Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, januari 2019
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

Patrick Eyk overleden

Op 10 januari 2019 overleed geheel onverwacht Patrick Eyk. Patrick was in de wielerwereld bekend als oud profrenner, maar bij De Amstel vooral als de vader van Tyler. Met Tyler heeft hij samen met zijn vrouw Dewe de laatste jaren zeer intensief het jeugdwielrennen beleefd en heeft hij Tyler vier keer Nederlands kampioen zien worden.

Patrick was zeer betrokken bij De Amstel en was een graag geziene gast tijdens de training en bij de wedstrijden. Een gezellige en deskundige babbel. Hij volgde met veel enthousiasme ook de prestaties van andere renners. De Amstel zal hem zeer missen.

patrick eyk

Amsterdamse Crosscompetitie: WTC De Amstel blijkt veelvraat

Op 18 oktober klonk in Nieuwveen het eerste startschot van de ACC 2018 en in Uithoorn werd 6 januari het laatste gelost. In de kleine 3 maanden daartussen trok het circus wekelijks langs de parcoursen van de wielerclubs uit Amsterdam e.o. Een nog steeds groeiend legertje Amstelrenners/-sters mengde zich onder de deelnemers en niet zelden met succes. Er wordt wekelijks om de winst gestreden in 6 categorieën en een eenvoudige rekensom leert dat er in de gehele competitie dus 66 overwinningen te verdelen waren. Dat renners van De Amstel er 40x met de volle buit vandoor gingen rechtvaardigt alleszins de term ‘veelvraat’. Wie waren het gulzigst?
 
Renner Overwinningen in de ACC
Jelle Boonstra (Nieuweling) 7
Rosan Koper (Dame) 6
Michiel Mouris (Jeugd B) 4
Viego Tijssen (Jeugd B) 4
Dylan Groenewegen (40-) 3
Max Baars (Jeugd A) 3
Julian Vergouw 3
Niek Voogt (40-) 3
Victor Broex (40-) 2
Maurits Kool (Nieuweling) 1
Sander Boerkamp (40+) 1
Owen Geleijn (40-) 1
Michael Breedt (40+) 1
Judith van Maanen (Dame) 1


nk jeugd

Door dit alles greep De Amstel de winst in vier van de zes eindklassementen van de ACC: Jeugd A (Max Baars), Jeugd B (Viego Tijssen), Dames (Rosan Koper) en 40+ (Michael Breedt).

NK veldrijden: favoriet MM kwam, zag en overwon

NK Jeugd in Helmond
Nooit wist een renner van De Amstel een kampioenstrui te veroveren bij het veldrijden. Vorig jaar was Michiel Mouris er dichtbij: podium (3) en dat was ook al een primeur. Dit jaar waren de voortekenen zeer gunstig: MM won dit seizoen achttien (18!) nationale wedstrijden in zijn categorie, dus wat kon er mis gaan? Veel natuurlijk: veldrijden is – afgezien van talent - een wankele symbiose van vorm, parcours en materiaal waarbij vooral de laatste op de meest onverwachte momenten roet in het eten kan gooien.

Bij het NK jeugd in Helmond klopte het allemaal. MM nestelde zich na de start op kop, duldde nog heel even een ‘tegenstander’ in zijn buurt, maar reed al snel onbedreigd naar winst in categorie 5.

In de schaduw van deze historische kampioenstrui kwamen ook de andere Amstelrenners tot mooie prestaties: Max Baars (cat. 2) wordt 7de, Sabine Zwart (cat. 3) wordt 14de, Pelle van de Putte (cat. 7) 40ste, Jeffrey Zwart (cat. 7) 46ste en Julian Vergouw (cat. 7) 24ste.

MM kampioenMM op het hoogste treetje.

NK Huijbergen
Bij het NK voor de categorieën nà de jeugd in Huijbergen werd het meest verwacht van het Masterduo M&M, oftewel Michael Breedt en Marcel Witte. Beiden streden het hele seizoen wekelijks in de voorhoede bij de nationale wedstrijden. Michael zette echter na de finale van de ACC direct een punt achter zijn seizoen i.v.m. een blessure en Marcel ondervond aan den lijve dat het materiaal je op ongelegen momenten in de steek kan laten: rijdend in de voorhoede moest hij de strijd staken met een afgebroken derailleurpad.

De verrassing bij de Masters kwam in Huijbergen van Pierre Deen. Met nauwelijks nationale ervaring in de benen reed hij naar een uitstekende 14e plek, ruim voor routinier Jan van Herwijnen (27e). Nieuweling Mees van Duren werd 44e.

Bij de Junior-vrouwen mocht Rosan Koper de Amstelkleuren verdedigen. Met top 10 werd rekening gehouden, maar het werd een mooie 13e plaats.

Bij de Junioren de gebroeders Geleijn en Niek Voogt. Owen deed het uitstekend met een 12e plaats. Tristen werd 35e en Niek 45e.

Amsteldames in de modder

Lieske Coumans schrijft over haar crosservaringen dit seizoen bij de ACC en de vrouwencross van VWA.  
'Zoals verwacht, vond ik het leukste aan het crossen dat het fietsseizoen opeens gewoon doorging. Waar je normaal een paar maanden de meeste van je fietsmaatjes niet meer zag, was je nu minstens één keer week weer met zijn allen bij elkaar.'
Lees het vervolg op de Amstelsite.

Algemene Ledenvergadering op 11 maart

Noteer alvast in de agenda: maandag 11 maart om 19.30 uur in het clubhuis in Amstelveen. De officiële uitnodiging en agenda volgen nog per mail.

Nieuwe sponsor: TrueKinetix

TrueKinetix is het bedrijf achter TrueBike, de eerste gerobotiseerde indoortrainingsfiets die het buiten trainen naar binnen haalt.

Een aantal jaren geleden liep Bas van Rens (wetenschapper, tri-atleet en CEO van MYLAPS) er tegenaan dat hij bij het trainen op een Tacx, niet de trainingsresultaten kreeg die hij er van verwachtte en dus het gevoel had dat hij vervolgens op de weg weer opnieuw moest beginnen met trainen. Hij begon met bouwen aan een indoortrainingsfiets die voor 100% de wegweerstand nabootst, de weerstand die je met fietsen buiten ook ervaart. 
TrueBike maakt het mogelijk om 20-30% efficiënter binnen te trainen dan met een spinningfiets of een andere indoorfiets met een vliegwiel. 

De Amstel is samen met WPGA - en daarmee ook met DTS en Olympia - de samenwerking aangegaan met TrueKinetix. Tijdens het derde trainingsweekend van WPGA mochten renners kennismaken met de TrueBike en een aantal van hen zal de komende periode frequenter op de TrueBike gaan trainen. 

De TrueBike zal bij de evenementen van de verenigingen ter plekke gepresenteerd worden. Wil je het zelf een keer ervaren of meer weten, kijk op truekinetix.com of stuur een mail naar info@truekinetix.com.

truekinetix
 

Wielrennen op het podium bij Amstelveense Sportgala 2019

Vrijdag 25 januari vond het Amstelveense Sportgala plaats. Een avond waar de kampioenen worden gehuld maar ook andere prijzen worden toegekend. Bij deze prijsuitreikingen kwam het wielrennen veel aan bod. Jelle Boonstra (eerstejaars nieuweling) was genomineerd voor de stimuleringsprijs voor jong talent en Tyler Eyk (jeugd categorie 5)  voor de aanmoedigingsprijs voor jong talent. De uitreiking van de prijzen werden voorafgegaan door een filmpje van de sporter, waardoor De Amstel goed in beeld kwam. Beide mannen kregen uiteindelijk niet de prijs, maar de nominatie is natuurlijk al super mooi.

Als laatste werd voor het eerst de oeuvreprijs uitgereikt. De oeuvreprijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon die aan meerdere van de volgende kenmerken voldoet: (Oud) topsporter, een (inter)nationale carrière, een connectie met Amstelveen, die binnen de sport verbindend is geweest, een voorbeeldfunctie voor de jeugd heeft, na zijn of haar actieve carrière werkzaam is geweest of gebleven binnen de sport. De oeuvreprijs is vernoemd naar Peter Post. Aan de weduwe Marionne Post werd het eerste beeldje uitgereikt. De eerste winnaar van de Peter Post Oeuvreprijs is: Rolf Thung.

De avond werd afgesloten met de huldiging van alle Nederlands Kampioenen. Naast Tyler, kwamen nu ook Enzo Leijnse en Tijmen van Loon in de spotligts.

nk jeugd

Amstelvrouwen stellen doelen

2019 is begonnen. Judith en Judith organiseerden namelijk een kick-off voor dames (inclusief de 3e Judith…) die wedstrijden willen gaan rijden via WTC de Amstel en maar liefst 17 dames kwamen hierop af. Zelfs dames uit (de buurt van) Utrecht, Almere en Leiden willen wedstrijden rijden voor onze club. Al 22 hebben hun licentie besteld en de teller van het totaal aantal vrouwen staat op dit moment op… 73 dames!

Zoals al op de Facebookpagina te lezen was: “van beginnend renster tot ervaren rot”, alle wedstrijddames kunnen niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. Tijdens de avond werd een uitgebreide presentatie gegeven over de mogelijkheden en werd geïnventariseerd wat de wensen en doelen van de rensters waren.

Al snel werd thuis de gezamenlijke kalender opgesteld, uiteraard met de Amstel wedstrijd dik en rood gedrukt. Gelukkig mogen we in februari al starten met de regiokampioenschappen en een klein groepje gaat eerst nog even trainen inclusief teambinding in Tenerife.

En alsof deze groep nog niet groot genoeg is, hebben we ook nog de Vrouwenwielrennen-groep van Astrid en Judith. Wie weet worden zij ook nog eens aangestoken door het enthousiasme van de licentiehoudsters. Ze worden in ieder geval al goed opgevoed met het motto van Astrid: “Vrouwenwielrennen is meedoen aan de competitie Vrouwenwielrennen-competitie!”
Dus: be prepared, ook de vrouwen zullen duidelijk aanwezig zijn dit jaar.

nk jeugd

De wielrenner: Max Baars

max

Leeftijd 8 jaar. Woont met zusje Rosa en papa en mama in Amsterdam. Jeugdrenner, categorie 2. Zit in groep 5 van de Boekmanschool. Wielrenner sinds 2017, lid van De Amstel sinds 2017.

Het weg- en crossseizoen 2018/2019 was pas Max’ eerste complete seizoen. Hij werd in juni 7e bij het NK op de weg en afgelopen maand 7e bij het NK veldrijden. Een jongen die van alle markten thuis is dus, maar waar ligt zijn voorkeur? Of is voetballen eigenlijk toch leuker?
De redactie probeert daar achter te komen.

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Ik eet wat de pot schaft.

Beste rennersvoedsel
Pasta.

Ergste wieler-ervaring
Tijdens de cross in Emmen reed ik vol op een houten plaatje en toen klapte mijn enkel dubbel.

Mooiste wieler-ervaring
Meedoen en 7de worden op NK weg.

Eerste keer op de racefiets
Toen ik zes was?

Eerste keer op de crossfiets
ACC 2017

Eerste keer op de baanfiets
Nog nooit, maar ik wil graag ook baanwielrennen.

Specialiteit
Tijdrijden

Dilemma: een topper op de weg of een topper in het veld
Op de weg.

Favoriete fietswinkel
Zaaf fietsen en Ger Bikes.

Mooiste boek over wielrennen
Die van Bram Tankink. (Tank, red.)

Mooiste gedicht over wielrennen
Dat weet ik niet.

Mooiste film over wielrennen
Ik kijk op YouTube graag naar: het beste van Mathieu van de Poel en het filmpje van Dylan over Johan Cruijff.

Beste muziek om mee te trainen
“Whatever it takes”

Mooiste trainingsgebied
Diemerpark op IJburg.

Ik begon met wielrennen omdat
Mijn vader het deed en ik het ook leuk vind.

Ik koos voor De Amstel omdat
We daar veel mensen kennen.

Ik voel mij wielrenner omdat
Weet ik niet.

Andere sporten
Voetbal

Dilemma: Voor 86 miljoen verkocht worden aan Barcelona of de Tour de France winnen
Tour de France, maar liever win ik Parijs-Roubaix.

Favoriete Amstelrenner/renster
Dylan Groenewegen

Stopt met wielrennen als
Ik dood ga.

Aantal racefietsen
1.

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
Ik denk 15?

Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
10 à 15.

Ik voel mij wielrenner als
De koers begint.

Mooiste criteriumrondje
Clubparcours van BRC Kennemerland.

Mooiste klassieker
Parijs-Roubaix.

Nachtmerrie/horrorscenario
Tijdens een koers van een hoge berg vallen.

Een keertje trainen met
Dylan Groenewegen en Niki Terpstra
.
Onmiddellijk het peloton uit
Een motor die te dicht op je wiel rijdt.

Mijn trainingsrondje
Rondje IJburg.

Favoriete fietsmerk
Canyon

Mooiste klim
Schellingwouderbrug

Geheime trainingsvorm
Zwift

Dit kan veel beter
Klimmen

Mooiste clubparcours
BRC Kennemerland

Wil altijd nog
Prof worden.

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Rust ik.

Als het regent
Fiets ik.

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton?
Tom Boonen

Droom
Parijs-Roubaix winnen.

Na mijn wielercarrière
Word ik ploegleider.
 

Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen