Copy
Nationaal Groenfonds Special - Duurzaam Investeren - oktober 2016
View this email in your browser
De transitie naar een circulaire economie, biobased economy en duurzame energie biedt unieke kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Om deze kansen te kunnen grijpen, heeft het bedrijfsleven behoefte aan slim gestructureerde financieringen. Hiervoor is een consortium van financiers de meest aangewezen manier om projecten te laten slagen. ROM’s  en (provinciale) investeringsfondsen zijn daarmee belangrijke aanjagers voor deze innovaties.

Nationaal Groenfonds verbindt en financiert
Het Groenfonds, als verbinder en financier van groene initiatieven, kent als geen ander de kansen en ontwikkelingen in deze markt. Wij vormen al meer dan twintig jaar de brug tussen publieke en private doelen, zowel financieel als in de samenwerking. Nationaal Groenfonds wil nu samen met de Regionale Ontwikkelmaatschappijen en de publieke investeringsfondsen deze uitdaging aangaan door de inzet van leningen uit zijn Revolverend Fonds. Samen kunnen wij partijen verbinden en innovatieve ontwikkelingen financieren.

Nieuws en inspiratie
U ontvangt daarom deze nieuwe Special Duurzaam Investeren. In deze periodieke nieuwsbrief koppelen we innovatieve werelden in het ruimtelijke domein aan elkaar. Met als verbindende factor de meerwaarde voor onze groene leefomgeving. Wij geven u onze visie over de actualiteit, delen onze kennis en geven u inspiratie voor nog meer -gezamenlijke- nieuwe ontwikkelingen.
ACTUEEL

Beleid nú financieren
In de Troonrede zei koning Willem-Alexander: 'De gevolgen van de klimaatverandering nopen tot forse investeringen en innovaties in duurzame energiebronnen, zoals wind, water en zonlicht. Afspraken over een betaalbare en schone energievoorziening zijn vastgelegd in het Energieakkoord. Deze ontwikkeling is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook banen op en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.'
Dit geeft aan dat landelijk gezien innovatie en duurzaamheid hoog op de agenda’s staan. De energietransitie is van belang voor gezonden ecosystemen (lucht, water, bodem) en daarmee van vitaal belang voor een gezonde en groene leefomgeving. Vernieuwing  is daarvoor nodig. Tegelijkertijd zien we de behoudende rol van de reguliere banken, die vernieuwing en innovatie lastige portefeuilles vinden. Want hoe breng je de financiële risico’s daarvan in kaart?

Het Groenfonds pakt deze handschoen op en financiert, vaak samen met andere partijen als ROM’s en gemeentelijke en provinciale investeringsfondsen juist dit soort projecten. Want als we door willen pakken en de uitvoering van het  nieuwe beleid willen versnellen, zullen we nu moeten zorgen voor de benodigde financiering daarvan. Zodat partijen de mogelijkheid hebben om te starten en de vernieuwingen van morgen vandaag kunnen beginnen.

Jean-Paul Schaaij, directeur Nationaal Groenfonds
DUURZAAM INVESTEREN ... in de voedingssector

Aquaponics en urban farming:
belangrijke stap richting duurzamere landbouw


Aquaponics is een nieuw en geavanceerd systeem voor het kweken van groente, waarbij de planten op het water groeien. In dit water zwemmen vissen, die met hun uitwerpselen voor natuurlijke bemesting zorgen. Op die manier is geen kunstmest en geen aarde nodig voor de teelt. En, anders dan het misschien klinkt, deze techniek kost maar 10% van het water dat voor reguliere teelt nodig is.

Ook in Nederland hebben we al bedrijven die met aquaponics werken. Het Groenfonds financiert een van die bedrijven. Zij telen op deze manier op 1200 m2  sla, vruchtdragende groenten, kruiden voor restaurants en leveren hieraan ook nog vis uit de aquaria.
Urban farming maakt gebruik van daken en leegstaande gebouwen in onze steden. Door de productie van voedsel dicht bij de mensen te brengen, wordt het aantal kilometers dat een krop sla of kilo aardappels aflegt naar de consument belangrijk teruggebracht. Een kleinere ecologische voetafdruk is de eerste winst van deze projecten.

Wij financieren een stadslandbouwproject GrowX in Amsterdam. Binnen korte tijd telen zij op 1300 m2 sla, microgroenten en kruiden. In cycli van minimaal 10 tot maximaal 40 dagen worden groenten en kruiden geteeld voor de lokale horeca.


Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe wij duurzame projecten financieren? Neem dan contact op met Willem Meijers op (06) 51 976 830 of via w.meijers@nationaalgroenfonds.nl
Urban farming  maakt gebruik van daken en leegstaande gebouwen in onze steden. Door de productie van voedsel dicht bij de mensen te brengen, wordt het aantal kilometers dat een krop sla of kilo aardappels aflegt naar de consument belangrijk teruggebracht. Een kleinere ecologische voetafdruk is de eerste winst van deze projecten.

Wij financieren een stadslandbouwproject GrowX in Amsterdam. Op 1300 m2 telen zij sla, microgroenten en kruiden. In cycli van minimaal 10 tot maximaal 40 dagen worden groenten en kruiden geteeld voor de lokale horeca.


Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe wij duurzame projecten financieren? Neem dan contact op met Willem Meijers op (06) 51 976 830 of via w.meijers@nationaalgroenfonds.nl
DUURZAAM INVESTEREN ... samen met anderen

Innovation Quarter & Groenfonds bundelen krachten

De stad Rotterdam zet vol in op klimaatadaptatie. Innovation Quarter, de regionale ontwikkelmaatschappij voor provincie Zuid-Holland, en Nationaal Groenfonds gaan hun financieringskennis en ervaring bundelen om een versnelling teweeg te brengen in de klimaatadaptatie van Nederland. Primair zal daarbij de focus liggen op projecten die bijdragen aan het resilience programma van de gemeente Rotterdam. Momenteel lopen de eerste gesprekken met initiatiefnemers.

Meer weten?
Wilt u meer weten over onze samenwerking met Innovation Quarter? Neem dan contact op met Brigitte Bultinck op (06) 10 178 251 of via b.bultinck@nationaalgroenfonds.nl  
DUURZAAM INVESTEREN ... in energietransitie

Een ervaren nieuw gezicht
Het Groenfonds financiert projecten die bijdragen aan energietransitie in ons land. Om het groeiend aantal initiatiefnemers beter te kunnen faciliteren verwelkomen wij Emile Peters als Investment Manager. Emile heeft ruim 17 jaar ervaring in dit specifieke vakgebied. Hij werkte zowel aan de kant van de financiers en investeerders als ook voor organisaties die energieprojecten ontwikkelen en structuren.
Meer weten?
Heeft u een energieproject en wilt u met ons de financieringsmogelijkheden bespreken? Neem dan contact op met Emile Peters op (06) 29 604 608 of via e.peters@nationaalgroenfonds.nl
OVER NATIONAAL GROENFONDS
Een groener Nederland, daarvoor zet Nationaal Groenfonds zich in met diensten op het gebied van financiering, draagvlak, advies en financieel beheer. Het Groenfonds ontwikkelt innovatieve financiële instrumenten en slaat een brug tussen publieke en private middelen. Het Groenfonds ziet kansen en durft risico's te nemen. De unieke combinatie van groen en geld levert rendement op voor de groene leefomgeving in de breedste zin van het woord.
Deel
Tweet
Mail
Deel
Copyright © 2016 Nationaal Groenfonds, All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to anita@portanje.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nationaal Groenfonds · Postbus 15 · Hoevelaken, 3870 DA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp