Copy
HART BOVEN HARD BRUGGE | NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016
Is deze mail onleesbaar? Bekijk ze dan in je browser

Nieuwsbrief Oktober 2016

Beste <<Voornaam>>,

Hierbij de Nieuwsbrief van Oktober 2016.

HART BOVEN HARD BRUGGE! is terug uit vakantie! We onderhouden je vanaf nu weer een keer per maand. Hou ook onze Facebook-pagina in de gaten, daar durven we ook wel eens een mening kwijt...

Veel leesplezier!

Een woede

Vaak zeggen enkele juist geplaatste woorden veel meer dan eindeloze volzinnen. Dit gedicht van Charles Ducal (http://www.dichterdesvaderlands.be/) bijvoorbeeld.

Een woede

Er is een woede op komst die alles veranderen zal,
die als een reinigende storm door de hoofden
zal spoelen, en de straat opgaan in een machtig getal.

Nu nog loopt de een blind, de ander doof,
in het zelfbedrog juist te zien, scherp te horen,
bestookt door omroepers van het geloof

dat zolang de vleespot niet overloopt
van onze offers, er niet wordt gedeeld en gegeten,
want de pot is tenslotte van één, dat is zo

vanzelfsprekend dat het woede zal zijn,
een machtige woede die eindelijk zal spreken,
krant en tw onderbreken, de pot openbreken,

de angst voorbij.

Hartslag 4

Na twee jaar HART BOVEN HARD zijn we aan onze vierde HARTSLAG toe. Voor wie onze HARTSLAGEN niet kent: op deze uitwisselingsdagen nodigen we iedereen uit om elkaar te ontmoeten, zich te laten inspireren, samen bij te leren, ideeën uit te wisselen en de inhoud van onze beweging mee vorm te geven.

Voor de vierde editie van onze HARTSLAG kiezen we voor een volledig tweetalige editie. Samen met Franstalige zusterbeweging TOUT AUTRE CHOSE plannen we een dag waar we samen kunnen denken, dromen en uitwisselen, over taalgrenzen en sectoren heen. We nodigen je van harte uit om mee te komen denken en doen
Meer info? Of schrijf je in!

Dank u, Wallonië!

De Walen beslisten om het handelsverdrag met Canada NIET goed te keuren. Dat is hun volste recht. In België is een hele reeks bevoegdheden aan de deelstaten toegewezen, en dus blijkbaar ook iets dat de Walen in staat stelt om nee te zeggen. Het aanhoudende protest tegen TTIP en aanverwante verdragen levert blijkbaar iets op. De Europese onderhandelaars zullen hun werk moeten herzien.
In de rand van het echte nieuws - CETA en TTIP staan on hold - zorgde ons Vlaamse Opperhoofd Geert Bourgeois voor een koldermoment. Regionalist/separist Bourgeois ergert zich dood aan het feit dat een deelstaat gebruik maakt van zijn bevoegdheid. Daar hebt u toch altijd voor gepleit, meneer Bourgeois? Baas in eigen huis? Of vraagt u alleen onafhankelijkheid voor uzelf en niet voor ander? De partij van Bourgeois pleit op Europees niveau bovendien voor het teruggeven van bevoegdheden aan de lidstaten, wat nog meer van dit soort incidenten zal uitlokken.
Samengevat: dank u, Wallonië, om CETA en TTIP even tegen te houden en om de inconsequentie van de heer Bourgeois in de verf te zetten. Onafhankelijkheid voor mij maar niet voor een ander!

Lorin Parys verdrinkt in een rivier van gemiddeld 30 cm diep

Lorin Parys kwam op de proppen met cijfertjes waaruit blijkt dat “het middenveld” niet moet besparen maar integendeel méér subsidies zou krijgen. We kunnen het de heer Parys vergeven, hij is immers een tot N-VA’er gemuteerde liberaal en begrijpt daardoor niet wat “het middenveld” juist is. Of hij wil het niet begrijpen, wegens ideologische tunnelvisie en de drang om eens in de media te komen.
HART BOVEN HARD bekeek vorig jaar al wat de verborgen, kleine en grote besparingen betekenen, zie de besparingswatch. Deze regering is uit het zicht van de media bezig met heel veel dingen weg te snijden waar de samenleving op langere termijn spijt zal van hebben. Er wordt schade aangericht, zorg wordt vermarkt, structuren en organisaties verdwijnen, de armoede stijgt, de sociale cohesie staat zo nog meer onder druk.
Het rekenwerk van meneer Parijs is krom, heel krom. Hij verdrinkt in een rivier van gemiddeld 30 cm diep. Harkt wat cijfertjes bijeen en fantaseer er een verhaal rond, zo kom je tegenwoordig in de media. De subsidies aan het middenveld, dààr gaat partijgenoot Johan Van Overtveldt ongetwijfeld meteen dat gat van 4 miljard mee dichtrijden. Alles is goed om het niet te moeten hebben over rechtvaardige fiscaliteit en een vermogenskadaster.
Meer info

Piet Chielens over vluchten, toen en nu

in West-Vlaanderen weten we als geen ander wat oorlog betekent: verwoesting, verdriet, verminking, eindeloze ellende. Piet Chielens is coördinator van het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper. Het museum houdt de herinnering aan 14-18 levend en durft lering te trekken uit het verleden. Wat is de zin van het herdenken van die verschrikkelijke jaren tussen 1914 en 1918 als we de parallellen tussen toen en nu niet willen zien?

Het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers, de diversiteitsdienst van de stad Brugge en Vormingplus nodigden Piet Chielens uit voor een lezing over vluchten toen en nu. De lezing gaat door op een symbolische plek: de militaire kapel, het officiële Brugse oorlogsmonument. En de plek waar in het najaar van 1914 vluchtelingen onderdak vonden.

Op maandag 28 november, om 20u00, in de militaire kapel, Karthuizerinnenstraat 2, Brugge
Meer info

Het beleid van Theo Francken wordt uitgewezen

Het beleid van Staatssecretaris Theo Francken is een probleem. Zijn beleid is een bedreiging voor de Europese waarden en normen die hij prentendeert te redden. Zijn sluipend afbraakwerk zet mensenrechten op de helling en duwt mensen in de miserie. Vluchtelingenwerk stelt in een recent persbericht dat “...de regering de crisis gebruikt heeft om asielzoekers te ontraden asiel aan te vragen in België en hun rechten in te perken.” Hoog tijd voor ander beleid, in België en in Europa.

Zijn beleid is een probleem, zijn stijl is dat nog meer. Francken misbruikt het asielbeleid om met harde woorden in de media te komen. Eens goed duidelijk maken dat we tégen al die moslims, asielzoekers en andere profiteurs zijn.

De lijst is lang, een bloemlezing. “Een knus tentenkampje?” “Ik wist niet dat Jihad een voornaam is.” “Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten hebben geen economische waarde.” Hopla! Aanwezig zijn op feestjes van oud-VMO’ers, een filmpje posten dat in zijn onhandige handen racistisch wordt? Ook geen probleem.

Onlangs nog een uithaal naar - opnieuw - vluchtelingenwerk: “Jullie strijd leidt tot de ondergang. Of een burgeroorlog.” Dat is dan de reactie op beleefd geformuleerde kritiek op zijn beleid.

Dit soort uitspraken zijn een staatssecretaris onwaardig. Toogpraat hoort niet in een regering.
Meer info

Project in de kijker

HART BOVEN HARD BRUGGE!

Dit keer maken we even reclame voor onze zelf. De lokale kern HART BOVEN HARD BRUGGE! bestaat uit een klein groepje geëngageerde dromers en doeners. Omdat we echter zelf allemaal een druk leven hebben, zijn we op zoek naar versterking voor onze kleine kern. Wil je mee schrijven aan de nieuwsbrief, wil je mee ons beleid uitstippelen, wil je onze activiteiten helpen organiseren? Stuur een mailtje naar brugge@hartbovenhard.be en we maken een afspraak.

Interesse?
Kerngroep Brugge is terug van weg geweest! We zijn van plan jullie maandelijks op de hoogte te houden van lokaal en nationaal nieuws. We zullen ook berichten over projecten die de wereld kunnen veranderen. Indien jullie tips hebben of jullie wensen een project of evenement aan bod te laten komen in onze nieuwsbrief (dat conform de waarden is waar HART BOVEN HARD voor staat), stuur ons dan een mailtje naar brugge@hartbovenhard.be
Copyright © 2016 Hart Boven Hard Brugge.


Uitschrijven    Voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Vind ons op Facebook
Twitter
Website
of stuur een E-mail
Deel deze mail via onderstaande knoppen.
Share
Tweet
Forward
+1