Copy
Nieuwsbrief van WV de Amstel, december 2019
Redactie: redactie@wvdeamstel.nl
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Jaaroverzicht 2019

 

Januari

Op de eerste zaterdagtraining in januari staan de deelnemers scherper dan ooit; er wordt immers al vanaf half november wekelijks in groepsverband op de weg getraind. Een initiatief dat nog meer successen moet opleveren.

Een dag later beleeft de Amsterdamse Crosscompetitie zijn finale. Renners van De Amstel grijpen de winst in de eindklassementen van de Jeugd A (Max Baars), de Jeugd B (Viego Tijssen), Dames (Rosan Koper) en 40+ (Michael Breedt). De meerderheid van de crossers hangt zijn fiets hierna aan de haken. De ‘echte’ gaan door tot de NK’s.

Bij het NK in Huijbergen valt door de DNF van kopman Witte (lek) geen top 10 te noteren voor een Amstelrenner. Junioren Rosan Koper en Owen Geleijn komen er dichtbij met een 12e plek. Master Pierre Deen verrast met een 14e plaats.

pierre nk huijbergen

10 januari overlijdt volkomen onverwacht Patrick Eyk. Ex-prof, maar voor De Amstel vooral de betrokken en enthousiaste vader van Tyler. We zijn er met z’n allen stil van.

Op het NK veldrijden voor de Jeugd schrijft Michiel Mouris geschiedenis: hij wordt de eerste Amstelrenner die een rood-wit-blauwe trui in deze discipline verovert. Hij is torenhoog favoriet na winst van maar liefst 18(!) nationale wedstrijden tijdens het crossseizoen, maar je moet het toch maar even doen.

michiel nk 2019

Februari

De eerste wegzege valt vroeg dit jaar: Koos Jeroen Kers wint 2 februari tijdens een gezinsvakantie in Israël in het shirt van Team XXX(?) de GP Bet Guvrin.

Dichter bij huis gaan de regiokampioenschappen rondom Amsterdam van start. De eerste twee wedstrijden is het abnormaal mooi weer. Daarna keren de normale omstandigheden terug: regen, regen, wind. Constante: bij de Jeugd wint Max Baars elke week.

Femke Markus verlegt haar prioriteit van schaatsen naar fietsen. Haar eerste wapenfeit na deze carrièreswitch is een bronzen plak op het NK strandrace in Rockanje.

De Dames van De Amstel zoeken optimale trainingsomstandigheden en strijken neer op Tenerife.

victor

Maart

Terwijl de oproep nog nagalmt zitting te nemen in de Kleding- en sponsorcommissie die gaat zorgen voor nieuwe sponsoren en nieuwe kleding (in die volgorde), is de oude kleding op zijn bestemming in Afrika aangekomen.

victor

Maart is altijd de maand van de Algemene Ledenvergadering; een clubje ouwe getrouwe komt bijeen met het bestuur. 

Voor de meeste renners nog steeds de maand van de regiokampioenschappen. Half maart gaat het wegseizoen op het clubparcours van start met ons eigen Kampioenschap van Amstelland. Enzo Leijnse etaleert in eigen huis zijn klasse en ‘het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven’: een paar dagen later komt naar buiten dat Enzo volgend jaar voor het Sunweb Development Team rijdt. 

Sommige renners zijn in deze maand het stadium van de regiokampioenschappen al voorbij: Owen Geleijn is in Duitsland dichtbij een zege (2e) en Enzo (hij weer...) grijpt in België de winst. Nog een paar stapjes hoger komen we Dylan Groenewegen tegen: hij wint in Parijs-Nice de eerste twee etappes en rijdt twee dagen in het geel.

Wieler Ploeg Groot Amsterdam (WPGA), de samenwerking tussen ASC Olympia, WTC De Amstel en ZWC DTS houdt zijn ploegenpresentatie. Gezamenlijk bieden zij een wedstrijdprogramma op hoog niveau voor Elite/Belofte-renners en Junioren.

Gingen de Dames vorige maand naar Tenerife; de Masters van De Amstel houden het bij het oude vertrouwde met het traditionele trainingsweekend in Zuid-Limburg en de Ardennen, met de al even traditionele GP AB.

victor

April

Met het ingaan van de zomertijd neemt het aantal (club)wedstrijden sterk toe. Buiten de directe wielerkringen is deze natuurwet onbekend.

victor

In eigen huis gaan de Dinsdagavondcompetitie en de Voorjaarscompetitie van start. Om de slinkende animo voor de dinsdagavond een halt toe te roepen wordt de koers streng gereglementeerd: een loze ronde, dan een half uur geen demarrages en maximaal 40 km/u en dan mag de koers pas ‘los’. Het lijkt te werken: de deelnemersaantallen nemen weer toe. Op de Voorjaarscompetitie zit zoals altijd geen enkele rem: laagvliegen blijft het devies.

In de Omloop van Noordwest Overijssel laten de Junioren van WPGA zien dat ze sterk zijn, heel sterk: WPGA start met zes man aan de streep terwijl maar 30 man (van de 150) de koers uitrijden. Winst is er voor Enzo Leijnze, Owen Geleijn wordt 3e. Een week later wint Enzo nog een klassieker; de Zuidezeeronde. Ook in criteriums kunnen de Junioren het afmaken: Roy Duijvesteijn wint Oud-Gastel, Wessel Mouris de Oranjeronde.

De namen van Tyler Eyk en Michiel Mouris (Jeugd) in combinatie met het woord ‘overwinning’ beginnen ook weer vaker op te duiken op de Amstelsite.

Amstellid en –trainster Astrid Schop is regelmatig trainer bij de clinics van MIR Sportmarketing. Joop Zoetemelk is de vaste special guest. Voor een jubileumeditie nodigt de organisatie Bernard Hinault uit. Dat levert mooie plaatjes op: drie Tourwinnaars (en drie wereldkampioenen) treffen elkaar.

victor

Mei

De Tour de Himmelfart in Denemarken is al jaren een vaste waarde in het wedstrijdprogramma van de jonge Amstelcoureurs. Dit jaar komen er twee gele truien mee naar huis. Op Michel Mouris (U13) staat geen maat; hij wint alle wedstrijden en draagt vanaf rit één het geel. Viego Tijssen (U15) doet het anders: hij pakte in de voorlaatste rit met een groep 2 minuten en in de ‘Kongeetapen’ met een andere groep 3 minuten. Dit levert hem het geel op! Bij de U15 wint De Amstel ook het ploegenklassement.

In eigen land is Tyler Eyk de sterkste in de meerdaagse van Emmen; behalve het geel neemt hij ook het groen mee naar huis.

Omdat de woonplaats bepalend is voor deelname aan de Regio-/Districtskampioenschap tijdrijden is De Amstel na het verrijden van de diverse kampioenschappen op een haar na drie Juniorenkampioenen rijker. In Noord-Holland zet Junior Enzo Leijnse iedereen op grote afstand. In Zuid-Holland pakt Sten Verzijl de titel bij de Junioren. In district Midden lukt het Wessel Mouris net niet wat Enzo en Sten wel lukt. Wessel wordt 2e. Andere podiumplaatsen: Dick Visser (Masters) brons, Maud Rijnbeek (Junior-Vrouwen) brons, Roos Markus (Vrouwen) brons.

victor

Bij de Kasteelronde van Mill een opvallend podium: 1 Riejanne Markus, 3 Femke Markus.

Enzo Leijnse wint het jaarlijkse titanengevecht op het clubparcours: oftewel de Voorjaarscompetitie. Het CK tijdrijden is een prooi voor Enzo Leijnse en Rosan Koper.

Op 93-jarige leeftijd overlijdt Cor Backer, een Amstel-icoon.

Twee open rondes van De Amstel deze maand. In Amstelveen is het zwaar: kou en nattigheid. In het voorprogramma zijn er interclubwedstrijden voor de Jeugd. Dat levert De Amstel een dubbele zege op met Michiel Mouris en Viego Tijssen. In het hoofdprogramma is de Amateurs/Junioren-koers voor Enzo Leijnse. Ja inderdaad; die naam bent u al vaker tegengekomen. Wees gewaarschuwd: dit is niet de laatste keer.

De onvergelijkbare Ronde van Nes aan de Amstel leverde weer volle deelnemersvelden en prachtige wedstrijden op, maar helaas geen podiumsuccessen voor De Amstel.

Het omdopen van WTC de Amstel in WV de Amstel begint vorm te krijgen: de eerste Nieuwsbrief met het nieuwe logo verschijnt.

victor

Juni

Juni is de maand van de NK’s en dat betekent een titel voor Tyler Eyk; al vanaf categorie 1 jaarlijks Nederlands kampioen. Dit jaar in Ameide in categorie 5 dus voor de 5e achtereenvolgende keer. Dat moet zo langzamerhand toch een unicum zijn. In deze categorie wordt Michiel Mouris meestal 2e. Dit jaar wordt hij een keertje 4e. In categorie 7 rijdt Jesse de Vries ook een ijzersterke race: 6e.

In Emmen strijden de Nieuwelingen en Junioren om de tijdrittitels. Enzo Leijnse rijdt naar zijn vierde opeenvolgende podiumplaats in deze discipline. Helaas weer niet de allerhoogste; hij bijt zijn tanden stuk op topfavoriet Lars Boven. Bij de Junioren Dames rijdt Maud Rijnbeek naar brons.

In Dongen worden de NK’s weg voor Junioren en Nieuwelingen m/v georganiseerd. Bij de Junioren komt de verwachte medaille niet van Enzo, maar van Sten Verzijl die heel knap het brons pakt.

Het laatste NK-hoofdstuk vindt plaats in Ede. De Amstel wordt daar verrast met twee hele mooie 5e plaatsen van Riejanne Markus (NK TT) en Victor Broex (beloften).

riejanne

De 50e Ronde van Ouderkerk is een historische: hij wordt 15 juni verreden op de Ronde Hoep. Na de ploegentijdrit voor renners van diverse pluimage zijn er de gebruikelijke KNWU-wedstrijden in de 50e Plus Vreeswijk Ronde van Ouderkerk Ronde Hoep. Nieuweling Jelle Boonstra wordt tweede en in de Sportklasse is er een thuiszege: Ronald de Waal is iedereen te snel af.

ronald

Lieske Coumans beleeft een topmaand: zijn wint half juni de dameskoers tijdens de Ronde van de Westerstraat en twee weken later de Ronde van de Leren Zool in Rijen.

Op welk moment in het jaar het clubkampioenschap ook gehouden wordt; er is altijd wel iets op aan te merken. Dus ook als het in juni plaatsvindt. Owen Geleijn zal het een zorg zijn: hij voegde overtuigend zijn naam toe aan de lange lijst clubkampioenen. In de drie jeugdcategorieën gaan de titels naar Gijs Dijstelbloem, Djai Denneboom en Viego Tijssen.

Juli

Dylan Groenewegen wint voor het derde jaar op rij een etappe in de Tour de France. Riejanne Markus rijdt de Giro Rosa in dienst van Marianne Vos. Vos wint vier etappes, dus...

victor

Ook de ‘clubdames’ van De Amstel rijden een etappekoers: Lisanne Immerzeel, Judith van Maanen, Leonie Balter en Francien Looije rijden in Zweden de U6; een zesdaagse etappekoers. Ze houden zich goed staande.

Bij het EK Baan voor Junioren in Gent wint Enzo Leijnse tweemaal zilver: in de puntenkoers en samen met Casper van Uden in de koppelkoers.

Lieske Coumans verovert een rood-wit-blauwe trui; zij wint in Aaldonk het Nederlands Studenten Kampioenschap Tijdrijden. Nicole van Batenburg wil niet voor haar onderdoen in pakt twee weken later de titel bij het NK voor journalisten.

Een elftal Nieuwelingen en Jeugdrenners van De Amstel rijdt in de ‘heetste week ooit gemeten’ in Achterveld de Tour de Junior. Mees van Duren en Jelle Boonstra halen podiumplaatsen in etappes en Viego Tijssen wint een etappe en wordt tweede in het eindklassement.

Augustus

In de Asser Jeugdtour wint Michiel Mouris in categorie V beide tijdritten, maar hij verspeelt de gele trui uiteindelijk door de bonificaties in de sprints. MM wordt in het eindklassement 4e achter drie buitenlandse concurrenten en blijft de ook sterk rijdende Tyler net voor.

In Alkmaar vindt het EK wielrennen plaats. Op dag 1 zijn er al 2 medailles te vieren: Enzo Leijnse wint brons in de Junioren tijdrit en Riejanne Markus goud in de Mixed Team Relay. Later in de week wordt Enzo nog 4e in de wegkoers.

Clubkampioen Owen Geleijn is de tweede Amstelrenner die dit jaar een grote sprong voorwaarts maakt: hij gaat volgend jaar rijden voor Development Team Jumbo Visma.

enzo naar jumbo

Het in juni afgeblazen CK Dames (noodweer) wordt alsnog verreden. Eerstejaars wielrenster Leonie Balter pakt de winst vóór Lieske Coumans en Lisanne Immerzeel.

De Supportersvereniging vindt een gaatje in de Afsluitdijk en rijdt het opnieuw traditioneel geworden “Rondje IJsselmeer”.

rondje ijsselmeer

September

Na drie wedstrijden op het clubparcours en een tijdrit langs het Amsterdam-Rijnkanaal is de Najaarscompetitie weer uitgeraasd: Friso van Diemen is dit jaar de sterkste.
De Orteliusstraat is van de Amsteldames. In de ‘Ronde van’ staan ze na afloop samen op het podium: Lieske Coumans het hoogst met naast zich Francien Looije en Leonie Balter.

Na 23 dinsdagavonden is de dinsdagavondcompetitie afgelopen. Nog meer cijfers: Camiel Zwart wint 15 van de 23 wedstrijden en is voor de 7e achtereenvolgende keer de eindwinnaar.

Het WK wielrennen in Yorkshire levert Riejanne Markus een regenboogtrui op. Samen met Bauke Mollema, Koen Bouwman, Jos van Emden, Lucinda Brand en Amy Pieters is zij de snelste in de Mixed Team Relay. Enzo Leijnse doet nauwelijks voor haar onder: in de individuele tijdrit wint hij zilver en later in de week wordt hij na een ijzersterke koers 4e in de wegwedstrijd.

victor

De Dames van De Amstel winnen de afsluitende ploegentijdrit van de competitie Vrouwenwielrennen en winnen ook het ploegenklassement 2019.

Tristan Bangma pakt met Patrick Bos als piloot de titel bij de wegrace op het WK Paracycling in Emmen.

Op de jaarlijkse hoogmis van het clubwielrennen – het NCK – scoort De Amstel goud, brons en een gemiste kans. Goud is er voor de Damesploeg met Riejanne en Femke Markus, Rosan Koper en Lieske Coumans. De Junioren met aan boord Owen Geleijn, Jim Kes, Roy Duijvesteijn en Wessel Mouris pakken brons. De Jeugdploeg (Viego Tijssen, Jesse de Vries, Michiel Mouris en Julian Vergouw) lijkt op titelkoers te liggen, maar komt ten val met een 10e plaats als resultaat. De A-ploeg met Joris van Nieuwkerk, Friso van Diemen, Koos Jeroen Kers, Victor Broex, Guus Elstgeest en Teun Mouris rijdt sterk en wordt 15e. Deze resultaten leveren De Amstel de 2e plaats op in het overall-klassement.

victor

Oktober

De sluitingsdag bewijst dat het wegseizoen echt ten einde is. De afsluiting vindt plaats bij Boerderij Polderzicht aan de Ronde Hoep en onderdeel van het programma is een koppeltijdrit rond de Hoep. Aan het eind van de feestelijkheden is WV de Amstel een erelid (Wilfred Bos) en twee leden van verdienste (Enzo Leijnse en Riejanne Markus) rijker. Wilfred krijgt het predicaat bij zijn afscheid als Jeugdcoördinator; een functie die hij 19 jaar bij De Amstel heeft vervuld. Enzo en Riejanne verdienen de benoeming met hun uitzonderlijke prestaties gedurende het seizoen. Enzo en Riejanne worden ook nog uitgeroepen tot respectievelijk ‘Jongere van het jaar’ en ‘Renner van het jaar’. Tristan Stoelinga ontvangt de Jeugdstimuleringsprijs.

victor

In Nieuwveen gaat de populaire Amsterdamse Crosscompetitie 2019 van start en aan de Ouderkerkerplas beginnen de crosstrainingen van De Amstel weer.

Aflopende sponsorcontracten betekent werk aan de winkel en een spannende periode. Rechtstaete, Van Scheppingen, Hicle en Thomas Kruithof Data Strategy zetten de samenwerking voort. Nieuw als shirtsponsor is de Sportartsen Groep en Ultimo Vastgoed. ZAAF (de mobiele fietsenmaker), Qukaca (organisatieadvies) en de Supportersvereniging hebben aangegeven “supporter” van De Amstel te blijven, respectievelijk te worden. De renners kijken reikhalzend uit naar het ontwerp van de nieuwe kleding.

Tijdens de schoolclinics van Jumbo Visma heeft WV de Amstel een mooie groep renners klaar staan om de scholieren van Openbare Scholengemeenschap Bijlmermeer in twee dagen kennis te laten maken met de wielersport. Zo is onder andere Riejanne Markus (met de wereldkampioentrui) aanwezig. Diverse Amstelrenners nemen in groepjes een hele dag voor rekening. De Amstel gaat nu aan de slag met een introductieprogramma voor de leerlingen die graag verder willen in de wielersport.

jumbo visma schoolclinics

De naamsverandering naar WV de Amstel lijkt afgerond met het nieuwe webadres www.wvdeamstel.nl. Ook beveilinginsproblemen worden aangepakt. Een overijverige redacteur van de site zet nog wat puntjes op de i en de site staat dagenlang op zwart.

November

Op zaterdag wordt alweer gezamenlijk op de weg getraind als voorbereiding op de wegtrainingen vanaf januari.

Maar november is ook de maand van de Ouderkerkercross aan de Ouderkerkerplas; de 10e editie alweer. De door WV de Amstel georganiseerde 7e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie wordt een prachtig evenement. Bijna 300 deelnemers en hun gevolg maken het gezellig druk aan de plas en het zonnig (strand)weer doet de rest. Het parcours schotelt de renners naast de gebruikelijke uitdagingen zand voor, veel zand, heel veel zand. Mul zand, dat menig deelnemer vroeg of laat (of vroeg én laat) onvrijwillig in het zand doet bijten. Bij de 45-min (een superieure Dylan Groenewegen), de Dames (Rosan Koper) en de Nieuwelingen (Jelle Boonstra) is er een thuiszege voor De Amstel.

victor

De crossers rijden hun regionale kampioenschappen. Regerend Nederland kampioen Michiel Mouris wint in Dordrecht het RK, maar bij MM is het in de cross pas nieuws als hij na de start niet als eerste over de finish komt. In Rhenen staan de niet-Jeugdcategorieën aan het vertrek voor hun RK. Marcel Witte wordt derde bij de Masters 50+.

November en december zijn de maanden voor diverse NK’s op de baan. In Apeldoorn wordt het eerste deel afgewerkt. Bij de Jeugdcategorie 5-7 rijdt Tyler Eyk op de ploegenachtervolging naar het brons en op de teamsprint wint hij het zilver. Jesse de Vries wint op de teamsprint het brons. Goud is er voor Enzo Leijnse op de ploegenachtervolging.

WV de Amstel voegt nog een communicatiekanaal toe aan haar arsenaal; nu ook op Twitter als @amstel_de.

Er kan nieuwe kleding gepast worden. Neutrale helaas; de nieuwsgierigheid naar het nieuwe kledingontwerp blijft bestaan.

December

Nog voor de kerst sluit het ACXC aan de Ouderkerkerplas zijn poorten weer en beleeft de Amsterdamse Crosscompetitie 2019 zijn finale en ontknoping.
De bezoekersaantallen van de trainingen op het ACXC laten een bekend verloop zien. In het begin van het seizoen haalt de teller met gemak 50 renners/-sters; als het donkerder, kouder en natter wordt blijft er een harde kern over van maximaal 25 man/vrouw per avond.

In de ACC winnen Nieuweling Jelle Boonstra en Dame Rosan Koper de competitie. Ellen Valk vergezelt Rosan op het podium; zij wordt derde in de eindrangschikking. Bij de 45+ wordt Pierre Deen derde in de eindstand. Bij de 45-min is Niek Voogt op plek 7 de hoogst geklasseerde Amstelrenner in deze competitie.

goodbye enzoFinalewedstrijd bij UWTC verliep wederom modderig.

De Jumbo-Visma Academy maakt bekend komend jaar een zevental clubs steun te gaan verlenen: de clubs krijgen ondersteuning bij het nastreven van een aantal doelen en kunnen profiteren van de aanwezige kennis bij de WorldTour-formatie. WV de Amstel is één van de zeven clubs.

In de laatste week van het jaar zijn er zoals altijd veel baantitels te vergeven. Voor Enzo Leijnse – nu officieel eerstejaars-belofte - is het een van zijn laatste optredens in het Amstelshirt. Op het onderdeel achtervolging snelde de a.s. Sunweb-coureur naar het brons.

goodbye enzo

Copyright © |2020| |WV de Amstel|*| All rights reserved
www.wvdeamstel.nl
Parcours WV de Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen