Copy

De GroeiTuin groeit…

Het voorjaar heeft al volop zijn entree gemaakt en ook op de tuin is er weer veel gebeurd. In deze nieuwsbrief praten we u bij over wat er zoal groeit en bloeit en leest u wat er de komende tijd te doen is bij GroeiTuin013.

Het teeltplan

Het team en de vrijwilligers hebben hard gewerkt om de akkers gereed te maken voor het nieuwe teeltseizoen. De GroeiTuin beschikt tegenwoordig over een tractor waardoor een deel van de zware werkzaamheden mechanisch uitgevoerd kan worden. We hebben dit jaar dan ook 13 teeltvakken met in totaal 130 bedden. Hierop worden gewassen gekweekt die u al van ons kent maar we hebben ook een aantal nieuwkomers. Zo maken onder andere groene asperges, hop, romanesco bloemkool, wortelpeterselie, pastinaak en malabar spinazie hun intrede op de tuin. Het merendeel van deze groenten kunt u dit jaar al in onze winkel verwachten maar voor de groene asperge moet u nog even wat geduld hebben. Deze mag pas over twee jaar geoogst worden. Uiteraard komen er ook weer zonnebloemen in de tuin. Onze chef zonnebloemen Emiel is er al volop mee bezig!

Er is een begin gemaakt met een voedselbos, gericht op duurzame voedselproductie van eetbare planten en struiken, geïnspireerd op de natuur en met een hoge biodiversiteit. Verder zijn we gestart met de aanplant van fruitbomen zoals kers, peer, kersenpruim, appel en pruim. In bloei zorgen ze straks voor een prachtig beeld, ze onttrekken de tunnelkassen aan het zicht en dragen bij aan een geschikt klimaat voor schaduwrijke planten en kruiden.

Natuurlijke speelplek

Schuttingtuinen

In samenwerking met woningbouwvereniging Tiwos starten we een project dat huurders wil inspireren om hun (achter)tuin te vergroenen. Speciaal hiervoor zijn er houten schuttingen in een speelse opstelling geplaatst. Afhankelijk van de oriëntatie (noord, oost, zuid of west) laten we deze begroeien met verschillende bloemen, kruiden en groenten tot een prachtig, klein labyrint dat geïntegreerd is in de rest van onze educatieve tuin. Nieuwe huurders worden straks door Tiwos geattendeerd op onze voorbeeld-schuttingtuintjes en kunnen bij ons een kijkje nemen om ideeën op te doen voor hun eigen tuin. Begin mei is een aanzet gemaakt met de eerste beplanting.

Seizoensopening GroeiTuin en ZONdag in het Stadsbos

Op zondag 22 mei, tijdens de eerste editie van de Stadsbosdag, opent GroeiTuin013 het nieuwe seizoen. Op diverse plekken in Stadsbos013 zijn er op deze ZONdag allerlei activiteiten te beleven. Onze tuin is die dag geopend van 10.00u tot 16.00u en u bent van harte welkom voor een kopje koffie of thee met wat lekkers. Aan geïnteresseerde bezoekers worden rondleidingen gegeven door onze tuinman en vrijwilligers. Ook kunt u vanaf zondag 22 mei weer terecht in onze winkel. Gaandeweg het seizoen zal ons aanbod steeds diverser worden. Daarnaast breiden we het assortiment uit met biologisch vlees van Bioboerderij ’t Schop, de ingemaakte jam en chutneys van Wens Natuurlijk en de oesterzwambitterballen van de ZuiderZwam. Ook zijn er nog biologische groenteplantjes te koop zoals (punt)paprika, cherry- en trostomaat, aubergine, krulsla, ijsbergsla, groene kropsla, andijvie, bloemkool, spruitkool, savooikool en knolselderij. Zolang de voorraad strekt!

Petje af

In samenwerking met Serve the City Tilburg organiseert Petje af op de Stadsbosdag een speciale gastles op de tuin. Nieuwsgierige kinderen van 10 t/m 14 jaar duiken deze zondag in de groene wereld van de GroeiTuin en ontdekken zo hun eigen talenten.

Bij Petje af komen kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken en daartoe kennis maken met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Meer weten over het programma van Petje af ? Kijk op www.petjeaf.nl

Informatie over alle activiteiten tijdens de Stadsbosdag vindt u op www.stadsbos013.nl.

ZomerSmaak

In 2022 vindt ZomerSmaak plaats op donderdag 14 juli van 17.00u tot 21.00u. Dan bent u weer van harte welkom op onze sfeervolle streekproeverij/-markt om te genieten van lekker en lokaal eten. Kom proeven en smullen van ambachtelijke kaas, wijn, bier, brood, biologisch vlees, plukfruit, verse soep en andere lekkernijen.

Meedoen op de tuin

Op de tuin zijn heel veel enthousiaste vrijwilligers aan het werk. Maar ook steeds meer dagbesteders en mensen in kortlopende begeleidingstrajecten van allerlei organisaties weten de weg te vinden naar de sociaal inclusieve en inspirerende plek die de tuin is.

Hou je ervan om de handen uit de mouwen te steken? Of ken je iemand die het leuk vindt om lekker bezig te zijn met groen? Dan is meedoen bij GroeiTuin013 wellicht iets voor jou, gezellig samen actief zijn in de tuin. Interesse!? Kijk dan op onze website voor meer info over meedoen als vrijwilliger, dagbesteding en Menss-trajecten.

Openingstijden GroeiTuin013

Vanaf 23 mei kunt u op maandag, woensdag en vrijdag van 12.00u tot 16.00u terecht in onze winkel voor verse biologische groenten van het land en andere lekkere streekproducten.

De tuin kunt u van maandag t/m vrijdag bezoeken. Dan zijn we open van 9.00u tot 17.00u.

Heeft u nog ideeën of tips over de doorontwikkeling of samenwerking m.b.t. GroeiTuin013? Laat het ons weten!

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij GroeiTuin013? Volg dan onze facebookpagina facebook.com/groeituin013 of kijk op onze website www.GroeiTuin013.nl.

Ga naar de website

Copyright (C) 2022 GroeiTuin013. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe