Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, april 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com
 

Amstel-Post

Amstelrondes krant 2018

De vierde Amstelrondes krant (pdf) is weer uit. Met veel energie en inzet is hier aan gewerkt. En het resultaat mag er zijn. In een maar liefst 16 pagina’s tellende editie krijgen de drie Amstelrondes aandacht en worden bijzondere activiteiten en prestaties van Amstelrenners eruit gelicht.
Natuurlijk veel aandacht en ruimte voor de sponsoren want zonder hen geen ronde. Een bijzonder woord van dank voor Arnoud Beekman (JUSTAR.nl), die ook deze editie de vormgeving weer voor zijn rekening nam. Teksten kwamen van Paul Kuijer en Auke Broex, en de sponsoren via de comités.

Programma
Het programma voor de rondes is als volgt:
zondag 6 mei: Ronde van Amstelveen
vrijdag 25 mei: Ronde van  Nes aan de Amstel
zondag 17 juni: Ronde van Ouderkerk aan de Amstel
 

Amstellandsport

In de slipstream van de Amstelrondeskrant verscheen ook in april een nieuwe editie van de Amstellandsport (de sportkrant voor Amstelveen & omstreken). Hierin een groot artikel over de jeugdopleiding van De Amstel en een mooie foto op de voorpagina.

podium nk jeugd

Clubkampioenschap: terug naar andere tijden

Het clubkampioenschap keerde dit jaar terug op de plaats waar het van oudsher thuis hoort: het Paasweekend. Ook de renner die algemeen clubkampioen werd was een ‘oude bekende’: Caspar Hermans pakte zijn tweede titel. Zijn eerste was in 1997…

Het was niet druk eerste Paasdag op het CK, maar het was dan ook nogal nat, en koud. En er waren andere koersen op de dag ervoor en/of de dag erna. Sommige favorieten zegden af, maar een oude Cruyffiaanse wielerwijsheid luidt: wie er niet is kan ook niet winnen.

Kiet Sikkens (2e) en Keano Odenthal (1e) waren de besten bij de jongste Jeugd. Bij de iets ouderen was Thijmen Drexhage Ravi Heidstra te snel af, en bij de snelste groep werd even fors aangezet waardoor vijf man voorop kwamen, waaronder heel knap Tyler Eyk: hij hield het wiel van Mees van Duren, Jelle Boonstra, Viego Tijssen en Julian Vergouw. De slag werd gemist door Michiel Mouris, Taco Keijzer, Lars Wagenaar en Tristan Stoelinga. Mees was in de sprint de snelste, vóór Jelle en Julian.

Bij de oudjes werd kalm begonnen, maar na een half uurtje ontstond onder impuls van Sander Boerkamp een kopgroep met Caspar Hermans (niet zeuren, in Vlaanderen regent het ook), Romke -crossweer!- van der Weerdt, Nieuweling Wessel Mouris, de op het laatste moment er naartoe gesprongen Pierre Deen (ik moet van Robic!) en Roel Mouris. De rest was gezien. Wessel Mouris had weliswaar een klassieker in de benen, maar werd met afstand clubkampioen bij de Nieuwelingen. Enkele Nieuwelingen hielden het snel voor gezien, maar tussen Alexander Kok en Benjamin Wessels was het nog spannend voor het zilver; maar dat won Alexander in een lange sprint.

De rest ging nog een aantal rondjes door, hoewel het na 60 km voor iedereen wel mooi was geweest en de vijf naar de streep mochten. Deen had het een paar keer geprobeerd en bolde rustig op een gaatje naar de laatste bocht en zat eerste rij bij de ontknoping. Hij zag hoe Sander probeerde nog nét Roel voorbij te steken, maar dat ging niet helemaal goed: Sander onderuit, Romke met hem mee en Roel het gras in….. De kampioen van 1997 schoot onderdoor en kwam met vele lengtes als eerste over de streep.

Een CK later in het seizoen in plaats van het vroege en drukke Paasweekend is misschien toch niet zo’n slecht idee…

podium nk jeugd
 

NK selectiewedstrijden Jeugd

De Jeugd reed in april elk weekend naar een andere uithoek van de provincie voor een NK selectiewedstrijd. Er werd door menig Amstelrenner een flinke greep in de startpuntenpot gedaan. De volle winst was er voor Michiel Mouris (Hoorn), Tyler Eyk (Uithoorn, Spaarnwoude en Den Helder) en Max Baars (Den Helder en Spaarnwoude (foto)). De mannen in categorie 6 en 7 liggen ook goed op koers. In categorie 7 strijden Mees, Jelle, Christiano en Taco tegen de combine van WV Noord-Holland en doen dat sterk. Julian, Viego en Jesse doen goede zaken in categorie 6.

sparnwoude

 

Junioren en Junior Dames

De maand april is de maand dat het seizoen echt los barst en dan vooral met klassiekers.

De Junioren (mannen) trokken naar binnen en buitenland. Er werd gereden in Amstel-en in WPGA- verband en met wedstrijden als de E3 Harelbeke en de GP Bob Jungels werd er internationaal gereden.
Niall Tilli werd in Luxemburg 4e en deed het nog een keer goed over in de Omloop van Borssele waar hij in een internationaal veld 3e werd.
Een andere podiumplaats was er voor de verrassende Menno Broex die 3e werd in de Arno Wallaard Memorial.
Collectief sterk werd er gereden in de Zuiderzeeronde waar de Amstelmannen gezamenlijk een waaier opzetten waardoor er een eerste groep ontstond van 21 man met maar liefst vijf Amstelrenners mee (Owen Geleijn, Victor en Menno Broex, Enzo Leijnse en Niek Voogt).

Afmaken lukte het nog niet met Owen (4e) en Enzo (5e) net naast het podium. Enzo won in België overigens wel al zijn eerste koers en werd samen met Owen geselecteerd voor de Vredeskoers voor Junioren.

De Junior Dames namen deel aan twee meerdaagse wedstrijden: de zwaar bezette Healthy Ageing Tour in Noord-Oost Nederland en de Omloop van Borsele in precies de andere hoek van Nederland, Zuid-West. Met tussendoor nog de Omloop van Kleine Hein. Roos Markus, Fabienne Kool en Rosan Koper reden de wedstrijden waarbij Roos tussendoor nog twee criteriums won: Hoorn en Alphen aan de Rijn.
 

Nieuwelingen


De Nieuwelingen trokken met een grote groep naar Limburg voor het jaarlijkse wedstrijd en trainingsweekend. Met prachtig weer. Na de GP AB op zaterdag werd er gekoerst in Eijsden op de kasseien. Maud Rijnbeek eindigde als tweede.
Maud is sowieso goed bezig met een aantal ereplaatsen in criteriums en klassiekers. Daarnaast won ze met overmacht de eerste wedstrijd van de KNWU-tijdritcompetitie in Woubrugge.

sparnwoude

Elite en Beloften (m/v)

Uiteraard kijken we ook altijd met een schuin oog naar onze absolute toppers. Dylan Groenewegen heeft zich dit seizoen al goed laten zien met 5 overwinningen, hoewel de teller in april even stil bleef staan.
Riejanne Markus kende haar doorbraak voor het grote publiek met een grote rol in de finale van de Amstel Gold Race en een schitterende vierde plaats.

sparnwoude

Bij de “gewone” Elite en Beloften renners rijdt een aantal renners een mooi programma via WPGA. Koos Jeroen Kers liet zich zien in de sterk bezette Rutland Melton Classic in Engeland met een derde plaats. Koos is het nog niet verleerd, dat is zeker.

sparnwoude

De wielrenner: Sander Boerkamp

michiel mourisLeeftijd 38, woont alleen. Business Controller bij RELX van beroep en renner bij de Amateurs. Lid van De Amstel sinds 2016.
 
Boekte zijn grootste successen buiten de landsgrenzen: zegevierde in 2016 in de Amstel Alpenweek en vorig seizoen in de U6 Tidaholm, een 6-daagse koers in Zweden.
 
Viel de afgelopen winter op door een eindeloze reeks ‘DNF’ in de Amsterdamse Crosscompetitie door materiaalpech.

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Als ik na een training of voor een koers bij een niet-renner ga eten zorg ik eigenlijk dat ik vooraf al gegeten heb, dat geeft een hoop rust en daar word ik een leuker persoon van.
 
Ergste wieler-ervaring 

Frontaaltje op De Hoep met een gezamenlijke snelheid van 80kmpu omdat de tegemoetkomende renner vergat te sturen toen hij "iets hoorde rammelen" aan zijn fiets. 

Mooiste wieler-ervaring 
Mijn eerste overwinning: Etappe 2 van de 6-daagse koers in Zweden vorig jaar. Ik begon nog bozig van de dag ervoor, zag dat de gele trui het moeilijk had en informeerde bij 1 van zijn teamgenoten waarom ze nog reden voor deze natte krant. Even later sprong ik weg onderaan de laatste 4 km glooiend omhoog en haalden ze me nooit meer in. 
 
Eerste keer op de racefiets 

Toen ik 14 jaar was, op mijn vaders Gazelle Tour l'Avenir. Buiscommandeurs aan een Reynolds stalen frame en schakelen onderaan de beklimming, want later ging niet meer. 
 
Eerste keer op de crossfiets

Winter van 2015/2016, om mijn rechterarm weer te laten marcheren na een sleutelbeenbreuk. Niet echt verstandig, wel heel leuk.
 
Specialiteit

Ik heb een zuinige motor. De 215 km en 4200HM van de Trois Ballons heb ik uitgereden op 1 liter sportdrank en 3 repen. De halve liter die ik nog extra bij me had heb ik vlak voor het einde weggegooid.

Dilemma: De Amstel Alpenweek of U6 Tidaholm 
Vraag me dat na augustus nog maar een keer...
 
Mooiste boek over wielrennen 

Specifiek de passage uit De Renner waar de protagonist zich 2 pagina's lang opwindt over het meisje van 16 dat hem dan misschien wel aanmoedigt maar desalniettemin nooit zal begrijpen wat hij aan het doen is.
 
Beste muziek om mee te trainen 

Als je een fietser voorbij ziet komen met doppen in z'n oren kun je er zeker van zijn dat ik dat niet ben.

Ik koos voor De Amstel omdat
Ik daar een mooie kleurrijke club fanatiekelingen vond die van een bijzaak een hoofdzaak maken.

Ik voel mij wielrenner omdat 
Ik stiekem mijn leven zo heb ingericht dat ik het grootste deel van mijn vrije tijd of kan wielrennen, kan kijken naar wielrennen, of kan praten over wielrennen.
 
Favoriete Amstelrenner/renster 

Pierre Deen. Het blijft genieten wanneer hij iemand stijf scheld om weinig in een willekeurige koers. Op dat moment denk ik altijd: hè lekker, de koers is begonnen.
 
Dilemma: De Amstel Alpenweek nog een keer winnen of een KNWU-koers winnen 

Als ik Ouderkerk mag winnen praten we nergens meer over.
 
Mooiste criteriumrondje 

Ronde van Ouderkerk aan de Amstel, doet me denken aan een gevecht van Rocky: zonder dekking hoeken uitdelen tot er uiteindelijk 1 niet meer opstaat. 
 
Onmiddellijk het peloton uit 
Tramadol, als dat nog mag. Ik heb dat ooit als pijnstiller voorgeschreven gehad en snap niet hoe je daarmee in een peloton zou kunnen rijden, dat is vragen om problemen.
 
Dilemma: Uitvallen met materiaalpech bij de Nesser off the road of het CK off the road? 

Nes val ik in principe jaarlijks uit in de laatste ronde en altijd terwijl ik in een gevecht op leven en dood ben met Tony Stoffels. Dat zou hij ook onderhand moeten weten dus waarom hij nog zo'n moeite doet me voor te blijven is me een raadsel. 

Mijn trainingsrondje
Rondje Kalfje, Ouderkerk, Gemaal, Waverveen, Uithoorn, Kalfje. Ik denk dat ik dat inmiddels 123x gefietst heb. 
 
Geheime trainingsvorm

Doe waar je zin in hebt zodat je je plezier behoudt. Leer te luisteren naar je lichaam. Mensen die sterker worden van een trainer staan te ver af van hun eigen lichaam. 

Dit kan veel beter 
Het komt vreemd op me over dat je als renner zelf mag kiezen in welke categorie je uit wilt komen ongeacht je kwaliteiten. 
 
Wil altijd nog 

Een KNWU-koers winnen voor ik master word.
 
Als ik twee dagen niet gefietst heb 

Begin ik rustig aan narrig te worden op mijn baas, mijn sociale verplichtingen of op mezelf. 

Als het regent 
Dan zijn mijn trainingswegen doorgaans rustiger. 

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton? 
Marco Pantani.
 
Ik voel mij wielrenner als

Iemand bij de koffieautomaat mij voorzichtig erop aanspreekt dat ik er slecht begin uit te zien (misschien wat meer moet gaan eten). Topvorm kan nu niet ver weg zijn.

Copyright © |2018| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen