Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk het dan online

Samen werken aan talent, basis voor een kansrijke toekomst

Beste ouders/verzorgers,

Er gebeurt van alles op IKC UnieK en we houden je graag door middel van deze nieuwsbrief op de hoogte hiervan. 

We starten met het algemene nieuws van IKC UnieK, daarna volgt het nieuws van de basisschool en de kinderopvang (KDV/BSO). Klik op de link hieronder om versneld naar het betreffende nieuws te gaan.

Veel leesplezier!

Welkom
Agenda
Invoering 'kapstokregels' op IKC UnieK

BASISSCHOOL
Nieuwe gymleerkracht
Groep 5 en 6 als kinderjury

KINDEROPVANG KDV/BSO

Even voorstellen - Marije Stortelder
Doorstromen van de Biggetjes naar de Aapjes
Afronding thema 'Kriebelbeestjes'
Nieuwe thema "Pip en Posy en de grote ballon"


Welkom bij IKC UnieK
In elke nieuwsbrief zullen we de kinderen noemen die onlangs zijn begonnen of binnenkort starten. Van harte welkom en veel plezier op IKC UnieK:

Sophie Arentsen BSO UnieK
Benthe en Maureen Janssen Biggetjes
Ayla Brunet Biggetjes
Norah Heinen De Vlinder en BSO UnieK
                                                
Agenda
Di 10 april Studiedag
Di 17 en wo 18 april Centrale eindtoets
27 april t/m 13 mei Meivakantie
   

Invoering “Kapstokregels” op IKC UnieK

Om te voorkomen dat kinderen bij IKC UnieK worden geconfronteerd met heel veel regels, waaraan ze zich moeten houden, zijn we na de voorjaarsvakantie op school gestart met de invoering van vier zogenoemde kapstokregels. Het uitgangspunt van “werken met kapstokregels” is dat men op school en bij de BSO slechts 4 klassenregels c.q. IKC regels nodig heeft en dat die duidelijkheid veel kinderen op ons IKC kan helpen zich beter aan de basisregels te houden.
Deze vier basisregels gaan over de volgende vier domeinen.

  1. Hoe beweeg ik mij in de school, klas, gang en plein
  2. Hoe ga ik om met materiaal
  3. Hoe ga ik om met anderen (leerlingen, leerkrachten en ouders)
  4. Hoe ga ik om met mezelf

De regels die we hebben geformuleerd zijn bewust in rijmvorm, omdat uit ervaring blijkt dat op deze manier de kinderen de regel beter kunnen onthouden.
Hieronder zullen we laten zien hoe we deze regels op IKC UnieK vorm hebben gegeven.
De 4 basisregels voor de onderbouw en de bovenbouw zijn hetzelfde, alleen de vorm van het plaatje is anders. 

1. Hoe beweeg ik mij in de school, klas, gang en plein (rust en veiligheid)
2. Hoe ga ik om met materiaal
3. Hoe ga ik om met anderen
4. Hoe ga ik om met mezelf
De 4 stappen die de leerlingen gebruiken in een onveilige situatie zijn:

1.Stop ik wil dit niet.
2.Stop hou op, ik word boos
3.Als je nu niet ophoudt ga ik naar de juf of meester
4.Ik ga hulp halen (bij de juf of meester)

De afgelopen weken heeft op school iedere week één basisregel centraal gestaan. In de groep is samen met de kinderen besproken wat we nu met de desbetreffende regel bedoelen en welke afspraken er bij de regel kunnen horen, zodat ze deze als het ware aan de “kapstok” kunnen ophangen. Op deze wijze krijgt de regel voor de leerling betekenis en leren ze er naar te handelen.

Het mooie in dit geheel is dat ook onze opvang binnen het IKC deze richtlijnen hanteert en we hierdoor op eenvoudige wijze een mooie doorgaande lijn voor de kinderen kunnen realiseren. 
 
BASISSCHOOL

Nieuwe gymleerkracht

Waarschijnlijk heeft u het al meegekregen dat de leerlingen een andere gymleerkracht hebben op maandagmorgen. Henk Smit heeft in goed overleg met Accent besloten zijn werkzaamheden op IKC UnieK te beëindigen.
Vanaf 1994 heeft hij met veel plezier gewerkt op IKC UnieK. De maandagmorgen betekende voor hem altijd een ontspannen begin van de week. Hij zal naar eigen zeggen de leerlingen missen! Henk wilde zijn afscheid klein houden en we hebben daarom met een attentie en een grote kaart van de kinderen afscheid van hem genomen.

Inmiddels is Jochem Isselman benoemd als gymleerkracht op IKC UnieK. Naast de gymlessen die Jochem op IKC UnieK verzorgd geeft hij ook gymlessen op het Gerrit Komrij college in Winterswijk. We wensen Jochem veel plezier bij ons.


Groep 5 en 6 als kinderjury

Boeken lezen en als een echte jury en aangeven wat je van het boek vindt. Aan de slag als een echte jury. Spannend, leerzaam en leuk om te doen. De kinderen van groep 5 en 6 zijn tot 16 mei kinderjurylid. Daarbij kijken ze verder dan dat het een mooi boek is. Een medewerker van de bibliotheek is in de klas geweest om met de kinderen te bespreken waar ze op kunnen letten.
Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury.  Alle stemmen samen beslissen welke boeken uit het afgelopen kalenderjaar een prijs winnen. 
  
KINDEROPVANG EN BSO

Even voorstellen: Marije StortelderIk ben Marije Stortelder, 27 jaar en heb de opleiding MBO pedagogisch medewerker niveau 4 afgerond. Ik ben opgegroeid en woonachtig in Lichtenvoorde. Ik kom uit een gezin met 2 oudere broers en een tweelingzus. Vanaf maart zullen jullie mij tegen gaan komen als vaste invalkracht.
In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om dingen voor mezelf te doen. Ik vind het fijn om buiten te zijn, wandel geregeld en ga eens per week zwemmen. Daarnaast vind ik het leuk  om te fotograferen en af en toe beetje gitaar te spelen. Ook onderneem ik graag dingen met mijn vriendinnen.

Het leuke aan het werken met kinderen vind ik, de onbevangenheid van kinderen. Je kunt ze nog zoveel leren, wat ik bijzonder vind, is dat ik daar een deel van uit mag maken. Ze zijn zo enthousiast, vol energie en zo zichzelf.
 
Ik heb er veel zin in!

Groet Marije

Doorstromen van Biggetjes naar Aapjes

Vorige week hebben alle ouders van de Biggetjes (de 0-4jarige groep) een mail ontvangen met informatie rondom de wijze van doorstromen naar de Aapjes (vanaf ca. 2,5-4 jaar). Wanneer dit niet mogelijk is, door bijv. de grootte van de Aapjesgroep op één of meerdere dagen, betekent dit dat je kind langer bij de Biggetjes blijft. Zoals bekend, zijn we ook bij de Biggetjes actief bezig met het themagerichte werken. Kinderen krijgen op deze groep net zo goed leeftijdsadequate activiteiten aangeboden. Door de plaatsing van een grondbox, ontstaat er voor de oudere kinderen meer ruimte waarbij volop gespeeld kan worden, zonder zich in te hoeven houden voor de allerjongsten. Ook ons spelaanbod, met meer interessant speelmateriaal, kunnen we nu beter scheiden voor de jongere en oudere kinderen. Kortom; we houden goed in de gaten hoe de ontwikkeling is van ieder kind en zullen daar een passend activiteitenaanbod op afstemmen. Ongeacht of je kind bij de Biggetjes of de Aapjes opgevangen wordt. 

Afronding thema 'Kriebelbeestjes'

De Aapjes zijn deze periode druk bezig geweest met het zoeken naar kriebelbeestjes. Bepakt met schep en dikke jas zijn zij buiten in de weer geweest. Erg leuk om te zien hoe sommige kinderen gefascineerd bezig zijn. Ook hebben we zoals beloofd rupsen, vlinders en lieveheersbeestjes geknutseld, we zijn in de weer geweest met verf en vliegenmeppers en hebben in de kring veel gesproken over deze kriebelbeesten.

Nieuw thema "Pip en Posy en de grote ballon"

Vanaf 9 april t/m 27 april werken we met het boek over Pip en Posy, welke op de groep uitgedeeld wordt en dan ook door jullie  thuis gelezen kan worden!
“Pip heeft geluk vandaag! Dat geluk heeft de vorm van een rode ballon. Wat is Pip trots op zijn ballon. Hij gaat ermee tot bij Posy, zijn vriendinnetje. Samen lopen ze vol glorie met de rode ballon over straat. Iedereen kijkt hen na. Maar dan plots … lost Pip per ongeluk de ballon. Pip is ontroostbaar als de ballon kapot gaat. Maar dan heeft Posy een fantastisch idee om Pip te troosten….” Een lief verhaaltje over vriendschap, blij en verdrietig zijn en troosten.  
                                                      
 
IKC Uniek Vondelstraat 11a/b
7121 VB Aalten
Tel: 0543-471197 – school
Tel: 0543-473288 - kinderopvang
Email:info@ikcuniek.nl
Email:info@kinderopvangbambi.nl