Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk deze dan hier online.
Het is lente, en de wereld is weer helemaal nieuw normaal. We trainen buiten en we gaan op vakantie naar de bergen. Lekker meedoen met loopjes, gaan we Haarlem weer helemaal rood kleuren. In de nieuwsbrief dit kwartaal een verslag van de ALV afgelopen maand, waar Inge een presentatie gaf over neusademhaling. Lianne en Trienke schrijven erover. Het geluksmoment is van Ivet, We zetten trainer Kim in het zonnetje. Een nieuwe podcast van Marnix. Loop je meer dan 40 à 50 km per week hard? Let dan op je Omega-3, Maarten schrijft erover. Starters en het Kwartaal in Beeld. Veel leesplezier.  👋 Maarten 👋 Igor 👋 Trienke 👋 Lianne 👋

Van de Voorzitter


“Wat is het thema?”, vroeg ik aan de redactie van de nieuwsbrief. Dat bleek er niet te zijn. Dat komt mooi uit want nu kan ik tikken wat ik wil.
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: op de algemene ledenvergadering (zie notulen) heb ik aangekondigd dat ik volgend jaar op 1 april mijn functie als voorzitter van de Loopgroep03 neerleg. 

Ik laat even een stilte vallen.

Zo, zijn jullie er weer? Waarom stop ik? Ten eerste omdat ik dit nu vanaf het begin in 2003 al doe en 20 jaar best wel lang is. Ten tweede wil ik heel graag dat Loopgroep03 over 20 jaar nog steeds bestaat en dat kan alleen als er nieuwe mensen opstaan.

Ik blijf uiteraard lid en zal me vast nog wel op een andere manier bezighouden met de club, maar een wisseling van de wacht is wel zo gezond. Er staat vast wel iemand op.
Wat was het trouwens weer een fijne ledenvergadering, met een mooie training van Sander vooraf, een soepele vergadering en een leuke lezing van Inge. En een goede toast uiteraard. Die toast was symbolisch voor de nieuwe start die we weer hebben gemaakt na de tweede lockdown, die ook weer een paar maanden heeft geduurd. Maar alles mag en kan weer!

Dus we gaan de Lionsloop doen, de Grachtenloop, De halve van Haarlem, de Viadtest, de Rondom Haarlem estafette en ook niet onbelangrijk: we mogen weer naar buiten in de avond (voor de ‘nieuwe”’ leden: de duinen in). Mooi om te zien dat er ook gewoon weer nieuwe leden komen. Welkom allemaal.
Ik kijk zelf vooral uit naar de volgende editie van de Den Helder Maastricht Estafette op 21 en 22 mei. 430 km dwars door Nederland! Al 7 keer eerder meegedaan maar het verveelt nog niet. Leuk dat er dit jaar veel ‘rookies’ meegaan! Romee, Ineke, Rob, Esther J., Peter, Dieuwer, Ilse, Anouk, Emy en Leslie. Jullie zullen er geen spijt van krijgen. Daar zorgen de meer ervaren deelnemers wel voor: Sander, Kim, Jaap, Duncan, Esther, Lianne, Harold, Sjaak en ik wel voor!

Alvast in je agenda

  • 18 april Lions Heuvelloop
  • 21/22 mei Den Helder Maastricht Estafette
  • 24 juni Grachtenloop
  • 25 september Halve van Haarlem

Laat je neus je tempo bepalen


Door LianneHardlopen met je mond dicht, en dus enkel ademhalend door je neus, met als doel je aerobe drempel te verhogen. Daarover vertelde oud 03-lid Inge ons tijdens de ALV op woensdag 23 maart. Het verhogen van die drempel betekent namelijk meer energie door aerobe verbranding voor de spieren, tot wel 20 keer meer dan bij anaerobe verbranding. Maar waarom moet je daarvoor dan alleen door die twee kleine neusgaten ademen? Om dat te begrijpen moet je eerst het idee dat grote teugen lucht inademen meer zuurstof oplevert over boord gooien. De lucht om ons heen, die we inademen, bevat 21% zuurstof. De lucht die we uitademen bevat nog steeds 17% zuurstof. Zuurstof bindt zich in het lichaam aan rode bloedcellen, ‘vrachtwagentjes’ die de zuurstof daar brengen waar het nodig is. Wanneer deze gevuld zijn kan er niet meer bij, ongeacht hoe diep je inademt. Door rustiger en door je neus te ademen kun je er wel voor zorgen dat er minder CO2 ‘ontsnapt’ bij het uitademen. Dit CO2, koolzuurgas, heeft namelijk een aantal belangrijke functies te vervullen in het lichaam. Het werkt ten eerste als een katalysator die de afgifte van zuurstof door de rode bloedcellen stimuleert. De aanwezigheid van CO2 is voor hen namelijk een teken dat er op die plek energie wordt verbrand en dus zuurstof nodig is. Zonder deze zuurstof wordt overgegaan op anaerobe verbranding, wat leidt tot verzuring.
 
Een tweede functie van koolzuurgas is dat het zorgt voor het ontspannen van glad spierweefsel. Dit spierweefsel speelt een belangrijke rol bij het openhouden van holtes, zoals blaas, darmen en ook de luchtpijp. Verkramping van dit spierweefsel door een tekort aan CO2 is bijvoorbeeld een oorzaak van inspanningsastma.
 
Ten derde houdt koolzuurgas de zuurgraad van het bloed op peil, waarmee het ook invloed heeft op de beschikbaarheid van vitamines, mineralen en hormonen.
 
Maar wat is dan de juiste ademhaling om voldoende koolzuurgas vast te houden? Deze is rustig, regelmatig, onhoorbaar, haast onzichtbaar (door gebruik van het middenrif) en dus door de neus. Zo’n 10 tot 12 keer per minuut, met een volume van ongeveer 500 ml per keer. Dat komt dus neer op 5 tot 6 liter per minuut. Om te weten hoeveel je zelf ademhaalt per minuut kun je een zogenaamde controle pauze test doen. Zorg dat je rustig ademhaalt en houdt na een uitademing je neus en mond gesloten terwijl je een stopwatch start. Wacht tot het moment dat je voelt dat je weer moet ademhalen en dit nog kunt doen door weer net zo rustig te ademen als voordat je de stopwatch startte. Wanneer je deze adempauze 45 seconden vol kunt houden, adem je de gewenste 5 liter per minuut.
 
Naast dat een rustige neusademhaling dus zorgt voor minder verlies van CO2, heeft het ook als voordeel dat het ervoor zorgt dat de lucht op de meest optimale manier de longen bereikt: schoon, warm en vochtig. En tijdens het sporten levert ademhalen door de neus een stuk minder vochtverlies, wat de prestaties ook weer ten goede komt.
 
Hoe begin je dan met je neus zo ver te krijgen dat je achter hem/haar aan mag lopen? Je kunt hiervoor ook ’s nachts al trainen door je mond af te plakken met (speciale) tape. Doe je dit een half jaar lang dagelijks, dan zal je daarna meestal als vanzelf door je neus ademen terwijl je slaapt. En zit je neus een keer verstopt, dan bestaat er de ‘neus-opener’; een oefening waarbij je ook weer na een uitademing je neus dichthoudt en daarbij je hoofd en bovenlichaam zachtjes heen en neer beweegt. Na een paar herhalingen zou de neus dan open moeten zijn. Gaan jij en je neus dan echt samen hardlopen, dan is het belangrijk dat hij/zij in het begin het tempo mag bepalen. Houdt de ademhaling rustig en langzaam. Bij een intervaltraining probeer je de neusademhaling bij de versnellingen zo lang mogelijk vol te houden en bij de rustmomenten zo snel mogelijk weer op te pakken. Na de training eindig met een cooling down met ademhalingsoefening, ook weer alleen door je neus natuurlijk!

START

 
Nieuwe leden, wij verwelkomen ze van 💙💙. Drie nieuwe leden stellen zich voor.

Pim
Mijn naam is Pim, ik ben 31 en woon in Haarlem. Weekenden wissel ik af tussen Haarlem en Groesbeek, vanwege de supermooie natuur, heuvels en het mooie mtb-parcours. Ik hou van bewegen in de natuur, liefst lange afstanden; zeilen, fietsen, wandelen. In december heb ik meegedaan aan de Trail de la Soupe: 24 km door de blubber in de Ardennen. Wat een topdag, dat smaakte naar meer! Op zoek naar een loopgroep heb ik gegoogeld op ‘loopgroep Haarlem’, en tadaa, daar waren jullie. Leuk en gezellig om met anderen te trainen, ik hoop daarmee bikkelhard te worden, en leuk om geïnspireerd te worden door de ervaren trailrunners in de groep. Ik probeer elke zaterdagochtendtraining mee te pakken. Als doel heb ik de Gran Trail Courmayeur voor ogen: 100 km door de bergen lopen.  Een spannende en gave uitdaging om me op te storten. Verder hoop ik dat de zon schijnt!

Carl
Last man standing. Hoi ik ben Carl en ik woon met mijn vriendin in het centrum van Haarlem, maar ben geboren en opgegroeid in Zweden. Ik werk in Amsterdam voor de Nationale opera als kostuummaker.
Door corona kwam ik thuis te zitten en ben ik begonnen met hardlopen. Omdat ik in coronatijd van Amsterdam naar Haarlem ben verhuisd, heb ik niet echt een sociaal leven kunnen opbouwen. Ik hoop dat ik bij de loopgroep leuke mensen kan ontmoeten met dezelfde passie als ik: bezig zijn met een gezonde leefstijl. Op dit moment loop ik 5x per week hard om te trainen voor een Backyard Ultra in België. Hierbij moet je een parcours van 7km binnen een uur rennen, elk uur opnieuw, totdat er nog maar 1 hardloper overblijft, ‘last man standing’ dus. Meestal train ik op zaterdag met Loopgroep03. Ik hoop in de zomer vaker samen te trainen. Tot nu toe vind ik het hartstikke leuk. Het is fijn om samen met leuke mensen buiten te trainen! Fun fact about me: I train hard so I can eat more homemade pizza.

Elmas
Actief empathisch. Mijn naam is Elmas, geboren en getogen in Haarlem aan het Spaarne naast het Teylers Museum. Ik heb een eigen bedrijf als trainer, coach en consultant. Daarnaast heb ik twee boeken geschreven. De eerste is ‘Crossmentorschap’, over hoe je kennis en mensen bij elkaar brengt. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er 5 generaties tegelijkertijd aan het werk. Kennisoverdracht en samenwerken aan complexe opgaven gaat niet vanzelf. In grote organisaties breng ik met deze methodiek kennisoverdracht tot stand en verzorg ik masterclasses. Mijn tweede boek heet ‘De Comfort-transitie’ en gaat over anders werken in een complexe, ambigue wereld waarin onze kennis snel verouderd. Steeds doen er zich nieuwe complexe vraagstukken voor (energietransitie, klimaatadaptatie, overpopulatie, schaarste en oorlogen). Hoe ga je daarmee om als organisatie en als individu en hoe blijf je als professional relevant als je kennis zo snel veroudert? Ook ben ik expert recensent bij Managementboek en ben ik hoofd juridische zaken en inkoop bij een provincie. Mijn levensmotto is: ‘Ik heb het nog nooit eerder gedaan dus ik denk wel dat ik het kan!’ Dat brengt mij op de meest onwaarschijnlijke plekken met de meest uiteenlopende mensen. YOLO! Ik loop op zaterdagen met de groep als vaste dag en daarnaast loop ik het liefst elke dag behalve maandag. Binnenkort wil ik de marathon van Rotterdam lopen. Ik heb de hele winter onregelmatig getraind en door het vele thuiszitten en de lockdowns besloot ik in 50 dagen te trainen naar Rotterdam. Dan heb ik tenminste een doel zeg maar :-) Ik verwacht bij ’03 vooral een gezellige loopgroep met leuke lopers. Waar ik op hoop is dat ik snel de 5 kilo's die ik afgelopen winter ben aangekomen kwijt kan raken. Nu de dagen langer worden en de wereld weer 'open' is met wedstrijden etc., denk ik dat dat wel moet lukken. Waar ik ook op hoop is dat we als mens niet onverschillig(er) worden. Onverschilligheid is de basis voor desinteresse, populisme, polarisatie en uiteindelijk kan dat weer leiden tot conflict. We moeten actief empathisch blijven en zoeken naar diepgang bij elkaar en in de wereld om ons heen. Dat vraagt om het uitstellen van onze vooroordelen, luisteren, in verbinding blijven en de dialoog aangaan. Ook als het moeilijk en ongemakkelijk wordt.
 

Het onzichtbare gevaar van veel kilomers per week Maarten schrijft al een een paar jaar blogs voor Sportrusten, en sinds kort ook voor Prorun (dé hardloopsite van Nederland). Zijn laatste blog richt zich op hardlopers die veel km/week lopen, die hebben vaak een tekort aan omega-3. Wat is veel? Meer dan 40 à 50 km per week. Is dat slecht? Hoe meet je dat? En wat kan je er aan doen? Lees het hier.

Trainingsleer – de basisbegrippen


door Trienke

Het is zover, de weidegang van Loopgroep 03 is weer ingegaan. Dat betekent ingang zomertijd, en markeert dit keer ook een beetje dat er weer een wedstrijdseizoen kan worden opgestart. Er komen weer allerlei leuke loopjes aan, grote (loop)evenementen mogen weer. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zo goed mogelijk aan de start van zo’n evenement staat? Daar valt uiteraard heel veel over te zeggen. Daarom wil ik dit stuk wijden aan een stukje basis trainingsleer. Wellicht voor sommigen al overbekend, maar voor de nieuwkomers onder ons heel interessant als je graag je graag beter wilt worden. 

Trainingsleer gaat dan ook over op welke manier je de prestatie van een sporter kunt verbeteren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van allerlei kennis vanuit de trainings- en inspanningsfysiologie, waarbij wordt gekeken naar de reactie van je lichaam na acute en herhaalde inspanning. Bij beter worden is vooral het stukje herhaalde inspanning natuurlijk interessant. Wanneer je gedurende een bepaalde periode (weken, maanden, jaren) regelmatig inspanning verricht (bijv. hardlopen), dan zal je lichaam zich aanpassen aan deze belasting. Dat kan bijvoorbeeld door de doorbloeding van bepaalde weefsels (spieren) te verbeteren, door veranderingen op celniveau waardoor er sneller energie kan worden aangemaakt voor je spieren, hart en longen, of door veranderingen op het niveau van het zenuwstelsel waardoor je coördinatie verbetert. Deze aanpassingen in je lichaam zorgen ervoor dat je efficiënter wordt in de taak (hardlopen) en dat je uithoudingsvermogen zal verbeteren. Hierbij zijn een aantal fysiologische principes heel belangrijk. In dit stuk zal ik de principes slechts kort toelichten, in volgende edities van de nieuwsbrief zal ik de verschillende onderdelen verder toelichten.

Trainingsparameters
Je kunt in je training grofweg sleutelen aan drie parameters: frequentie (hoe vaak train je per week), duur (hoe lang train je per week of per training) en intensiteit (hoe ‘hard’ train je). De combinatie van deze drie parameters bepaalt hoe zwaar een trainingsweek voor je is. 

Supercompensatie
Tijdens een training put je je lichaam als het ware een beetje uit. Net na een training ben je extra vermoeid en je prestatievermogen ligt lager (deplation fase in de figuur hieronder). Je lichaam gaat zich aanpassen aan de trainingsbelasting (restitution fase) maar daarbij schiet het als het ware door. Daardoor kom je op een net iets hoger niveau terecht dan voor je training (supercompensatie fase). Door precies op het moment van supercompensatie opnieuw een trainingsprikkel toe te dienen kun je uiteindelijk op een steeds hoger niveau terechtkomen. Overigens: als je dus te vroeg opnieuw gaat trainen, voordat je genoeg herstelt bent, kan het zijn dat je juist aan het afbreken bent. Dan ga je richting overtraining. Zie de figuur hieronder: Individualiteit
Dit principe spreekt denk ik voor zich. Mensen zijn allemaal verschillend en dat betekent dat we ook allemaal verschillend reageren op trainingsprikkels. Dat ligt bijvoorbeeld aan variaties in de snelheid van celgroei, metabolisme, verschillen in hormonale en neurale (zenuwstelsel) regulatie etc. Dit is deels genetisch bepaald en wordt deels bepaald door wat je tot nu toe in je leven allemaal gedaan hebt en wat je bent tegengekomen (nature en nurture). Ieder trainingsprogramma moet dus rekening houden met deze individuele verschillen. Dat betekent ook dat je dus voor jezelf traint en je je eigen vooruitgang niet per se kan relateren aan die van je trainingsmaatje.

Specificiteit
Dit principe houdt in dat trainingsaanpassingen heel specifiek zijn voor het type activiteit dat je uitvoert. Ga je een fietstraining doen dan heeft dat dus effect op je fietsuithoudingsvermogen en fietsefficientie, maar niet per se op je hardloopuithoudingsvermogen of -efficientie. En dat gaat nog een stap verder: ook de intensiteit van de activiteit en de omvang er van (volume) maken uit. Als je dus een sprinttraining uitvoert heeft dit niet per se effect op je marathonprestaties. Dat heeft onder andere te maken met de energiesystemen die je traint tijdens zo’n inspanning, maar waarschijnlijk ook de hersenactiviteit die hierbij nodig is voor aansturing en coördinatie. Helpt het dan helemaal niets; veel op je racefiets zitten om je hardloopprestatie te verbeteren? Nee, zo zwart-wit is het ook weer niet. Er is wel degelijk sprake van een cross-training effect bij fietsen en hardlopen. Bij zwemmen en hardlopen is dat bijvoorbeeld al veel minder. Hierbij gebruik je andere spiergroepen dan bij hardlopen.

(Progressieve) overload
Het overloadprincipe betekent dat, om verbetering te bewerkstelligen, je het orgaansysteem of de weefsels die je wilt beïnvloeden steeds net zwaarder moet belasten dan waaraan het gewend was. Dat kun je doen door de trainingsvariabelen frequentie, intensiteit en duur te wijzigen. Om je spieren bijvoorbeeld meer te belasten kun je je trainingstijd opvoeren, maar je kunt ook de intensiteit van de training opvoeren. Door dit steeds langzaam op te bouwen kan je lichaam steeds verder aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Omgekeerd geldt dus ook: doe je dit niet, of doe je een tijdje juist minder dan voorheen, dan zal je capaciteit en efficiëntie ook weer afnemen. Oftewel: use it or loose it.
 
Periodisering
Periodisering wil zeggen dat je een trainingsperiode opbreekt in blokjes (cycli), waarin je wisselt van focus, om uiteindelijk te kunnen pieken op het juiste moment. Vaak worden hier macro-, meso- en microcycli gebruikt. Een macrocyclus omvat bijvoorbeeld een heel trainingsjaar, maar kan voor topsporters bijvoorbeeld ook bestaan uit een Olympische cyclus. Een macrocyclus bevat meerdere mesocycli, dit zijn cycli van meerdere weken of soms maanden waarin je je bijvoorbeeld voorbereidt op een voor jou relatief belangrijke wedstrijd of wedstrijdperiode. Na zo’n periode begin je met een herstelperiode. De microcyclus is nog weer kleiner en omvat bijvoorbeeld een trainingsweek. Een periodiseringsschema bestaat meestal uit een algemene voorbereidingsfase, een specifieke voorbereidingsfase, een pre-raceperiode, een raceperiode en een herstelperiode. In de algemene voorbereidingsfase ligt de trainingsintensiteit vaak relatief laag maar is de trainingsduur langer. Hoe dichter je bij de raceperiode komt, hoe meer de intensiteit zal toenemen en de totale duur van je training juist zal afnemen.
 
Een hele lijst met begrippen! Hopelijk kun je hier al wat uithalen voor jezelf. Zoals je ziet zijn onze trainers eigenlijk heel geleerde loopprofessoren, want voor het verkrijgen van hun trainersdiploma zullen zij ook (een stukje) in de trainingsleer zijn gedoken (overhoor ze maar eens). In volgende afleveringen zal ik per begrip wat dieper ingaan op wat hier over bekend is en hoe je het zelf kunt toepassen in je trainingen.

Referenties
Powers, S., & Howley, E. (2020). ISE Exercise Physiology (11de editie). McGraw-Hill Education.
Wilmore, J. H., & Costill, D. L. (2004). Physiology of Sport and Exercise (3de editie). Human Kinetics.
 

Uit de Running

Soms denk je, waar is die ene loper toch gebleven? Met wie ik 't altijd had over zus en zo. Met die vriendelijke lach. Verschwunden. Of toch niet? We vernemen levelstekens van Steven en Raymond.

Raymond
Hoe kan het lopen, van een actieve jongen naar bijna een nieuwe heup op je 33e.
 
Het leek allemaal zo’n goed plan, even over een hekje (1,5 meter hoog) springen om een collega te helpen. Dus hup via een opstapje gaf ik mijn been een zwaai en voordat ik het wist lag ik languit op de harde betonnen vloer van de bouwmarkt. Vol van de pijn en adrenaline wist ik uiteindelijk een stoel te bereiken op kantoor en kon ik wat bijkomen, maar ik voelde al gelijk 'dit zit totaal niet goed'. Wat een goed plan leek verdween als sneeuw voor de zo’n want was ik toch een sukkel en wat dacht ik wel niet met deze actie. Uiteindelijk opgehaald door, hoe kan het ook anders, mijn familie die ook hier voor me klaar stond om mij naar de eerste hulp te brengen (eerst dan nog een ritje van Katwijk naar Haarlem). Aangekomen in het ziekenhuis en na foto’s van de heup en elleboog kwam de conclusie: “Meneer uw elleboog is gebroken en de heup gekneusd.” Nou, dacht ik op dat moment, gelukkig de heup niet gebroken dat trekt dus wel weg de komende dag. De elleboog kon gewoon in een drukverband, dus daar kwamen we vooralsnog mooi vanaf. Een week later bij de controle kon ik mijn linkerbeen wel belasten maar niet optillen. De artsen vonden het maar vreemd, hij komt wandelend binnen maar eigenlijk kan hij het been niet gebruiken. Gelijk werd er een CT-scan gemaakt waarna alle alarmbellen afgingen. “Deze meneer heeft zijn heup ingescheurd dus mag hem per direct niet meer belasten. Gelukkig is het niet door en door gebroken waardoor wij u niet gaan opereren, maar voor uw elleboog is het anders.” Zo geschiede en 2 weken na het ongeval werd ik alsnog geopereerd aan mijn elleboog voor een gebroken kop van de radius. Wandelend kom ik het ziekenhuis in op maandag 21 maart en ga naar de afdeling. Daar stonden ze gek te kijken want in het dossier stond toch echt "meneer heeft een gebroken heup"! Maar zoals zo vaak ben ik weer eens een apart verhaal, en heb mij niet aan het advies gehouden van alleen maar zitten want ja ‘rust roest’ en ‘bewegen doet genezen’ in mijn ogen. Na de operatie de volgende ochtend hoog bezoek mogen ontvangen van onze eigen Laurens, nogmaals bedankt voor je bezoek en de nodige proteïnen die ik van je cadeau kreeg.
 
Nu vandaag, 30 maart, zit ik achter mijn laptop en denk alleen maar ‘wanneer kunnen we weer hardlopen?’ en hoe ga ik mijn eerste training straks geven. Zullen we een hindernis parcours doen of zullen we beginnen met een basistraining hordelopen? Een ding is zeker, ik neem mijn hekjes mee en zal laag voor jullie beginnen!
 
De komende 4 tot 6 weken ben ik nog minimaal zoet met het aansterken van de heup en ook de bewegelijkheid terugkrijgen in de elleboog. Gelukkig hebben we al een aantal mooie dagen gehad de afgelopen week en dan is thuiszitten in de tuin helemaal niet vervelend kan ik jullie vertellen. Zeker met onze kleine man die lekker in de zandbak gaat spelen.
Ik hoop jullie alleen wel heel snel te zien en je kan je alvast inschrijven voor de cursus ‘’hekje springen voor beginners’’.

Steven
Pauze. Ik moet al enige tijd de trainingen laten schieten door blessureleed. Half april ga ik weer op fietsreis, Engeland en Schotland dit keer om mijn benen wat rust te gunnen. In de zomer hoop ik gewoon weer mee te kunnen doen.

 

TrailNieuws


door Marnix

Haalbaar trailen met Esther en Lianne
Wie op Strava onze clubleden volgt, ziet de kilometers en hoogtemeters weer oplopen nu het trail seizoen weer is begonnen. De sneeuw in de Alpen moet alleen nog even smelten en we kunnen de avonturen daar ook weer gaan volgen. Ondertussen is er al getraild in de Ardennen, op de Sallandse heuvelrug en… in onze eigen Kennemerduinen. Op Strava was al opgevallen dat Esther en Lianne heel vaak samen lopen, en is dat niet precies het motto van onze club? En toen zij in maart de Pierewaai trail ook samen liepen, in alle vroegte vanaf IJmuiden, was het hoog tijd voor een gesprekje met deze twee hardloopvriendinnen.


Het is nog donker bij de start, maar dit zijn ze echt hoor!

Want we willen wel weten hoe zij aan het lopen verslingerd zijn geraakt. Een paar jaar geleden was daar helemaal nog geen sprake van namelijk. En via wie kwamen ze bij onze club terecht? Op een maandagavond, niet heel lang geleden, (afgelopen maandag namelijk) deden zij dat uit de doeken bij een kopje thee bij Marnix thuis, die de podcastopnameapparatuur altijd klaar heeft staan. Meer dan een smartphone is er niet voor nodig trouwens. Het werd een geanimeerd gesprek, over hoe zij elkaar motiveerden om tijdens de pandemie te blijven rennen bijvoorbeeld. Hoe ze om afstand te houden heel braaf met z’n tweeën ‘keer-passeer-keer’ deden maar toen ze zagen dat zij de enigen waren die dat deden toch maar weer lekker kletsend naast elkaar gingen lopen, genietend van onze mooie duinen. Afwisselend bedenken zij de route, en afwisselend hebben zij hun highs en lows.


De zon komt op…

In deze rubriek komen regelmatig clubleden langs die vertellen over hun trails waarbij het je duizelt van de getallen: honderden kilometers, duizenden hoogtemeters, nachten lang doorlopen. Inderdaad, in het trailrun-wereldje hangt wel een beetje een sfeertje van verder is beter, hoger is leuker, extremer is toffer. Maar niet voor Esther en Lianne. Rustig aan is hun motto. En heel ver hoeft ook niet. ‘Haalbaar trailen’ noemen ze dat, haalbaar voor ‘gewone mensen’. Zo werd de Pierewaai trail een haalbaar doel: 25 kilometer door de duinen, met de start in het donker, best een end trouwens. Luister naar de podcast waar zij over deze trail vertellen, hoe zij ervan genoten en toch behoorlijk moe maar voldaan aan de finish kwamen. En wat je vooral niet tegen elkaar moet zeggen, een paar kilometer voor het einde.

Luister naar deze podcast:
https://anchor.fm/marnix5/episodes/Haalbaar-trailen-met-Esther-en-Lianne-e1gcegs

Wil je ook meedoen met de Pierewaai trail? Elk jaar eind januari, afstanden van 10 tot 45 km met start vanaf 5:00 uur. De enige gelegenheid in het jaar om legaal in het donker de duinen in te gaan. Er zijn maar heel weinig startplekken, je kan je nu al inschrijven voor de editie van volgend jaar: https://pierewaaitrail.nl/
 

Het geluksmoment van Ivet

Na een zware training over de donkere lanen van Bloemendaal stap ik onze keuken binnen. De tieners komen ook net thuis van atletiek en volleybal. En dan komt de onvermijdelijke vraag: “Lekker getraind, mam?” “Echt heerlijk, jij ook?”
Voor mij betekent lekker trainen: hoofd leeg, buiten zijn, de uilen in het bos horen, soepel zijn. Voor de tieners betekent lekker trainen: knallen, spel, smashen, met je vrienden zijn, uitdagen, dollen. Totaal iets anders, maar je herkent het bij elkaar, dat gevoel dat je krijgt van een lekkere training. En van die herkenning kan ik echt genieten.
 
Ik geef de pen door aan Henno.

Contact 

Stuur alles wat je wilt delen met je medelopers naar: nieuwsbrief@loopgroep03.nl. De redactie bestaat op het moment uit Lianne, Igor, Maarten en Trienke.

WhatsApp/email en werkgroepen

 
Op het moment zijn er o.a. de volgende WhatsApp/email/werkgroepen actief. Contacteer de beheerder als je erbij wilt. 
  • Loopgroep03 (algemeen): Igor, Marcel, Tom P.
  • Trailrunners (o.a. trailzondag): Tom E, Tom P, Marcel of Willemijn
  • Swimrunning: Judith B
  • Trailbabes: Karin Pr, Gaby en Astrid
  • 03 Biohackers: Maarten
  • Nachtloopsters: Esther

Strava


Klik hier om je aan te sluiten bij de Loopgroep03 club op Strava, al 88 leden rijk.
 

Koopgroep03


Heb je iets te koop of wil je het gratis kwijt? Sinds een paar jaar is er de Loopgroep03 Marktplaats app. Tot nu toe zijn er vooral gratis transacties geweest, zoals van hardloopschoenen, theaterkaartjes, jaargangen  Happiness, een hartjeslamp, kasten, etc. etc. Maar er is ook een huis aangeboden. Stuur een mailtje naar nieuwsbrief@loopgroep03.nl als je erbij wilt. 
❤️

Het Kwartaal in Beeld

Top-3 

Als je hier bent aangekomen heb je de nieuwsbrief uit. We hebben nog drie liedjes voor je.
Loopgroep '03 Hogerwoerdstraat 19, 2023 VA Haarlem

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent of lid geweest bent van Loopgroep ‘03 in Haarlem.
afmelden  |  mijn gegevens aanpassen 

Copyright © 2022 Loopgroep '03, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp