Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, mei 2019
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

De sportieve prestaties

Jeugd
De startplekken voor het NK, dat verreden wordt op 15 juni in Ameiden, zijn verdeeld. De Amstel zal daar vertegenwoordigd worden door maar liefst 8 renners. Dit zijn Max Baars (cat 3), Sabine Zwart (cat 3), Tyler Eyk en Michiel Mouris (cat 5), Jesse de Vries, Tobias Kool, Julian Vergouw en Viego Tijssen (cat 7).

Tour de Himmelfart
De Tour de Himmelfart had dit jaar een grote zwarte rand. Tijdens de individuele tijdrit is de Deense renner Andreas Byskov Sarbo frontaal op een auto gereden. De 18-jarige renner is aan de gevolgen van het ongeluk overleden.
Het ongeluk heeft diepe sporen bij iedereen achtergelaten. Voor de familie, vrienden en de ploeg is het verdriet en gemis niet voor te stellen. Maar ook voor de organisatie is dit zwaar te dragen. We weten met zijn allen dat onze sport niet vrij is van risico’s. Maar het is ook een sport waar we van houden en die ons veel moois brengt. De Amstel-equipe keerde dan ook met een heel dubbel gevoel huiswaarts. Dubbel door het verdriet met daar tegenover de mooie resultaten en/of ervaringen uit de koers.

Ondanks de afwezigheid van Enzo Leijnse kwamen er deze keer weer twee gele truien mee naar huis. Op Michel Mouris (U13) stond dit jaar geen maat; hij won al de vier wedstrijden.  Vanaf rit één kon hij het gele tricot dragen en dit stond hij niet meer af. Viego Tijssen (U15) deed dit op heel andere wijze. Viego pakte in de voorlaatste rit 2 minuten met een groep van 5 renners en in de ‘Kongeetapen’ met een andere groep van 6 renners 3 minuten en dit leverde hem na de laatste rit de gele trui op. Een verrassende klasse prestatie! In deze categorie werd ook het ploegenklassement gewonnen.

Zoals de deelnemers weten gaat het in Tour de Himmelfart niet alleen om de winst. Ook op de andere plekken wordt gestreden voor de posities, soms zelfs onderling. In de school waar alle renners verblijven wordt het teamgevoel verstrekt. Dit jaar door de omstandigheden helaas misschien nog wel meer.

koningsrit in denemarken

Jeugdmeerdaagse Emmen
Tyler Eyk reed dit jaar de meerdaagse van Emmen. Hij moest strijden voor zijn plek, maar keerde met de gele- en groene trui naar huis.
 
Nieuwelingen en Junioren
Enzo Leijnse en Owen Geleijn reden met de nationale selectie de internationale Tour de Pays du Vaud. Enzo werd zesde en Owen 23-ste. Een mooi resultaat in dit WK-waardige veld.
In de Internationale Junioren Driedaagse van Axel eindigde Sten Verzijl op een mooie zesde plek. Het weekend daarvoor werd Sten in het Land van Bartje al derde en de dag erna in Steenbergen 2de. Wessel Mouris greep daar net naast het podium. De Junioren zijn goed op koers.

De Nieuwelingen hebben inmiddels ook de nodige klassieker ervaringen voor de kiezen gekregen.

Elite belofte
In WPGA-verband wordt een intensief programma gereden. Soms zelfs een dubbelprogramma. Daan Hoeks en Teun reden in Frankfurt, Victor Broex reed een zesdaagse in Oost-Europa. Victor eindigde dichter bij huis tijdens de Omloop van de Hoekse Waard als vierde. Teun en Koos-Jeroen reden eind april in Engeland de gravelrace Rutland-Melton International CiCLE Classic UCI 1.2.

Dames
Niet onvermeld mag blijven het mooie podium in de Kasteel Ronde van Mill; Riejanne Markus 1ste en Femke 3de. Niet in Amstelshirt, wel Amstelleden.

riejanne in mill foto vic geerlingsFoto Vic Geerlings
 
Sportklasse/Amateurs/Masters
Vanuit de "breedtesport"categorieën werd er afgelopen maand deelgenomen door een zestal Masters aan de zesdaagse Ronde van Karinthië (Tour de Kärnten). 
De zes maakten een hoop mee in de zes pittige etappes: 5 ritten in lijn, variërend van 45 tot 120 km en een tijdrit van 30 km, met veel, heel veel, klimwerk, maar dat kan ook niet anders.
Op de Amstelsite (klik) stonden een paar van de verhalen die deze koers weer opleverde.

Karinthie in de sneeuw in mei

De laatste etappe eindigde op een hoogte van 1850 meter in de sneeuw. Van links naar rechts: Pierre Deen, Roel Gerritsen, Auke Broex, Marcel Witte, Dolf Kloosterziel, Caspar Hermans


District tijdrijden
Omdat je woonplaats bepalend is voor deelname aan de Regio-/Districtskampioenschap tijdrijden waren op vele plaatsen in het land Amstelrenners op jacht naar eremetaal. Deze constructie leverde De Amstel bijna drie Juniorenkampioenen op…

Bij het DK tijdrijden voor Noord-Holland in Enkhuizen reed Enzo Leijnse bij de Junioren de ‘concurrentie’ op een minuut of twee, maar nog indrukwekkender was dat hij ook sneller was dan alle Beloften en dat er zegge en schrijve slechts één Elite renner sneller was dan Enzo. Bij de Junioren droeg het eindklassement sowieso een duidelijk Amstel-stempel met Jim Kes op 3, Owen Geleijn op 4 en Ivo Zwaans op 8.

Behalve titel van Enzo was er ook nog een sterk optreden van ‘Mr. Rondje IJsselmeer’ Dick Visser; hij buffelde bij de Masters 40+ naar het brons.

De Dames reden in Zevenhuizen een gecombineerd Regiokampioenschap Tijdrijden voor Noord- en Zuid-Holland. Bij de Junior-Vrouwen was er Brons voor Maud Rijnbeek en een 5e plaats voor Rosan Koper.

Bij de Elite-/Belofte-/Amateur-Vrouwen was De Amstel nadrukkelijk aanwezig met vier Dames bij de eerste 15. Het meest in het oog sprong de 3e plek van Roos Markus.

De Heren reden in Zevenhuizen het Districtskampioenschap tijdrijden voor Zuid-Holland en daar pakte Sten Verzijl de titel bij de Junioren; nummer 2 voor De Amstel dus.

Bij het Districtskampioenschap tijdrijden Midden in Zeewolde lukte het Wessel Mouris net niet wat Enzo en Sten wel lukte: de titel bij de Junioren. Wessel moest het doen met de 2e plek.

enzo in enkhuizen
 

Cor Backer

Vrijdag 17 mei overleed Cor Backer in zijn eigen huis in Ouderkerk. Cor werd 93 jaar en was voor vele generaties Amstelrenners een vertrouwd gezicht.

Zelf was Cor wielrenner in de tijd vlak na de oorlog en na zijn actieve periode is hij altijd bij het wielrennen betrokken gebleven. Als Ouderkerker, oud-winnaar en oud- organisator van de Ronde van Ouderkerk was hij altijd langs het parcours van de Ronde te vinden. Ongetwijfeld zou hij er gestaan hebben bij de aanstaande jubileumeditie.

Velen kennen Cor uiteraard als supporter van verschillende generaties Mourissen. Hij stond Ben (een erkend tijdrijder) begin jaren ’90 bij, was later een fervent supporter van Jens Mouris op zijn weg naar en door de profrangen en de laatste jaren volgde hij ook de jongste generatie Mouris (o.a. Teun, Wessel, Michiel) op de voet. Net als de Markusjes: eerst René en later de meiden; die werden fanatiek gesteund, al dan niet met spandoek.

cor backer

Maar Cor was eigenlijk supporter van alle Amstelrenners; hij was bij een koers nooit te beroerd om je jackje in bewaring te nemen. We zullen hem missen.

Toen Cor ‘nog maar’ 75 was stond de redactie in de persoon van Jan van Herwijnen bij hem op de stoep om eens wat meer over deze markante wielerliefhebber te weten te komen. Lees hier wat Cor 18 jaar geleden te melden had: klik naar de Amstelsite.

Tip van de maand: Eddington-nummer

Vorige maand hebben jullie kunnen lezen dat Nicole Lieske komt versterken in het schrijven van updates over de dames. Al onze avonturen kunnen jullie teruglezen in de artikelen waarnaar wordt verwezen in de nieuwsbrief en op onze nieuwe Instagram-pagina. (https://www.instagram.com/amstelvrouwen/?hl=en)
 
Maar buiten deze updates leek het ons leuk om jullie elke maand een tip te geven, ook voor de mannen die misschien een beetje gek worden van alle updates over de dames en wel eens iets anders willen horen. Welke site hebben wij bezocht die echt de moeite waard is? Welke podcast moet je echt geluisterd hebben? Welke video wil je niet gemist hebben? Deze maand wordt de tip: bereken je Eddington-nummer!  

Wat houdt dit nummer in? Een voorbeeld: een Eddington-nummer van 20 geeft aan dat je 20 ritten van 20 kilometer hebt gemaakt, het nummer 21 haal je met 21 ritten van 21 kilometer, etc. Omdat we weten hoeveel de meeste Amstelleden om (Q)KOMS op Strava geven, hoe competitief de meesten zijn, dat er na een rit meestal meteen naar de cijfertjes wordt gekeken en dat er heel wat kilometervreters zijn, raden we het aan om jouw score te berekenen. En moet je hiervoor nu al je ritten terug gaan kijken? Wees niet bang, onderstaande website berekent het automatisch op basis van je Strava:
https://swinny.net/Strava/-4691-My-Strava-Eddington-Number
Let wel op dat je de functie “switch to metric” aanzet om over te schakelen van miles naar kilometers, dat scheelt weer een heel stuk.

Een ander positief punt aan de website is dat hij precies laat zien hoeveel ritten van een bepaald aantal kilometers je nog moet rijden om een hoger Eddington-nummer te krijgen. Lieske heeft het alvast ingevuld en haalt de score 112, we zijn benieuwd naar de hoogste score binnen de Amstel!

Maandverslag mei
Amsteldames plaatsen zich voor WK en tonen imitatiegedrag. 
De Amsteldames waren behoorlijk actief op de fiets en niet alleen in eigen land; ze gingen ook (ver) de grens over. Onze correspondenten Nicole en Lieske hadden nog tijd en energie over om uitgebreid verslag te doen: klik naar de Amstelsite.

amsteldames in mei

Wat de Amstelrenner moet weten

Schade aan fiets door valpartij?

Helaas komt het voor dat er door een valpartij tijdens de training of in een wedstrijd schade is aan de fiets. De valpartij kan je zelf veroorzaken maar kan ook het gevolg zijn van een actie van een andere renner. In het laatste geval wordt nog wel eens de vraag gesteld of de veroorzaker van de val aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Dat is niet het geval. In verzekeringstermen wordt er gesproken van een aanvaardbaar risico; door in een peloton te rijden of te trainen, aanvaard je het risico op een val.
Toch zijn er wegen om je te verzekeren voor schade aan je fiets. Dit zijn:

KNWU
De KNWU heeft met Kingpolis een fietsverzekering ontwikkeld waarmee je je fiets standaard verzekerd tijdens club/trainingswedstrijden. Uniek is nu de mogelijkheid om je extra te verzekeren tegen wedstrijdschade tijdens KNWU-wedstrijden. Of dit nu een BMX-wedstrijd is, een wedstrijd op de weg, wielerbaan of in het veld. Alles is mogelijk! Lees de mogelijkheden op: https://www.knwu.nl/kenniscentrum/renner/fietsverzekering-leden
Helaas is hier nog geen schade aan je fiets verzekerd tijdens de training. De NTFU heeft hier weer een verzekering voor.

NTFU
Het lidmaatschap van de NTFU, € 38,95, is inclusief een standaarddekking van schade aan je fiets tot een waarde van € 1.000. Via een ophoging is extra dekking mogelijk. Lees de mogelijkheden op: https://www.ntfu.nl/fietsers/verzekering/fietsschadeverzekering

De wielrenner: Lieske Coumans


lieske
Leeftijd 27 jaar, woont in Amsterdam met drie mooie schatjes (fietsen), werkt als actuaris bij VIVAT.

Wielrenner sinds 2010, vanaf 2016 in Amsterdam en meteen lid geworden van WTC de Amstel. Nam in 2019  een Amateurlicentie.

Ontwikkelde zich recordtijd tot de vaste correspondent Dameswielrennen van de redactie. Maar wie hebben we eigenlijk in huis gehaald? Tijd voor een nadere kennismaking.


Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Sowieso bezig zijn met mijn voeding. Voor mee-eters of organisatoren is dit af en toe iets om gek van te worden.

Beste rennersvoedsel
Tijdens het fietsen: bananen en reepjes van Nakd in ‘Apple Danish’ of ‘Banana Bread’ smaak.
Na het fietsen: boterhammen met pindakaas of als ik geluk heb zelfgemaakte  pindakaas reepjes van Nicole (https://www.liv-cycling.com/global/campaigns/how-to-make-energy-bars/21194).

Ergste wieler-ervaring
Mijn plezier in het fietsen verliezen in 2016. De combinatie van beginnen met werken, doorstuderen en koersen was veel te optimistisch. Koersen kon ik toen niet meer uitrijden en na zelfs een klein stukje fietsen lag ik al voor pampus.

Mooiste wieler-ervaring
Mogen het er ook meerdere zijn? De Transalp 2017 rijden (ondanks de extreme weersomstandigheden), mooie afzietrainingen van Astrid en Judith, de Nederlands Studenten Kampioenstrui van 2017 winnen en mogen meerijden in het NCK-team van de Amstel in 2018 zijn momenten waar ik een grote glimlach van krijg als ik eraan denk.

Eerste keer op de racefiets
In 2010, bij mijn studenten fietsvereniging Dutch Mountains, op een veel te grote clubfiets met gymschoenen en een wapperend fietsshirt van mijn vader. Gelukkig kreeg ik snel wat leenkleren en hulp bij het aanschaffen van een fiets van mijn clubgenoten, zodat ze zich met mij durfden te vertonen.

Eerste keer op de crossfiets
Pas in de winter van 2018 tijdens de ACC en de trainingen van geduldige trainer John van UWTC, op de mooie crosser van Judith van Maanen. Al liep en lag ik nog meer ernaast dan dat ik erop kon blijven zitten.

Eerste keer op de baanfiets
Een paar jaar geleden op een gehuurde baanfiets. Dit was voorlopig ook de laatste keer, aangezien ik het doodeng vond.

Eerste keer op de tijdritfiets
Deze vraag heb ik zelf toegevoegd, want dit was voor mij ook een memorabel moment (gaaf met dichte wielen!) in april 2018. Ik had hem net twee dagen en mocht er meteen mee knallen tijdens de TT(T) in Almere. Bovendien was dit dezelfde fiets die ik hard nodig heb gehad om eraan te blijven hangen tijdens het NCK.

Eerste echte koers
Lierop in 2015, waar ik héél zenuwachtig voor was en mijn shirtje was vergeten.

Favoriete Amstelrenner/renster
Moeilijke keuze, maar dan ga ik toch voor Astrid Schop, vanwege alles wat ze ons (de Amsteldames) leert, haar interesse in ons en haar plezier in het fietsen.

Mooiste boek over wielrennen
Chris Froome, zijn opmerkelijke opkomst door David Sharp.

Mooiste film over wielrennen
Sven Nys: De geboorte van de kannibaal

Beste muziek om mee te trainen
Tijdens het tacxen heb ik mijn aparte afspeellijst op Spotify, genaamd “Tacxen”. In de winter krijg ik daardoor veel aanbevelingen van Spotify voor lijsten als ‘360 dance’ of ‘Happy beats’.
Vanaf vorig jaar luister ik bovendien podcasts op de Tacx, het liefst over fietsen zodat ik eraan herinnerd word waarom ik ook alweer met zoiets saais bezig ben.

Specialiteit
Doorzettingsvermogen

Mooiste trainingsgebied
Bourg d'Oisans

Dilemma: met doping het NCK winnen of volgend jaar weer tweede
Sowieso de tweede plek zonder doping, aangezien ik daar mijn hele leven nog blij mee kan zijn.

Ik begon met wielrennen omdat
Ik toevallig over werd gehaald door wat enthousiaste fietsers uit Maastricht.

Ik koos voor De Amstel omdat
Judith Rem me kon vertellen dat hier een leuk damesteam en goede trainers aanwezig waren. Ik kreeg zelfs twee foto’s van de damesteams met en zonder licentie toegestuurd en de tekst dat de meiden 7de waren geworden bij het NCK.

Ik voel mij wielrenner omdat
Mijn meest bezochte websites/app de KNWU-site en Strava zijn.

Andere sporten
Af en toe probeer ik te zwemmen op een rustdag om mijn bovenlichaam ook eens wat meer training te geven dan de gebruikelijke core stability oefeningen.

Dilemma: een overwinning in het veld of een overwinning op de weg
Allebei zo welkom dat dit geen dilemma is ;)

Stopt met wielrennen als
Waarom zou je stoppen met wielrennen?

Aantal racefietsen
1, mijn oude heb ik doorgegeven aan mijn vader. 

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
1. Podium rijden lukt me wel vaker, maar in echt winnen ben ik niet zo goed.

Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
Hopelijk één bij de laatste drie wedstrijden van de Vrouwenwielrennen competitie, zodat de andere rensters niet inlopen op mijn leiderstrui.

Ik voel mij wielrenner als
Ik helaas weer eens onder de kettingolie zit.

Mooiste criteriumrondje
Het mooiste criterium wat ik zelf heb gereden was de Toyota Mengelers Vrouwen wedstrijd uit 2015 in Bocholtz en de jaarlijkse ronde van Wolder, met echte bergjes in het parcours.

Mooiste klassieker
Parel van de Veluwe.

Nachtmerrie/horrorscenario
Hard vallen en daardoor heel lang niet mogen fietsen om te herstellen.

Een keertje trainen met
Annemiek van Vleuten of Bram Tankink.

Onmiddellijk het peloton uit
Niemand, maar ik zou het wel respectvoller vinden als van die scheldende dames wat meer op hun woorden letten.

Dat niemand anders dat bedacht heeft
Een wasstraat speciaal voor de fiets en een fietsenmaker aan huis. (Tip van de redactie: kijk nou es door wie WTC De Amstel gesponsord wordt... ZAAF)

Mijn trainingsrondje
Het rondje bij Oukoop van de NCK-trainingen: lekker rustig, eenvoudig uit te breiden van 5 naar 10 kilometer en de bochten zijn goed te doen.

Favoriete fietsmerk
Isaac, een beetje jammer dat ik er zelf nog nooit een fiets van heb gehad.

Mooiste klim
De Notre Dame klim in de Alpen (wel lichtjes meenemen voor de tunnels).

Geheime trainingsvorm
Trainen met roeiers of intervallen bergop (of allebei tegelijk voor maximaal effect).

Dit kan veel beter
Bij mij: Veldrijden, sprinten, bochten rijden, voorin het peloton blijven, dalen, noem maar op…
Bij het wielrennen: de opkomst van sommige wedstrijden voor dames. Doen organisaties hun best om een wedstrijd te organiseren en dan staat er maar een klein groepje dames aan de start. Zo ook de ronde van Ouderkerk op 15 juni, nog hard op zoek naar vrouwen die mee willen doen!

Mooiste clubparcours
DRC De Mol.

Wil altijd nog
Koersen in het buitenland.

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Heb ik die dagen blijkbaar snel weer verdrongen, want ik kan het me even niet herinneren.

Als het regent
Train ik het liefst op de Tacx, zodat mijn fiets niet vies wordt.

Droom
Top 10 bij de vrouwen zonder contract op het NK tijdrijden.

Na mijn wielercarrière
Hoop ik verzorger te kunnen worden in een enthousiast wielerteam.

Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen