Copy
Deze e-mail in uw browser bekijken 

Nieuwsbrief

 
Thema: Ontspanning

Beste <<First Name>>,

Zoals je van ons gewend bent, ontvang je elke maand onze nieuwsbrief waarin we je informeren over relevante zaken in relatie tot stress en burn-out. Heb je vragen of aanvullingen, laat het ons dan gerust weten.
“Het is met onze geest zo gesteld dat afwisseling meer ontspanning geeft dan rust.”  

E. von Feuchtersleben
(Oostenrijks dichter, filosoof en geneeskundige 1806-1849)
Ontspannen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en helemaal in een periode van veel stress of zelfs een burn-out. Wat ontspannen dan extra lastig kan maken is, dat bij stress je hartslag versnelt, je ademhaling sneller gaat en je hoofd vol kan zitten. 
 
Ontspannen is niet niks doen en op de bank voor je uit staren, maar kan juist een activiteit zijn met een lage inspanning. Belangrijk is wel dat je plezier hebt in wat je doet en dat er geen tijdsdruk of prestatiedruk bij komt kijken. Liberi geloven wij er stellig in dat niemand beter wordt van niets doen, ongeacht je conditie of mentale gesteldheid.
Stilstand is achteruitgang, met in beweging komen begint heling. Je kunt pas een nieuw pad vinden als je begint met wandelen.

Tom Kienhuis, medeoprichter en coach Liberi
VANESSA, 37 JAAR – BALANS WERK EN PRIVE

Via een collega kreeg ik de tip om eens een afspraak met Reina te maken. Al langere tijd liep ik te kwakkelen met m’n gezondheid wat voor een groot deel veroorzaakt werd door een slechte balans tussen werk en privé. Een pittige baan in het onderwijs en mijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel zorgden ervoor, dat ik volledig de balans kwijt was.
Samen met Reina ben ik gaan kijken naar mijn eigen normen & waarden. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Daarnaast werd ik tijdens de wandelsessies bewust gemaakt van m’n eigen oordelen en patronen. Verfrissend en verhelderend! Ik merk dat ik weer makkelijker kan ontspannen en dat ook m’n rugklachten minder worden. Mede door de coachsessies met Reina ga ik nu met meer plezier naar m’n werk, weet ik beter m’n grenzen aan te geven en zorg ik beter voor mezelf. Dank je Reina voor de prettige coachwandelingen!
Ontspanningsoefening: inspannen en ontspannen
Voor iedereen kan één of meerdere momenten inplannen voor een ontspanningsoefening een groot verschil maken op hoe je je voelt. Er zijn heel veel verschillende oefeningen en dus is het belangrijk iets te kiezen wat bij je past. Onderstaande ontspanningsoefening is geschikt voor iedereen, die merkt dat spanning voelbaar is in zijn of haar lichaam. Ga ontspannen zitten op een stoel. Deze ontspanningsoefening kun je ook uitvoeren op kantoor (terwijl je deze nieuwsbrief leest).
1. Laat je armen langs je lichaam hangen. Bal je vuisten en span alle spieren in je onder- en bovenarmen stevig aan. Maak je spierballen zo hard mogelijk. Ontspan vervolgens weer, en herhaal deze stap zo vaak als dat prettig voelt.

2. Span nu de spieren in je gezicht aan. Knijp je ogen, mond, neus en kaken samen en ontspan je gezicht na een paar tellen (als je gelijk met het ontvangen van deze nieuwsbrief bent begonnen, even kijken of er geen collega’s toekijken, want de foto’s die daar van gemaakt worden zie je op elk personeelsfeest weer voorbij komen).

3. Span je schouders en buikspieren aan door je schouderbladen naar elkaar toe te bewegen en je buik aan te spannen. Doe je borst vooruit. Houd dit enkele seconden vast en ontspan daarna je schouders en buik weer.

4. Haal je schouders op en span ze stevig aan, laat ze vervolgens ontspannen zakken. Je kunt deze simpele ontspanningsoefening eenvoudig meerdere keren per dag uitvoeren op je werk of thuis. Met het loslaten van de aangespannen spieren laat je ook spanning die al aanwezig was los.
The monkey trap
Het verhaal van de monkey trap verteld dat als je een banaan in een doorzichtige fles stopt, dat een aap zijn hand in deze fles zal stoppen om de banaan te pakken. Hierna zal hij snel zal merken dat hij door zijn gebalde vuist met banaan zijn hand niet meer uit de fles krijgt. Het komt niet in de aap op om andere manieren te proberen, zijn vuist weer te ontspannen. In tegendeel, hij wordt er alleen maar gestrest en vastbeslotener van.
 
De vuist van de aap is voor ons allemaal een passende metafoor als het gaat om hoe we stress soms willen aanpakken. In plaats van een stapje terug, zetten we vaak nog een extra stap in de overtuiging dat we daardoor productiever en effectiever zouden kunnen zijn. Zo kunnen we onszelf laten vastlopen in onze eigen variant van de monkey trap. Blijvende vrijheid ontstaat pas als we in staat zijn om dat wat ons in de greep houdt, los te laten.
Deel
Tweet
Adres: Vondelstraat 33, 5691 XB, Son en Breugel
Tel.: +31 (0)85 536 3606
E-mail: info@liberi.nl
Je ontvangt deze e-mail omdat je betrokken bent bij Liberi.

Wil je je voorkeuren wijzigen? of wil je deze e-mails helemaal niet meer ontvangen?

Email Marketing Powered by Mailchimp