Copy

Ouderen Songfestival nadert apotheose
Grande Finale in zicht

We zijn de laatste week van de corona-editie ingegaan. Aftellen. A.s. zaterdagmiddag 3 juli is de Grande Finale in het DeLaMar Theater. Uit de zes voorrondes zijn zestien finalisten voortgekomen. Vanwege corona zijn er deze keer geen halve finales. De zestien finalisten stomen meteen door naar het grote podium in de Wim Sonneveld zaal van het Amsterdamse DeLaMar Theater.Vijftien finalisten zijn aangewezen door de voorronde-jury bestaande uit juryvoorzitter Ben Lansink, Angelique Wardenier (een maal vervangen door Isabelle Braaf) en Ton van de Kieft. Artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk die de beschikking heeft over een widcard, wees de zestiende finalist aan.

In de vorige nieuwsbrief stond een impressie van de hand van kandidaat Willy van Rhoon. De Kennismaking had haar zodanig geïnspireerd dat zij haar ervaring op papier had gezet. Haar pen en papier ontbraken niet tijdens voorronde in de Oranjekerk. Ze zong, ze luisterde en ze schreef. Opnieuw een impressie van de kandidaat die met een paar pennenstreken de sfeer van een middag in al haar facetten weet te vangen.

De aandacht die het Prins Bernard Cultuurfonds heeft besteed aan de door de pandemie zwaar getroffen culturele instellingen heeft zijn vruchten afgeworpen. Dankzij de mobiele collectebus is er flink wat geld opgehaald. Ook wij hebben geprofiteerd van deze actie. Via deze weg danken wij alle gulle gevers voor de geleverde bijdrage. Het opgehaalde bedrag zal worden besteed aan onder andere het voorzetten van het Ouderen Songfestival en de Tour de Chant.

 

GRANDE FINALE 29e editie
zaterdag 3 juli 14.00 uur
DeLaMar Theater Amsterdam
Wim Sonneveld zaal

Kaartverkoop is gestart. Klik hier.


Finalisten OSF 2021 29e editie
Alle kandidaten worden muzikaal begeleid door het OSF Orkest olv Kees van Zantwijk

Bill Monsour Amsterdam | The way you look tonight
Nien Besselink Amstelveen | Stap voor stap
Bob Vinkenoog
Amsterdam | Scheveningse tram
Inez Timmer Weidum | Joodse vrouw
Inna van der Velde-Tishchenko Wormerveer | Ik heb je lief    
Berry Reijnen Oss  | Die ganze Welt ist himmelblau
José van Waveren IJmuiden | Mon émouvant amour 
John Spoel Amsterdam | Vergeef me
Trienke Hoogenberg Leeuwarden | Sweevje   
Machteld van der Gaag
Amsterdam | Le barbier de Belleville  
Luc Runderkamp Muiderberg | Deken      
Henk van Dalen Haarlem | When I’m 88
Joki Beerendonk Uithoorn | Cimetière                                       
Klaas Visscher Wieringerwerf | Aan Luther en de anderen
Ciska Frikken wildcard  Almere | Ik hou van jou

Ben Kool  Abbenbroek | Dock of the bay
 

OSF is losgebarsten
De voorronde, een impressie...

Zaterdag 19 juni was de vierde voorronde van de 29e editie van het Ouderen Songfestival. In de Oranjekerk in de Amsterdamse Pijp zong kandidaat Willy van Rhoon Hier encore van Charles Aznavour, Gisteren nog was ik 20 jaar...  Ze zong ingetogen, ze luisterde scherp, ze nam waar. Met oog en oor voor detail gaf ze haar bevindingen prijs op papier, net zoals ze dat deed tijdens de Kennismaking in 't Zonnehuis.

 
“Ieder zingt zijn eigen lied”

Pianomuziek klinkt. De eerste kandidaten arriveren. Ze zijn vrolijk. Ze zijn opgewonden.
Ze nemen deel aan een voorronde voor de finale van het Ouderen Songfestival.
In de zaal staan de stoelen al netjes opgesteld. Veilig. Er moet voldaan zijn aan het coronareglement.

Er wordt ingezongen. De kandidaten en de pianist, Kees van Zantwijk, zoeken naar
hun match.

“The impossible dream”. We zijn ouderen… toch blijven we die onmogelijke droom dromen, blijven ons inspannen om die onbereikbare ster te bereiken. Ook al zijn onze armen te moe om ze te strekken. Het lied wordt krachtig gezongen door Henny van Kerkwijk, 63 jaar oud.
“On a clear day”…. zul je zien wie je bent. Je zult je onderdeel voelen van elke berg, zee en kust”. Loek Halverstad, 74 jaar oud, schalt het uit. Het lijkt alsof hij ons vanaf de top van een berg toezingt. “Sta op en kijk om je heen.”.
Een ware Edith Piaf, José  van Waveren, zingt een chanson van Charles Aznavour: “Mon èmouvant amour”. Hoe kan ik je vertellen dat ik van je hou. Jij, die in eeuwige stilte leeft, mij niet horen kan en mij ook niet kan vertellen hoeveel je van mij houdt. Maar jouw gebaren zeggen zoveel. En mijn gebaren zeggen hetzelfde: “Ik hou van je.”
“Ik hou van jou”…. even later  vol liefde en passie gezongen door Ciska Frikken, 63 jaar oud.

Ieder zingt zijn eigen lied. Duidelijk wordt hoe ieder het lied heeft uitgezocht dat bij hem of haar past. Het met veel gevoel en overgave ten gehore brengt.

Hoe ontroerend….” Ik geef je een roosje, mijn roosje. Ik geef je een roos elke dag.” Hoe ontroerend is de roos ….. de glimlach van de natuur. De natuur, die “Stap voor stap” bezongen wordt door Nien Besselink, die haar wandeling beschrijft in haar vaderland. Daar, waar ze moet zijn.

Op het Leidseplein zijn de lichten weer gaan branden. De lockdown in 2021 is opgeheven, net als in 1943. Hoe passend is het dan ook in deze tijd het lied te zingen “Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan”.

De jury trekt zich terug en beraadslaagt. Na hun terugkomst heeft Willemijn Ploem, de organisator van het Ouderen Songfestival, voor ieder een prachtige roos. De voorzitter van de jury voor ieder een vriendelijk en positief woord.

De finalisten worden José van Waveren met “Amour, émouvant amour” en Nien Besselink met haar zelf geschreven lied “Stap voor stap”. Een welverdiende overwinning.

Van harte gefeliciteerd!
 
Willy van Rhoon
20 juni 2021

Stuur door
Deel op Facebook
Copyright © 2021 Stichting JAM, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp