Copy
Et nyhetsbrev helt på svorsk.
View this email in your browser

Nyheter fra Træna

Plutselig ble det sommer i havgapet. Gule løvetenner og grønt gress. Blå himmel og hagearbeid. Fiskerianleggene er i sommermodus og festivalforberedelsene er i full gang. Øyboerne er i full fres mens havet er litt mer stille. Her en hilsen fra oss, les litt om alt som skjer på Træna.   
/Moa Bjørnson
Utviklingssjef Træna

Kunstnere klare til Artist in Residence

Så er det avgjort. Trettien søknader ble sent inn til vurdering for Trænas nye Artist in Residence. En av boligene på Fløholmen vil virke som en kreativt residens og motta kunstnere og andre kreative personer i løpet av året. Av de trettien søkende, har juryen valgt ut syv stykker. Det er en stor forskjell på kunstnerne som kommer. Tang produsent Zoe Christensen, opprinnelig fra Danmark, er først ut. Deretter hilses kunstneren og byggeren Anders Jakobsen fra Hede Institute og Radicalsloyd velkommen. Og etter kommer Fin Serck Hanssen som er fotograf fra Oslo. Frem til vintern blir det Kyrre Bostwick Bjerck, Bodø, som er billedkunstner, John S Jamtli fra Trondheim, som er tegneserieskaper, og skal ferdigstille serien DASS. Sist denne omgang kommer Wyndham Wallace, som bor i Berlin og kommer fra London. Han er en internasjonal forfattere og skribent, for tiden aktuell med sin biografi om Lee Hazelwood, som vil skrive en bok med inspirasjon fra Træna. Vi hilser alle varmt velkommen til Træna, og ser frem til en kreativ sommer, høst og vinter! 

#airtræna http://www.airtraena.wordpress.com
AIR TRÆNA har støtte fra Nordlands Fylkeskommune

Sanders Røkeri

At Træna har fått en ny bedrift har nok ikke gått noen forbi her på Træna. Jari Sander, kokk på Gjestegården, bestemte seg for å starte røkeri og foredle noe av fisken som tas opp på Træna. Han røker også bacon og ost og det virker som en godt omtalt oppstart. Bedriften er under utvikling og vi ser frem til at det skjer en del ting her i sommer. Kanskje blir det faktisk en liten fiskebutikk på hjul etter hvert...

 

Træna SnekkerService

En annen bedrift som har kommet godt igang er Marcin Pawlaks SnekkerService. Endelig har vi en lokal snekker som kan ta seg av oppgaver i alt fra interiør til utendørsbryggeri.  At det åpenbart funnets ett stort behov av en lokal snekkere er det ikke noen tvil om, då Marcin har varet travel med oppgaver siden dag 1. Sjekk Facebooksiden for mer informasjon.

Turistpaviljong i sommer

Vi arbeider på å forbedre og utvikle opplevelsesnæringen på Træna. Som et første skritt denne sommeren kommer Træna til å få en mer tydelig turistinformasjon. Det pusses opp to festivalboder ved kirken/museet. Sonja Langskjær blir ansatt som vert under sommeren. Tanken er å kunne bruke informasjonsplassen til små evenementer, så si ifra hvis du vil arrangere noe. En hjemmeside er også straks klar og vil kunne forenkle for besøkere til Træna om hva slags opplevelser og tilbud som finnes her. Velkommen!

#iTræna

Trænafesivalen 2015

Det nærmer seg! Sørg for at du fått med deg det seneste i programmet og at du har bestilt biletter før de er solgt ut.  Hold deg oppdatert på www.trena.net.

LEDIGE STILLINGER

Træna kommune søker lærere, assistenter skole/sfo, Helsesøster/sykepleier og Teknisk sjef. For mer info ta kontakt med:
skoleleder Asbjørn Gaasø,  sektorleder i helse Pernille Øijord eller rådmann Thore Hopperstad. 
thore.hopperstad@trana.kommune.no 
pernille.oijord@trana.kommune.no
asbjorn.gaaso@trana.kommune.no 

ØVRIG SOM SKJER

Kroæ åpner nå for sommeren og eierne melder at dette blir den siste sommeren i deres regi. Så hvis du går i tanker om å ville drive en bar i havgapet, ta kontakt. 
Træna Gjestegård har planer om utvikling. Mer om det i neste nyhetsbrev. Nye fiskerbåter til Træna er kommet og gjør at det er full aktivitet på havet! 

Træna - Hawaii: Befaring på Sandøya

Prosjektet Træna - Hawaii går fremad. Vi har totalt fått 180000 kroner i støtte fra Fritt Ord og Norsk Kulturråd, så nå skal vi begynne med fotografering av alle på Træna. Du blir vel med? Vi håper ALLE som bor på øyene vil stille opp for å bli fotografert. Ellers i prosjektet har alle bildene til Alma Sandøy blitt digitalisert. Også brevene som Theodor Holmen sendte til familien på Træna, er ivaretatt og arkivert. Det er spennende lesning om et eventyr om å emigrere til Amerika. Så spennende, at også Fylket interesserer seg i historien. Vi hadde nemlig besøk av Nordlands fylkeskommun og Nordnorsk Reiseliv første uken i juni. Workshopen gikk ut på å se hvordan vi kan lage et prosjekt sammen ut av Træna-Hawaii konseptet. Befaringsturen til Sandøya, Trænas eget Hawaii, var veldig verdsatt. Jann leste brev fra lengesiden og stranden på Sandøya føltes nærmest som det kunne ha vært Waikiki Beach. 
Nå prøver vi å organisere guidet turistreiser til Sandøya under sommeren. Vi har også fått kontakt med et arkiv i Honolulu og funnet ut litt mer om hvor Theodor bodde under sin tid på Hawaii. Følg prosjektet på faceobook.
Aloha!

Tid for tang på Træna

Fra den 23 juni - 15 juli kommer Zoe Christensen, fra tang-foretaget Northern Company,  at vare på Træna for at utvikle tangsamarbeide lokalt. Det blir workshop med interesserte lokalt og det forberedes for et samarbeide med tangfarm og utvikling av tangprodukter. Er Du interessert i att involvere deg i tangworkshop med matlagning (24-25 juni) eller noe annet som har med tang og tare at gjøre - ta kontakt til moa.bjornson@trana.kommune.no eller direkte med Zoe. Les mer om Zoes bedrift her

Skulpturlandskap Nordland 25 juni

Træna har fått en skulptur som blir den 36. og siste i Skulpturlandskap Nordlands prosjekt. Selveste Dronningen kommer og avduker skulpturen og det planlegges festligheter i forbindelse til det. Trænahallen blir fylt av herligheter og alle innbys til festligheter. Det blir prøvesmaker av Spis Træna, med flatbrød, tangprøver og røkt fisk. Kom og feire den nye skulpturen, smak på Træna og hils på Dronningen! Den nye havnen blir også innviet i samband med dagen, så det er flere anledninger at feire sammen. 
 
#skulpturlandskapnordland

NY HJEMMESIDE

Veldig SNART blir det lansering av den nye hjemmesiden www.tenktræna.no. Her vil det i første omgang finnes informasjon om opplevelsestilbud og hva som ellers skjer på Træna. Si endelig hva du synes kan forbedres med testversjonen som vi straks skal legge ut. Og ta kontakt hvis du vil samarbeide om opplevelsetilbud eller annet lurt.
Intill hjemmesiden er lansert, lik facebooksiden våres:

www.facebook.com/tenktraena 
#tenktræna 
 

Opplevelsesnæringen i Træna går sammen

Bedriftsnettverk for opplevelser på Træna. Den 14. juni hade vi møte for bedrifter innenfor turisme og opplevelsesnæringen. Vi skal starte et et nettverk (og en forening) slik at vi bedre kan hjelpe hverandre å utvikle pakker, produkter og tjenester. Arbeidet har begynt, og nå har vi et interrimsstyre. Årsmøte blir den 1 okt.
Vi ser frem til et langsiktig og godt samarbeid mellom bedriftene i Træna og i havgapet omkring. Mykens destilleri er for eksempel også med.

Ta kontakt dersom du vil vete mer eller involvere deg.

 

Lærestudenter på Trænstaven

I sluttningen av mai fikk vi massivt besøk av eventyrlystne studenter. Det var Høyskolen i Nesna sammen med Polarsirkelens friluftsråd som arrangerte en ekspedisjon til Træna, med ca. 60 personer i alt. Programmet var fylt, de skulle klatre opp Trænstaven, lage mat av selvplukket tang. Deretter fikk de omvisning på Sanna og mottaking på Husøy og til sist en overraskelseskonsert med Æ. Av alle tidningsrubriker å dømme var det en vellykket tur! Velkommen igjen, sier vi.
(foto Hans Petter Sørensen)
Share
Tweet
Forward
Ja takk, jeg vil abonnere på Nyheter fra Træna
Har du noe du vil formidle i vårt nyhetsbrev? Eller vil du vite mer om det som er igang? Ta kontakt. 

Kontakt
moa.bjornson@trana.kommune.no
(+47)47478016

unsubscribe from this list    update subscription preferences