Copy

KUNSTSCHOOLDAG[EN] 2020
Anders dan anders

Deze week zou je op stap gaan, 8e-groeper. Donderdag 26 en vrijdag 27 maart zou je samen met jouw klasgenoten dwars door Amsterdam trekken, op zoek naar al die prachtige kunst en cultuur die je in onze stad kunt vinden. Al dat moois is er nog steeds. Dat blijft goed bewaard achter gesloten deuren, totdat het licht weer op groen staat. Dan gaan die deuren weer wagenwijd open, voor jou, jullie, voor iedereen.

Maar nu zit je thuis, met schoolwerk, zusjes, broertjes. Met de hond, poes, konijn of andere huisdieren. Met je moeder, je vader. Veel ouders werken vanuit huis. Maar zijn jouw moeder en/of vader werkzaam in de zogenaamde vitale sector, dan gaan ze de deur uit en breng jij je dagen door op school of bij de opvang. Dan doe je daar je schoolwerk, heb je daar je speelkwartier, je lunch, je gesprekken, je ruzietjes, je lol.

Alles is anders dan anders. Vrij, maar geen vakantie. Thuis, maar geen vriendjes over de vloer. Op stap, maar liever niet buiten de deur. Gelukkig hebben we internet!

Heel veel culturele en kunstinstellingen houden hun deuren open. Niet in het echt, wel online. Via internet kan je Kunstschooldag[en] dus toch een beetje meemaken. Anders dan anders. Maar nu kan je wel mooi zelf bepalen waar je naar toe gaat, wat je gaat bekijken, over hoeveel dagen je het uitsmeert, hoeveel activiteiten je doet. Er is genoeg te zien, te horen, te doen, je bent weken zoet als je iedere dag wat anders kiest.

Verderop vind je alvast een paar ideetjes. Maar klik je hier, dan kom je op de pagina van alle locaties die dit jaar meedoen. Door op het logo van de locatie te klikken, kom je op de site van de instelling of artiest terecht. Hebben ze een speciale kinderpagina, dan wordt die meteen geopend. Vraag je ouders, juf, meester, begeleider van de school of opvang, je grote broer of zus om mee te doen. Want Kunstschooldag[en] doe je niet alleen, samen uit, samen thuis, ook online!

Oh ja, blader, voordat je de locaties bezoekt, eerst online door het programmaboek Kunstschooldag[en] 2020. Er staat informatie in over alle deelnemende instellingen en hun activiteiten. Leuk voor nu en leuk voor straks, als de deuren weer echt open zijn en alles weer is zoals het was.

 
KUNSTSCHOOLDAG[EN] VANUIT JE LUIE STOEL

Hieronder een paar ideetjes om meteen te bekijken. Maar ga je naar www.kunstschooldag.nl dan vind je nog veel meer leuke activiteiten.

Muziek
Anas Soudfa zou samen met Ochestra Zoubair in Muziekschool Amsterdam Noord optreden. Anas heeft Dima fe lbal (Amsterdam) gezongen, de Arabische vertaling van Ik kan blijven kijken naar jou Amsterdam. Zing mee, in het Arabisch, in het Nederlands, maakt niet uit, je wordt super vrolijk van deze ode aan Amsterdam!

Nog zo'n schitterende lofzang op onze stad is Wie aan Amsterdam komt van de kapitein en de stuurvrouw van de 4Tuoze Matroze die in de Oranjekerk zouden optreden.

Muziek interviews
Rapper Leafs zou optreden in Paradiso. Wil je zien hoe zijn carrière in de studio begon, klik dan hier. Weet je trouwens dat hij ook vragen van kinderen beantwoordt, kijk hier maar.

Rapper Makkie zou optreden in Melkweg Max. Hij zou nummers zingen van zijn nieuwste album Barmeezy. Een primeur, want die komt pas in april uit! Twee jaar geleden sprak Makkie met MTV First. Klik hier en ontdek wat de rapper nog meer doet.

Jason XM is een producer. Hij maakt hiphoptracks voor rappers als Leafs en Makkie. In Muziekschool Amsterdam Centrum/Oost en Osdorp zou de workshop 'Maak je eigen Sounds en Beats' worden gegeven. Leren hoe je een hiphoptrack maakt. Zo'n workshop kan je altijd nog volgen. Maar wil je nu al weten hoe je een goede producer wordt, luister dan hier naar wat producer Jason XM te vertellen heeft. Onthoud hem, hij heeft al flink wat hits op zijn naam en er zitten er nog heel wat aan te komen!

Muziekles
Muziekschool Amsterdam geeft nu online muziekles. Kijk hier maar eens. Er zit misschien wel wat voor je tussen, of voor je jongere zusje of broertje.

Dans
MAN || CO zou in Dansmakers Amsterdam de voorstelling Rat Race Runway dansen. Het is niet de eerste keer dat het gezelschap optreedt tijdens Kunstschooldag[en]. Nieuwsgierig naar de voorstellingen die vorige 8e-groepers hebben gezien? Kijk hier naar When we cried confetti en The winner takes it all.

Dansles
Hoopte je tijdens Kunstschooldag[en] de hiphop-workshop bij Solid Ground Movement te mogen volgen? Dikke mazzel, want dat kan hier.

Verhalen
Wijnand Stomp en zijn Anansi-verhalen. Ken je ze niet, bekijk dan meteen zijn filmpjes. Ken je ze wel, nog steeds kijken!

Tyler Koudijzer, de woordkunstenaar die een workshop Spoken Words in  Tolhuistuin IJzaal zou geven, maakt van woorden muziek. Kijk hier maar, dan zie je een van zijn optredens.

Museum Embassy of the Free Mind zit in het Huis met de Hoofden. Een rare naam voor een huis. Wil je weten waarom het die naam draagt, lees dan dit spannende verhaal.

Film
In De Balie zou Skatekeet worden vertoond, een documentaire over een meisje dat een echte skateheld is. En in Kriterion zouden dankzij Movies that Matter en IDFA een film en een documentaire draaien: Munya in Mij, over een meisje dat haar pesters en haar lastige moeder te slim af is; en Ons Eiland, over twee zusjes waarvan de oudste het syndroom van Down heeft.
Klik op de titels en je kunt de films lekker thuis kijken.

Beeldende kunst
Daniella Rubinovitz maakt kunst die je mag aanraken. Of beter, moet aanraken. In NDSM-FUSE staat haar interactieve installatie. Aanraken kan nu even niet. Maar... daar heeft Daniella wat op gevonden. Maak de figuren na en speel er thuis met je broertjes, zusjes en ouders mee. Daniella legt hier uit hoe dat moet.


Cultuur
In Amsterdam Noord ligt het NDSM-terrein. Nog niet zo heel lang geleden heel belangrijk voor de scheepsbouw. Nu wemelt het er van creatieve bedrijven en kunstenaars. Klik hier en kom meer te weten over de geschiedenis van dit woeste deel van de stad.

Ooit stonden in het Oostelijk Havengebied abattoirs, dat zijn dierenslachthuizen. De abattoirs zijn verdwenen, de mooie gebouwen zijn gebleven. Luister naar verhalen over dit gebied op Radio Perron Oost.

Zelf doen
Het Scheepvaartmuseum ligt voor Pampus. Maar ondertussen kunnen kinderen er toch aan de bak. Check hier.

NEMO online is superleuk. Pas op... er is zoveel te doen dat je niet meer aan je schoolwerk toekomt...

Alle Oba's zijn gesloten, maar Maakplaats 021 is gewoon geopend, Oké oké, alleen online. Er zijn vetleuke dingen te doen, ontdek het hier .


Ben je een verzamelaar? Maak je eigen museum en deel het met de hele wereld. Het Tropenmuseum laat zien hoe je dat kan doen.

Oké dan, dit waren zomaar een paar ideetjes. Maar er is echt veel meer!
Check de locaties, klik hier.

Veel plezier, ook nu alles anders dan anders is...

En oh ja, niet vergeten... was je handen en houd afstand!

 

Programmaboek Kunstschooldag[en] 2020
Forward Forward
Share Share
Copyright © 2020 Stichting JAM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp