Copy
Nieuwsbrief datum: 12 maart 2020
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

SCHOOLNIEUWS

Kamp groep 8 
Op woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 juni gaan we met de groepen 8 van beide locaties op kamp. 

De kosten van het kamp zijn € 80 en zullen via ClubCollect geïnd worden (of zijn al geïnd). 

Op 12 mei om 19.00 uur houden we op locatie Toereppel voor beide locaties een informatieavond waar wij een heleboel zullen uitleggen en waar u vragen kunt stellen.  We willen vragen of er per kind 1 ouder naar de informatieavond komt, anders wordt het een hele organisatie om een passende plek te creëren voor (ongeveer) een half uurtje.  

Studiedagen en continurooster  
Ter herinnering en agenda:  

18 maart studiedag. Het zou oorspronkelijk een Kopwerkstudiedag zijn maar i.v.m. met de grote hoeveelheid mensen die dan bij elkaar komt (alle collega's van de hele stichting) en het Coronavirus is er voor gekozen om iedereen op de eigen school een studie invulling te laten doen op deze dag.

1
9 maart continurooster; 's middags heeft het team een ​​studiebijeenkomst.   

Mozaïek makers 
Groep 1/2: 

Natuurlijk is het lastig om in groep 1/2 een tijdje op je stoel te zitten en je te concentreren op je werkje. Maar daar wordt wel mee geoefend…..Met kleine stapjes helpen we kinderen om te gaan met zelfstandigheid en uitgestelde aandacht. Zo kreeg een kind te horen: “Nu even 5 minuten op je stoel blijven zitten en met je werkje aan de slag en dan kom ik zo weer bij je kijken”. Kind keek om zich heen, zocht (vanaf de stoel) juf want zo lang zonder juf was toch nog lastig……Opeens hoorde juf luid gebonk achter zich en draaide zich om: het betreffende kind had (zittend op de stoel) met beide handen de zitting vastgepakt en was al “hoppend en springend” met stoel en al naar juf in aantocht. Juf vroeg: “Wat doe jij nou”?” Kind: “Nou, ik wilde wat vragen maar ik ben wel op mijn stoel blijven zitten!” 

Op weg naar Pasen
Overal in de winkels liggen volop spulletjes en lekkers voor de komende Paasdagen. Paaseitjes, paashazen, paaskippen enzovoort. Leuk om je huis gezellig mee te maken. Maar het bereid je niet voor op de Christelijke betekenis van Pasen. 

Op 1 maart begon dit jaar de 40 dagentijd. 40 dagen van voorbereiding naar Pasen toe. Van oorsprong is de 40 dagentijd een vastentijd. Maar ook nu nog kan deze tijd een tijd zijn van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen. 
 

Hoe vieren we deze 40 dagen tijd op school?  
Elke klas heeft voeten ingekleurd. Elke dag komt er een voetje bij op het grote prikbord in de aula. 

Als er 40 voetjes opgeplakt zijn, is het donderdag 9 april. Op die dag vieren we met de kinderen het Paasfeest in de verschillende groepen. Het thema van deze vieringen is “wakker worden” 

Het paasverhaal wordt verteld, de kinderen gaan eieren zoeken en voor iedereen is iets lekkers. 

Rek je uit, maak geluid 
want een nieuwe dag begint. 
Kijk omhoog en om je heen 
want je bent hier niet alleen. 
God geeft jou een nieuwe dag 
die je goed beginnen mag. 

Thema ‘vrijheid’ 

Zoals velen van jullie weten is het dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Hier wordt dit jaar op verschillende manieren in het land extra aandacht aan besteed. Zo ook in Enkhuizen en natuurlijk ook bij ons op het Mozaïek.

We hebben het thema breed aangepakt door het ‘vrijheid’ te noemen, dat is voor de jongere kinderen iets beter te begrijpen. Zo gaat de onderbouw bijvoorbeeld naar een film waarin het thema vrijheid onder dieren op een boerderij een rol speelt.
De groepen 5/6 gaan naar Patatje Oorlog, een film waarin een vader van een jongetje gaat werken in een oorlogsgebied. Een paar dagen na de film krijgen de kinderen een workshop in de klas om dieper op het thema in te gaan. Verder geven alle groepen op hun eigen passende manier een invulling aan het thema zoals u wellicht van ons gewend bent tijdens de projectweken. 

Voor de groepen 7/8 zal het thema iets meer aandacht krijgen. Zij gaan naar de voorstelling Na Rosa. Een verhaal wat zich echt tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt. Ze gaan naar het WOII centrum in Medemblik. Ze hebben een les-kist over dit thema waarin allerlei opdrachtkaarten zitten waarmee ze samen het thema verder kunnen verkennen. Er komt een activiteit gerelateerd aan het monument op de Dreef wat wij als school geadopteerd hebben. In sommige groepen komt een verteller en als klap op de vuurpijl komt er in mei nog een poppenvoorstelling op school.

Als u graag wilt weten waar en wanneer de verschillende activiteiten plaats zullen vinden kunt u altijd de betreffende leerkracht er naar vragen of Parro en de nieuwsbrieven goed in de gaten houden. Wij zijn al vol enthousiasme aan het thema begonnen en hopen natuurlijk dat de kinderen met net zulke enthousiaste verhalen thuiskomen. 

LOCATIE SPAANS LEGER

19 maart fotograaf 
Op donderdag 19 maart komt de fotograaf op school. Broertjes en zusjes die nog niet op school zitten kunnen vanaf 8.30 uur met hun oudere broertjes en zusjes op de foto. U moet de foto’s zelf online via met een code bestellen. Hoe dat werkt daar krijgt u nog aparte informatie over.

Paasviering

Donderdag 9 april vieren wij het Paasfeest. Dat doen we met een viering en met een gezamenlijke lunch in de vorm van een picknick. Deze dag draaien wij een continu rooster en zijn de kinderen om 14.15 uur uit. 

Afsluiting project “Beeldende Kunst”
Op woensdag 25 maart van 17.00 tot 18.00 uur sluiten we het project af waar we de afgelopen weken met de hele school en ook ieder in de eigen groep mee bezig zijn geweest. U heeft er vast thuis al iets over gehoord; Kansinsky, Warhol, Rembrandt, van Gogh....zomaar wat namen waar we mee aan de slag zijn geweest. Maar er is nog veel meer te zien.

We hopen u te zien in ons “school museum”.

Even voorstellen
Hallo, ik ben Gisla Bruitsman en ik geef sinds dit schooljaar jaar muziekles op het Mozaïek. Ik geef les in de groepen 1/2/3 en 6/7/8 en dat doe ik met veel plezier! Ik kom één keer in de twee weken op maandagmiddag. De andere dagen werk ik als klarinetlerares bij de muziekschool. 

In de muzieklessen staat het zingen van allerlei liedjes centraal maar er komt natuurlijk nog meer aan bod. In groep 1/2/3  laat ik de kinderen kennismaken met de grote lijnen in de muziek: het verschil tussen hoog en laag (melodie), lang en kort (ritme), hard en zacht enzovoort. Dit doe ik door middel van luisterspelletjes, beweging  en het spelen op instrumentjes. 

In groep 6/7/8 zingen we ook, de liedjes uit de lesmethode maar ook liedjes van de bekende artiesten van nu. Verder vind ik het belangrijk om de creativiteit van de kinderen te helpen ontwikkelen. Daarom improviseren we ook regelmatig, we maken muziek met body percussie en met boomwhackers. Ook hebben we zelf een rap gemaakt. 

Muziek maken is samenwerken, luisteren naar elkaar, je creativiteit en je muzikaliteit ontwikkelen en plezier hebben! Ik vind het heel fijn dat ik hieraan kan bijdragen. 

LOCATIE TOEREPPEL

Tennis Clinique
De tennis vereniging van Enkhuizen heeft de groepen 3, 4 & 4/5 uitgenodigd voor een tennis training.

Groep 3 zal op woensdag 25 maart de training krijgen.

De groepen 4 & 4/5 mogen hun talent op vrijdag 27 maart laten zien. De lessen zullen onder schooltijd plaatsvinden.

De training wordt op het buitenterrein van de vereniging gegeven dus zorg voor sportieve schoenen.

BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN

Scholen korfbaltoernooi
Op woensdag 15 april organiseert DTS het 2-jaarlijkse scholen korfbaltoernooi. De briefjes voor deelname hieraan hebben de kinderen vorige week al meegekregen. In onderstaande uitnodiging leest u meer over een eventuele trainingsmogelijkheid. Wij hebben ook begeleiders (vaders, moeders, opa's en oma's) nodig, die de teams kunnen begeleiden. Als uw kind zich opgeeft, kan ook dat op het strookje worden vermeld. Uiterlijk vrijdag de 13 maart willen wij de strookjes weer op school hebben. 

Met vriendelijke groet,
Juf Netty en meester Lex

Uitnodiging korfbaltraining
Heb jij je opgegeven met je team voor het schoolkorfbaltoernooi?
En wil jij meedoen aan een echte korfbaltraining?
Meld je dan aan voor de open korfbaltraining op 8 april 2020.

Voor groep 3, 4 en 5 van 17.30 uur tot 18.30 uur.
Voor 6, 7 en 8 van 18.30 tot 19.30 uur.

Aanmelden:

Naam:…………………………………………………………………………………………

Groep:…………………………………………………………………………………………

School:…………………………………………………………………………………………

Stuur je aanmelding op naar: activiteiten.DTSenkhuizen@gmail.com

Uit het hoofd in het hart | Uhh ihh
Zoals een aantal van jullie al weten heb ik naast mijn werk op het Mozaïek als 'Juf Corina' ook een grote passie voor toneel, dans en yoga. Omdat ik tijdens mijn werk veel cognitief oftewel ' in mijn hoofd' bezig ben zorgen deze creatieve en zingevende hobby's voor een mooie balans in mijn leven. Een groot verlangen in mij was om deze passie ook met kinderen te kunnen delen.
 
Dat is gelukt! In 2017 heb ik een opleiding tot kinderyoga docent gedaan en sinds 2019 ben ik naast mijn werk een eigen bedrijf gestart (Uhh ihh). Ik bied onder andere toneel en yoga lessen aan. In deze nieuwsbrief neem ik gebruik van de gelegenheid om mijn bedrijf wat meer onder de aandacht te brengen.

Op dit moment lopen de volgende lessen:
  • Yoga 4-7 jarigen,  dinsdag van 15.30 - 16.45 uur
  • Toneel 4-12 jarigen,  vrijdag van 15.30 - 16.45 uur
  • Nieuw is dat er vanaf 21 maart op zaterdag van 10.15 uur tot 11.30 uur ook yoga lessen komen voor kinderen van 8-12 jaar.
Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op mijn websitewww.uhhihh.nl

Enthousiast? Vraag dan direct een gratis proefles aan: www.uhhihh.nl/proefles


 

Unicef
Het Unicef Regioteam in West-Friesland  kijkt met heel veel plezier en trots terug op meer dan 40 jaar Unicefloop en 6 jaar run. Jarenlang is er heel veel geld opgebracht voor verschillende Unicef acties voor kinderen door kinderen en volwassenen.

Jammer genoeg komt er dit najaar geen Unicefloop en run in West-Friesland.

Er is een behoorlijke terugloop in deelnemers en tegelijkertijd stopt ook een aantal comitéleden met hun jarenlange vrijwilligerswerk. Het besluit is niet zomaar genomen. Gekeken is of doorgaan in een andere vorm, met een ander (kleiner) team een mogelijkheid is, maar op dit moment lukt dat niet. Dat wil niet zeggen dat er zomaar ergens weer een initiatief kan ontstaan, want sommige comitéleden blijven wel verbonden aan Unicef.

Het Unicef Regioteam is trots op alle kinderen en later ook de volwassenen die bereid waren mee te helpen ‘met de voeten’. Trots zijn ze op alle vrijwilligers en sponsors die ze jaren geholpen hebben. Wil je iets blijven doen voor Unicef, laat het het Het Unicef Regioteam (marianvanderplas54@ziggo.nl) weten.

PC Basisschool Het Mozaïek
Toereppel 21
1602 KG Enkhuizen
Tel. 0228-314808

Spaans Leger
1601 PB Enkhuizen
Tel 0228-314808