Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, mei 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com
 

Amstel-Post

Verhalen uit het buitenland

De meimaand stond voor enkele jonge Amstelrenners in het teken van het buitenland. In deze nieuwsbrief staan we bij enkele wat langer stil. Van 3 – 6 mei was de Vredeskoers voor Junioren in Tsjechië (streek ten noordwesten van Praag), met daarbij Enzo Leijnse en Owen Geleijn. Een paar dagen later op 10, 11 en 12 mei stonden Maud Rijnbeek en weer Enzo Leijnse aan het vertrek in het Deense Odder, Jutland, voor de Tour de Himmelfahrt.
 
Drie jonge renners die erg goed presteerden. In Denemarken kwam Maud terug met (weer) de gele én de rode trui (bergklassement), en Enzo (weer) met geel. Een paar dagen daarvoor was Enzo al de beste Nederlandse (eerstejaars)junior in Tsjechië, terwijl Owen daar de nodige pech te verwerken kreeg.
Tijd dus om de renners te vragen naar hun verhalen.
 

maud in denemarkenMaud Rijnbeek in het geel in Denemarken.

Mooie open rondes in Amstelveen en de Nes

Een extreem warme en zonnige lente met de warmste meimaand sinds 1706; de weersomstandigheden waren ideaal voor de open rondes die in mei onder de vlag van De Amstel werden georganiseerd.
 
Op 6 mei was daar allereerst de Ronde van Amstelveen, een ronde die de komende jaren door het leven zal gaan als ‘Nicooz Ronde van Amstelveen’. Een mooi succes van het organisatiecomité dat naast de gebruikelijke reeks sponsoren die nodig zijn om een wielerronde mogelijk te maken NICOOZ Tweewielers uit Amstelveen wist vast te leggen als hoofdsponsor en naamgever van de ronde.
 
Naast deze financiële opsteker was het allerbeste nieuws dat na een jaar van gemeentelijke dwaling de ronde dit jaar weer is teruggekeerd op het vertrouwde parcours in Westwijk; een stratenparcours dat door zijn zwaarte garant staat voor spectaculaire koersen.
 
Nieuw dit jaar was een uitbreiding van het wedstrijdprogramma met een Jeugd Interclub: voor de Noord Hollandse Jeugd die veel te weinig stratencircuits voor de wielen krijgt een mooie aanvulling. In beide Jeugdcategorieën werd De Amstel voor dit initiatief beloond met een thuiszege: winst voor Michiel Mouris en Nick Luijten.
 
In het KNWU-wedstrijden was er geen overwinning voor een Amstelrenner te vieren; hoewel Richard Louman (2e bij de Masters 40+) er dichtbij was. En bij de combi-wedstrijd Amateurs/Sportklasse/Junioren visten Victor Broex en Daan Hoeks maar net achter het net (podium) met een 4e en 5e plaats.

Nes
De Ronde van Nes aan de Amstel mag zich dankzij zijn unieke parcours verheugen in een grote populariteit onder de renners en is dan ook altijd in recordtijd volgeboekt. Voor de Nes waren de omstandigheden dit keer misschien wel te mooi: de 12,5 km lange omloop door de polder leent zich bij uitstek voor heroïsche gevechten in waaiers, maar door het vrijwel ontbreken van wind bleven de pelotons dit jaar grotendeels compleet.
 
Amstelsucces was er wel in de Nes: Nesser(!) Bart van Duren bleek over hele snelle benen te beschikken en won – ook een beetje tot zijn eigen verrassing – in de sprint de wedstrijd bij de Amateurs/Sportklasse/Junioren.
 
Ook de koersen voor de Nieuwelingen en de Dames eindigden in een massasprint, maar daarin waren de Amstelrenners minder succesvol, hoewel bij de Nieuwelingen Wessel Mouris en Tijmen van der Pijl met een 4e en 5e plaats wel heel dicht op het podium stonden.
 
De koers voor Masters 40+ was de enige met – in de finale – een succesvolle kopgroep van drie met daarin onze enige echte voorzitter, Marcel Witte. Hij toonde zich een voorbeeldig gastheer en werd 3e.
 
De comités van beide rondes hebben in de voorbereiding bergen werk verzet en op de dag zelf hebben ze er samen met vele vrijwilligers prachtige evenementen van gemaakt waar De Amstel trots op is. Op naar de volgende edities!
 
podium nk jeugdPodium Masters 40+ met Marcel Witte.

Aardig op weg

Zaterdag 26 mei is in Ouder-Amstel de campagne ‘aardig op weg’ gestart. Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor het gedrag in het verkeer. Doel is om mensen meer rekening met elkaar te laten houden. Op de eerste dag werden weggebruikers in de Dorpstraat van Ouderkerk en bij de Voetangel ‘aangehouden’ en gewezen op de actie. Daarnaast staan er op vele plaatsen in het dorp borden om aandacht te vragen voor de actie. Op deze borden natuurlijk renners van De Amstel.
 
sparnwoude
 
De actie richt zich zowel op auto’s als op wielrenners. Tijdens trainingen op de weg merken we helaas te vaak dat automobilisten de wielrenners zat zijn, wat zich uit in hard passeren en vooral niet uitwijken. Laten we hopen dat de actie zoden aan de dijk zet en ook zelf het goede voorbeeld geven.
 
In de Amstelrondes krant stonden al de volgende gouden regels voor Wielrenners in Amstelland:
 • Rustig aan in de bebouwde kom.
   
 • Houd je aan de verkeerregels.
   
 • In het buitengebied kan je harder, maar houd rekening met de verkeerssituatie en zorg dat je goed vooruit kan kijken. Niet hard bij onoverzichtelijke bochten.
   
 • Houd de groepen beperkt. Met zijn tweeën naast elkaar kan, maar bij een tegenligger of als je ingehaald wordt, ga dan ritsen en rijd dan achter elkaar.
   
 • Laat van je horen en gebruik een bel.
   
 • Afval gaat in de afvalbak.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Per 25 mei 2018 geldt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit zal niemand ontgaan zijn. Ook in de sport worden veel gegevens uitgewisseld. Dit zijn namen en uitslagen maar ook foto’s. Op 23 mei jl. hebben alle leden van de KNWU haar aangepaste privacybeleid en-verklaring ontvangen.
 
De Amstel sluit zich hierbij aan en heeft haar eigen privacyverklaring (klik) opgesteld. Alle leden worden gevraagd hier kennis van te nemen.
 
Daarnaast hebben we te maken met gegevens en fotomateriaal van wedstrijden die we zelf organiseren. Ook hier hebben we maatregelen voor genomen. In de praktijk zal er weinig wijzigen, maar als je niet wilt dat de club foto’s van je gebruikt, dan moet je dit laten weten.

Districtskampioenschappen

Zowel op de weg als de tijdrit zijn verreden. Het DK tijdrijden vond dit jaar plaats bij Almere in samenwerking met de regio midden. Een goed initiatief, dat helaas een beetje ongelukkig uitpakte. De tijdwaarneming werd door een bijzondere nummeruitgifte en startvolgorde soms een tombola, maar het lijkt erop dat de titels er niet door beïnvloed zijn.
 
Door de volgende Amstelrenners zijn er medailles gehaald:

DK weg
Beloften 1ste Teun Mouris, 2de Friso van Diemen
Amateur/Sportkasse, 1ste Yorick Bos
Jeugd categorie 4,1ste,Tyler Eijk, 2de Michiel Mouris
Jeugd categorie 7, 1ste Mees van Duren

Tijdrijden
Nieuweling meisjes, 2de, Maud Rijnbeek
Junior meisjes, 3de Roos Markus
Junior jongens, 2de Enzo Leijnse
Beloften, 3de Teun Mouris

De wielrenner: Wessel Mouris

michiel mourisLeeftijd 15 jaar, woont met vader Ben, moeder Jacqueline en broertje Michiel in Baambrugge. 2e jaars Nieuweling. Zit in 3VWO op het Veenlandencollege in Mijdrecht. Wielrenner sinds 2014, categorie 5. Lid van De Amstel sinds 2014.
 
De redactie vond in het archief een foto waaruit blijkt dat zijn debuut op het clubparcours ver vóór 2014 ligt: als meefietsende aanhanger van vader Ben tijdens de familierace op de sluitingsdag in – vermoedelijk – 2006.
 
 
 
 
wessel mouris


 

 

 

 

 

 

 

 

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
Ik ben niet echt bezig met mijn voeding, dus dan blijft er maar een ding over.
 
Beste rennersvoedsel
Havermout-cake.
 
Eerste keer op de racefiets
Rondje Abcoude met papa, ik was toen tien jaar, het enige dat ik er nog van weet is dat ik het héél ver vond.

Eerste keer op de crossfiets
ACC Nieuwveen in 2014.
 
Eerste keer op de baanfiets
Afgelopen oktober bij de Amsterdamse baanwielerschool.
 
Favoriete fietswinkel
De Haan natuurlijk.
 
Mooiste boek over wielrennen
Sep – Lander Deweer, een boek over de jeugdjaren van mijn favoriete wielrenner, Sep Vanmarcke.

Mooiste trainingsgebied
Het is hier overal vlak en allemaal hetzelfde dus ik heb niet echt een voorkeur.
 
Ik koos voor De Amstel omdat
Ik had geen keus, mijn vader heeft mij er gebracht.
 
Favoriete Amstelrenner/renster
Pierre Deen, met al zijn praatjes.

Dilemma: een criterium rijden of een klassieker
Bij een criterium kan je veel geld verdienen, dus die keuze lijkt gemaakt.
 
Stopt met wielrennen als
Ik geen zin meer heb.
 
Aantal racefietsen
1 wegfiets, 1 crossfiets en 1 baanfiets
 
Verwachte aantal overwinningen aanstaande seizoen
Ik zie het wel.
 
Ik voel mij wielrenner als
Ik mijn benen scheer.
 
Mooiste criteriumrondje
Ronde van Moerdijk, een beetje op en af en ook nog leuke bochten.
 
Mooiste klassieker
Omloop van de Braakman.
 
Een keertje trainen met
Sep Vanmarcke.
 
Dat niemand anders dat bedacht heeft
Alle bergen steiler dan 7 procent zijn verboden.
 
Dilemma: een koers winnen of de volgende dag een goed cijfer voor school halen
Is dit een vraag? Koers winnen natuurlijk.
 
Mijn trainingsrondje
Rondje Hoep.
 
Favoriete fietsmerk
Cannondale.
 
Mooiste klim
Oude Kwaremont.
 
Dit kan veel beter
Explosiviteit.
 
Wil altijd nog
Een landelijke koers winnen.
 
Als ik twee dagen niet gefietst heb
Was er waarschijnlijk iets anders dat moest gebeuren.
 
Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton?
Mijn vader Ben, ik wil wel eens weten of hij echt zo goed was als dat hij altijd zegt.
 
Droom
De Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen.
 

Copyright © |2018| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen