Copy
Nieuwsbrief van WV de Amstel, september 2019
Redactie: redactie@wvdeamstel.nl
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

NCK: Goud, brons en een ‘als-momentje’ voor De Amstel

Het was 28 september een pittig dagje in de polder rond Dronten met wind en regen. De Amstel was present in alle vier categorieën met geoliede machines die De Amstel tot een van de beste clubs van Nederland maakten. Uiteindelijk kwam De Amstel 33 seconden te kort voor de overall winst. Maar er was wel een 1e, 3e, 10e en 15e plek. Grote klasse.

Goud voor de Dames!
Met een wereldkampioene aan boord was het duidelijk dat na het zilver van 2018 de kans op winst aanwezig was. Riejanne en Femke Markus, Rosan Koper en Lieske Coumans begonnen in de winderige polders aan hun opdracht. Voor de wind trok Riejanne steeds de snelheid op naar 55 km/u. Vooral Lieske had het niet makkelijk en op de dijk waar de wind steeds van opzij en later van voren blies, ging Lieskes kaarsje uit. Met zijn drieën gingen de andere dames door. 41 seconden voor de meiden van APB (met Maud Rijnbeek). Nederlands Kampioen!

nkc goud

Brons voor de Junioren!
Na jaren van top-10 klasseringen waren de Junioren nu gebrand op een top-3 klassering. En daar werd voor getraind. Een aantal weken lang werd er meerdere keren per week getraind en streng geselecteerd. Owen Geleijn, Jim Kes, Roy Duijvesteijn en Wessel Mouris waren de mannen die het moesten doen en ze wisten ook wat ze aan elkaar hadden. Ploegleider Joost Mouris zag de mannen hard van stapel gaan richting Kampen. Volgens een enkeling iets té hard en met de tweede tussentijd passeerde men Ketelhaven. Toen begon het grote inhalen op het smalle en zeer winderige deel van het parcours. In totaal werden zeven(!) ploegen ingehaald en dat was niet altijd even goed voor het ritme. Finish in 43.58, twee seconden achter De Jonge Renner, maar op ruime achterstand van Willebrord. Op waarde geklopt, maar wel de eerste medaille ooit in de B-Categorie voor De Amstel.

brons

Jeugd ontdekt het kleine hoekje ☹
De Jeugd van De Amstel is ook al jarenlang een vaste bezoeker van het NCK. In 2014 en 2015 de winnaar en altijd keihard werkend onder leiding van trainer Hans Leijnse. Viego Tijssen, Jesse de Vries, Michiel Mouris en Julian Vergouw waren er klaar voor. Goed getraind, veel op Sloten (ideale omstandigheden) en een aantal keren op Oukoop (iets meer improvisatie).
Het team was op het oog één van de favorieten en ging zeker voor podium. Het liep aanvankelijk als een trein, maar de regen zorgde ervoor dat het vizier op de helmen van Jesse en Michiel besloeg en dat ze nauwelijks nog zicht hadden. Daar was niet op gerekend... Jesse tikte het achterwiel van Viego aan, sloeg over de kop en nam Julian mee in zijn val……….. Grote schrik in ploeg en volgwagen. Gelukkig kon Julian weer opstappen. Met een geknakt moraal reden ze de laatste kilometers. 17.18; op 39 seconden van de winnaar bolden ze over de streep. 10e. Dat leverde een paar tranen op. Geen medaille. Een ongeluk zit in een klein hoekje…

De mannen Elite-ploeg: prima resultaat
Begin augustus werden de eerste voorbereidingen richting NCK getroffen. De eerste renners werden benaderd en voor Joris van Nieuwkerk was het niet de vraag óf hij zou rijden, maar meer wie er met hem aan de start zou staan. Ook Friso van Diemen was al snel een trouwe bezoeker van de trainingen en een stabiele factor. Koos Jeroen Kers was met al zijn ervaring ook een man die er bij moest zitten en Victor Broex kan je in een Ploegentijdrit ook altijd meenemen: hij was in de B-ploeg de afgelopen vier jaren altijd present. De vraagtekens lagen nog een beetje bij Teun Mouris. Teun had de afgelopen tijd andere prioriteiten. Gelukkig bleek hij op de training nog altijd zijn beurten te kunnen doen. Guus Elstgeest werd de zesde man en kreeg de snelle fiets van Pierre Deen te leen. De mannen waren klaar voor de 50 km door de polder. Na 1.04,50 passeerden ze de streep, op dat moment de tweede tijd. Uiteindelijk leidde dat tot een knappe 15e tijd.

mannen

Als…
Helaas was dat net te weinig om de titel “Beste club van Nederland” te veroveren. Die titel wordt vergeven door het klassement (op tijd) op te maken over de vier categorieën. Na drie van de vier onderdelen was het gat nog 3.25 voor op de De Jonge Renner, maar dat team had in de A-ploeg drie WorldTour renners (Van der Hoorn, Roosen, Tusveld), dus het zou een uitdaging worden.. Uiteindelijk pakte DJR een voorsprong van 3.58 op De Amstel. 33 seconden te veel. De Amstel tweede club van Nederland. Super prestatie!

WK: hoog in het medailleklassement

De eerste twee dagen van de WK wielrennen in Yorkshire leverde WV De Amstel maar liefst twee medailles op. Was er een medailleklassement op clubs geweest, dan hadden we zeker hoog gestaan.

Riejanne Markus werd in Yorkshire wereldkampioen in de nieuwe discipline Gemengde Ploegentijdrit. De mannen Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden bouwden in hun rit een voorsprong op van 20 seconden. Daarna wist Riejanne met Lucinda Brand en Amy Pieters op het natte en listige parcours die voorsprong te consolideren.

goud wk
Foto Jeroen van den Buijs

Ook Enzo Leijnse leverde tijdens de tijdrit op het WK Junioren een topprestatie. De voortekenen waren gunstig: in de tijdrit van de Najaarscompetitie langs het kanaal reed hij al een belachelijk snelle tijd en in het internationale veld van de WK reed hij naar een prachtige tweede plaats. Een zilveren plak op het WK!

Dat Enzo bij de afsluiting van zijn Junioren-carrière in topvorm verkeerde bleek later in de week bij de wegkoers waar hij op luttele centimeters van het brons bleef steken.

enzo sprint

Wilfred Bos bedankt, Sander welkom

Na 19 jaar voorzitter geweest te zijn van de Jeugdafdeling van De Amstel vond Wilfred Bos het tijd om het stokje over te dragen. Het stokje is overgegaan naar Sander Baars. Sander, net als Wilfred, in contact gekomen met De Amstel door zijn wielrennende zoon Max en dit jaar al toegevoegd aan de jeugdtrainers. We zijn blij dat Sander de werkzaamheden van Wilfred zal overnemen.

Wilfred heeft in die 19 jaar enorm veel werk verzet voor De Amstel. Coördinatie van de trainers en de club- en interclubwedstrijden. Ook was hij heel wat jaren coördinator van de interclubwedstrijden van onze regio. Als vanzelfsprekend iedere dinsdagavond aanwezig op de club om nieuwe kinderen en ouders wegwijs te maken, vragen te beantwoorden en vooral om te genieten van de trainende jeugd. Op de dinsdag van de meerdaagse van Assen, vaste supporter bij het criterium. Als het even kon iedere avond naar de Tour de Junior in Achterveld en natuurlijk present bij de Nederlandse Kampioenschappen. Het bestuur, alle ouders en jeugd van De Amstel bedanken Wilfred enorm voor de inzet!wilfred

Amstelvrouwen benutten laatste kansen goed

Onze niet te stoppen correspondenten van de Damesafdeling – Lieske Coumans en Nicole Batenburg – doen uitgebreid verslag van de laatste loodjes van het wegseizoen:
Zoals jullie hebben kunnen lezen in de dikke zomereditie van de Amsteldames update, waren we lekker fanatiek bezig in de zomer. Dit enthousiasme was nog steeds aanwezig in augustus en september. Sterker nog, misschien was het nog wel meer aanwezig omdat we voor geen goud de laatste wedstrijden wilden missen die we nog konden rijden. Hierbij een verslag van laatste wedstrijdjes waar we weer van hebben genoten!
Lees verder op de Amstelsite.
 

De dames hebben voor de lezers van de Amstel-Post ook nog een tip voor in de donkere wintermaanden: Podcast El Tarangu

Heb je je rustmaand in oktober? Even met wielrennen bezig zijn, maar wel meer op een afstand? Luister dan deze podcast over de wielerheld 'El Tarangu". Een spannende podcast over Jose Manuel Fuente die op 50-jarige leeftijd overlijdt, maar zeven jaar later weer op lijkt te duiken in Geraardsbergen. Wie spreekt hier de waarheid? De radiomakers proberen hierachter te komen langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés en komen hierdoor terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Leuk voor fietsers én je vrienden/familieleden die wat minder geïnteresseerd in het fietsen zijn. 
https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html
 

Oude Amstelleding en materialen voor Burkina Faso

Eind augustus plaatste Stan Nelissen een oproep bij WV de Amstel om niet (meer) gebruikte fietskleding en -materialen beschikbaar te stellen voor de wielrenners van Burkina Faso. De redactie van de Amstel vroeg aan Stan hoe hij hiertoe zo gekomen was. Een lang verhaal kort.

Mijn oproep was op het juiste moment. De kledingcommissaris kon
oude sponsorkleding beschikbaar stellen. Ook verschillende leden hebben een tas of tasje kleding bij mij afgegeven in Ouderkerk (het kan nog steeds). Zoals je aan de foto kunt zien is de kleding al aankomen in Ougadougou!

burkina

In 2004 vertrok een vriendin van ons naar Burkina Faso. Burkina Faso is een wielerminnend land, na voetbal is wielrennen de tweede volkssport. Burkina Faso was toen erg bekend om de Tour du Faso. Daarom heeft onze vriendin in 2006 een eigen Tour du Faso georganiseerd. Zij kende ondertussen de mecanicien van het nationale
team; Abdoulaye Nikiema. Hij verzorgde onze fietsen op onze Tour du Faso. Onze fietstocht was een geweldige reis. Toegejuicht worden door kinderen (Nazara! = bleekscheet), nagekeken door volwassen, slapen onder de blote hemel midden in de Sahel, prachtig!

Zodoende dus de connectie, maar Abdoulaye vertelde mij dat de
nationale ploeg gebrek heeft aan alles. Sindsdien zamel ik allerhande wielerspullen in, kleding, helmen, schoenen, maar ook wielen banden, kettingen, tandwielen, groepen etc etc. In de praktijk kwam het erop neer dat ik zo eens per kwartaal een doos van 10 kg per post kon versturen. Maar van het voorjaar kreeg ik 20 goede wielsets van de
organisatie van de Ronde van Drenthe. Hun reservewielen op de neutrale motor
moesten van van zoveel verschillende soorten velg- en schijfremmen typen zijn dat het beter om te stoppen met de neutrale motor en de wielen beschikbaar te stellen aan een goed doel. En dat is dus Burkina Faso geworden.

Bij wielen in een doos kan nog veel spullen gestopt worden, vandaar  de oproep.
Ondertussen zijn er 10 dozen met wielsets en de Amstelkleding verzonden naar Abdoulaye en zoals je kunt zien op de foto zijn hij en de wielrendames er erg blij mee!
Ik kan iedereen de vele bedanken en zegeningen van Abdoulaye doorgeven! Dank allemaal! En alles is nog steeds welkom!

De wielervader: Wilfred Bos

 
Tijdens de sluitingsmiddag op 6 oktober werd afscheid genomen van Wilfred Bos; 19 jaar lang Jeugdcoördinator van onze vereniging. Wilfred werd terecht in het zonnetje gezet en verliet het feest als Erelid. Maar daarmee was de koek voor hem nog niet op: de redactie besloot de rubriek ‘De wielrenner’ voor één keertje om te dopen in ‘De wielervader’.


een jonge wilfred bos vader aller wielervadersLeeftijd 62 en al 36 jaar getrouwd met Edith. Heeft naast een online webshop in lampen, ook een fulltime baan in de batterijen en accu’s. Is sinds 2000 betrokken bij het wielrennen doordat eerst 1 en uiteindelijk een 2e en 3e zoon gingen fietsen. Heeft ook nog een dochter, maar die heeft nooit gefietst. Begon in 2001 als jeugdcoördinator met een stuk of 5 jeugdrenners.

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Liefhebber van de “Hollandse pot”. Heb nooit, ook niet in mijn sporttijd, naar voeding gekeken. Gewoon gezond. Maar moet ook lekker zijn

Beste voedsel voor de vader van een renner
Laten we gewoon eerlijk zijn, dat is resultaat. Is leuk om te zien hoe je kids het goed doen binnen hun sport. Dat geeft mij heel veel energie.

Ergste wielerervaring als wielervader
Gebeld worden dat je zoon op weg naar Sloten met zijn fiets tegen een auto is geknald en dat de ambulance al rijdt. En dan met 160 over de A9. Bij die ene keer is het niet gebleven overigens.

Mooiste wielerervaring als wielervader
Dat zijn er zoveel. Ben trots op al mijn 4 kinderen.

Eerste keer langs de kant als wielervader
Moeten we 19 jaar terug in de tijd. De hele familie ging in de beginjaren mee naar de wedstrijden. Altijd volle bak.

Eerste keer langs de baan als wielervader
Dat was bij een introductie op de baan in Sloten voor beginners jeugd. Toen al wel overkapt, maar geen verwarming. IJskoud. Maar wel genoten.

Favoriete Amstelrenner/renster
Dat zijn alle kinderen die in mijn 19 jaar als jeugdcoördinator zijn gaan fietsen bij de club.

Dilemma: een kind dat thuiskomt met de mededeling “Ik stop met wielrennen” of een kind dat thuiskomt met de mededeling: “Ik ga mij volledig op het veldrijden richten”.
Bij mij thuis is dat nooit voorgekomen. Al had ik veldrijden geen probleem gevonden. Maar de jongens hier thuis waren geboren voor het baanwielrennen. Ook geen probleem met jeugdleden die stoppen, omdat een andere sport ze leuker lijkt. Nou, ik gaf ze altijd gelijk. Je moet doen wij jij het leukste vindt.

Favoriete fietswinkel
Megalos in Aalsmeer. Na zoveel jaar is eigenaar Aart een vriend geworden.

Mooiste boek over wielrennen
Sorry. Nog nooit een boek over wielrennen gelezen. Wel ontzettend veel vergaderingen bijgewoond. Toch niets gemist hoop ik.

Mooiste film over wielrennen
Zou er geen eentje weten. Heb genoten van het laatste WK weg. Slecht weer. Een ware veldslag. Heroïsch.

Specialiteit als wielervader
Banden oppompen.

Favoriete wielermoeder
Edith. Was mijn steun in de afgelopen jaren. Ook zij heeft heel veel voor de club gedaan.

Dilemma: vader van een kampioen op een individueel baannummer of vader van een kampioen bij paracycling
Geen dilemma hoor. Want ik hoef niet te kiezen. Patrick heeft zo’n 10 individuele NK truien. Twee WK titels op de tandem en al 2x deelname aan de Paralympische spelen. Wij zijn trots. Dus waar je succesvol in bent is niet relevant.

Ik voel mij wielervader omdat
Ik na al die jaren besmet ben geraakt met het wielervirus. Maar ik kan ook genieten van heel veel andere sporten.

Ik begon als vrijwilliger omdat
Mijn kinderen zijn gaan fietsen en na 1 jaar werd mij gevraagd om het stokje over te nemen. Daarvoor was ik enkele jaren voetballeider. Je kan beter wat doen voor een club dan alleen maar langs de kant niets staan te doen. Dat geeft betrokkenheid.

Eigen sporten
Vroeger natuurlijk gevoetbald bij NFC. Een jaar of elf. In militaire dienst besmet geraakt met het hardloopvirus. Ging mij goed af. Alleen had ik een groot probleem; geen echt talent.

Specialiteit als vrijwilliger van De Amstel
De handen uit de mouwen te steken.

Mooiste periode als vrijwilliger
2001-2019

Stopt met coördinatie Jeugd omdat
Het echt tijd wordt voor een jonger iemand die de kar gaat trekken.

Mooiste criteriumrondje
Dat is het rondje waarbij je zelf als toeschouwer veel kan zien. Dus ik denk aan de baan. 250 meter goed te volgen. Koffie om de hoek en altijd droog binnen. Sorry veldrijders.

Mooiste klassieker
Al mijn deelnames aan de Dam tot Damloop.

Nachtmerrie/horrorscenario
Dat mijn heup nooit weer de oude wordt.

Een keertje praten over (baan) wielrennen met
Nou eigenlijk een keertje niet praten over wielrennen. Als het gezin bij elkaar is gaat het alleen maar daarover. Er zijn zoveel andere dingen in de wereld.

Onmiddellijk het peloton uit
Dopinggebruikers

Dat niemand anders dat bedacht heeft
Zelf oppompende banden.

Mijn trainingsrondje
Kijk eens op Strava. (Tip! :) - red.)

Favoriete fietsmerk
Kijk altijd naar de prijs.

Dit kan veel beter
Veiligheid op ons parcours. Nog altijd overstekende mensen. Vaak tegen beter weten in. Word je weleens moe van.

Mooiste clubparcours
Er zijn heel veel mooie clubparcoursen in Nederland. Maar laten we gewoon trots zijn op wat wij hebben.

Dilemma: een onafhankelijke redactie of een redactie als spreekbuis van het bestuur
Haha. Altijd het eerste.

Wil altijd nog
De beste zijn. Maar het lukt het laatste jaar niet meer zo na mijn valpartij met de racefiets. Binnenkort weer onder het mes.

Als ik twee dagen niet aan wielrennen gedacht heb
Dat komt zelden voor. Maar slaap goed hoor.

Als het regent
Zou ik gewoon gaan fietsen. Morgen kan het ook regenen.

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton? 
Niemand. Je komt en je gaat. Ieder zijn tijd. In het huidige peloton zit genoeg vuurwerk.

Droom
Pff. Gezond worden en zonder pijn weer kunnen motorrijden.

Na mijn carrière als vrijwilliger bij De Amstel
Gewoon doorgaan als vrijwilliger.
 

Copyright © |2019| |WV de Amstel|*| All rights reserved
www.wvdeamstel.nl
Parcours WV de Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen