Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, oktober 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

Vroeger…

Onlangs stak de redactie onder het genot van een hapje en een drankje weer eens ouderwets de koppen bij elkaar. Ouderwets omdat we tegenwoordig vooral communiceren via een redactie-app. Ons afvragend hoelang we dit ‘werk’ eigenlijk al doen mijmerden we terug naar onze beginjaren, zo’n 25 jaar geleden.

Vrij spontaan ontstond op een feestavond van De Amstel een viermansredactie bestaande uit Judith Rem, Willard Gerritsen, George Visser en Jeroen van Hoeijen.
We kregen er een oude computer bij met een handscanner; een soort stofzuigermond die je over een vel met getypte tekst moest bewegen waarna de tekst ingelezen werd. Althans, dat was de theorie.

Wordperfect
In de praktijk zaten we op de redactieavonden (Bring your own device!) tot diep in de nacht teksten te verwerken middels het inmiddels vrijwel uitgestorven Wordperfect. Daarna werden de teksten samengevoegd tot het juiste aantal pagina’s, een veelvoud van 4.
Dat laatste klinkt simpel, maar ontaarde meestal in een drama. Computers en software konden 25 jaar geleden niet wat er nu mee kan en onze ‘skills’ waren ook nog ‘in ontwikkeling’ moeten we terugkijkend misschien concluderen.
nk jeugd

Hadden we alle tekst en illustraties eindelijk onder controle in het juiste aantal pagina’s, dan volgde de meesterproef van de redactie: door het gat in de kaft moest de lezer aangestaard worden door het nummer van het blad, een grote 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 7. Dit cijfer had steevast de onhebbelijke eigenschap ons zorgvuldig gecomponeerde veelvoud van 4 overhoop te gooien en ons te dwingen tot een uiterste – nachtelijke - inspanning om alles weer onder controle te krijgen. Dat lukte ons uiteindelijk altijd, maar dan waren we wel úúúren verder.

Daarna werd het geprint, voegden we handmatig de advertentiepagina’s toe en bracht één van ons het de volgende dag naar het Office Centre waar het werd vermenigvuldigd en tot clubblad werd geniet. Vervolgens werd het door ons naar Miep van Schaick in de Nes gebracht die het verzendklaar maakte en naar de post bracht.

Van het oorspronkelijke viertal haakte George Visser al vrij snel af, maar met het overgebleven drietal konden we het werk goed aan; al was het maar omdat we er steeds beter in slaagden de computer en de software onze wil op te leggen.

Toen een paar jaar later ook Willard het bijltje er bij neergooide ging de redactie wel op zoek naar versterking en die werd gevonden in de persoon van Jan van Herwijnen.

Floppy disk
Kopij aangeleverd op floppy disk – die grote slappe – was al een grote vooruitgang, maar het gemeengoed worden van email was een enorme sprong voorwaarts. Kopij redigeren deden we vanaf dat moment van tevoren; één redactielid voegde alles samen en op de redactieavond zetten we in een handomdraai de puntjes op de i, schreven een redactioneel en mailden het eindresultaat naar de drukker. Meestal zaten we om 10 uur al weer aan de borrel en borduurden nog even voort op de grappen die het clubblad niet gehaald hadden (zelfcensuur).

Digitale nieuwsbrief
Het clubblad – het klassieke boekje – stierf een langgerekte dood. Met de actualiteit van de website kon het onmogelijk concurreren. Steeds lager werd de frequentie: van de oorspronkelijke 7 per jaar waren er op de dag van het zelfgekozen einde nog 3 over. Om naast de actuele Amstelsite ruimte te houden voor langere stukken met achtergronden of interviews en de sponsoren en andere betrokkenen te informeren kwam de redactie met een eigentijds alternatief voor het clubblad: de digitale Nieuwsbrief, de Amstel-Post.

Vierde redactielid
Stilletjes is de laatste jaren Auke Broex aangeschoven bij de redactie; terwijl Jan en – vooral - Jeroen langzaam wegdeemsteren naar de rafelranden van de wielersport (het veldrijden) staat Auke er nog middenin en dat is een voorwaarde om als redactie contact te houden met alles wat er gebeurt in de club en daar verslag van te doen.

Naast de vaste redactieleden hebben we een aantal min of meer vaste ‘correspondenten’. Veel van wat onze jeugdrenners allemaal ‘uitvreten’ bereikt ons via de Jeugd-app en wat betreft het dameswielrennen hebben we kortgeleden Lieske Coumans weten te strikken om regelmatig verslag te doen van het wel en wee van het dameswielrennen.

Blijf bijdragen insturen
We hebben in al die jaren eigenlijk nooit iemand tevergeefs om een bijdrage voor het clubblad, de website of de Nieuwsbrief gevraagd en ook ongevraagd krijgen we bruikbare kopij binnen. Ga daar vooral mee door: De Amstel is op zoveel fronten actief dat het voor de redactie vrijwel onmogelijk is alles in de gaten te houden.

Wij kennen onze blinde vlekken; dus aarzel niet baanrenners en WPGA’ers: klim – gevraagd en ongevraagd – in de pen en doe verslag. Dan houden wij het nog wel een tijdje vol.


nk jeugdVlnr: Jeroen van Hoeijen, Judith Rem, Jan van Herwijnen. Foto door Auke Broex
 

Van onze verslaggever: afsluitende ploegentijdrit vrouwenwielrennen

De redactie van deze maandelijkse nieuwsbrief probeert zo goed en zo kwaad als het gaat de wielrennende Amstelleden in het oog te houden. Soms gaat dat (van nature) goed, soms wat minder goed. Amstelleden zijn tegenwoordig óveral te vinden: op alle ondergronden, nationaal en internationaal. Voor het dameswielrenner heeft de redactie een verslaggever gevonden: Lieske Coumans zal ons met regelmaat op de hoogte houden van het dameswielrennen. Te beginnen met de afsluitende ploegentijdrit, zaterdag 15 september in Oukoop.
Lees het verslag op de Amstelsite.

Training Ouderkerkerplas/Amsterdamse Crosscompetitie 2018

De trainingen bij het ACXC aan de Ouderkerkerplas worden zoals alle jaren goed bezocht door zowel de Jeugd als de senioren. Onder leiding van wisselende trainers wordt fanatiek getraind op conditie en techniek; het op- en afstappen, over hindernissen springen en eindeloos bochtjes draaien. Vooral die laatste vaardigheden kunnen de deelnemers helaas niet altijd kwijt in de wedstrijden van de ACC, maar dat is een ander verhaal….

nk jeugdNieuwe materialen op het ACXC.

ACC
De ACC heeft inmiddels 5 van de 11 ritten achter de rug en De Amstel doet in alle categorieën mee voor de dagprijzen en is in alle klassementen in de hoogste regionen te vinden. Voorlopig hoogtepunt was natuurlijk de vierde rit van de ACC; de cross in de Nes georganiseerd door onze supportersvereniging. De ongehoord droge editie van de Nessercross zou elke klimaatscepticus het schaamrood op de kaken moeten brengen: als je na de cross in de Nes je fiets niet hoeft af te spuiten klopt er iets niet.

nk jeugdHet peloton 40+ draait de weide van Nes op. Foto Kristel Nijssen

Ondanks de droogte was het extreem zwaar in de Nes; veelvuldig moest vanuit het dieper gelegen weiland de dijk beklommen worden en het hele parcours liep ‘voor geen meter’ door de zeer hobbelige staat waarin het weiland verkeerde. De sterksten kwamen boven drijven. In eigen huis liet De Amstel alleen bij de Dames de winst aan een ander; in alle andere categorieën zegevierde een Amstelrenner. Bij de jongste Jeugd Max Baars, de oudste Jeugd Viego Tijssen, de 40+ Sander Boerkamp, de 40- Owen Geleijn en bij de Nieuwelingen Jelle Boonstra.

Zondag 25 november staat het volgende hoogtepunt op de kalender: de rit bij de Ouderkerkplas georganiseerd door WTC De Amstel. In de voorbereiding op zaterdagmiddag en zondagochtend is alle hulp welkom. Voor informatie: klik.

De wielrenner: Daan Hoeks

hitte in bladel
Leeftijd 18 jaar. Woont met broertje en ouders in Amstelveen. Categorie beloften. Wielrenner sinds categorie 2, lid van De Amstel sinds 2009. Heeft een tussenjaar.

Was afgelopen wegseizoen veelvuldig actief met de WPGA-Junioren met als hoogste klassering een derde plek in Menem-Kemmel-Menem (UCI 1.1). Won in zo’n beetje zijn laatste wedstrijd als Junior de Ronde van Oosterhout.

Opvallend: in de winter onzichtbaar. Schaatst niet en rijdt niet op de baan of in het veld. Een goede reden om Daan eens onder de loep te nemen.


Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Zelf koken want dan kan het allebei.

Beste rennersvoedsel
Skyr yoghurt met crunchy muesli.

Ergste wieler-ervaring
Meerdere gebroken botten na een valpartij...

Mooiste wieler-ervaring ooit
Mijn eerste overwinning bij de jeugd.

Eerste keer op de racefiets
Toen ik 9 was.

Specialiteit
Sprinten

Dilemma: podium in een klassieker of eerste worden op het NCK met de Juniorenploeg van De Amstel
Eerste worden op het NCK met de Juniorenploeg.

Favoriete fietswinkel
Bakker Racing

Beste muziek om mee te trainen
Muziek van Fisher.

Mooiste trainingsgebied
Corsica

Ik begon met wielrennen omdat
Mijn vader af en toe fietste en ik van snelheid houd.

Ik koos voor De Amstel omdat

Ik van nog niks anders wist. Ik heb er natuurlijk geen spijt van!

Ik voel mij wielrenner omdat
Ik het koersen mooi vind.

Dilemma: wintertraining in het veld of op de baan.
Liever op de weg.

In de winter
Gaat renner Hoeks op de weg zijn eerste belofte seizoen voorbereiden.

Stopt met wielrennen
Als ik fysiek niet meer in staat ben om te fietsen.

Aantal racefietsen
2

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
2

Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
Dat gaat moeilijk worden bij de Beloften, maar ik hoop natuurlijk altijd op een overwinning.

Ik voel mij wielrenner
Als ik midden in de koers zit.

Mooiste criteriumrondje
Oosterhout

Mooiste klassieker
La Philippe Gilbert

Nachtmerrie/horrorscenario
Motivatie verliezen.

Onmiddellijk het peloton uit
Als er geen onderling respect is.

Mijn trainingsrondje
Naar het Kopje en onderweg op de koffie bij mijn opa en oma.

Favoriete fietsmerk
BMC.

Mooiste klim
Monte Grappa

Geheime trainingsvorm
Af en toe de ontspanning opzoeken.

Dit kan veel beter
Het weer in Nederland.

Wil altijd nog
Een rondreis per fiets maken.

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Moet ik heel moe zijn geweest.

Als het regent.
Zoek ik iemand op die mee de regen in wil

Droom
Natuurlijk profwielrenner worden!

Na mijn wielercarrière
Blijf ik fietsen.
 

Copyright © |2018| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen