jeg parkerede, er den nem at finde.
Hvorfor den er det, kan man bl.a. se i Washington Posts nyhedsbrev "How to Read This Chart", hvor grafikken ovenfor er med. Den stammer fra Femirror/Reddit og viser fordelingen af farver på biler, produceret i Polen 1990-2010. WP-nyhedsbrevet linker også til "Driving Conformity" - et kapitel fra bogen User Zero af Adrian Hanft. Her skriver han bl.a. om den stadig mere populære bilmodel "Crossover" - der mildest talt har gjort det svært at skelne det ene bilmærke fra det andet. Se nedenfor - er du i stand til det? Ellers er der en slags facitliste her.

bilmodeller
#AI

Masser af AI-tools

I flere nyhedsbreve har vi nævnt diverse AI-værktøjer, og vi bliver ved. 300 forskellige AI-tools har Victor Bigfield samlet og kategoriseret. En oversigt med alle kan gratis downloades. På Twitter har @rohan_webdev tre tråde med AI-tools.
De meget kendte Midjourney og ChatGPT har fået en masse omtale og kan en masse, men her kommer altså en stribe værktøjer, der både overlapper og tilføjer nye muligheder. Et tool som Wordtune kan bl.a. forbedre mit skriftlige engelsk og omformulere min tekst til flere stilarter - mere eller mindre formelt fx. Desuden er der en del tools, der kan forbedre video- eller lydoptagelser - fx fjerne uønskede lyde fra optagelsen - vejrtrækninger, øh-lyde, papir-raslen etc.

pythonscript

ChatGPT skriver og tjekker programmer

Har du taget vores gratis online-Python-kursus, eller har du været på et af vores fysiske kurser, så ved du, at bitte små fejl kan være særdeles afgørende. Og hvor irriterende svært det kan være at finde fejl i sin egen kode. 
Men hey! Du kan bede ChatGPT om at tjekke din kode for fejl.
Hvis du slet ikke kan komme i gang med at skrive kode, kan du også bede ChatGPT om at skrive hele programmet, og så skal du måske blot rette det lidt til bagefter. ChatGPT understreger som regel, at koden blot er et eksempel, og at den måske skal tilrettes til den konkrete brug.
Du lærer selvfølgelig ikke meget ved at lade en maskine lave arbejdet, men ok - måske er det vigtigste lige nu at få skrevet den scraper og få hentet de data.
Som et lille eksempel bad jeg ChatGPT om at gå ind på en øvelsesside, som jeg selv havde sat op engang. Data skulle hentes og gemmes i en csv-fil.
ChatGPT skrev programmet på få sekunder. Jeg testede koden, der kørte uden fejl og dannede en csv-fil som ønsket. På illustrationen er kun en lille del af programmet kommet med.

AI-hjælp til Excel

Selvfølgelig kan ChatGPT også hjælpe dig med et program som Excel - lige fra de simple spørgsmål om, hvilken formel der skal bruges og hvordan - til at skrive en makro, der løses avancerede opgaver i arket.
Man skal dog have en vis indsigt i Excel for at kunne stille de rigtige spørgsmål. Næste skridt må logisk være, at Officepakken og lignende programmer indbygger AI-teknologi i hjælpefunktionen.
I denne video kan man se eksempler på, hvordan AI kan give svar til den, der er kørt fast i regnearket.
https://www.youtube.com/watch?v=JYtZ2zsdE_s

#data-netværk

Gratis data-arrangement 3. marts - kom og vær med

Er du interesseret i, hvordan andre bruger grunddata og andre offentlige data, er muligheden der 3. marts kl. 12.00.
Det nye netværk Dafago står for det gratis arrangement, som Dansk IT gæstfrit lægger lokaler til. Adressen er Vermundsgade 38A, 2100 København Ø. 
I løbet af eftermiddagen får vi en række korte faglige indlæg, men der bliver også tid til networking og drinks. 
Du vil høre om, hvilken rolle geografiske data spillede gennem coronatiden, hvor Statens Seruminstitut brugte dem i kortlægningen af smittespredningen. Jonas Kähler, epidemiolog og datamanager, fortæller, hvorfor grunddata var uundværlige i indsatsen.
Ritzau vil fortælle om, hvordan bureauet bruger offentlige data, og hvordan det har udvidet sin produktportefølje gennem nogle år netop ved hjælp af data.
Du kan også møde Jan Madsen, professor og institutdirektør for DTU Compute, samt vicedirektør Søren Beltofte, SDFI, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, der givet en kort status på 10 år med frie grunddata og et indblik i planerne for videreudviklingen af grunddata. Meld dig til her:
https://akademi.dit.dk/Meet-Inspire/Arrangementer/2023/DAFAGO

#data

Overvågningsplatform giver dig nyhederne hurtigere

Kaas & Mulvad tilbyder løbende overvågning af en lang række kilder. Vi tjekker døgnet rundt og sender en mail, så snart der er bid, eller når det passer dig. Hvis du vil prøve - ganske gratis - så læs videre:
Dagbladet Børsen, JP Lokal, Det Nordjyske Mediehus, Bornholms Tidende, DK Medier, Journalisten, TV2 Bornholm, Stiesdal, Off The Pitch og Fagbladet 3F er nogle af storkunderne på den nye overvågningstjeneste, som vi også tilbyder ikke-medier.
Vi overvåger bl.a. tinglysning, CVR, retslister, domme, Statstidende, smileys fra både Arbejdstilsyn og Fødevarestyrelse, ligesom vi følger registreringer af .dk-domæner, 17 forskellige klage- og ankenævn samt udbud. Du kan selvfølgelig afgrænse, hvad du overvåger - fx ud fra geografi.
For massemedier er der også mulighed for at følge personer. Det sker ud fra reglerne om interne redaktionelle databaser. Materialet er således internt for redaktionen. Der skal ske en redaktionel vurdering før offentliggørelse.
Overvågningen koster 1000 kr. årligt for op til 250 hits, mens 5.000 kr. årligt giver op til 2000 hits. En storkunde-aftale med egen platform, ubegrænset antal brugere og maks. 50.000 hits koster 20.000 kroner årligt. Den særlige personoversigt koster 5.000 kroner årligt oven i de 20.000 kroner. Alle priser er uden moms.
Storkunder kan også definere egne overvågningstyper, som vi så lægger ind i platformen. Suverænt overblik - og nemt at bruge.
Vil du prøve vores platform - eller har du lyst til at høre mere - så skriv til os på overvaagning@kaasogmulvad.dk - eller ring 51504808

#lukkethed

Danmark kan fortsat offentliggøre ejere af selskaber

I december forlød det, at myndighederne på grund af en ny EU-dom skulle holde op med at offentliggøre, hvem de reelle ejere bag selvskaber er. Men så galt behøver det ikke gå. Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen har analyseret EU-dommen fra november 2022 om, at et direktivkrav om offentliggørelse af oplysninger om ejerskaber var ugyldigt. Sagen handlede om en ny regel i det seneste hvidvaskdirektiv fra 2018, der krævede offentliggørelse af, hvem der som ejere har bestemmende indflydelse i aktieselskaber mv.
Oluf Jørgensen når i analysen frem til, at problemet er, at begrundelserne for offentliggørelse ikke var tilstrækkelig klare og grundige. Danmark kan således løse det ved at sørge for at begrunde bedre, hvorfor ejerne skal offentliggøres.
Her hjælper en ny analyse fra Hvidvasksekretariatet. I den nye rapport ”Den Nationale Risikovurdering af Hvidvask” anslås det, at der hvidvaskes for samlet 68 mia. kr. årligt i Danmark. Under 1 promille af dette beløb beslaglægges. I 2021 blev der således beslaglagt 47,6 mio. kr.
Oluf Jørgensens analyse: https://www.aabenhedstinget.dk/offentliggoerelse-af-persondata/
Rapport om hvidvask: https://anklagemyndigheden.dk/da/national-risikovurdering-hvidvask

#kurser

2023 - hvad vil du være god til i år?

Nedenfor ser du de planlagte åbne kurser, som vi indtil videre har pladser på - frem til næste sommer. Overvejer du i stedet interne kurser, der kan holdes på din arbejdsplads, kan du få inspiration her.

AI-grafik-kursus

Kreativ brug af AI-grafik

1.-2. marts 2023 i København: Flere steder i nyhedsbrevet ser du eksempler på de mystiske, sjove, sære og imponerende illustrationer, som computere med kunstig intelligens kan skabe. Ud fra nogle få ord og sætninger bliver illustrationer lynhurtigt til via tjenester som Midjourney, DALL-E og Stable Diffusion.
Vil du selv i gang? Så tag med på det første kursus af denne type. Grafiker Gert K. Nielsen er kursusleder - og det er også ham, der har lavet illustrationerne herunder - og dem, der ledsager de øvrige forårskurser.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/ai-grafik/

Find historien bag tallene - regneark for begyndere

13.-14. marts 2023 i København: Du blev ikke journalist, fordi du er glad for tal. Men alle journalister bør vide, hvordan man bruger et regneark - som fx Excel. Tommy Kaas lærer dig helt fra bunden, hvordan du finder skarpere vinkler og bedre cases. Du opdager hurtigt, hvor mange forskellige historier der kan være gemt i tallene.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/excel1-f23/

Datajournalistens schweizerkniv – Excel for fortsættere

15.-16. marts 2023 i København: På to dage gør vi dig (endnu) bedre til Excel. Har du brugt Excel eller et andet regneark på almindeligt niveau, og vil du nu videre, er her kurset til dig. I løbet af to dage bliver du mere sikker. Kurset er også godt, hvis du har lært Excel på egen hånd og føler, at der er ting, du gør på en uhensigtsmæssig eller upraktisk måde.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/excel2-f23/

Krimireporter: Fra forbrydelse til straf (1 plads tilbage)

17.-21. april 2023 i Hovedstadsregionen: Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder. Kursusleder Stine Bolther har kørt tilsvarende kursus i 2018, 2019 og 2020 – alle gange udsolgt og med særdeles gode evalueringer.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/krimireporter-f23/

Blockbusters og bestsellers: Brug de bedste tricks fra litteratur og film i din journalistik

24.-28. april 2023 i København: Har du en god historie? Vil du blive bedre til at fortælle den, så læseren eller lytteren hænger på til sidste punktum? Og vil du lære at strukturere dit journalistiske produkt dramaturgisk?
På “Blockbusters og bestsellers” lærer Iben Albinus og Line Holm dig grundelementerne til den mesterligt fortalte historie at kende. Du bliver fortrolig med dramaturgiens grundstrukturer og det stringente plot og får teknikken til at fremmane stærke karakterer og dramatiske scener.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/blockbusters/

regnskabskursus

Find den gode historie i et regnskab

24.-25. april 2023 i København: Mange journalister går i en stor bue uden om virksomhedsregnskaber. Det er ærgerligt. Årsregnskaberne kan nemlig gemme på historier, du ellers har svært ved at opdage. I løbet af to kursusdage vil en dreven erhvervsjournalist, Jesper Beenfeldt Nielsen, og en erfaren statsautoriseret revisor, Lars Koch-Pedersen, åbne nye døre for dig.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/regnskab-f23/

Digital detektiv - avanceret personsøgning

2.-3. maj 2023 i København: På to dage lærer du det nødvendige – og det nyeste – inden for avanceret personsøgning på nettet og i sociale medier. Der sker konstant ændringer for alle, der researcher online, og der er hele tiden brug for at lære nye metoder eller få opdateret de gamle. Kursusleder Tommy Kaas har samlet de vigtigste teknikker i et tætpakket todages kursus, hvor personsøgning er i centrum.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/detektiv-f23/

Line Vaaben og Rikke Hyldgaard

Træd i karakter - intensivt portrætkursus

8.-10. maj 2023 i København: Den internationale trend går i retning af nye spændende måder at bruge portrættet på. Både når det gælder hvem og hvordan. På kurset ”Træd i karakter” går vi helt tæt på den klassiske genre i både form og indhold. Rikke Hyldgaard og Line Vaaben lærer kursisterne at udnytte den mere og bedre i en dansk medievirkelighed.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/portraetkursus-f23/

Aktindsigt som praktisk redskab i journalistik

11.-12. maj 2023 i København: På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Kurset bygger på en række konkrete eksempler og har masser af øvelser, så du i praksis lærer at håndtere aktindsigt.
Oluf Jørgensen og Nils Mulvad blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/aktindsigt-f23/

Digitale fortællinger på et nyt niveau

15.-17. maj 2023 i København: På dette kursus sætter vi barren lidt højere og går efter at lave digitale fortællinger på et nyt niveau. Historien, den originale idé og få, velvalgte visuelle elementer er det vigtigste. Det er udgangspunktet for kurset, hvor kursisterne i løbet af tre dage kommer i lære hos to af Danmarks mest erfarne og fremtrædende digitale fortællere, Stinne Andreasen og Kim Schou.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/digital-fortaelling-f23/

Grav historien frem i kommunernes tal

22., 23. og 24. maj 2023 i København: Kommunerne står over for en stor reform- og forandringsfase. Dine undervisere Roger Buch og Nils Mulvad tager dig med ind bag de afgørende forhold i kommunerne i 2023, og hjælper dig med at finde de vigtigste kommunale historier. Kurset er et samarbejde mellem DMJX og Kaas og Mulvad.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/grav-historien-frem-i-kommunernes-tal/

Kildekursus

Få fat i guldkilden

25.-26. maj 2023 i København: Hvordan får du fat i de afgørende kilder, som alle andre medier går efter? Hvordan får du systematisk udbygget dit kildenetværk? Hvilke platforme skal du bruge for at beskytte en kilde? Og hvordan arbejder man på at udvikle en guldkilde? Spørgsmål som disse giver de erfarne journalister og kursusledere, Mette Mayli Albæk (JP) og Louise Dalsgaard (DR) en række bud på i løbet af de to dages kursus.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/guldkilde-f23/

Copyright © 2023 Kaas & Mulvad, All rights reserved.


Vil du ændre noget?
Du kan opdatere oplysningerne om dig eller afmelde nyhedsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp