Copy


Ouderen Songfestival bereikt apotheose
Inez Timmer winnaar jury- en publieksprijs

De corona-editie is ten einde. Afgelopen zaterdagmiddag 3 juli stonden zestien finalisten begeleid door het Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van artistiek leider, pianist en arrangeur Kees van Zantwijk op het podium van de Wim Sonneveld zaal in het DeLaMar Theater. Aangekondigd door Dolly Bellefleur zongen ze in een uitverkochte corona-zaal ten overstaan van jury en publiek hun zelf gekozen lied. Het lied dat hen van de voorronde naar de Grande Finale bracht.

Het niveau van de finalen was hoog, het ene pareltje na het andere klonk door de zaal: een prachtig doorleefd soulnummer, twee pakkende liedjes uit Tip Top, fraai Franse chansons, ontroerend mooi werk uit het kleinkunstrepertoire, zelfgeschreven teksten, aanstekelijke operette, het  Nederlandstalige levenslied en dat alles op hoog niveau gepresenteerd. Desalniettemin kwam de zevenkoppige jury onder voorzitterschap van Harry Slinger tot een gewogen uitslag. Net als het publiek wees ze Inez Timmer aan als winnaar van deze 29e editie. Inez zong met gepaste ingetogenheid het aangrijpende lied Joodse Vrouw. 'Inez Timmer wist ons van de eerste tot de laatste noot geboeid op het puntje van onze stoel te houden.'

De tweede vakjuryprijs ging naar Machteld van der Gaag, de finaliste die bijna had moeten afhaken vanwege tijdelijk verlies van haar stem. Tijdens de finale zong ze energiek, krachtig en vol humor het door
Serge Reggiani bekend geworden satirische chanson Le barbier de Belleville. 'Muzikaal, charmant, stijlvol en met veel energie en pret gepresenteerd.'

Aan zowel Trienke Hoogendorp als Henk van Dalen werd de derde vakjuryprijs toegewezen. Het toeval wil dat zij de oudste finaliste is van deze editie en hij de oudste finalist. Trienke maakte geschiedenis door een Friestalig lied te zingen. Ze kwam hiermee haar belofte na die ze twee jaar geleden deed aan toenmalig jurylid Hedy d'Ancona. Sido Martens schreef speciaal voor haar Sweevje, een weemoedig lied over verloren liefdes. 'Een echte performer die dit lied, dwars door de taalbarrière heen, met gemak dicht bij ons brengt.' Henk van Dalen zong When I'm 88, een eigenhandig geschreven Nederlandstalige versie van When I'm 64 van Lennon/McCartney. Hij droeg het lied op aan zijn grote liefde Noor. 'Een vitale krasse knar met een lied dat heerlijk was om naar te kijken en te luisteren!'  

Bekijk hier alle finalisten van de 29e editie inclusief het oordeel van de jury.

De Grande Finale kon vanwege de coronazaalopstelling door slechts een klein aantal bezoekers live bijgewoond worden. Maar gelukkig, dankzij de livestream konden velen vanuit huis of waar dan ook de optredens live volgen. Deze livestream is nog even via www.ouderensongfestival.nl te bekijken. Binnenkort wordt deze vervangen door de bewerkte filmversie.

 
Inez Timmer en Harry Slinger
vlnr Dolly Bellefleur, Trienke Hoogenberg, Henk van Dalen, Harry Slinger, Machteld van der Gaag, Inez Timmer

Impressie van… La Grande Finale

Het gonst van stemmen in de foyers van het DeLaMar Theater. In de zaal weerklinkt zachte jazzmuziek. Het publiek druppelt binnen. Op het podium installeren zich de orkestleden. De pianist heeft zijn positie achter de vleugel ingenomen. Zij gaan zestien kandidaten begeleiden voor de grote finale van het Ouderen Songfestival, de negenentwintigste editie.

De cello zet in. De andere orkestleden volgen, rustig eerst, later opzwepend. Opzwepend naar La Grande Finale. Dolly Bellefleur verschijnt. Ze draagt een opzichtig wit kapsel en een kleurrijke jurk. Zij zal de grote finale presenteren. Ze verwelkomt het publiek en stelt de orkest- en juryleden voor. De wedstrijd kan beginnen. Dolly Bellefleur leidt de kandidaten in. Ze doet dat in rijmvorm, met humor en met flair. Het publiek lacht.

“The way you look tonight”… ”Ik hou van je, zoals je er vanavond uitziet. Verander dit nooit. Want als ik me ‘low’ voel kan ik zo aan je denken en me weer goed voelen.” Zo meeslepend gezongen door Bill Monsour, 66 jaar oud.

Herinneringen worden opgeroepen door Bob Vinkenoog, 77 jaar oud, met het lied “Scheveningse tram”. Wie van ons herinnert zich niet meer de tram, die ons naar Scheveningen voerde. Naar het strand, naar de ezels, waarop we konden rijden. “Het ezeltje waarop ik zit is aardig en neemt alle tijd.”

Hoe aandoenlijk de liefdesverklaring van Inna van der Velde-Tishchenko, 66 jaar oud, geboren in Oekraïne. Zij zingt “Ik heb je lief” van Paul de Leeuw. Zij zingt het in het Nederlands met een charmant Oekraïens accent.

Stolz zou Rudolf Stolz zijn als hij hoorde hoe Berry Reijnen, 74 jaar oud, het lied “Die ganze Welt ist himmelblau” ten gehore brengt. Het is de vrouw, die de wereld hemelsblauw maakt.

88 jaar oud,  maar Henk van Dalen doet de Beatles weer herleven. “When I am 64”. Hij vertaalt de tekst naar “Als ik 88 ben zul je mij dan nog nodig hebben, nog voeden?”.

Dolly rijmt alle kandidaten aan elkaar. Uiteindelijk beëindigt ze lachend na het optreden van de laatste kandidaat Ben Kool, 67 jaar: “Ben Kool, hij is zo cool”.

Cool zijn alle kandidaten. Het wordt een zware opdracht voor de jury de kandidaten te beoordelen.
Het is Inez Timmer, 66 jaar oud, die met haar vertolking van “Joodse vrouw” de eerste plaats behaalt. Een joods meisje duikt onder bij een boerengezin. Voor ze sterft wil ze één keer beminnen. Ze doet dat met de jongste boerenzoon. Ze wordt bevrijd en blijft haar hele leven lang bij deze man. Ze ziet haar huwelijk als een verstandshuwelijk. Uiteindelijk beseft ze dat ze van haar man houdt. 
 
Willy van Rhoon - deelnemer Ouderen Songfestival 29e editie
4 juli 2021

 


Finalisten on tour

Voor de derde keer trekt een selectie van finalisten van het Ouderen Songfestival in de zomermaanden samen met pianist Kees van Zantwijk langs Amsterdamse ontmoetingscentra voor ouderen. Buurthuizen worden aangedaan, huizen van de wijk, bibliotheken, verzorgingshuizen, hofjes, binnentuinen. Waar ouderen samenkomen, komt ook de Tour. De uitvoeringen vinden in de ochtend of middag plaats.

Wilt u de Tour de Chant in uw centrum? Bel 020 - 622 01 83 of stuur een mail naar info@ouderensongfestival.nl.

 


30e editie na de zomer van start

Het Ouderen Songfestival bestaat 30 jaar. In dit jubileumjaar zijn er twee edities. De 29e is net afgerond, de 30e volgt na de zomermaanden. Graag meedoen? Schrijf dan hier in.

Voorrondes 30e editie:
September en oktober
Data en locaties volgen zo snel mogelijk.

Halve finales 30e editie
Zondag 31 oktober 2021 Aan de Slinger HOUTEN
Zondag 7 november 2021 Posthuis Theater HEERENVEEN

Grande Finale 30e editie
Zondag 12 december 2021 DeLaMar Theater AMSTERDAM
Stuur door
Deel op Facebook
Copyright © 2021 Stichting JAM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp