Copy

Ouderen Songfestival jubileert
30 jaar podium voor zangliefhebbers van 55 en ouder

2021, het jaar van het Ouderen Songfestival met maar liefst twee edities. De 29e, de uitgestelde corona-editie vond in de lente plaats. De 30e, de jubileumeditie, in het najaar. Die is nu in volle gang. Ruim honderd kandidaten hebben zich aangemeld. Bekende gezichten en nieuwkomers. Hoogbejaarden, de oudste deelnemer is 96 en 'jonkies', de jongste heeft net de juiste leeftijd om mee te mogen doen, 55 jaar. Maar liefst drieëndertig kandidaten kwamen naar de Kennismaking. Om samen met pianist Kees van Zantwijk hun lied door te nemen. En om de medekandidaten te zien, te horen, aan te moedigen. Inmiddels is de Kennismaking niet meer weg te denken. Een geliefde dag voor menig deelnemer. En voor de pianist... een vrolijke uitputtingsslag.

Ooit was er geen kennismaking, waren er geen halve finales, geen voorrondes verspreid in het land. Ooit was er slechts één ronde, als een probeersel voor een groepje Amsterdammers op leeftijd die van zingen hielden. Het was begin jaren '90 toen Rob van Waaijen op het idee kwam. Het probeersel werd een blijvertje. Er kwamen meer voorrondes, eerst alleen in Amsterdam, later ook in het land. Er kwamen twee halve finales, weer wat later drie prefinales. Maar toen kwam corona en alles werd minder. Editie 2020 kon niet doorgaan. Die werd doorgeschoven naar voorjaar 2021. Deze 29e editie was samengesteld zoals in vroegere jaren: alleen voorrondes en een finale. Ook de 30e editie heeft nog niet het precorona karakter. Maar de halve finales zijn terug en er zijn weer meer voorrondes dan in het voorjaar. Bovendien is het enthousiasme van de deelnemers onverminderd groot, evenals het aanstekelijke speelplezier van de pianist. Hij geeft de kandidaten muzikale vleugels, zij geven hem muzikale pret.

We zullen doorgaan, om met Ramses Shaffy te zingen. Ook na deze 30e editie. Het podium voor zangliefhebbers van 55 en ouder blijft ieder jaar opnieuw open voor oud- en nieuwkomers, voor hoogbejaarden en jonge ouderen, voor solisten, duo's en trio's. Iedereen mag meedoen, elk repertoire is welkom, als de leeftijd van de kandidaat bij aanvang van de voorrondes maar minimaal 55 jaar is.

Inschrijven voor de 31e editie is nu mogelijk! Klik hier.

 

HALVE FINALES 30e editie
Muzikale begeleiding: OSF Orkest onder leiding van artistiek leider, pianist en arrangeur Kees van Zantwijk
Presentatie: Eva Zwaving

Zondag 31 oktober 14.00 uur Theater aan de Slinger Houten | Kaartverkoop klik hier
Zondag 7 november 14.00 uur Posthuis Theater Heerenveen | Kaartverkoop klik hier
 
GRANDE FINALE 30e editie
Muzikale begeleiding: OSF Orkest onder leiding van artistiek leider, pianist en arrangeur Kees van Zantwijk
Presentatie: Eva Zwaving

Zondag 12 december 14.30 uur DeLaMar Theater Amsterdam | Kaartverkoop klik hier

Alle data, locaties en meer vindt u op onze website. Ook mogelijke wijzigingen worden hier bijgehouden.

 
Kees van Zantwijk | Anita van der Donk 'Kennismaking 't Zonnehuis
Rob van Waaijen Livestream De Rietvinck

OSF overal te volgen
Livestream voor iedereen

Sinds een aantal jaren wordt de Grande Finale gelivestreamd. Zo maken we het ook voor mensen die niet naar het theater kunnen komen mogelijk om de finale live te volgen. Speciaal voor deze jubileumeditie is de livestream uitgebreid met het streamen van alle voorrondes en halve finales. Helaas hebben we te maken gehad met een storing, waardoor de kwaliteit van het geluid van een paar voorrondes te wensen overliet. De oorzaak van de storing lijkt inmiddels verholpen. De livestreaming kunnen we daarom tijdens de halve finales voortzetten.

Niet in staat om naar het theater te komen? Bekijk dan onze livestreams. Door te abonneren op het OSF YouTube-kanaal en/of de OSF
Facebook-pagina te liken komt er vanzelf een melding wanneer de streaming klaarstaat om live te gaan. De livestreams zijn niet alleen tijdens het evenement te bekijken, ook na afloop zijn ze terug te kijken via dezelfde kanalen
Willy van Rhoon in oranje pak Impressies

OSF verwoord
Impressies van kennismaking en voorronde

Ze stuurde al eens eerder haar impressies, kandidaat Willy van Rhoon. Ze zingt, ze observeert, ze noteert, tijdens de kennismaking, de voorronde, de halve en de Grande Finale. Korte impressies, haar indrukken, de sfeer van het Ouderen Songfestival en zijn gepassioneerde deelnemers gevangen in woorden.
 

Impressie van …... Kennismaking Ouderen Songfestival 30e editie

“Kees kan bijna alles, als je het op tijd vraagt!” Uit… tegel aan de muur van het huis van Kees. Kees van Zantwijk, de pianist, kan veel. Hij manoeuvreert met zijn pianospel de deelnemers door de kennismaking voor de voorrondes van het Ouderen Songfestival.

“Let me sing and be happy. If my song can start you laughing I am happy. Let me sing a sad refrain of broken hearts who love in vain. Can my song start you crying I am happy!” Dit is wat de zangers beogen met hun liederen.

“Om alles”… Ciska bezingt de tragische dood van Fien de la Mar (in het DeLaMar Theater zal zoals ieder jaar de finale plaatsvinden). “De eenzaamheid en wanhoop neem ik met me mee, de leuke dingen, ik wil ze iedereen wel geven, ze boden mij geen houvast in het leven.” Het is stil in de zaal.

“I did it my way. I’ve loved, I’ve laughed and cried. I’ve had my fills, my share of losing”. Het blijft stil. Men overdenkt.

Een teder, fleurig liedje wisselt de emoties af… “J’ai caché une petite fleur, au jardin de mon coeur. Jamais ne meurt.” Men haalt opgelucht adem. We dragen allemaal een bloem met ons mee, die ook al verlept zij soms, altijd opnieuw weer opbloeit.

De Franse chansonniers zijn in groten getale vertegenwoordigd. Chansons van Charles Aznavour en Leo Ferré passeren de revue. Van Jacques Brel:  “Quand on a que l’amour, nous aurons dans nos mains, amis, le monde entier.’’ “Als we alleen de liefde hadden, zouden we de hele wereld bezitten.” Hoe waar!

Verrassend… der Schweinefürst verschijnt ten tonele. Hij klopt met beide handen op zijn buik en zingt uit volle borst: “Mein Lebensschweck ist Schweinespeck!”. Er wordt gelachen.

Helemaal verrassend…“Das Schiff mit acht Sehlen” van Bertolt Brecht in het Nederlands gezongen. Een parel te midden van alle sieraden, die al tentoon zijn gespreid.

“Margootje komt naar buiten gekropen uit haar Peugeotje”.  Met glimlachende aandacht volgen we het verhaal. Ze kwam uit Madurodam en eindigt daar in het begijnhof.

Een donkere man, een donkere stem… hij bezingt de achtbaan van het leven met zijn crazy hoogtes en diepe dalen. “Over the rainbow… vliegen blauwe vogels en komen je dromen uit”. Hoopvol gezongen.

En daar is het dan… het Amsterdamse lied.  “Aan de voet van de Westertoren” gezongen door Luc en John. Iedereen deint mee. Iedereen zingt mee.

Want dat is wat de zangers doen. Ze geven met muziek hun leven glans en daarmee iedere dag een nieuwe kans.

Willy van Rhoon
't Zonnehuis
2 oktober 2021

 

Impressie van... een voorronde 

Een man verrast het publiek door licht zwevend het podium op te komen. Hij gaat voor de man staan, die op een stoel zit. Hij begint hem toe te zingen met spijt in zijn stem: “Had ik je maar eerst beter leren kennen. Ik ken je nu. Ik weet dat je fantasie en vrijheid nodig hebt”. De man op de stoel zingt hem hetzelfde toe in een wederzijdse canon. Ze waren ooit verliefd, maar hebben nu niet genoeg meer aan elkaar. Daarin begrijpen ze elkaar, verlaten elkaar omhelzend het toneel.

Uit het diepst van de aarde doemt een donkere stem op. Een zwetende donkere mijnwerker komt uit de mijn tevoorschijn. “Sixteen Tons” steen heeft hij gehakt, zijn ziel verkocht aan de mijnexploitant. En wat blijft er voor hem over behalve uitputting en schulden. Het is Jack Monkau, 82 jaar oud, die dit lied op pakkende wijze vertolkt. Hij is acteur, bekend van “Goede tijden, slechte tijden en de serie Maud en Babs, nu te zien op NPO1.” Vandaag is hij voor het eerst zanger.

Wie heeft het niet ooit eens willen schreeuwen van de daken: ”Ik heb een geheime liefde. Ik wil haar aan de hele wereld verkondigen. Ik wil haar verklappen aan de gouden sterren en de gouden daffodils. Dan zal mijn liefde niet meer geheim zijn”. Wij, ouderen, kennen het lied allemaal van Doris Day, die het met een zoetgevooisde stem in 1954 zong. Richard van Bueren zingt het. Hoe mooi verliefd te zijn of je nu een man bent of een vrouw.

De zangers en zangeressen volgen elkaar op, begeleid door Kees van Zantwijk op de piano. De liederen zijn afwisselend. Een tenor brengt op daverende wijze een lied van Enrico Caruso, een van de grootste tenoren in de geschiedenis, “Fenesta che lucive”, ”Het raam glanst niet meer”.

De geur van “Amsterdams parfum” wordt verspreid door de zaal door Joki Beerendonk, een geur van dat mooie Amsterdam, dat zij altijd bij zich draagt. Het publiek snuift het gretig op.

Cees Walraven, 74 jaar oud, komt met een stok het podium op. Maar hij verandert al gauw zijn houding als hij zingt: “Laat opa maar schuiven”. Die kan zeker nog aardig mee met de tijd in al zijn digitale vormen.

Vrolijk gekleed danst Joop Laan het toneel op. Ze danst, ze zwaait en moedigt in haar lied haar partner aan mee te zwaaien. Het publiek zwaait vrolijk mee.

En ….. men kan zich geen passender eindlied bedenken dan het lied: “Let me sing and I’m happy”, gezongen door Ferry Verschuyl. Hij is 85 jaar oud. Een oude rot in het vak  Hij heeft al verschillende keren meegedaan aan de Grande Finale en wordt door de jury nu ook gekozen voor de halve finale. Evenals het duo Bill Monsour en Hans de Ruiter, Machteld van der Gaag en Joki Beerendonk. Gefeliciteerd dames en heren en veel succes.Toitoitoi!!

Als we zingen en kunnen inspireren zijn wij, deelnemers van het Ouderen Songfestival, gelukkig.

Willy van Rhoon
De Rietvinck
24 oktober 2021
Stuur door
Deel op Facebook
Copyright © 2021 Stichting JAM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp