Copy
NIEUWSBRIEF   |    maart 2017
View this email in your browser
Foto: Jan Pieter Derksen
 • Mededelingen
 • Savitri-bijeenkomsten/workshop/studie
 • Bezoek aan Annapurna
 • The Peacemakers
 • Joel Veena naar Nederland
 • Afgelopen week in Auroville
 • Jubileumvieringen
 • Auroville 360º video’s
 • Groentedak
 • EDE-verslag
 • Tijdelijk Europees Paviljoen in 2018
 • Auroville Today
 • Lidmaatschap
 • Om een ware Auroviliaan te zijn ..
 • Nieuwe vertaling

Mededelingen
 
 • Europese bijeenkomst
  De Europese bijeenkomst van de centra en liaisons van Auroville International zal worden gehouden in Engeland, van 23 tot en met 25 juni 2017. Meer info: secretaris@auroville.nu
   
 • Vrijwilligerswerk in Auroville
  Buitenlandse gasten die Auroville bezoeken en er een tijdje verblijven op basis van een toeristenvisum mogen deelnemen aan workshops, activiteiten en (onderwijs-)evenementen. Maar zij kunnen er geen vrijwilligerswerk doen en/of ander werk doen. Een vrijwilliger is iemand die meewerkt aan een specifieke activiteit voor een eenheid of project in Auroville, voor een vaste en beperkte tijd: minimaal twee maanden voor Indiërs (minimaal één maand bij boerderijen en in bossen), en minimaal zes maanden  voor buitenlandse nationaliteiten, die alleen vrijwilligerswerk mogen doen als zij in bezit zijn van een Entry Visum, dat zij via SAVI kunnen aanvragen.
   
 • Sponsorverzoeken 
  Donaties zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt het donatiebedrag overmaken naar de rekening van AVI NL: NL26TRIO 0198 4209 27. Graag altijd de naam van het project vermelden waarvoor de donatie is bedoeld en uw eigen naam.
   
 • Ga je naar Auroville?
  Meld het secretariaat wanneer je naar Auroville gaat en wanneer je weer terug komt. Wellicht kun je iets voor anderen meenemen of mee terug nemen.
 • SAVITRI-bijeenkomsten in Nederland
  De volgende Savitri-bijeenkomst is op 18 maart 2017 (Binnenhof - Amersfoort). Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een keer mee te lezen! Lees meer over de SAVITRI-bijeenkomsten.
   
 • Immersion in SAVITRI  |  29 maart t/m 2 april 2017  |  België 
  In het weekend van eind maart/begin april 2017 zal Rod Hemsell een internationale Immersion in Savitri-workshop over de Dood geven in het Tibetaans Boeddhistisch Centrum Yeunten Ling in Huy, België. Meer info en aanmelding.
   
 • SAVITRI Studie, door Alok Pandey 
  Chris Duindam is bezig met de vertaling van de Savitri Studie door Alok Pandey. Hier vind je alvast de Nederlandse vertaling van de eerste twee delen

Bezoek aan Annapurna
In de laatste twee edities van onze nieuwsbrief van 2016 schreef Josee Lamers over Annapurna, de grootste rijstproducerende boerderij van Auroville. Onlangs bracht Josee een groepsbezoek aan Annapurna, samen met onder meer de medebestuursleden Adri en Johan. Lees verder >>>
Op verzoek van Josee en op uitnodiging van Vani, contactpersoon voor Auroville International in Auroville, heeft Tomas op 24 februari 2017 een interessante presentatie gegeven in het Unity Pavillion voor de AVI centra en liaisons.

The Peacemakers
Tijdens de geboorteweek van 21 tot en met 28 februari barst Auroville zoals gebruikelijk uit zijn voegen. Er komen veel bezoekers en toeristen. Er werden internationale conferenties en seminars georganiseerd en in de namiddag en ’s avonds bijna iedere avond concerten, optredens, theater, film en dansproducties. Vera bespeelde de Peace Bells in de Matrimandir tuinen. Het Auroville Koor, het Jeugd Koor en Instrumentaal Ensemble brachten op 17 en 18 februari voor de tweede keer het stuk De Peacemakers van Karl Jenkins ten gehore in Bharat Nivas. Jenkins heeft het stuk opgedragen aan allen die hun leven verloren hebben in een gewapend conflict. De liederen zijn gebaseerd op ‘vredesapostelen’ zoals Ghandi, de Dalai Lama, Martin Luther King, Nelson Mandela, de soefische dichter Rumi en op citaten uit de Bijbel en de Koran. 
Nuria dirigeerde het Auroville Koor en het Jeugd Koor en Matthew Littlewood leidde het Ensemble. Er was meer instrumentale begeleiding aangevuld met enkele eigen composities van Matthew. De omvangrijke koren en het ensemble, met elkaar meer dan honderd mensen, waren goed ingespeeld op elkaar. Het was innemend om in zoveel tonen en met prachtige bassen en solisten de boodschappen voor –innerlijke- vrede te ontvangen: Peace be with you. Het is de bedoeling dat het hele stuk volgend jaar uitgevoerd wordt tijdens de viering van het vijftig jarig bestaan van Auroville. Zie ook het maart nummer van Auroville Today. [Josee Lamers]

Joel Veena naar Nederland
In het Unity Pavillion gaven Gordon Korstange, op de Indian flute en Joel Veena, die Indian Slide Guitar speelt, een adembenemend concert, genoemd Emergence. Ruim honderd aanwezigen luisterden zo ingetogen dat je een speld kon horen vallen. Diep meditatieve muziek. Na het optreden introduceerde Jeanne Korstange me bij Joel, met het goede nieuws dat Joel in april naar Nederland komt. Hij zal hier optredens geven met Kees van Boxtel: op 13 april in 's Hertogenbosch, op 17 april in Haarlem, en op 28 april in Middenbeemster. 
Joel staat open voor optredens in andere steden. Heb je belangstelling om er heen te gaan of wil je een optreden regelen tussen 10 april en 1 mei, mail me dan naar voorzitter@auroville.nu. Hier is een voorproefje van De Peacock, een compositie die hij gemaakt heeft voor een vriend die kortgeleden is overleden. Hij speelde de Peacock op 4 maart in het concertgebouw in Delhi. [Josee Lamers]

Afgelopen week in Auroville
De wekelijkse fotoreportages ‘Last Week in Auroville’ die in 2016 werden gemaakt door Marco Saroldi, worden nu voortgezet door Markie Martins Menendez, een vrijwilliger uit Argentinië.
Klik op de afbeelding hierboven om de hele reeks te bekijken. 

Jubileumvieringen
Ter gelegenheid van de 49ste verjaardag van Auroville, en als aftrap van de vieringen voor het komend jubileumjaar, werd een menselijke compositie gemaakt van het symbool van Auroville in de internationale zone van Auroville, gefilmd met behulp van een drone. In een YouTube-filmpje kunnen we zien hoe het evenement van de groepsvideo werd geregisseerd. 
De groepsvideo werd gemaakt op 28 februari 2018, direct na de collectieve meditatie rondom het vreugdevuur in het met bloemen gedecoreerde amfitheater.

Auroville 360ºvideo’s
Een 360ºvideo is een video waarvoor tegelijkertijd in alle richtingen gefilmd is. Door deze beelden naderhand aan elkaar te plakken, ontstaat een video waarin je rond kunt kijken. In combinatie met een virtual-reality-bril is dat een totaalbeleving. 
Ook in Auroville worden 360ºvideo’s gemaakt, zoals een ritje op een elektrische fiets over zandwegen. Door op de pijltjes te drukken (links in beeld) is het mogelijk het beeld te verdraaien in de gewenste richting.

Groentedak
In de gemeenschap Maitreye II in Auroville hebben Monica en Akash een kweeksysteem ontwikkeld voor het verbouwen van sla op het dak van hun woning, waarbij ze gebruik maken van hydroponics. Jan Pieter bezocht het thuisproject en brengt verslag uit voor onze nieuwsbrief. Lees verder >>

EDE-videoverslag
EDE (Ecovillage Design Education) is een trainingsprogramma voor integraal duurzaam leven en werken dat al in meer dan 40 landen in alle delen van de wereld wordt aangeboden en gevolgd door deelnemers uit nog veel meer verschillende landen. Aan de onlangs in Auroville georganiseerde 5-weekse EDE-cursus namen 36 mensen deel vanuit de hele wereld. Serena Aurora maakte een videoverslag.
In Auroville is ecologie "een essentieel component van het leven, maar geen doel op zich", zoals Pashi Kapoor enige tijd geleden benadrukte in een interview. 

Tijdelijk Europees Paviljoen in 2018
 
Al enkele jaren staat de bouw van een tijdelijk Europees paviljoen op de agenda van de Europese AVI centra en Liaisons. De Internationale Zone Groep stelde voor een tijdelijk paviljoen te bouwen om het land alvast te beschermen tegen indringing en om daarmee een afsluitbare ruimte te scheppen voor de opslag van bouwmaterialen bij de bouw van het definitieve paviljoen. Enfin, verschillende centra, waaronder AVI NL, hebben vorig jaar geld overgemaakt om van start te kunnen gaan met het tijdelijke paviljoen. De IZ groep heeft op basis van een voorlopig ontwerp naar het voorbeeld van het al gebouwde Franse paviljoen toestemming gevraagd aan TDC en naar tijdens de bijeenkomst in februari bleek, ook gekregen. Dat was eerder nog niet zo overgekomen bij ons, met name bij de voorzitter en secretaris. Eveline van AVI Frankrijk neemt het op zich om de informatiestroom en wederzijdse communicatie te verbeteren tussen Auroville International en de Internationale Zone Groep.  Het kostte enige tijd en discussies om op een rijtje te zetten wat de stand van zaken is en hoe we verder gaan, welke keuzes we kunnen maken en hoe het voorlopige ontwerp aangepast kan worden om een grotere binnenruimte te realiseren. Martin Littlewood, co-projecthouder van het  Europees Paviljoen, heeft bij het Town Development Council nagevraagd welke aanpassingen mogelijk zijn zonder opnieuw een nieuwe aanvraag te hoeven indienen.
We hebben als AVI bestuur nu gekozen voor twee modules (het oude ontwerp) die schuin in plaats van recht tegenover elkaar staan met een grote open ruimte daartussen dat als een dak overspannen wordt met tentdoek. Er is dus een hexagonale overspannen ontmoetingsruimte gemaakt van 41 m2 tussen de beide modules. Daarnaast is nu voorgesteld om de modules 19 m2 te maken in plaats van voorheen 12,5 m2. Friederike, voorzitter van AVI, meldde zojuist dat de bouwer geen structurele bezwaren ziet in de aanpassingen. Ook is er contact geweest met een bouwer van tent daken, het ontwerp lijkt mogelijk te zijn. Christophe van AVI Duitsland heeft op basis hiervan nieuw ontwerpen gemaakt die binnenkort door Martin voor akkoord zullen worden voorgelegd aan het Coördinatieteam van de Internationale Zone. De bedoeling is dat het tijdelijke Europese paviljoen er STAAT in 2018. Het wordt binnen het terrein van het International House gebouwd. Dat  betekent dat er geen extra veiligheid of een caretaker nodig zal zijn. Wat mij betreft wordt er snelheid gemaakt met de besluitvorming en de bouw omdat het een tijdelijk paviljoen is en worden er geen extra kosten meer voor gemaakt. Laten we aandacht geven aan het uiteindelijke European House of Center. Een spontane opwelling van Christophe en mij was om het European House daadwerkelijk samen te gaan bouwen, met onze leden in alle Europese landen samen de handen uit de mouw steken en bouwen maar. Ik heb vroeger als studente meegewerkt aan het bouwen van een school in Turkije tijdens een internationaal vrijwilligerskamp: een leuke en productieve ervaring.  [Josee Lamers]

Art for Land
In februari, de drukste maand van het jaar in Auroville, vonden er veel grote en kleine acties plaats in het kader van de campagne Acres for Auroville. Bij restaurants en shops vond je een doosje bij de kassa om een donatie in te doen voor de landaankoop. Er werden veel concerten en optredens georganiseerd waarvan de opbrengst voor landaankoop was. Ook iedere Auroviliaan werden aangemoedigd  om regelmatig, maandelijks, een bijdrage te geven aan de landaankoopactie, vanaf 1 rupee of meer. Het meest spectaculair was de enorme tentoonstelling van meer dan 300 kunstwerken van kunstenaars uit Auroville en de hele wereld. De kunstwerken waren gegeven om de opbrengst van de veiling te besteden aan de aankoop van land. Bijna de helft van het grondgebied van het Masterplan is nog niet in handen van Auroville. Er was veel aandacht voor de veiling en de speciaal daarvoor gemaakte website waarop de kunstwerken waren afgebeeld in de kranten. De opkomst was goed op 25 februari, de dag van de veiling. Jaya, lid van het UP organisatieteam voor de veiling, vond dat de positieve publiciteit voor de veiling en de landaankoop op zich al de moeite van het organiseren van de kunstveiling waard: het creëerde veel goodwill voor Auroville onder kunstliefhebbers. De veiling bracht aanzienlijk meer op dan het jaar ervoor en was een groot succes. Het eindgala was bijzonder. 
Na een inleiding van Jaya over de organisatie en hoge opbrengsten van alle campagnes tezamen en een dankwoord aan allen die hadden bijgedragen, kwam Mauna op het podium. Zij hield een aansprekend verhaal over haar aankomst en vroege ervaringen in Auroville, wat LAND voor haar betekende, hoe het eerste pad werd aangelegd, hoe ze later naar de Greenbelt verhuisde, dicht bij de natuur, welke ontberingen er waren, hoeveel bomen er werden geplant, en een simpele behuizing, hoe ze haar ervaring deelde dat voor iedereen Auroville, the City of Dawn, de Droom van de Moeder, datgene was waar je alles voor deed, hoe moeilijk het soms ook was. Tijdens haar verhaal kon je in alle dimensies voelen en ervaren dat dit Land niet zomaar een stukje land was, niet voor haar en niet voor iedereen in Auroville. En met het schitterende concert van Nadaka was het eindgala meer dan geslaagd. De overgebleven kunstwerken staan nog op de website en kunnen online worden gekocht in de maand maart. Kijk op de website: http://artforland.auroville.org. In mei en juni komen er mensen uit Auroville naar Nederland en wie weet hebben ze nog ruimte in de koffer om jouw kunstwerk voor jou mee te nemen.. [Josee Lamers]
Blijf op de hoogte en steun Auroville Today: schrijf je in via Auroville International Nederland voor een jaarabonnement van € 42,00 en ontvang Auroville Today elke maand thuis op de deurmat en digitaal op de tablet of PC.

Word lid van de vereniging!

Betrokkenheid met Auroville kun je tot uitdrukking brengen door lid te worden van de vereniging Auroville International Nederland, of je lidmaatschap te bevestigen door het overmaken van de jaarlijkse contributie voor de Nederlandse tak van de internationale vereniging Auroville International. 

De vereniging:
 • ondersteunt projecten & bedrijven in Auroville door middel van donaties, praktische hulp en waar nodig expertise; 
 • vertegenwoordigt Auroville in Nederland;
 • geeft informatie over Auroville;
 • maakt het gedachtegoed van Sri Aurobindo en de Moeder en Auroville bekend d.m.v. publicaties, presentaties, werkgroepen en bijeenkomsten;
 • ondersteunt initiatieven van leden.
Dankzij de leden behoudt de vereniging de status als ANBI instelling voor fiscaal aftrekbare giften en kan de vereniging informatie blijven geven over Auroville via de website en nieuwsbrieven en activiteiten organiseren zoals de Savitri Groep, de Life Divine Groep en verscheidene bijeenkomsten.


Om een ware Auroviliaan te zijn ..

de Moeder, 13-6-1970
 

1.   De eerste noodzaak is de innerlijke ontdekking die ons leert wie we werkelijk zijn, achter alle sociale, morele, culturele, raciale en erfelijke maskers. In ons diepste zelf huist een ongebonden wezen, wijd en wetend, dat op onze ontdekking wacht en dat de actieve basis van ons mens-zijn en van ons leven in Auroville zou moeten worden.

2.   We wonen in Auroville om vrij te zijn van morele en sociale conventies; maar deze vrijheid moet geen nieuwe slavernij aan het ego worden, aan zijn verlangens en ambities. Het vervullen van verlangens blokkeert de weg naar de innerlijke ontdekking, die alleen bereikt kan worden in rust en in de transparantie van een volmaakte desinteresse.
3.  De Auroviliaan zou het gevoel voor persoonlijk bezit moeten verliezen. Op onze reis door de materiële wereld wordt ons wat we nodig hebben voor ons leven en werken ter beschikking gesteld overeenkomstig de plaats die we moeten innemen. Hoe bewuster ons contact met ons innerlijk wezen is, des te meer worden de precieze middelen ons gegeven. 

4.  Werken, zelfs fysiek werk, is een onontbeerlijke zaak voor de innerlijke ontdekking. Als we niet werken, als we ons bewustzijn niet in de materie injecteren, zal deze nooit tot ontwikkeling komen. Ons bewustzijn een stukje materie laten organiseren door middel van ons lichaam is erg goed. Orde om zich heen scheppen
draagt bij tot het scheppen van orde in zichzelf. Het leven moet niet geregeld worden volgens uiterlijke, kunstmatige regels, maar op grond van een georganiseerd, innerlijk bewustzijn, want als we het leven maar voort laten drijven zonder de controle van een hoger bewustzijn dan wordt het uitdrukkingsloos en besluiteloos. Dat is tijdverlies in de zin dat de materie maar blijft voortbestaan zonder dat er bewust gebruik van wordt gemaakt.

5.   Heel de aarde moet zich voorbereiden op de komst van de nieuwe soort en Auroville wil bewust werken aan het bespoedigen van die komst.

6.   Beetje bij beetje zal ons getoond worden wat die nieuwe soort moet zijn, en het is intussen het beste om zichzelf helemaal aan het goddelijke over te dragen.

Toen dit eind 1971 werd gepubliceerd, voegde de Moeder er aan toe: “De enige echte vrijheid is de vrijheid die verkregen wordt door vereniging met de Godheid. Men kan zich met de Godheid alleen verenigen door meesterschap over het ego”.

Nieuwe vertaling

Het boek 'Supramentale Manifestatie & andere geschriften' bevat alle kortere proza-geschriften van Sri Aurobindo over yoga en filosofie, die geschreven zijn na 1910 en gepubliceerd gedurende zijn leven. Het meeste van het materiaal in dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in het tijdschrift Arya tussen 1914 en 1920; 'De Supramentale Manifestatie op Aarde' werd de eerste keer gepubliceerd in het Bulletin of Physical Education in 1949-50. Chris Duindam is bezig met de Nederlandse vertaling, waarvan een voorlopige versie van een deel van het boek te vinden is op onze website: auroville.nu/auroville/literatuur
Facebook
Website
Email
Copyright © 2017 Auroville International Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp