View this email in your browser

Gendergerelateerd partnergeweld 

Hoewel iedereen te maken kan krijgen met partnergeweld, zijn in heteroseksuele relaties vrouwen veel vaker slachtoffer dan mannen. De gevolgen zijn daarnaast vaak ook ernstiger voor vrouwen. Zij ondervinden grotere fysieke en psychosociale gevolgen. Ook is er vaker sprake van verzuim op het werk wat zelfs kan leiden tot werkeloosheid.
 
Voor deze nieuwsbrief spraken we met Nicole van Gelder, onderzoeker bij het Radboudumc op het gebied van partnergeweld. Verder lees je in deze nieuwsbrief het verhaal van Froukje Huisman. Zij zat 23 jaar in een gewelddadige relatie
We spraken met Nicole van Gelder, onderzoeker bij het Radboudumc op het gebied van partnergeweld. Zij richt zich in haar werk specifiek op vrouwen die slachtoffer zijn.
Psychologische - en emotionele ontwikkeling wordt niet altijd gezien als geweld, omdat het geen fysiek aspect heeft. Terwijl psychisch geweld de meest voorkomende vorm van geweld is. “Vrouwen (maar ook mannen) denken vaak; wat maak ik nou eigenlijk mee, het duurt lang voordat ze doorhebben dat het echt niet oké is wat ze wordt aangedaan", vertelt Nicole. Er wordt te vaak een schuldgevoel aangepraat en ze gaan twijfelen aan zichzelf. Vaak is er sprake van manipulatie of vernedering. Of een partner die zegt: “Als je bij me weggaat dan doe ik mezelf of de kinderen wat aan.” Ze worden bedreigd, gestalkt of extreem gecontroleerd.

Nicole vertelt dat ze in hun onderzoek daarnaast vormen van economische geweld en financieel misbruik tegenkwamen. “We waren hier helemaal niet naar opzoek maar het was wel iets wat opviel. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan vrouwen die gecontroleerd worden op elke uitgave die ze doen, niet mogen werken of dat er op hun naam fraude wordt gepleegd.” Volgens Nicole is dit één van de meest onbekende vormen van partnergeweld. “Er zijn best veel vrouwen die dit meemaken maar het is nog zo’n onderbelicht thema. Ons onderzoek heeft zeker aanleiding gegeven om hier iets mee te gaan doen.”
Lees het hele interview
Uit cijfers blijkt dat vrouwen vaker slachtoffer zijn dan mannen. Partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld tegen vrouwen. In deze infographic hebben we de cijfers van geweld tegen vrouwen overzichtelijk in beeld gebracht.
Bekijk de infographic
Wanneer een relatie begint met liefde en eindigt in geweld. Het overkwam Froukje Huisman. Ze zat 23 jaar in een gewelddadige relatie waar ook haar kinderen slachtoffer van werden. Vanuit haar  ervaringen biedt ze nu hulp aan slachtoffers als hulpverlener. Samen met Nicole Jansen, Specialist Veiligheid HG/KM bij Veilig Thuis ging ze hierover in gesprek. 

Het geweld begon met een onschuldig meningsverschil. “We hadden een onenigheidje waarna hij mij een klap in mijn gezicht gaf. Hij zei dat het per ongeluk ging en hij het niet zo bedoelde. Ik wist op dat moment wel beter, maar wilde dat gewoon niet zien”, vertelt Froukje. 
Het geweld werd steeds extremer. Tot op een dag de politie ingeschakeld werd. “Iemand heeft mij horen gillen, omdat mijn ex in blinde woede een mes pakte en mij hiermee bedreigde. Hij maakte stekende bewegingen, gooide het mes aan de kant en liep weg."
“Het had mij destijds echt geholpen als ik een stukje traumabehandeling had gekregen. Het liefst psychologische hulp van iemand die gespecialiseerd is in huiselijk geweld. Patronen doorbereken is heel belangrijk. Die moet je echt in kaart zien te brengen om het slachtoffer te versterken”, vertelt Froukje. Nicole vult aan; "Vanuit de hulpverlening moeten we goed luisteren en ruimte geven voor tegenstrijdige gevoelen. Het is oké als je twijfelt. Als we deze ruimte geven komen we naast elkaar te staan. En dan kunnen wij de beste ondersteuning bieden. We kunnen het niet voor hen bepalen, alleen maar samen met ze doen.”
Lees hier het interview
25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Ieder jaar vindt tussen 25 november en 10 december de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ plaats.

Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Documentaire ‘Belaagd’
Op 25 november wordt op het DRU Industriepark (Ulft) de documentaire ‘Belaagd’ vertoond. In de documentaire van KRO-NCRV vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan deskundigen van Veilig Thuis. De avond begint om 19.45 uur (inloop vanaf 19:15 uur). Iedereen is van harte welkom. Aanmelden van te voren mag via d.meijer@oude-ijsselstreek.nl, maar is niet nodig.
Meer informatie
11 oktober jl. openden wij onze deuren voor professionals. In verschillende workshops konden de deelnemers meer ervaren over ons werk. Samen hebben we de dag afgesloten met een netwerkborrel. We kijken terug op een gezellige middag met ruim 50 professionals uit de hele regio Noord- en Oost-Gelderland.
Wil jij bijdragen aan een veilig thuis voor kinderen en volwassenen? En werken binnen een dynamische en eigentijdse organisatie met veel persoonlijk contact en verantwoordelijkheden? We zijn regelmatig opzoek naar betrokken professionals en hebben momenteel diverse vacatures openstaan. 
Ga naar onze vacatures
Wil je deze nieuwsbrief niet (meer) ontvangen? Meld je dan hier af. 
LinkedIn
Website
Copyright © 2022 Veilig Thuis, All rights reserved.