View this email in your browser

DAG TEGEN OUDERENMISHANDELING

15 juni: wereldwijde aandacht tijdens de internationale dag tegen ouderenmishandeling. En dat is nodig! Naar schatting worden er jaarlijks 200.000 ouderen mishandeld. In deze nieuwsbrief vind je meer informatie over signalen van ouderenmishandeling, de aanpak door Veilig Thuis en praktische adviezen. 
 
Heb je een vermoeden van ouderenmishandeling? Neem dan contact op met Veilig Thuis (0800 2000, gratis en anoniem). Of je nu vragen of vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Bel ook bij twijfel: Veilig Thuis geeft advies en denkt mee over oplossingen.  
Signalen herkennen van mishandeling bij ouderen is moeilijk. Iedere situatie is anders en ieder mens verschilllend. Het is wel belangrijk dat je weet hoe ouderenmishandeling eruit kan zien, zodat je in actie kan komen als dat nodig is. Twijfel jij? Bel ook dan Veilig Thuis voor advies.

Waarschijnlijk denk je bij ouderenmishandeling aan blauwe plekken, maar ook financieel misbruik, verwaarlozing en verbaal geweld vallen onder mishandeling.

In onderstaand artikel lees je verschillende vormen en mogelijke signalen.
Lees het artikel hier
Meldcode
Professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein hebben de wettelijke verplichting om bij een vermoeden van huiselijk geweld of het risico daarop, stappen van de Meldcode te doorlopen. Uiteraard kunnen ook beroepskrachten, die niet onder de Meldcode vallen, terecht bij Veilig Thuis voor advies en melding.

De Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling is een overzichtelijk vijfstappenplan, dat je ondersteunt bij het omgaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.

 
Lees hier meer over de meldcode
Bij Team Toegang, het eerste aanspreekpunt van Veilig Thuis, komen meldingen of adviesvragen per telefoon, chat of mail binnen. Passend bij de situatie geven zij advies of maken ze een melding aan, die vervolgens door wordt gezet naar de collega's in de regioteams.

‘’Ouderen zijn een kwetsbare groep doordat ze vanwege hun lichamelijke en mentale toestand meer afhankelijk zijn van anderen. Ze hebben er belang bij dat bijvoorbeeld familie of een vrijwilliger blijft komen; diegene biedt immers zorg en aandacht," vertelt Hanneke Koopmans. Zij is medewerker bij Team Toegang en betrokken bij de vakgroep met het aandachtsgebied ouderenmishandeling.

"We maken mee dat een oudere zegt 'ik weet dat mijn dochter me uitbuit, maar ik accepteer het omdat anders niemand meer langskomt'. In zo'n geval proberen we daarover in gesprek te gaan."
Lees het volledige interview hier
Helaas, het gebeurt nog steeds met grote regelmaat: ouderen die doelwit zijn van (financiële) uitbuiting, mishandeling. Een medewerker uit één van de regioteams van Veilig Thuis Noord Oost Gelderland neemt ons mee in een recentelijk gebeurde casus. Het begon met een melding van de familie, waarin zij hun zorgen uiten over hun vermogende 84-jarige tante. Mevrouw blijkt slachtoffer te zijn van verduistering. 

"Deze casus werd door Veilig Thuis in eerste instantie ingeschaald als urgente zaak maar werd al snel acuut. Ter voorbereiding hebben we contact gehad met de politie, financiële recherche en het wijkteam. Ook hebben we mevrouw kort gebeld. Mevrouw heeft nog steeds geen idee van de situatie en kan het allemaal niet geloven", aldus de medewerker van Veilig Thuis. 
Lees hier het interview
 
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 Veilig Thuis, All rights reserved.