Copy

Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk de online versie.

Nieuwsbrief #9 / oktober 2016
Verhaal van een ervaringsdeskundige
Bij de aanpak voor personen met verward gedrag staat de persoon met verward gedrag zelf altijd centraal! Daarom beginnen we deze nieuwsbrief met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Dit keer het verhaal van Denise. ‘Luisteren naar cliënten is ongelofelijk belangrijk. Wie is de persoon achter de verwarring? Ga náást iemand zitten en luister. En stel jezelf voor: hoe zou ik zelf behandeld willen worden?’

Bekijk meer verhalen van ervaringsdeskundigen op onze website.
Laatste bijeenkomst aanjaagteam Verwarde Personen
Op vrijdag 30 september organiseerde het aanjaagteam haar laatste bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst is een digitaal magazine gemaakt dat een indruk geeft van de resultaten, sfeer en de beweging die is ingezet door het aanjaagteam. Zoals gebruikelijk begon de bijeenkomst met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Denise vertelde haar verhaal, dat werd uitgebeeld door een danseres.

Ongeveer 300 nauw betrokken partners en relaties waren aanwezig in DeFabrique in Maarssen. In het magazine kunt u interviews bekijken met de opdrachtgevers van het aanjaagteam, voorzitter van het aanjaagteam Liesbeth Spies en de voorzitter van het nieuwe schakelteam Onno Hoes. Verder onder andere drie gesprekken in de netwerklounge, de negen bouwstenen in de praktijk en een kijkje bij drie ‘werkplaatsen’. Ook leest u over het bestuurlijk gesprek dat plaatsvond tijdens de bijeenkomst.

Bekijk het magazine hier.
De werkplaatsen
Bent u nieuwsgierig naar de werkplaatsen die zijn aangeboden tijdens de bijeenkomst afgelopen vrijdag? Dan kunt u een korte terugkoppeling en de presentaties bekijken op aanjaagteam.nl. Tijdens de bijeenkomst gingen de aanwezigen aan de slag met de negen bouwstenen die werden geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. De middag stond in het teken van doorpakken op het gedeelde perspectief.

Een van de voorbeelden uit de praktijk die aan bod kwamen was bijvoorbeeld de Transforensische kliniek van GGZ Mondriaan in Zuid-Limburg. Hier krijgen patiënten die door hun stoornis risicovol gedrag vertonen maar waartegen geen aangifte is gedaan, dezelfde behandeling als forensische patiënten die wel in een justitieel traject zitten. Doorpakken op preventie en vroegtijdige signalering werd bijvoorbeeld geïllustreerd door een jonge ervaringsdeskundige en een medewerker van Zorgbelang Gelderland. Zij gingen in op het belang van vroegtijdig signaleren en hulp bieden aan jeugdigen. Daarnaast is er meer aandacht nodig voor de kinderen van verwarde ouders.

Bekijk alle werkplaatsen hier.
Van aanjaagteam naar schakelteam
Vorige week stuurden de opdrachtgevers van het aanjaagteam Verwarde Personen hun reactie op de tweede tussenrapportage naar de Tweede Kamer. De ministeries van VWS en VenJ en de VNG kondigen daarin aan een schakelteam in te stellen om door te pakken op de aanpak van het aanjaagteam. Het nieuwe schakelteam staat onder leiding van oud-burgemeester van Maastricht, Onno Hoes.

De overgang van aanjaagteam naar schakelteam is niet van de ene op de andere dag gemaakt. Het nieuwe schakelteam krijgt op dit moment haar vorm. De huidige website en nieuwsbrief van het aanjaagteam blijven er daarom nog even zo uit ziet als u gewend bent. Zodra alle informatie over het schakelteam beschikbaar en geactualiseerd is informeren wij u weer via deze nieuwsbrief. In de tussentijd wordt aanjaagteam.nl gewoon geactualiseerd en bijgehouden en kunt u al uw vragen nog steeds stellen via aanjaagteam@vng.nl. Of via onze groep op LinkedIn.

Lees ook de reactie van de opdrachtgevers op de tweede tussenrapportage.
Contact
Aanjaagteam Verwarde Personen
Postbus 30435, 2500 GK Den Haag, 070 373 83 93, aanjaagteam@vng.nl
www.aanjaagteam.nl

 
Kent u iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief dan door!