Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, maart 2019
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

Algemene Ledenvergadering: een terugblik

De upgrade van het clubhuis, heerlijke banken en mooie andere tafels en stoelen, deed helaas geen extra leden snellen naar de ALV op 11 maart jl. Met een klein gezelschap werden de “verplichte” stukken behandeld; het verslag van de secretaris en de penningmeester. De vertrouwenspersoon liet ons weten dat er gelukkig geen incidenten zijn gemeld.

Het ledenaantal van De Amstel is inmiddels de 300 leden gepasseerd. Nog nooit heeft De Amstel zoveel leden gekend. De Amstel is aantrekkelijk door de trainingen die het hele jaar door op alle niveaus worden aangeboden en de verschillende activiteiten die er worden georganiseerd. Als club is het mooi om te zien dat veel mensen hier veel plezier aan beleven. Daar doen we het voor!

Meer vrijwilligers nodig
Lang is stil gestaan bij het onderwerp vrijwilliger. Alle activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers.Leden die gemiddeld tussen de 2 tot 8 uur per week aan de vereniging besteden: als trainer, jurylid, commissielid, bestuurslid, ploegleider en zo meer. Dit doen ze met passie. Wel is een terugkerend punt dat het organiseren van evenementen minder leuk wordt als er naar vrijwilligers gezocht moet worden. Een wielerwedstrijd bijvoorbeeld vraagt op de dag zelf om opbouwers, inschrijvers, vlaggers en afbouwers. Al snel een clubje van 30 mensen. Bij een oproep weet je op voorhand wie er reageert en van de partij is. Maar we willen ook de andere leden bereiken.

Jaarkalender vrijwilligers
In de ALV is afgesproken dat er een jaarkalender gemaakt gaat worden, waar iedereen op kan inschrijven resp. ingeschreven zal worden. Het zal gaan om minimaal een incidentele (meer mag ook) jaarlijkse inspanning van 2 tot 4 uur. Een lid mag het zelf doen, maar ook een ouder of verzorger of een partner. Het streven is om hier in april een start mee te maken.

Feiten uit de oude doos

Het Nederlandse wielrennen kampt op dit moment met een grote bedreiging; de Nederlandse politie wil in de toekomst minder wielerwedstrijden begeleiden. In 2020 zal er waarschijnlijk maar in de helft van de wedstrijden motorbegeleiding zijn. Geen prettig feit.
In de oude doos vonden we een artikel uit Het Parool van 1966, ja 53 jaar geleden (!), waaruit blijkt dat er toen ook al sprake was van dit soort dreigingen. Oorzaak toen: de provo’s.

nk jeugd

Amsterdams Dagboek
Wielersporters in nood
De Amst. Sp. Club “Gazelle-Matador-Combinatie” is bedroefd. Zij houdt jonge mensen van de straat door hen juist op de straat te brengen. Dat klinkt paradoxaal, behalve als u weet, dat die club een club is van jongelieden, die de wielersport bedrijven. (Merkwaardig, dat het langzamerhand verouderde woord “wiel”, “rijwiel” en “wieler” is blijven voortleven in het woord “wielersport”, en in het oude Wegenverkeersreglement, en op de bordjes “Rijwielpad”; in het nieuwe ontwerp W.V.R. wordt terecht gewoon over “fietsen” gesproken en “fietsers”).
Enfin, deze sportmensen zijn nu getroffen door een mededeling van de Amsterdamse Politie, dat die, omdat zij telkens zoveel mensen moet gebruiken voor het in toom houden van provo’s, geen manschappen meer kan missen ter afzetting en bewaking van fietsparcoursen binnen onze gemeente.
De “wielersporters” zelf hebben het gevoel, dat zij zo’n beetje als drukmiddel moeten dienen in het (wat wilde) spelletje schaak tussen politie en provo’s. Ik kan dat niet beoordelen. Maar wel weet ik het volgende:
a) Die jongens moeten nu fietsen buiten de stad op een parkoers in Ilpendam, waar het vanwege voortrazend autoverkeer levensgevaarlijk voor hen is;
b) Het is van het grootste belang elke poging de jeugd zinvol bezig te houden te honoreren met alle mogelijke steun;
c) Indien de Amsterdamse politie in het algemeen wil bouwen aan haar “image” is hulp aan zulke sportmensen daartoe een eerlijk en positief middel.
Daarom zou ik de hoofdcommissaris, al heeft hij momenteel wel erg veel aan zijn hoofd toch eens willen vragen of het besluit kan worden herzien.
Zelf zouden die sportmensen graag vrijwillige politie zien ingeschakeld. Ik weet dat er voorschriften zijn, die zulks in dit geval beletten. Maar voorschriften zijn er om het publiek te helpen, en niet andersom. Indien de politie inderdaad geen kans die “wielerjongens” te helpen, laat ons dan eens bezien of de gevallen, waarin de vrijwillige politie mag optreden, niet kunnen worden uitgebreid. De kosten kunnen gemakkelijk worden bestreden uit wat de politie noodgedwongen uit wat de politie noodgedwongen op de loonpost overhoudt, wegens het nijpende personeelsgesprek.
 

Ploegenpresentatie WPGA

Op woensdag 13 maart vond bij Olympia de ploegenpresentatie plaats van Wieler Ploeg Groot Amsterdam (WPGA). WPGA is een samenwerking van ASC Olympia, WTC De Amstel en ZWC DTS. De drie wielerverenigingen bundelen hun krachten als het gaat om het vorm geven van een wedstrijdprogramma op hoog niveau voor Elite/Belofte-renners en Junioren.

Martin Spel, voorzitter van WPGA, gaf een mooie presentatie waarin hij de visie van de ploeg toelichtte. Jonge renners de kans geven zich na de juniorentijd door te ontwikkelen naar mogelijk de stap naar een continentale ploeg. Een ploeg met ambitie en waar het lijfmotto #branie luidt.

De Elite-Belofte-ploeg bestaat dit jaar 23 renners met veel nieuwe jonge instromers. Namens WTC De Amstel rijden hier: Daan Hoeks, Teun Mouris, Ruben van der Pijl, Koos-Jeroen Kers, Victor en Menno Broex, Friso van Diemen en Niall Tilli.

Bij de Junioren is het Amstel aandeel dit jaar ook weer groot met tweede jaars junioren Enzo Leijnse, Owen Geleijn, Jip de Moor, Joppe van der Weerdt en Niek Voogt, aangevuld met “zij-instromers” Jim Kes, Roy Duijvenstein en Sten Verzijl.

Uit de eigen opleiding stromen vanuit de Nieuwelingen door Tristan Geleijn, Wessel Mouris, Alexander Kok en Tijmen van der Pijl, met ook hier weer “zij-instromers” Lars Seldenthuis en Ivo Zwaans. Een team waar we veel van kunnen verwachten.

nk jeugd

Prijsjes pakken bij de dames – achter de schermen

Ben je nieuwsgierig naar wat meer achtergrondinformatie over de wedstrijden van de Amsteldames, lees dan verder en neem een kijkje achter de schermen.

Lees het verslag van Lieske Coumans op de Amstelsite.

amsteldames op tenerife

 

De Amstelweetjes; vertrouwenspersoon

Een sporter kan wel eens in een situatie terechtkomen die als intimiderend kan worden ervaren. Hierbij wordt vaak gedacht aan seksueel intimiderend, maar het kan ook zijn dat je door de houding van een trainer, ploegleider of ploeggenoot niet veilig voelt. Dit komt helaas meer voor dan dat je wilt of verwacht. Dat weten we inmiddels uit de landelijke pers.
WTC de Amstel staat voor een veilig sportklimaat voor al haar leden. Wij volgen de richtlijnen die door het NOC*NSF zijn opgesteld.
WTC de Amstel kent voor haar begeleiders het volgende aannamebeleid:
  1. Alle begeleiders kennen de gedragsregels met betrekking tot seksuele intimidatie, onderschrijven deze en leven deze actief na.
  2. Nieuwe begeleiders worden ingezet na overlegging van een Verklaring omtrent Gedrag (VOG).
  3. Nieuwe begeleiders worden ingezet nadat minimaal 1 relevante referentie is nagegaan.
Op de site van De Amstel/veilig sportklimaat kan je alles lezen over het beleid en vind je ook wie de Vertrouwenspersonen zijn.

Aan de tand gevoeld: Enzo Leijnse

Het was breaking news vorige maand: Enzo Leijnse rijdt in 2020 bij Sunweb, het Development Team. Dit jaar maakt Enzo zijn seizoen af als Junior bij De Amstelen WPGA. Tijd om hem aan de tand te voelen, lees verder op de Amstelsite.

nk jeugdSucces in de internationale wedstrijden bij de 'jeugd'. Zo is het begonnen met Enzo.

Masters vegen elkaars straatje schoon

Dit jaar geen 'gekkigheid' in Spanje, de Masters vertrokken op 30 maart als vanouds naar Zuid-Limburg voor hun trainingsweekend. Veel van hetzelfde, maar enige vernieuwing kon ook op masterleeftijd niet uitblijven. Met de zomertijd werd nog een 'compromis gesloten'; een halfuurtje. Het parcours van de GP AB ging echter geheel op de schop. Lees snel verder op de Amstelsite.

De wielrenner: Tristan Geleijn

max
Leeftijd 16 jaar, 1e jaars Junior. Woont met broer, zus en ouders in Rijsenhout. Zit in het 1e jaar van het MBO. Sinds categorie 4 lid van De Amstel.

Kan een hele grote worden als hij net zo makkelijk gaat fietsen als praten. Reed afgelopen winter een uitgebreid programma van nationale veldritten, stond in maart al in meerdere wegwedstrijden aan het vertrek en hield zich goed staande in de eerste rit van de voorjaarscompetitie; en dat is een graadmeter!


Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Eet alleen maar frikandellen!

Beste rennersvoedsel
Frikandellen

Ergste wieler-ervaring
Vallen tijdens training in het grind.

Mooiste wieler-ervaring
14e Wim Hendriks Trofee

Eerste keer op de racefiets
2009

Eerste keer op de crossfiets
2009

Eerste keer op de baanfiets
Categorie 4

Specialiteit
Strijder van de berm!

Dilemma: beroepsrenner of stand up comedian
Combinatie

Favoriete fietswinkel
Wallet

Mooiste boek over wielrennen
Lees geen boek

Mooiste gedicht over wielrennen
Lees bijna niks.

Mooiste film over wielrennen
Nieuwe helden – In het hart van de Tour

Beste muziek om mee te trainen
Branie playlist

Mooiste trainingsgebied
Zuid-Holland

Dilemma: met doping de Tour de France winnen of eeuwig tweede
Eeuwig tweede

Ik begon met wielrennen
Omdat mijn broer dat deed.

Ik koos voor De Amstel
Omdat me broer daar heen ging.

Ik voel mij wielrenner
Omdat ik op een wielrenfiets rijd.

Andere sporten
Veldrijden

Dilemma: een overwinning in het veld of op de weg
Op de weg.

Favoriete Amstelrenner/renster
Auke Broex

Stopt met wielrennen
Als ik niet meer in de berm mag rijden.

Aantal racefietsen
4

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
2 keer in 1 week bij de Jeugd.

Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
Te veel.

Ik voel mij wielrenner
Als ik in de berm strijd.

Mooiste criteriumrondje
RIJSENHOUT!

Mooiste klassieker
Wim Hendriks Trofee

Nachtmerrie/horrorscenario
Duurtraining langer dan 3 uur.

Een keertje trainen met
De Haarlemmermeer gang.

Onmiddellijk het peloton uit
Iedereen mag gezellig blijven.

Dat niemand anders dat bedacht heeft
Strijder van de berm.

Mijn trainingsrondje
Rondje Poel.

Favoriete fietsmerk
Sensa

Mooiste klim
Doe ik niet aan.

Geheime trainingsvorm
Sssssst…

Dit kan veel beter
Trainen.

Mooiste clubparcours
Swift Leiden.

Wil altijd nog
Ultrastrijder van de berm.

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Ben ik oké.

Als het regent
Blijf ik binnen.

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton?
Mooie Mario.

Droom
Dat de Wim Hendriks Trofee voor de Junioren komt.

Na mijn wielercarrière

Heb ik een bierbuik zoals mijn opa Jaap.

Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen