Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, juni 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com
 

Amstel-Post

Clubhuisbeheer

Tot een paar jaar terug heeft Cor Baas met grote zorgvuldigheid en inzet het clubhuis beheerd. De taken zijn sindsdien verdeeld. Het bestuur volgt nauwlettend de status van het clubhuis. Zo wordt binnenkort een deel van de dakbedekking hersteld. De ouders van de jeugd dragen zorg voor het schoonhouden van het clubhuis en de voorraad.
 
Versterking gezocht
Toch zoeken we versterking in de vorm van een gastheer of-vrouw. Deze persoon is aanwezig op de dinsdagavond, zorgt voor een lekker kopje koffie voor de ouders, ook voor de deelnemers aan de dinsdagavondcompetitie en misschien zelfs wel een biertje, heeft contact met de jeugdouders die de schoonmaak doen, houdt in de gaten dat het clubhuis netjes blijft, houdt het onderhoud in de gaten en mag leuke ideeën aandragen om het clubhuis (nóg) gezelliger te maken.
Wat kost het aan tijd: op de dinsdagavond van half zes tot 9 uur, vanaf april tm september.
 
Oproep
Wie kent iemand in zijn omgeving die het leuk vindt om dit te doen en op deze manier bij te dragen aan onze club. Het hoeft niet perse een lid van De Amstel te zijn, maar denk ook eens aan je buurman of buurvrouw, die het leuk vindt om met sporters te zijn of voor sportende mensen te zorgen. Als je iemand kent met interesse, dan kan contact opgenomen worden met Laurens Veldt, secretaris, wtcdeamstel@gmail.com.

Twee titels en meer mooie resultaten bij de NK’s

Juni is de maand van de Nederlandse kampioenschappen: drie wekenlang was er op verschillende plaatsen beneden de rivieren strijd om rood-wit-blauw gekleurde truien en truitjes.
 
Steenbergen
Allereerst was er de strijd om de truitjes bij het NK voor de Jeugd in Steenbergen. Maar liefst een negental van De Amstel had zich weten te plaatsen voor deze titelstrijd en dat was niet eens een record! 
 
nk jeugd

In Steenbergen waren maar liefst vijf top-10 klasseringen te noteren voor de Amsteljeugd. Tyler Eyk (categorie 4) werd voor de 4e (vierde!) keer op rij Nederlands kampioen met net als vorig jaar Michiel Mouris op twee! Tyler deed het met een oppermachtige solo. Jelle Boonstra (categorie 7) en Julian Vergouw (categorie 6) toonden ook hun klasse met allebei een vijfde plaats en dan werd Max Baars (categorie 1) ook nog eens 7e.
 
nk jeugd tylerTyler Eyk voor de vierde keer Nederlands Kampioen!

Phillippine
Een week na de succesvolle Amsteljeugd reisden de Elites ZC, de Nieuwelingen en Junioren jongens en meisjes af naar Phillippine voor de (iets) grotere maat truien. En ook hier stond de Amstel-afvaardiging garant voor mooie resultaten: Maud Rijnbeek greep het zilver bij de Nieuwelinge-meisjes en er waren ereplaatsen voor Enzo Leijnse (6e Junior) en Patrick Bos (9e Elite ZC).
 
nk nieuwelingen

Eindhoven
In hetzelfde weekend reisden de Amstelmasters naar Eindhoven voor het NK. Clubkampioen Caspar Hermans rijdt tot nu toe een sterk seizoen, dus ook op het NK 50+: in het uitgedunde peloton sprintte Caspar naar plaats vier.
 
nk masters 50+Caspar Hermans ging attent mee. (Foto Kristel Nijssen)
 
NK tijdrijden
Een paar dagen later was er midweekse strijd om de titels bij het NK tijdrijden. Maud Rijnbeek prolongeerde haar tijdrittitel bij de Nieuwelinge-meisjes en verder waren er nog een hele rits puike prestaties. Enzo Leijnse reed naar een derde opeenvolgende podiumplaats bij NK tijdrijden; nu slechts op 8 seconden van de trui. Prachtig natuurlijk, maar misschien wil Enzo alle podiumplaatsen wel ruilen voor één keer die trui…
 
Bij de Beloften werd Sven Burger knap 6e en bij de Dames reed Riejanne Markus naar de 10e plaats. De jongste Markus – Roos – reed bij de Junior-Vrouwen, naar de 7e plaats.
 
nk tijden met enzoEnzo Leijnse op podium, zou hij content zijn?
 
NK weg
Op zaterdag 30 juni en zondag1 juli stond het NK weg op het programma. De smalle en  heuvelachtige finale rondom Hoogerheide zorgen voor een attractief wedstrijdverloop. Op zaterdag streden de Beloften en Dames om de titel. Bij de Beloften finishten de Amstelrenners Friso van Diemen en Teun Mouris in het peloton. 
Bij de Dames reden de zusters Markus een goede koers. Riejanne en Femkus reden in het grote pak over de finishlijn. (Meer Markus, zie de rubriek De wielrenner.)
 
Op zondag de Elite, met daarin 'Neerlands' sprintfavoriet Dylan Groenewegen. Het werd echter geen sprint, en Dylan eindigde mooi in het peloton.

Vreeswijk Plus Ronde van Ouderkerk

Zo langzamerhand begint het er op te lijken dat de gemeente het parcours van de Ronde van Ouderkerk op de lijst van cultureel erfgoed heeft laten plaatsen: de kuilen worden jaarlijks dieper, de putdeksels hoger en de klinkers komen schever en schever te liggen. Met andere woorden: een parcours voor sterke renners/sters en het ‘slooprondje’ van Ouderkerk stond dan ook in de 49e editie weer garant voor mooie koersen.
 
Een aantal Amstelrenners stond op het podium, maar het allerhoogste bleef buiten bereik. Naast de gebruikelijke dagprijzen en premies reden de Dames en de Amateurs de finale van hun overkoepelende klassementen, respectievelijk het Rechstaeteklassement en het Andantinoklassement.
 
Masters
Bij de eerste koers van de dag, de masters 40+, forceerden drie man in de eerste ronde al de beslissing. Weliswaar geholpen door een valpartijtje in bocht drie, maar met drie man vooruit blijven en het peloton dubbelen is geen kattenpis. Als er dan bij dit drietal twee man van De Amstel zitten (Caspar Hermans en Edwin Commandeur) denk de kenner al gauw: ‘kat in het bakkie’. Maar helaas: ‘bij nacht zijn alle katjes grauw en alle mondjes even nauw’ en dus ging de overwinning naar Volendammer Snoek.
 
Dames
Ook in de Dameskoers kwam heel vroeg in de koers een drietal op kop dat later het peloton zou dubbelen. Onderdeel van dit drietal onze kersverse clubkampioen bij de Dames Roos Markus (zie verderop in deze Nieuwsbrief). Roos werd na het dubbelen nog het slachtoffer van een valpartij in het peloton, maar gelukkig kon ze verder. Met de nodige schaafwonden werd ze uiteindelijk 3e.
 
dames in ouderkerkFoto door Peter Wesseling, marathonfoto.tk

Amateurs
Bij de Amateurskoers, die in tegenstelling tot de eerste twee koersen tot het einde spannend bleef, geen mannen van De Amstel op het podium, maar wel sterke optredens van Victor Broex, Niall Tilli en Bart Segers. Een plekje bij de eerste 20 was echter waar ze het mee moesten doen.
 
dames in ouderkerkFoto Peter Wesseling
 
Jeugd
Tussen het KNWU-programma door was er ruimte voor twee interclubwedstrijden voor de Jeugd; een goede gelegenheid om de jeugdige renners eens te laten proeven aan het ‘echte’ criteriumwerk.
 
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en beraadt zich op een passend jubileum in 2019. De organisatie zou de 50e editie graag in de Ronde Hoep willen laten plaatsvinden.

Liggen we op koers?

Ieder weekend wordt in de buurt van Amstelveen, verder weg in Nederland of zelfs nog verder weg buiten de landsgrenzen volop gekoerst door menig Amstelrenner. En dat gaat goed. Maar liefst 120 keer stond een Amstelrenner op het podium. Dat is gemiddeld zo’n 7 keer per weekend. Wel minder dan vorig jaar. Is dat slecht? Verre van dat. Een Enzo Leijnse levert podiumplekken in, is dit jaar junior, maar in plaats van toeslaan in criteriums, rijdt hij als volwaardig junior mee in de Nederlands selectie. Dit geldt ook voor Owen.

Vanzelfsprekend is Tyler de koploper. De niet te kloppen man in categorie 4. In categorie 4 hebben de jongens en meisjes veel te vrezen van De Amstel. Is het niet Tyler, dan is het wel Michiel Mouris. Goed om te zien dat de jeugd in de breedte presteert. Maar liefst zeven jeugdrenners in de podiummeter.

Bij de meiden hebben Maud Rijnbeek en Roos Markus al veel mooie resultaten neergezet.

Last but not least; de sprinter van Lotto Jumbo drukte al negen keer zijn band als eerste over de streep. En veelal was de finishfoto niet nodig.

(De redactie doet in onderstaande overzichten zijn best volledig te zijn, maar kan dit niet garanderen.)
 
hitte in bladel
hitte in bladel

Acht van Bladel: Enzo Leijnse

Van 29 juni tot en met 1 juli vond de Acht van Bladel plaats. Drie dagen keihard koersen in de hitte, op kasseien, aanvallen....en aan het einde wint Enzo Leijnse. Met Victor Broex op de 6e plaats en Ruben van der Pijl op plaats 16 werd met Daan Hoeks en Wieger Gobel ook het ploegenklassement gewonnen!
 
hitte in bladel​​Hitte in Bladel

De wielrenner: Roos Markus

roos mourisLeeftijd 17 jaar, woont met vader René en moeder Marjon in de Zwarte Kat. Categorie 2e jaars Junior Vrouw.
In 2014 lid geworden van De Amstel en als Nieuweling meisje begonnen met wielrennen. Gaat naar het Johan Cruyff College.

Is de jongste van de ‘Meiden van Markus’ en stond dit wegseizoen als drie keer op de hoogste trede. Is in de winter op de schaats ook een factor om rekening mee te houden.

Werd deze maand bovendien clubkampioen bij de Dames. Redenen genoeg voor een nadere kennismaking.
 
 
Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Eten wat de pot schaft!

Beste rennersvoedsel
Pannenkoeken

Ergste wieler-ervaring
Vallen en mijn pols breken bij mij eerste trainingskoersje op het clubparkoers van De Amstel.

Mooiste wieler-ervaring
Als 1e jaars Nieuweling: er reed een kopgroep van 8 rensters weg in Moerdijk, er was al een gat van 400 meter en ik wist dat ik toen moest gaan anders kwam ik er nooit meer bij. Ik sprong er in mijn eentje naar toe, maar bleef 100 meter achter de kopgroep hangen. Toen moest Femke van Rene in de kopgroep haar benen stil houden en mij komen ophalen. Zij bracht me in haar wiel naar de kopgroep. En toen gingen de meiden roepen dat ik uit de kopgroep moest omdat ze dachten dat ik gedubbeld was. Uiteindelijk mooi gefinisht in de kopgroep met een 9e plek.

Eerste keer op de racefiets
Samen met papa trainen op een oude racefiets van Femke.

Specialiteit
Tijdrijden/solo's, klimmen.

Dilemma: kampioen op de fiets of kampioen op de schaats
Dit is een hele moeilijke vraag, maar ik denk toch Nederlands kampioen op de schaats omdat je het daar echt zelf moet doen en bij wielrennen het meer het spelletje is. Dus dat niet perse de sterkste, maar vaak een linkebal wint.

Favoriete fietswinkel
Ger

Mooiste boek over wielrennen
Thomas Dekker, mijn gevecht van Thijs Zonneveld

Mooiste gedicht over wielrennen
De Fitste Promillen (op het shirt van de Ronde van Ouderkerk)
 
gedicht


 

 

 

 

 

 
Mooiste film over wielrennen
Ventoux

Mooiste trainingsgebied
Langs de Amstel.

Ik koos voor De Amstel omdat
Mijn vader en zussen er ook fietsen en ik er vlak bij woon.

Ik voel mij wielrenner
Als ik er gesoigneerd uit zie.

Favoriete Amstelrenner/renster
Riejanne Markus

Dilemma: een betere wielrenner dan mijn ene zus of een betere schaatser dan mijn andere zus
Allebei!

Stopt met wielrennen als
Ik allebei mijn zussen heb ingemaakt en een mooie titel heb gewonnen.

Aantal racefietsen
4

Hoogste aantal overwinningen in één seizoen
Dit seizoen 3 overwinningen.

Verwachte aantal overwinningen dit seizoen
5

Mooiste criteriumrondje
Ouderkerk aan de Amstel

Mooiste klassieker
NK-parcours van dit jaar, Omloop van de Braakman te Philippine.

Nachtmerrie/horrorscenario
Niet meer kunnen fietsen/schaatsen.

Een keertje trainen met
Niki Terpstra

Onmiddellijk het peloton uit
Mensen die doping gebruiken.

Mijn trainingsrondje
Rondje Vinkeveen

Favoriete fietsmerk
Ridley

Mooiste klim
Camerig

Geheime trainingsvorm

Naar school fietsen in het wiel van Victor (Broex).

Dit kan veel beter
In een groot peloton rijden.

Mooiste clubparcours
Sloten

Wil altijd nog
Een wedstrijd winnen van mijn zussen!

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Verveel ik mij.

Als het regent
Fiets ik liever binnen.

Droom
Samen in een wielerploeg rijden met allebei mijn zussen.

Na mijn wielercarrière
Wil ik me nog altijd bezig houden met de sport.

Copyright © |2018| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen