Copy
3:e Våningens nyhetsbrev v 35. Kan du inte öppna brevet? Läs det i din browser
 

Nu är det äntligen dags att slå upp portarna för vår japanska stenträdgård.

Efter noggranna expeditioner till diverse sten- och grusleverantörer har material valts ut med stor omsorg. Flera ton sten och grus har fraktats till 3:e Våningen, tvättats och flyttats in för hand. Sachimine Masui, trädgårdsmästare från Japan, har enligt konstens alla regler – med stor precision, intuition och mångårig erfarenhet av trädgårdsprojekt – format en torr stenträdgård i vår utställningshall. Resultatet är en meditativ oas, en rumslig installation, där vi under hela hösten kommer bjuda på en mängd spännande program att försjunka och drömma sig bort i. Här levandegörs ljuden från Japans gator, rörelser ur japansk nutid och historia och hett rykande dofter från teceremoniernas kannor och koppar.

Vi inviger höstens japantema med vernissage nu på lördag 10 september!

Yōkoso! / Välkomna!

 

TEMA JAPAN : JAPANSK TRÄDGÅRD OCH JAPANINSPIRERAT PROGRAM PÅ 3:E VÅNINGEN
 
GUN LUND, KONSTNÄRLIG LEDARE – VARFÖR JAPAN?
"Mitt intresse för Japan väcktes redan i tonåren, när jag fick en bok om tusenårig japansk lyrik och tog sedan fart vid en konferens i Tyskland, där jag kom i kontakt med kvinnliga japanska rörelsepedagoger. Min dåvarande svärfar ägde en stor samling japanska träsnitt, otroligt speciella med sin avskalade estetik, där tomrummet fick så stort utrymme.

Japan är komplicerat och mångtydigt. Den klassiska konsten har så otroligt stränga regler, liknar den klassiska balettens slutna system i Västerlandet. Butoh-dansen växte fram som en reaktion och ett möte med den fria danskonsten efter andra världskriget, kom med det groteska, smutsiga, en egen tolkning av den moderna världen, långsamheten.

Japansk konst och design har erövrat västerlandet av idag med sin formsköna enkelhet, allt onödigt bortskalat. Här finns en stor känsla av samhörighet med den nordiska traditionen, vacker, funktionell och sparsmakad. I trädgården, finns allt detta samlat. Tradition och förnyelse, enkelhet och renhet. De japanska trädgårdarna utgår från landskapets egna former, där man kan bygga vidare för att skapa en civilisation.

När vi kom hit till Sockerbruket i mitten på 1990-talet fanns hos mig redan drömmen om att skapa en torr stenträdgård inomhus som en installation. Nu femton år senare blir detta verklighet. Genom Carmen Olsson, kollega och vän, har vi kunnat bjuda in Sachimine Mansui, trädgårdsmästare från Japan att förverkliga denna dröm.

Den ultimata trädgården är för mig den torra stenträdgården, som på ett abstrakt plan kan återskapa det levande, en plats för själen att försjunka i, för meditation, tomhet och livskraft."


– Gun Lund, konstnärlig ledare 3:e Våningen, augusti 2016


SACHIMINE MASUI, TRÄDGÅRDSDESIGNER – OM DEN JAPANSKA TRÄDGÅRDEN
"Denna stenträdgårds-installation görs i form av "karesansui", en traditionell japansk trädgårdskonst som vanligen består av stenar och grus. Inspirationskällan är naturliga landskap, berg, floder och hav. Stenkompositionerna utgår från idén om djur i grupp som rör sig och kommunicerar. Jag ser detta som en hyllning till det vackra havslandskapet i Göteborg."

Sachimine Masui är trädgårdsmästare och trädgårdskonstnär, från Nara, Japan. Läs gärna mer om hans arbete här: www.sachimine.com

Trädgården är öppen onsdag-söndag, kl 12.00-16.00,
10 sept 2016 - 29 jan 2017. Fri entré.

 
VERNISSAGE
10/9 kl 13.00-16.00
Betraktelse av Håkan Wettre, fd. intendent på Göteborgs Konstmuseum.
Musik av Martina Öhrling och Jan Rådvik, cello och tenorsax.

Event på Facebook >>

Läs mer på 3:e Våningens hemsida >>

 

JAPANLÖRDAGAR I TRÄDGÅRDEN
Under ett antal lördagar levandegör vi 3:e Våningens japanska trädgård med flera spännande akter. Ta en paus från omvärlden och landa en stund i vår oas, drick en kopp te och låt dig underhållas av ett japaninspirerat program.

FÖRSÖKSHALLEN  kl 14.00, valfri entréavgift.
 
10/9 VERNISSAGE, betraktelser av Håkan Wettre, fd. intendent på Göteborgs Konstmuseum. Musik av Martina Öhrling och Jan Rådvik, cello och tenorsax. OBS! kl 13:00

17/9 DAVID SUNDQVIST, musik, japanska och svenska maskiner.

8/10 STEFAN OSTROWSKI, japankännare, samtal om japansk estetik.

15/10 GUNILLA WITT, dikter och ANNA SVENSDOTTER, tvärflöjt. Poesiläsning och musik i växelverkan.

22/10 NONAKA KUMIKO, traditionell noh-flöjt, långväga gäst från Japan.

29/10 ELSBETH BERG, viola, spelar musik av kompositören Xenakis, med dansinslag.

12/11 FRAUKE, butohdansare. Performance i trädgården, en förkortad version av verket Wolf - Moon som turnérat internationellt under 2016.

19/11 STAFFAN SVENSSON, trumpet. GUN LUND, dans.

26/11 LISA NORDSTRÖM, kompositör/producent, film och ljud ur musikprojektet Sonica Sequence som genomfördes i Japan i våras.

3/12 CHRICHAN LARSON, cello, spelar musik av kompositören Xenakis.

14/1 ISA MARIA KVENSLER, dansare, koreograf. Japansk teceremoni.

 

PÅ SCENEN: ROBOTDANS OCH JAPANSKA BERÄTTELSER
Först ut på scenen i höst: en delad kväll med dansaren och koreografen Ami Skånberg Dahlstedt samt duon Mori Koichiro, från Japan och Steen Koerner, från Danmark. Det blir japansk robotdans och nya tolkningar av japanska klassiska berättelser.


ATSUMORI / THE FEMALE IMMORTAL
Ami Skånberg Dahlstedt

21, 22, 23 september 2016 kl 19:00

Ami Skånberg Dahlstedt presenterar två separata projekt.
 
Atsumori, en berättande dans som bygger på en de/rekonstruktion av det klassiska Nō-dramat Atsumori. Pjäsen skrevs av Zeami på slutet av 1300-talet men blickar tillbaka på slaget Ichinotani den 20 mars 1184. I detta slag halshuggs den unge flöjtisten Atsumori av general Kamigae. Kamigae ångrar djupt att han dödade unge Atsumori och blir istället buddhistisk munk. Han tillbringar resten av livet med att be för Atsumoris själ. Här placerar vi istället Atsumoris förälder på slagfältet. Det blir föräldern som återvänder till slagfältet och som sörjer Atsumori.
 
Traditionell nō-musik består av en särskild inharmonisk flöjt (nō-kan) och slagverk. Med utgångspunkt i detta, och för att anknyta till flöjtens roll i berättelsen, har Palle Dahlstedt skapat musik för en liten klaviaturbaserad flöjtorgel, spelad genom skräddarsydd elektronik. Samtidigt fortplantas manuellt spelade klassiska nō -rytmer algoritmiskt, på elektroakustiskt slagverk. Allt spelas live av tonsättaren.
 
The Female Immortal, en reflektion över Fujiwara no Akihira´s beskrivning av en föreställning från slutet av 1000-talet.
"When she dances, he says, she is like a female Immortal…. Her performances attract men and women of all classes, who come from near and far, crowding around her as if at a marketplace. Her admirers 
have donated so much rice, Akihira notes, that there is nowhere to store it."

 

CRYSTALLIZATIONS
Mori Koichiro & Mr. Steen


21, 22, 23 september 2016 kl 19:00

Dansaren och koreografen Mori Koichiro gästade 3:e Våningen 2013, då tillsammans med en dansade robot. Denna gång tar han med sig en av Danmarks främsta dansare Steen Koerner. Båda har en rad imponerande samarbeten och projekt bakom sig ­– konstnären Olafur Eliasson, modedesignern och konstnären Henrik Vibskov, MTV, Volvo, Levis och återkommande framträdanden inför den danska kungafamiljen (!).
Vi törs utlova en riktigt spännande scenupplevelse. Missa inte chansen att se denna duo och deras unika gästspel i Göteborg.


 

Spelas: 
21, 22, 23 september 2016 kl 19:00

Längd:
Hela programmet ca 75 minuter inkl paus.

Biljetter:
160 SEK ordinarie pris. 
120 SEK för pensionär, student, arbetssökande.

Köp online på Tickster:
21 september kl 19:00
22 september kl 19:00
23 september kl 19:00

Förhandsboka:
3:e Våningens bokningstelefon 0702-721771 eller e-post bokning[a]3vaningen.se

Läs mer på 3:e Våningens hemsida >>

3:e Våningen

Hemsida | Facebook | Vimeo | Instagram  Besök oss:
3:e Våningen
Sockerbruket 9
Göteborg 414 51
Sweden

Add us to your address book


 
 
Copyright © 2016 3:e Våningen, All rights reserved.
 


Email Marketing Powered by Mailchimp