Copy

Ouderen Songfestival barst los
29e editie is begonnen

De kop is eraf! De Kennismaking werd druk bezocht, kandidaten hebben zich ingeschreven, de zes voorrondes kunnen van start. Morgen, maandag 14 juni, staan de eerste kandidaten op het podium van De Mert in Swalmen. Met de nodige spanning, maar vooral met heel veel zin en plezier. Kijk morgenochtend maar naar Berry Reijnen in Goede Morgen Nederland op NPO1. Zijn enthousiasme spat ervan af.

Na al die lange coronamaanden kan weer gezongen worden. Niet meer alleen thuis, voor de spiegel of het beeldscherm, maar in openbare ruimtes. Wist u dat zingen nu zelfs geadviseerd wordt als een probaat middel tegen de langdurige nasleep van corona? Er is zelfs een programma voor ontwikkeld, Zing je sterk. Dat zingen goed voor lichaam en geest is, dat weten wij als geen ander na dertig jaar Ouderen Songfestival. Het zingen en het samenkomen doet de deelnemers meer dan goed. Lees de impressie van kandidaat Willy van Rhoon maar.

Na de zware coronatijd is de nood bij vele culturele instellingen hoog. Daar is aandacht aan besteed door het Prins Bernard Cultuurfonds. Hun mobiele collectebus gaat sinds eind mei rond. Tot en met 19 juni kan gedoneerd worden. Onderaan deze nieuwsbrief vindt u meer informatie.

 
De voorrondes zijn zo goed als vol. Een enkele kandidatenplaats zou nog geregeld kunnen worden, maar alleen als de aanmelding heel snel binnenkomt. Wie het eerst komt het eerst maalt.
Meedoen? Stuur een e-mail naar ouderensong@gmail.com.

Ook voor bezoekers van de gratis toegankelijke voorrondes geldt 'wie het eerst komt het eerst maalt'. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar vanwege de coronamaatregelen. De zalen zijn snel gevuld.
Komen kijken en luisteren? Stuur een e-mail naar reserveren@stichtingjam.nl

VOORRONDES 29e editie
Alle kandidaten worden muzikaal begeleid door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk
maandag 14 juni 14.00 uur De Mert Swalmen
donderdag 17 juni 13.30 uur OBA Theater Amsterdam
vrijdag 18 juni 14.00 uur Aan de Slinger Houten
zaterdag 19 juni 14.00 uur Oranjekerk Amsterdam
zondag 20 juni  14.00 uur Neushoorn Leeuwarden
woensdag 23 juni 14.00 uur De Boeg Amsterdam
 
GRANDE FINALE 29e editie
Alle kandidaten worden muzikaal begeleid door het OSF Orkest olv Kees van Zantwijk
zaterdag 3 juli 14.00 uur DeLaMar Theater Amsterdam
Kaartverkoop is gestart. Klik hier.

Alle data, locaties en meer vindt u op onze website. Ook mogelijke wijzigingen worden hier bijgehouden.


OSF barst los
Berry Reijnen in Goedemorgen Nederland

Kandidaat Berry Reijnen verschijnt maandag 14 juni in Goedemorgen Nederland op NPO1. Tussen 7.00 en 10.00 uur vertelt hij vol vuur over het Ouderen Songfestival, zijn deelname sinds een aantal jaren en zijn voorbereiding op de voorronde in Swalmen.

OSF barst los
De Kennismaking, een impressie...

Maandag 8 juni werd de 29e editie van het Ouderen Songfestival geopend met de Kennismaking in 't Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Een kans voor kandidaten, voordat ze aan het avontuur beginnen, samen met pianist Kees van Zantwijk hun lied door te nemen. Zoals ieder jaar werd er gretig gebruik van gemaakt. Niet alleen om te zingen, ook om de medekandidaten te zien en te horen. Deelnemer Willy van Rhoon gaf haar bevindingen prijs op papier, in bijna poëtische bewoordingen.
 
Impressie van ….. zangoefening

Ik sta voor de deur. Ik hoor een mannenstem. Ik blijf staan. Ik word geraakt door de stem. Ik word geraakt door de tekst.
“Zij heeft het koud, zij vraagt om een deken, en nog een deken.” Het ontroert me.
“Hij ademt zwaar, zwijgt, bezorgd om haar. Zo is hij weggegleden.”
Het is stil in de zaal. Het lied wordt gezongen door een van de kandidaten van het ouderensongfestival.

Ik ga naar binnen en ga zitten.

Twee dames stellen zich op naast de pianist. Ze zingen vrolijk “Sentimental journey”.
Ze dansen erbij. De zaal haalt opgelucht adem. Gaat nu mee in de vrolijkheid.
De kandidaten volgen elkaar in snel tempo op. Het is de kennismakingsdag voor het Ouderensongfestival. We zingen in met de pianist, Kees van Zantwijk, die al jaren aan dit festival verbonden is. Hij speelt alle liedjes feilloos, sleept de kandidaten door de eerste spanning heen.
Er wordt koffie geschonken door de gastvrouw Willemijn Ploem. Zij organiseert het Ouderen Songfestival. Op de tafels staan schaaltjes met bonbons en koekjes. Er zijn croissants en chocoladebroodjes en er is vers fruit.
Een verrassend moment ontstaat als iemand een lied van Sarah Vaughan zingt. Ook jazz is vertegenwoordigd. Het wordt gevolgd door een Nederlands lied “Tranendal”.
Als een kandidaat zingt om vergeving doet hij dat zo uitbundig en overtuigend dat je hem in je armen wilt nemen en natuurlijk zult vergeven.
Ik zing mijn chanson “Hier encore” van Charles Aznavour met mijn overgave. “Gisteren, toen ik twintig was!”

Ik blijf nog even na. Luister verder en geniet.

Het wordt druk in de zaal. Zij, die al gezongen hebben verlaten de zaal voor de nieuwkomers. Er gelden nog steeds coronaregels.
Wat een fijne inspirerende ochtend. We zijn klaar voor de voorrondes.

Willy van Rhoon
10 juni 2021

 


Prins Bernard Cultuurfonds

Collecteren voor cultuur verlegnd t/m 19 juni
 
Het Prins Bernard Cultuurfonds voerde in de week van 28 mei actie voor cultuur. Dankzij de mobiele collectebus van het fonds kan geld worden gedoneerd aan een culturele organisatie naar keuze. Om iedereen de gelegenheid te geven wat in de digitale bus te gooien is de actie verlengd t/m 19 juni.

Door aan Stichting JAM te doneren draagt u bij aan onze activiteiten voor ouderen, jongeren en kinderen. Het gedoneerde geld wordt gebruikt voor het Ouderen Songfestival en de Tour de Chant, voor Kunstschooldag[en] en de (school)dansvoorstellingen van Amsterdam Urban Dance Company.

Het is heel simpel. U hoeft slechts hier te klikken en u kunt direct doneren.


Heel veel dank!

Heeft u vrienden, familie en relaties met een groot hart voor kunst en cultuur? Stuur dan dit bericht door.
Stuur door
Deel op Facebook
Copyright © 2021 Stichting JAM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp