Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, juni 2019
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

NK, NK, NK en nog een NK

Juni is de maand van de NK’s en de wielersport heeft er vele. Het begon met het NK Jeugd; dit keer in Ameide. In categorie 5 heeft De Amstel twee onwaarschijnlijk sterke renners: Tyler Eyk en Michiel Mouris. Tyler wordt al vanaf categorie 1 jaarlijks Nederlands kampioen; dit jaar dus voor de 5e achtereenvolgende keer. Dat zal zo langzamerhand toch wel eens een record zijn…? De afgelopen twee jaar werd Michiel steeds 2e. Dit jaar ‘slechts’ 4e. In categorie 7 reed Jesse de Vries een ijzersterke race en dat leverde hem een 6e plaats op. Een uitgebreid, zeer lezenswaardig, verslag is terug te lezen op de Amstelsite: klik.

nk jeugd

In Emmen werd de strijd om de tijdrittitels voor Nieuwelingen en Junioren georganiseerd. Bij de Junioren had De Amstel een zevental in koers. Enzo Leijnse reed naar zijn vierde opeenvolgende podiumplaats in deze discipline; helaas weer niet de allerhoogste. Hij stuitte dit keer op topfavoriet Lars Boven. Sten Verzijl reed naar plek 9, eerstejaars Wessel Mouris naar een knappe 15e plaats, Roy Duijvesteijn 27e, Owen Geleijn 30e, Lars Seldenthuis 35e en Jim Kes 39e. 

Bij de Junioren Dames reed Maud Rijnbeek (tweevoudig winnares bij de Nieuwelingen-meisjes) naar brons en behaalde Rosan Koper een 13e plek.
In Dongen werden de “kleine kampioenschappen”, georganiseerd, oftewel de NK’s weg voor Junioren en Nieuwelingen m/v. Bij de Junioren werd gerekend op een medaille en die kwam er ook. Maar het was niet Enzo die de belofte inloste, maar Sten Verzijl die heel knap het brons pakte.

Het laatste NK-hoofdstuk – de “grote kampioenschappen” - vond plaats in een heet en chaotisch Ede. De Amstel werd daar verrast met twee hele mooie 5e plaatsen. Riejanne Markus deed het in het NK TT bij de Dames bijzonder goed. Vijfde worden in een veld met de drie beste tijdrijdsters van de wereld is een prestatie waar je mee thuis kan komen.

riejanne nk tijdrijden

Bij de Beloften was het Victor Broex die in het zog van renners uit de gekende grote ploegen als 1e jaar naar een hele mooie 5e plek sprintte.

victor nk beloftenVictor Broex sprint op links met witte helm naar plek vijf.

Wielerronde Ronde Hoep groot succes

Zaterdagavond 15 juni 2019 is wielerhistorie geschreven. De 50e Ronde van Ouderkerk werd gehouden op de Ronde Hoep. Wekelijks rijden honderden toer- en wedstrijdrijders daar hun trainingsronde, maar nog nooit is er een officiële wielerwedstrijd op gereden. Dit was een unieke avond. Koersen rond een van de oudste en mooiste polders van Nederland. Met mooi weer, hoewel het voor de echte koersen wellicht iets te mooi weer was. De winnaars moesten snelle benen hebben op de lange aankomst op de Verlengde Polderweg.

Vanaf 19 uur was het de beurt aan de Wieleroutfits.nl Ploegentijdrit Ronde Hoep. Deze werd gewonnen door de snelle manen van “De Roze Hoep”. Het geheel in het knal-roze gestoken team raffelde het Rondje Hoep af in 20.11 minuten. Dat wil zeggen bijna 48 km per uur! 
Vlak daar achter kwam het door Tim Veldt aangevoerde team van Rapha Cycling Club: in 20.29 reden zij op conventioneel materiaal naar de tweede tijd (en dus winnaars van de “conventionelen”.
Snelste Ouderkerker team was Team Ficom in een mooie 22.24, terwijl de snelste Mix was van het ATAC mixteam (23.01) en de Amstelvrouwen 1 die in 23.13 de andere Damesteams nipt voorbleven.

roze mannen

Naast de winst in de Ploegentijdrit werd er uiteraard ook gestreden om de dagzeges in de 50e Plus Vreeswijk Ronde van Ouderkerk Ronde Hoep.
Frank Stijger was de verrassende winnaar in de Elite-koers, terwijl de snelle Tessa Dijksman de Dameskoers won. Nieuweling Lennard Meinema klopte thuisrijder Jelle Boonstra en het was wachten op de Sportklasse voor een thuiszege: Ronald de Waal was iedereen te snel af.
Kijk voor het uitgebreide verslag en links naar filmpjes en foto's op de website van De Amstel.

ronald de waal wint ronde hoep masters

We zijn half koers

De NK’s zijn achter de rug, het is inmiddels juni, waarmee we kunnen stellen dat de helft van het seizoen erop zit. Tijd om de tussentijdse balans op te maken en te kijken of De Amstel een beetje op koers ligt.
En ja dat doen we. Met maar liefst 118 podiumplekken doen we niet onder voor 2018 (stand eind juni 2018: 120). Ook nu weer veel renners die hieraan bijdragen. Totaal 26 renners, van jong tot oud, van vrouw tot man, van amateur tot prof.
Veelvraat Tyler staat vanzelfsprekend op kop. Voor plek 2 heeft Dylan een geduchte concurrent in de persoon van Michiel Mouris.
 
In onderstaand overzicht zijn opgenomen de resultaten tm 30 juni verreden in KNWU-wedstrijden. Er zal zeker een renner of en resultaat ontbreken. Schroom niet en tip de redactie.

cor backer

cor backer

Dameswielrennen

Lieske Coumans, onze redactrice Dameswielrennen, gooit het over een andere boeg: ze streeft niet meer naar volledigheid, maar licht twee avonturen van de damesequipe nader toe. Consequentie daarvan is wel dat ze daarmee volledig voorbij gaat aan het feit dat zijzelf in juni twee koersen heeft gewonnen; op 16 juni de dameskoers tijdens de Ronde van de Westerstraat en 30 juni de Ronde van de Leren Zool in Rijen. Je ziet; we laten niet zomaar iemand toe in onze kolommen. Lees wat ze voor ons selecteerde: klik.

amsteldames in juni
 

Tipje van de maand: Strak in pak


Het is hoogseizoen in het wielrennen en wie weet ga je nog wel lekker de bergen in deze zomer. Alle redenen om mooi op gewicht te zitten. En als het verloren zaak is, wellicht een goede om goed afgetraind te zijn voor de Amstel Alpenweek van volgend jaar! Welke technologie kan je hierbij helpen? 
  • #1 - een grappig en herkenbaar filmpje over redenen waarom het niet lukt om af te vallen, ondanks dat je al die kilometers aan het maken bent. 
  • #2 - twee podcasts van Laurens ten Dam over hoe de profs op gewicht blijven (podcast vanaf 0:52 en tweede podcast). 
  • #3 - een handige app om precies bij te houden hoeveel calorieën jij verbrandt en binnen krijgt: Myfitnesspal. Het meeste wordt gebaseerd op apps als Strava en scans van streepjescodes op je producten, dus lekker gebruiksvriendelijk. 
  • #4 - ten slotte wel grappig om in een podcast te horen hoe het níet moet en dat dat zelfs bij de profs wel eens misgaat. 

De wielrenner: Ronald de Waal


lieske
Leeftijd 41, woont met vrouw en 2 kinderen en is quality and safety manager voor een tankerrederij in Barendrecht. Wielrenner sinds 2004, lid van De Amstel sinds 2014. Sportklasse-licentie.
Hield de Amstel-eer meer dan hoog door tijdens de jubileumeditie van de 50e Ronde van Ouderkerk op de omloop van de Ronde Hoep de winst te pakken in de wedstrijd voor de Sportklasse.
Wie is deze man die - gezien het unieke karakter van deze wedstrijd - lang in de boeken zal blijven staan als laatste winnaar? (klik op de foto van Ronald voor het gehele podium)

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Ik heb diabetes type 1 en daarom moet ik altijd koolhydraten tellen. Dus ben zeker wel bezig met voeding.

Beste rennersvoedsel
Magere kwark met muesli voor de koers en tijdens meestal een muesli reepje en een gelletje.

Ergste wieler-ervaring
In 2018 over de kop gegaan in de sprint van Omloop der 7 Heuvelen. Sleutelbeen gebroken en warempel mijn zonnebril gestolen toen ik knock out lag.

Mooiste wieler-ervaring
Winst Ronde Hoep, die stond al zeker een jaar boven in mijn agenda. Had vooraf wel twijfels omdat dit jaar een beetje wisselvallig verloopt. Maar kon uiteindelijk toch winnen in de sprint.

Eerste keer op de racefiets
2003 op advies van de dokter een duursport gaan beoefenen, dit omdat toen bij mij diabetes geconstateerd was.

Eerste keer op de crossfiets
2017 op een oude fiets (van Simon Polstra). Na 2 ritten in de  Amsterdamse cross competitie moest ik mijn crossseizoen weer beëindigen door een verkeersongeval met gebroken elleboog als gevolg. Sindsdien staat de fiets in de schuur.

Eerste keer op de baanfiets
2010 vrijetraining rijden in de winter. Maar sinds ik een tacx neo heb staat ook die fiets in de schuur.

Eerste keer op de strandfiets
2015. Een aantal wedstrijden gereden gedurende een aantal jaar. Heel leuk om te doen, maar ook deze fiets staat nu in de schuur.

Eerste echte koers
Dat was de ronde van Weesp 2014, mooi rondje met een put deksel in de laatste bocht. Daar wilde niemand overheen rijden. Door het gedrang in die bocht was er uiteindelijk een valpartij waar ik bij lag.

Favoriete Amstelrenner
Caspar Hermans. Zo gedreven op zo’n leeftijd. :)

Dilemma: kijken naar de Tour de France of kijken naar de Giro Rosa
Tour de France. Dan wel een bergetappe. De hele uitzending proberen te kijken, halverwege in slaap vallen en de laatste klim wakker worden zodat ik de finale kan kijken. Heerlijk!
Dan kijk ik ‘s avonds de Giro Rosa samenvatting wel.

Favoriete fietswinkel

Mooiste boek over wielrennen

De Wielermaffia van Tyler Hamilton. Ik lees niet veel maar dit boek was in een paar dagen uit.

Beste muziek om mee te trainen
Geen muziek als ik buiten fiets. Binnen op de tacx is het hard style, want daar ga je hard van.

Specialiteit
Als je dit verhaal leest lijkt “vallen” mijn specialiteit. Uiteindelijk ben ik dus maar 3 keer gevallen. Mijn uitslagen verklappen dat sprinten mijn ding is.

Mooiste trainingsgebied
De duinen tussen Katwijk en Zandvoort.

Dilemma: winst in een strandrace of winst in een wegkoers
Wegkoers. Ik zie strandrace meer als training.

Ik begon met wielrennen omdat
De dokter dit voorschreef, ik ben hem wel dankbaar.

Mijn eerste wielerclub
WTC de Amstel

Ik ging naar De Amstel omdat
Dit werd geadviseerd door vrienden en bleek een goed advies te zijn.

Ik voel mij wielrenner omdat
Mijn schuur dus vol staat met een crossfiets, mtb, baanfiets, 3 racefietsen (waarvan 1 stuk is).

Andere sporten
Geen tijd voor.

Dilemma: een criterium of een omloop/klassieker
Tot vorig jaar was dit zeker een klassieker, maar door de recente valpartij en nerveuze karakter van de klassiekers ga ik toch voor de criteriums.

Stopt met wielrennen als
Als de dokter dit voorschrijft.

Aantal racefietsen
3 bijna 4.  Ik wacht op mijn nieuwe racebeest.

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
Steady 1 overwinning tijdens de afgelopen 3 seizoenen.

Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
Volgend seizoen ga ik weer vol voor de criteriums en hoop er 2 te winnen + de Amstel Alpenweek.

Ik voel mij wielrenner als
Voor de start sta van iedere wedstrijd.

Mooiste criteriumrondje
Lastig, maar denk toch de Muur van Wageningen. Mooi klimmetje voor de finish. Maar ik vind de meeste criteriums mooi.

Mooiste klassieker
Elke klassieker met veel wind dus waaiers rijden.

Nachtmerrie/horrorscenario
Heb ik niet.

Een keertje trainen met
Jan Willem van Schip, geniale vent alleen niet iedereen heeft het door.

Onmiddellijk het peloton uit
Schreeuwers die roepen om over te nemen en zelf niets doen.

Favoriete fietsmerk
Colnago, hier zal ik binnenkort op rijden.

Mooiste klim
Col d'Izoard vanuit Guillestre.

Geheime trainingsvorm
Voor dat je gaat koersen een kinderfeestje organiseren, gegarandeerd succes. Zie mijn resultaat bij de Ronde Hoep.

Dit kan veel beter
Mijn 5 minuten power. Zodat ik eens kan wegrijden van het peloton.

Mooiste clubparcours
WTC de Amstel natuurlijk.

Wil altijd nog
Een triatlon doen, maar waar haal je de tijd vandaan?

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Dan fiets ik zeker op de derde dag.

Als het regent
Dan zit ik op de tacx achter het raam.

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton?
Djamolidin Abdoezjaparov, alleen die naam al.

Droom
De Amstel Alpenweek 2020 winnen.

Na mijn wielercarrière
Dan zoek ik een andere hobby.
 

Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen