Copy
        

Nyhetsbrev

januari 2016

Intelligent Energy Management Challenge:

Har du någon idé om hur man kan ladda elbilen med solel när solen gått ner?

FOTO: MARIA FALLSTRÖM/MAFALLS.SE
I Arvika finns Sveriges största solpark, som ägs av Arvika Teknik AB, Arvika Fjärrvärme AB och Arvika Fastighets AB. Dessa tre bolag använder solelen som produceras i parken. Inom dessa tre företag har man 90 elbilar som man använder på dagtid, främst inom vård och omsorg. 


Tävlingsuppdrag: 

Nu har de ett tudelat problem de vill ha hjälp att lösa. Dels vill man kunna ladda dessa bilar på dagtid med el från solparken när man är ute på jobb. Dels vill man kunna ladda bilarna med solelen på nätterna när solen inte lyser och solparken inte genererar el. Har du en bra idé på hur lösningen på något av deras problem skulle se ut, kan vinstsumman på 10000  för att utveckla innovationen bli dina. Utöver detta, kan du få ytterligare 50000  av kommunen för att finansiera ett pilotprojekt.

Men det är bråttom! Senast den 2 februari 2016 behöver vi få in ditt bidrag. Kontakta Magnus Nilsson för mer information: magnus.nilsson@aanc.se eller 070-792 87 28

Arrangörer:

SISP (=Swedish Incubators & Science Parks) arrangerar denna internationella innovationstävling tillsammans med NineSigma på uppdrag av Energimyndigheten. Målet är att engagera kommuner i att upphandla innovationer kring solenergi/energilagring och de kommuner som var med från början var Eskilstuna och Uppsala. Nu är även Arvika kommun tillsammans med GEC och Interreg-projektet ecoINSIDE med. Även Karlstads universitet är delaktig i arrangemanget.

Magnus Nilsson på GEC kommer att vara med i tävlingsjuryn.

KONTAKTA MAGNUS NILSSON VIA MAIL...

Ny medlem:

Norsk solenergiforening

Norsk solföreningen är en ideell medlemsorganisation som arbetar för att främja kunskap om och ökad användning av solenergi. De arbetar aktivt för att förbättra ramvillkoren för sol, ordna mötesplatser samt informerar om solenergi. Medlemmarna i föreningen har olika bakgrunder, såsom användare av solenergi, leverantörer av produkter eller tjänster, producenter, och inom forskning och undervisning.
 
BESÖK WWW.SOLENERGI.NO

Välkommen till:

Solforum 2016

Den 7 april 2016 kommer Energimyndighetens konferens Solforum att arrangeras för tredje gången. Tillsammans med Solforum anordnas även en hearing för Energimyndighetens regeringsuppdrag om förslag till solelstrategi.

Solforum är Energimyndighetens konferens för dig som är verksam inom solels-och solbränsleområdet. Hearingen anordnas inom ramen för Energimyndighetens regeringsuppdrag om förslag till strategi för ökad användning av solel.

Årets Solforum har fokus på hela utvecklingskedjan och vänder sig särskilt till dig som forskar om solenergi, utvecklar solenergirelaterad teknik och sprider kunskap om solenergi. Hearingen vänder sig till dig som är intresserad av ändringar av befintliga styrmedel för att öka användningen av solel, samt till dig som kan bli berörd av att lämna uppgifter till heltäckande statistik inom solelområdet.

Solforum kommer att hållas på hotell Clarion Stockholm i Skanstull. Om du inte har möjlighet att delta på plats går det att följa utvalda presentationer via webben.

Anmälan öppnar i februari 2016.

FÖR MER INFORMATION OM SOLFORUM 2016...

Inbjudan: 

Workshop Arena solenergiklyngen

De siste 3 årene har Solenergiklyngen arbeidet for å bygge nettverk og kompetanse for norsk solenerginæring, og nå er tiden inne for å ta steget videre. 13 januar inviterer Solenergiklyngen (falisitert av OREEC, med samarbeidspartnerne IFE, Multiconsult, Asplan Viak, NSF og Kjeller Vindteknikk) til første workshop for en Arena-søknad for Solenergiklyngen - for å etablere ennasjonal næringsklynge for solaktører som ønsker å satse nasjonalt og internasjonalt. 

Mer informasjon og grunnlag for diskusjon under workshopen finner du her

FÖR MER INFORMATION OM WORKSHOP ARENA SOLENERGIKLYNGEN...

GECs årliga konferens:

Nya affärsmodeller och affärsmöjligheter
för förnybar energi

I vår är det dags igen för GECs årliga konferens i Smedjan intill Hillringsberg herrgård. Denna gång kommer vi att beröra vilka nya affärsmodeller och affärsmöjligheter som finns inom förnybar energi. Även denna gång kommer vi att bjuda in intressanta föredragshållare från hela Norden.

Mer information om exakt datum mm kommer efter helgledigheterna.
MER INFORATION KOMMER ATT FINNAS PÅ GECS HEMSIDA EFTER HELGERNA...

Alla GECs medlemmar är välkomna med i montern: 

GEC arrangerar monter på Intersolar Europe

Intersolar Europe är en världsledande mässa inom solenergiindustrin. Under 2016 går mässan av stapeln mellan den 22 och 24 juni. Då intresse finns bland Glava Energy Center att arrangera en gemensam monter under mässan kommer GEC att arrangera en sådan på ungefär 20 kvm som alla GECs medlemmar har möjlighet att utnyttja kostnadsfritt. 

För de av er medlemmar som önskar stå i egen monter om 5-6 kvm för 25000 kronor i direkt anslutning till GECs monter, behöver vi få in anmälan om detta så snart som möjligt, dock senast den 22 december 2015.

För mer information och bokning av monteryta, kontakta Tommy Strömberg på tommy@stromberg.cc eller 070-579 28 00
FÖR MER INFORMATION OM INTERSOLAR...

Grattis till 15årsjubileet!

 

 
Kunnskapsbyen Lillestrøm är en av GECs medlemsorganisationer och de firar nu i dagarna 15 årsjubileum och GEC vill på detta sätt gratulera på bemärkelsedagen!

Kunnskapsbyen består av mer än 120 medlemsorganisationer som samarbetar inom affärsutveckling och kunskapsdriven utveckling. De har även Norges främsta forskningsmiljö inom förnybar energi och miljö.
www.kunnskapsbyen.no

Fotodegradering i kiselsolceller

 
Passa på att läsa Karlstads universitets sammanfattningsartikel om LID i kiselsolceller som är öppen för alla till och med 11 februari 2016.
 
Följ på Facebook
www.glavaenergycenter.se
Glava Energy Center är en del av ecoINSIDE, som finansieras av Interreg Sverige - Norge och Europeiska regionala utvecklingsfonden under 2015 - 2018. Läs mer om projektet på ecoinside.nu

                   
Ta bort mig från sändlistan - Ändra mina kontaktuppgifter i sändlistan

Copyright 2015 Glava Energy Center. All rights reserved.
Produktion: MaFalls AB - www.mafalls.se