Op vrijdag 19 juli jl. was onze trainster Astrid Schop te gast in het wielerprogramma
De Proloog. Aanleiding was natuurlijk de Tour in combinatie met de discussie die was ontstaan over het feit dat Dumoulin helemaal niet de eerste winnaar van de roze trui in de Giro was. Vos was hem al meerdere keren voor geweest. En zo is er ook een Nederlandse vrouw die de eerste gele trui voor vrouwen won. Onze eigen Astrid dus.
Het interview van Astrid bij
De Proloog deed mij terug denken aan deze dag en vooral aan het geweldige verslag dat hierover was geschreven in het clubblad van de IJSVU (de schaatsvereniging van de VU), waar Astrid ook lid van was. Een verslag (geschreven door Arno Lodder) waaruit blijkt dat de aandacht voor het vrouwenwielrennen sinds 1991 gelukkig een flinke ontwikkeling doormaakt.
’s Gravenhage, Tour feminin 1991
12.20
Hé, een wielrenster bij de ingang van het hotel. Ziet er wel professioneel uit, heeft zelfs een rugnummer.
Goh, nog meer wielrensters. Met rugzakjes (voor de pothelm?), Veel uitvallers vandaag dan zeker.
Rode driehoek boven de weg!
Een aanplakbiljet met als aankomsttijd 12.15 neemt de laatste twijfel weg. Om volstrekt onduidelijke redenen is de aankomst van de etappe met tenminste een half uur vervroegd.
Bij de finishlijn – reeds door bijna alle rensters verlaten – horen we van Desirée dat de etappe nu eens niet door van Moorsel is gewonnen. Astrid is in het peloton gefinisht en heeft dus nog steeds een voorsprong van 47 seconden.
15.40
Une minute
Trente secondes
Cinque, quatre, trois, deux, un … top(je).
De eerste rensters is vertrokken
De hele middag hebben we – en ik in het bijzonder – ons afgevraagd wat top zou betekenen. De speaker gebruikte even zo vaak het woord top als start (“En dan was dit de start/top van ….”). De speaker zei overigens wel meer rare dingen. Top staat volgens het woordenboek voor het gelijkschakelen van de chronometer met het uurwerk. Misschien bedoelde de starter echter wel top!, goed! (fr: tope), de speaker zeker niet.
Elke minuut start er weer een renster met glimmende, van olie druipende benen op een schitterende fiets. Alle mogelijke combinaties van moderne aërodynamische snufjes zijn wel te bewonderen.
17.02
Leontien van Moorsel vertrekt onder luide aanmoedigingen en met een aanzienlijk gevolg (4 auto’s met o.a. minister d’Ancona).
17.03
Une minute …
Nog eenmaal kijkt Astrid naar het publiek. Ze maakt degene die haar vast heeft duidelijk dat ze te veel naar links hangt.
Trente secondes…
Volledige concentratie,
Dix secondes…
Diepe ademhaling.
Top(e?)….
Voor de laatste maal vandaag. De eersten zullen de laatsten zijn: lijkt voor tijdritten in grote ronden geschreven.
17.12
Willard zijn stopwatch stopt. Bij gebrek aan een hartslag stopt deze automatisch na tien minuten.
Hij drukt hem niet weer in als van Moorsel over de streep komt. Auke heeft immers ook een horloge. Het verschil moet met zijn secondewijzer ook geregistreerd kunnen worden.
17.13
Daar is Van Moorsel al. Wat is die ongelooflijk snel.
Secondewijzer bij Auke op 22 seconden.
17.15
Een nieuw beste tijd voor Leontien van Moorsel: 11.47.
Wat een tijd. Mag Astrid 12.34 rijden. Zal ze nog aardig moeten rijden.
17.16
Daar is ze. Oh, ze gaat het makkelijk halen.
Shit, dat waren alleen de motoren. Wat zit ze er ver achter.
Ik weet niet of ze het gaat halen.
Nog tien seconden.
Ze haalt het niet.
Finish.
Misschien net, op 2 of 3 seconden.
Het kan toch niet dat ze het niet gehaald heeft.
Ze moet het gewoon gehaald hebben.
17.18
Speaker krijgt briefje in handen, bekijkt het.
…..Lees het nu voor.
Bekijkt het nog eens alsof de tijd in het chinees vermeld staat.
…..man, schiet toch op.
“De eindtijd van Astrid Schop is twaalf minuten en twee (j……) en dertig ( ….aah!)…..”
De huldiging
Leontien van Moorsel wordt gehuldigd als winnares van de etappe en daarnaast als winnares van de bergtrui, de groene trui en het jongerenklassement. Astrid mag voor de laatste keer de gele trui aantrekken.
Ze krijgt daarnaast een pluche leeuw, een verzilverd (?) flesje cola en uiteraard een bos bloemen. Bernard Hinault – van die vijf tourzeges- haast zich naar het podium om de twee sterkste ronderensters van de wereld te feliciteren. De op de derde plaats geëindigde Marsal mag alleen op het podium komen omdat haar ploeg, de Franse, de beste ploeg uit de ronde was. Maar wie is dan die andere dame die naast Leontien en Astrid heeft plaatsgenomen? De meest strijdlustigste renster wellicht? Of zouden de vrouwen ook de rode lantaarn kennen? Nee, zij is gekozen tot de charmantste renner van de dag.
(- “Nog prijs gereden de laatste tijd?”
- “Ja, in de vierde etappe van de ronde van de EG (de naam van de eerste Tour Feminin, redactie) verkozen tot charmantse renster. “)
Vraag me niet hoe het kan, maar iedere dag was weer een andere dame de meest charmante. In het algemeen klassement eindigden tien dames ex aequo op de eerste plaats.
Het mogen dan mooie, charmante dames zijn, het gaat erom dat ze hard fietsen (wat ze overigens doen). Bij de miss verkiezing wordt toch ook niet een prijs uitgeloofd voor de snelste fietsster.
Kortom, een belachelijke prijs die afgeschaft zou moeten worden of bij handhaving geweigerd.
Na afloop
Na overwinningen bij het NSK-ploegen 1987, het NSK-individueel 1988, de WK-ploegen 1990 en de Ronde van de EG in 1991 blijft er weinig te wensen over. Op de vraag van de pers over wat ze volgend jaar wil bereiken, volgt dan ook een stilte. Iemand uit het publiek (die later nog een handtekening kreeg) roept wereldkampioen. Dat lijkt ‘r wel wat.
Olympisch goud zou natuurlijk nog mooier zijn.
Voorlopig is ze in ieder geval nog – om met een citaat uit een grote landelijke ochtendkrant te besluiten – “even koningin van Europa”.
Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen