Copy
View this email in your browser

BAS ZAKEN

11 februari 2016

AANMELDEN AFMELDEN

Januari alweer voorbij. Kunnen jullie het nog bijbenen? De tijd gaat snel, maar het is elke dag weer een beetje langer licht en we kunnen voorzichtig weer uitkijken naar hopelijk een mooie lente en zomer. Laat de boekingen maar weer komen...

Voor Mijnreisoverzicht zijn wij in gesprek met GWK om de mogelijkheid te bekijken dat de klant via Mijnreisoverzicht buitenlandse valuta kan bestellen. De door de klant gedane bestelling levert een kleine bijdrage op voor het reisbureau! Waarschijnlijk nog voor de zomer in Mijnreisoverzicht beschikbaar!

 
Al vele jaren is Fadiro lid van de ANVR. Voorheen als Branchepartner, maar dat is door de ANVR nu gewijzigd in Businesspartner. Voorheen mocht er geen ANVR logo in alle uitingen voorkomen, maar ook dat is gewijzigd met een afzonderlijk businesspartner logo. Met de verandering verkrijgen wij in het vervolg dezelfde informatie als gewone ANVR leden en dat vinden wij een hele verbetering. 
Dit is het logo waarmee de Stichting Derdengelden Reizen naar buiten treedt. Maandag 15 februari  start er een pilot met 1 kantoor van de D-RT groep.

Nieuwe ANVR voorwaarden
Gevolgen voor BAS worden onderzocht


Per 1 april a.s. gelden er nieuwe ANVR consumentenvoorwaarden. De ANVR heeft hierover al informatie verstrekt en gaat dat de komende tijd nog verder uitdragen.
De gevolgen voor het reisbureau zullen wij nauwlettend in de gaten houden en waar nodig aanpassingen in BAS doen.

Eén van de wijzigingen is dat de aanbetaling die touroperators berekenen niet meer volgens de standaarden gaan, maar de touroperator hier zelf de hoogte van de aanbetaling bepaalt. Dit moet de touroperator vooraf bij boeking kenbaar maken.
Hoe dit in de praktijk gaat werken moeten we nog afwachten, maar wij kunnen ons voorstellen dat ze de huidige opzet voorlopig blijven handhaven, al is het alleen al vanwege technische aanpassingen.

In BAS kun je nu al bij de stamgegevens van een touroperator een (afwijkend) percentage of vast bedrag voor de aanbetaling invoeren, waarmee BAS vervolgens rekening houdt in de berekening van de aanbetaling voor de klant.
Indien wij meer informatie over dit onderwerp hebben, zullen wij je verder op de hoogte brengen.

CMI gegevens geraadpleegd
Stijgers en dalers in bestemming


Met de CMI Benchmark statistiek is het natuurlijk mooi om te kijken hoe je als reisbureau ervoor staat ten opzichte van je collega's. Maar ook zeker interessant is de wijziging in bestemmingen die we met de CMI statistieken bevestigd zien.
Een staatje van de boekingen tot en met boekdatum 31 januari laat zien hoe de top 30 van landen eruit ziet ten opzichte van vorig jaar.
Natuurlijk weten we dat Egypte (van plaats 9 naar 20)en Tunesië (van 23 naar 91) grote dalers zijn, maar opmerkelijk is de stijging van Gambia van de 46ste plaats naar de 28ste. Buiten de top 30, maar ook stijgers in Afrika zijn Senegal, Swaziland en Zuid-Afrika. In Zuid-Amerika zijn er ook stijgingen waarneembaar bij o.a. Bolivia en Colombia. Maak je al gebruik van CMI, dan kun je dit natuurlijk zelf uitgebreid raadplegen.

Het staatje met de top 30:

Ontwikkelingen BAS
Wat houdt ons momenteel bezig?

Vele projecten staan ook weer voor dit jaar op de planning. Uitbreidingen in Mijnreisoverzicht, Vakantiewaarderingen vernieuwen (maar waar we een probleem ondervonden met (de afwezigheid van) een goede accommodatiestandaard), uitbreidingen voor zakenreisbureaus (twee kantoren testen momenteel de IATA koppeling voor inlezen van vluchtboekingen) en vele kleinere projecten in BAS zelf.
Voor Stichting Derdengelden Reizen is het meeste werk inmiddels verricht, zie het bericht hieronder.

Maar een groot project dat hoge prioriteit heeft is de integratie van Sambasso. Wij vinden het belangrijk dat de aansluiting van de verschillende leveranciers met BAS zo optimaal mogelijk moet verlopen. Zo zal een beheerder vanuit BAS kunnen aansturen welke filialen en medewerkers gebruik maken van Sambasso en kan het aansluiten bij een Sambasso leverancier vanuit BAS met slechts enkele handelingen geactiveerd worden.

Tenslotte zullen er ook dit jaar weer nieuwe Servicepartners bijkomen die dan in BAS en Mijnreisoverzicht geactiveerd kunnen worden om snel en eenvoudig boekingen te doen.

Pilot Stichting Derdengelden
Maandag 15 februari van start

Na veel programmeerwerk bij Certo en Fadiro en uitgebreid testen, zal zoals het er nu voor staat, maandag 15 februari met een kantoor uit de gelederen van de D-rt groep een pilot gestart worden voor het werken met de stichting derdengelden SDR. Alles is ingericht om het functioneren van de derdengeldenadministratie in de praktijk te toetsen. Klanten zullen dan ook daadwerkelijk betalen op de rekening van de stichting en de Pinautomaat en iDeal zullen aan een rekening van de stichting gekoppeld zijn.

In de test zullen alle betalingen aan TUI vanuit de bij de stichting ontvangen gelden van de betreffende boekingen door de stichting worden uitbetaald. Alle andere ontvangsten worden direct doorbetaald aan het reisbureau. Dit is de werkwijze waarop de stichting zal gaan functioneren.

In BAS is het werken met de stichting zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. De mutaties op de bankrekeningen van de stichting komen dagelijks automatisch in de BAS administratie en door enkele klikken worden de mutaties verwerkt in BAS. Voor de deelnemende leveranciers hoeft alleen nog maar de facturen te worden ingeboekt. Afrekenen gebeurt vanzelf vanuit de stichting.

Enigszins verwarrend maar kennelijk noodzakelijk vinden wij wel dat er twee stichtingen noodzakelijk zijn voor de werking. SDR is de stichting die de derdengeldenadministratie beheert, maar klanten moeten hun betalingen overmaken op een rekening bij een stichting genaamd Stichting Reisgeboekt. De praktijk zal het nu leren of dit werkbaar blijkt.

Carnaval
Limburg plat in BAS

Bij Fadiro hebben wij een overzichtsscherm waar we telkens de laatste 100 nieuw aangemaakte dossiers kunnen zien. Een leuk scherm dat de kaart van Nederland toont en bij aanmaak van een dossier valt er een pin op de landkaart op de plek bij welk reisbureau het dossier is aangemaakt.

Afgelopen maandag werd het scherm ook weer tevoorschijn gehaald en gebeurde precies wat we verwachtten: heel Limburg lag wat BAS betreft plat, want er werd de hele dag geen dossier aangemaakt.
Echt nuttige informatie is het natuurlijk niet, maar wel leuk om te zien:

Bijzondere oproep Arjen Lutgendorff

Via deze nieuwsbrief vragen ook wij aandacht voor de oproep van Arjen Lutgendorff van TravelPro in samenwerking met TravMagazine. Het betreft het initiatief voor een bijzondere studiereis naar Lesbos met als doel positief bewustzijn te creëren over de situatie op het eiland, dat geconfronteerd wordt met grote groepen vluchtelingen.

Meer informatie en aanmelden:
http://www.travelpro.nl/blog/2016/02/03/58232/

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail
Copyright © 2016 Fadiro BV, All rights reserved.