Copy
APN medlemsbrev Februari 2016 Vi hoppas kunna hjälpa ännu fler björnar, katter, hundar och andra djur under 2016

Att se bilder på djur som Animal Protection Network har varit med och bidragit till att de kunna räddats är enorm motiverande för oss – det gör att vi okar jobba ännu mer för att hjälpa våra fantastiska partners i Asien. 

Vi hoppas att ni, kära medlemmar känner och inser hur mycket värde ert bidrag till dessa djur har. Alla inom Animal Protection Network arbetar helt ideellt och vi är stolta att över 95% av våra intäkter kan gå direkt till djuren och Asien. 

Vårt mål under 2016 är att få in ännu fler medlemmar så att vi kan hjälpa och rädda ännu fler djur. Våra partners i Asien är helt beroende av internationella bidrag för sitt arbete. 

Ett stort tack till dig som är med och möjliggör allt detta. Läs nedan om några nyheter från våra partners i Asien. 

Anna Almberg, ordförande, Animal Protection Network
 

Rapport från björnhemmet i Vietnam

Vår fantastiska partner Animals Asia Foundation gör enorma framsteg för gallbjörnarna och ett stort antal björnar har räddats från gallfarmer under senaste tiden.

 


Sam och Simon innan räddning
När gallbjörnarna honan Sam och hanen Simon räddades från sina små burar i ett mörkt litet rum på Ba Mun-ön i Vietnam var båda i mycket dålig form, se mer information här.

 

Simon klarade sig inte. Han dog tre månader efter frisläppandet. Men han hann leva tillräckligt länge att få hinna uppleva frihet och vänlighet, på Animals Asias björnhem i Vietnam (Läs mer om centret här). För en kort stund fick Simon uppleva en fläkt av ett liv, som egentligen var hans födelserätt.

 

 


Sam på björnhemmet
Sam var blyg i början och var rädd för att gå ut och interagera med de andra björnarna. Men nu har Sam blivit gladare och starkare – och efter att Sam och Simon har levt flera år i små burar bredvid varandra kan man säga att nu lever hon för de båda två. Hon njuter av livet och älskar exempelvis att bada i sin simbassäng.

 

För att se en video där Sam badar, klicka här

 
Har du drömt om att arbeta som volontär?

 

Vår nästa artikel är en inbjudan till våra fantastiska medlemmar att faktiskt få träffa de djuren som vi räddat!! Vår samarbetspartner AKF i Filippinerna öppnar nu upp sitt räddningscenter för besökare. Priset är ungefär 350 SEK ($40) per person och dygn och då ingår boende, mat och en oförglömlig upplevelse! Eftersom centret är beroende av donationer så får man givetvis gärna betala mer, alla gåvor är välbehövda!! Du väljer själv hur mycket eller lite du vill jobba. Kanske är du djurvårdsutbildad och vill hjälpa till på kliniken? Kanske vill du hjälpa till med socialisering och träning av hundarna? Eller vill du bara kela med de fantastiska underbara hundarna under mangoträden? Du väljer själv :-) Centret ligger i Tarlac, Capas som är ett par timmars bussresa norr om Manila.

Detta är en upplevelse för livet och vi rekommenderar alla som har vägarna förbi att besöka AKF. Har ni frågor eller funderingar går det utmärkt att kontakta Lou på lou@animalprotection.se. Lou har varit och bott på centret ett flertal gånger och kan svara på era frågor eller funderingar.

Kära vänner.
Hälsningar från Filippinerna!
Ni har varit med oss i kampen mot den grymma handeln med hundkött och vi vill gärna utveckla vår relation genom att låta dig uppleva ett möte med just de hundarna du har hjälpt att rädda!

AKF bjuder in volontärer att bo med oss på AKF Rescue och rehabiliteringscenter i Capas, Tarlac så att du själv får träffa de lyckliga hundar som vi räddat från slakt.

Vi har dagliga scheman som du kan välja att följa, till exempel att jobba med våra djurvårdare i kennlarna eller bara uppleva de fantastiska hundarnas lycka och rehabilitering på centret. Det är en speciell känsla att träffa positiva lyckliga hundar som alla är överlevare från fruktansvärda öden. Sprid gärna ordet att vi finns och fortsätt att stötta oss i arbetet för att sätta stopp för den illegala handeln med hundkött.

Låt oss göra detta tillsammans!

Tack så mycket!!
Greg Salido Quimpo
Fundraising/Corporate Secretary
akfgquimpo@gmail.com
(63)09399142405
http://www.animalkingdomfoundation.org

En medlems berättelse

APN har tidigare sponsrat ett projekt i Thailand, WFFT, en förening för räddade djur. På grund av politiska problem så kunde vi inte garantera att pengarna vi gav till föreningen användes på korrekt sätt, något som är oerhört viktigt för APN, varför vi valde att avsluta vårt samarbete. Efter en tid har de löst sina problem, och när Veronica Gardell, en hängiven medlem och vän skulle till Thailand såg vi vår chans att på nytt kontrollera dem. Deras berättelse kommer nedan, och på nästa styrelsemöte kommer APN att besluta om vi skall återuppta vårt samarbete igen.

När vi, Daniel och Veronica, åkte till Thailand över jul och nyår så passade vi på att fråga APN:s styrelse om det fanns något vi kunde göra i landet för att hjälpa föreningen. Svaret blev att vi kunde besöka Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), en förening med en djurfristad i närheten av Hua Hin på Thailands västra sida, för att se hur de har det och kolla om deras fristad/shelter vore intressant att samarbeta med. De erbjuder en "full day experience" med guidad tur av hela området (http://www.wfft.org/volunteer/full-day-experience/), så vi bestämde oss för att boka en sådan.

När vi väl kom fram hälsades vi välkomna av den gulliga elefanttanten Boonmee vars hage ligger mittemot volontärernas mat- och samlingsplats. Som alla andra djur på området har Boonmee frivlligt överlämnats av sina tidigare ägare. Hon trivs bäst i närheten av volotärerna eftersom hon tycker om människor men ogillar andra elefanter. Precis som många andra 60-åringar har hon problem med reumatism, något som lindras av hennes dagliga promenader. Boonmee är lite bekväm av sig, så om hon inte lockas med ett konstant tillflöde av fruktbitar från volontärerna eller besökare som oss, så stannar hon vid första bästa fruktträd och plockar själv istället och stannar där som tjuren Ferdinand.

Som ni redan vet lever elefanter i det vilda i familjegrupper och formar väldigt starka sociala band. Elefanterna på WFFT har däremot inte vuxit upp tillsammans med sina familjer, och inte alla elefanter på området tycker om varandra, utan skötarna får lägga mycket tid och omsorg på att matcha elefanter som kommer bra överens. Det går dock tyvärr inte alltid, och förutom Boonmee så fanns det en till gammal tant som föredrog att slippa andra elefanter helt. Det är sorgligt att se flockdjur som förstörts av människor så att de inte längre kan eller vill umgås med sin egen art.

Interaktionen mellan skötare och elefanter i turistnäringen är starkt präglad av våld och hot, men på WFFT arbetar man istället belöningsbaserat med djuren. Vistelsen i fristaden är kanske den första gången i elefanternas liv de mötts med respekt samt kunnat röra sig fritt och få utlopp för sina naturliga beteenden. Hägnen har pooler som elefanterna kan bada sig i, och flera av dem har ordentligt varierande terräng. De båda elefantdamerna som inte vill umgås med andra elefanter går i mindre hagar utan pool men de spolas och borstas dagligen av ordentligt av skötare och fristadens gäster.

Det är inte bara elefanter som bor i fristaden, utan här finns även malajbjörnar och kragbjörnar i ett stort hägn. Varje dag stängs björnarna in en stund när hägnen städas, då passar även berikningsteamet på att smyga in för att bland annat gömma mat åt björnarna. Vår guide berättade att miljö- och matberikning är ett konstant pågående projekt och vi fick intrycket av att det utgör en heltidssysselsättning för flera volontärer.

Ett av de mest framgångsrika projekten som drivs av WFFT är deras Gibbon Rehabilitation Centre. Apor hålls som sällskapsdjur i Thailand. De köps när de är små, söta och medgörliga och när de sedan blir könsmogna och börjar bete sig som vuxna, vrålande vilddjur vill folk göra sig av med dem. Turistnäringen utnyttjar även apor på alla möjliga sätt. På WFFT finns det flera olika arter men till skillnad från alla andra djur som organisationen tar hand om, så kan gibbonapor rehabiliteras för att placeras ut i det vilda igen genom en flerstegsprocess. De får gradvis lära sig sina naturliga beteenden, att ta hand om sig själva och bilda par. I det sista steget innan frigivning placeras paren ut på öar ett par hundra meter från infarten till fristaden, där de kan leta mat i trädkronorna och bara ges minimalt med stödfoder i en övergångsperiod. I steget innan dess så lever de i inhägnade träd, och det är här man kan se aporna gå från att vara extremt jobbiga sällskapsdjur till vildare apor som börjar betrakta människor som inkräktare och otyg. Klarar paren sig bra på öarna så får de resa till norra Thailand och bosätta sig, vilda, i djungeln.

Eftersom inte alla djur kan placeras ut i det vilda finns det konstant behov av förbättringar i form av fler hägn, större hägn och helt enkelt förbättrade hägn. Det största förbättringsarbetet just nu är dock det enorma elefantsjukhus som byggs på området. Uttrarna (ja även uttrar blir tydligen sällskapsdjur i Thailand) ska få en större inhägnad med en större pool.

Vi gillade verkligen det vi såg hos WFFT. Verksamheten framstod som väldigt seriös och mycket bred. Det var rent, fräscht, humant och helhetsintrycket är att det sköts riktigt proffsigt. Vi hoppas att elefantsjukhuset kan startas upp med full kapacitet och att hägnen kan fortsätta byggas ut och förbättras. Mer långsiktigt så hoppas vi förstås att de få och resurssvaga djurkyddsaktörerna som finns i Thailand, och Asien, kan vinna opinion och åstadkomma bestående förändringar. Det finns så mycket att berätta om hur hemskt så otroligt många djur har det i Thailand på grund av människors skoningslösa uttnyttjande. Det anordnas boxningsmatcher med orangutanger, man håller tigrar och gibbonapor i templen och på privata tomter i korta kedjor under hela deras liv. Man drogar apor och sengångare för att turister ska betala för en stunds kel och selfieplåtning. Listan över grymheter kan tyvärr göras väldigt lång och hoppet om en snar förändring är inte svallande. Men det finns ljusglimtar och både APN och WFFT utgör några av dessa. Vi ser fram emot att besöka fristaden fler gånger i framtiden och att följa arbetet, och förhoppningsvis ett samarbete med APN, på distans från Sverige.

/ Veronica och Daniel

Indien - Help In Suffering

Nu har renoveringen och nybygget av kattstallet i Kalimpong påbörjats. Volontären (byggjobbaren) från Frankrike, Alan Dupont, har anlänt och gjort en ritning över hur det kommer se ut. Vi hoppas att vi i nästa nyhetsbrev ska kunna visa lite bilder. Men det känns bra att dom nu äntligen kunnat börja eftersom dom haft så mycket problem med allt vatten som hade förstört vägarna dit. Men nu har det torkat upp så man kan ta sig dit med lastbilen och allt material till bygget.

Till vänster ser ni veterinärstudenterna Abigail Love och Chloe Graham från Royal Veterinary College i London. Dom har cyklat från London till Brighton, ca 50 mil, för att samla in pengar till Help in Suffering. Dom ska under 2016 åka och besöka HIS och då ta med sig pengarna dom samlat in. Under cykelresan fick dom ihop 700 pund , men dom kommer fortsätta med insamlingen fram till att dom åker till Indien och HIS.

Det finns många olika hundar som räddats av HIS team och som finns för adoption. En av dom är denna vackra Grand Danois. Här med Dharmendar från HIS och sin nya ägare.

 

Nyligen tog HIS team hand om 5 boskapsdjur som farit illa. Nu är alla undersökta och behandlade. Bilderna visar hur dom släpps ut i en fristad för kor i Govindpura. Där kommer dom nu att få leva i en lugn och lantlig miljö.

Supportrar i Australien har samlat in pengar för att HIS skulle kunna köpa en djurambulans stor nog för kameler och andra stora djur. Djursjukhuset och deras personal (bilden) har nu mottagit den och det kommer underlätta för teamet framöver när dom är ute på uppdrag. Djur som är svåra att hjälpa på plats kommer framöver att kunna tas med till djursjukhuset med denna bil.

 

Strax efter nyår fick HIS team ett nödrop om en katt som ramlat ner i en djup brunn. Teamet åkte självklart dit och hjälpte katten upp.

 

Som ni ser så räddar HIS många olika djur, alla som behöver vård får hjälp. Detta kan dom göra endast tack vare alla gåvogivare och volontärer.

Stort Tack för ert stöd så APN kan fortsätta stödja HIS i Indien.


Copyright © 2016 Animalprotection Network