Copy
View this email in your browser
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email

Nieuwsflits februari 2017


Geen lange nieuwsbrief, maar een korte nieuwsflits tussendoor. Er gebeuren weer mooie dingen waar we jullie graag in mee laten delen.

Nacht van de Fooi

We zijn uitgekozen als één van de projecten die ondersteund gaan worden tijdens de Nacht van de Fooi in mei 2017.  Door het gehele land vinden dan initiatieven in horecagelegenheden plaats en wordt de fooi gedoneerd aan een aantal projecten.  We zijn zo ontzettend blij dat we hier bij zitten, want dat betekent dat we er zeker van zijn dat we later dit jaar een groep jongens kunnen opleiden om watertanks te bouwen en bij 24 scholen in Kisozi en omgeving watertanks gaan bouwen.

Birthing Kit Foundation 

In maart komt de Birthing Kit Foundation uit Australie op bezoek bij ons in Oeganda om te zien hoe we de birthing kits aan vrouwen uitgeven.  Maar zij komen ook een mooie documentaire maken om de impact van birthing kits te laten zien.  We vinden het geweldig dat we hier aan mee mogen werken.

Bezoek aan Oeganda 

En  tenslotte krijg ik de kans om deze maand in Oeganda te kunnen zijn en het een en ander met het team daar voor te bereiden.   Het is belangrijk dat we als team bij elkaar kunnen zijn.  Niet alleen om te zien hoe het de afgelopen maanden is gegaan, maar ook om met elkaar alle neuzen de juiste kant op te krijgen en nieuwe dingen te kunnen voorbereiden en begeleiden, zoals het bezoek van de Birthing Kit Foundation en het initiatief van ResiRest.  Na het werkbezoek aan Oeganda volgt er weer een uitgebreide nieuwsbrief.

Esther Haaisma, voorzitter Egoli Africa. info@egoliafrica.org
Volg ons op Facebook

Droogte


Op het nieuws verschenen onlangs berichten over droogte en dreigende hongersnood in de hoorn van Afrika. Er waren beelden te zien van veestapels in Kenia waarvoor het moeilijk is voedsel te vinden. Veel dieren sterven, zo kregen we te zien op het nieuws.

Ook in Oeganda is het de afgelopen tijd erg warm en droog geweest.  Het heeft er niet tot amper geregend. Vanuit Kisozi krijgen we regelmatig te horen dat het zo moeilijk is om gras te vinden voor de geiten van het geiten project en dat de oogst mislukt is.

We denken dat hydroponische landbouw een bijdrage kan leveren in het oplossen van de problemen rondom het vinden van gras om de geiten te voeden in perioden van droogte.  In het kort komt het erop neer dat we gras laten groeien of granen laten ontkiemen in bakken in een beschermde omgeving (een kas), waarvoor weinig grond nodig is.  In een aantal dagen kunnen we matten hebben die geschikt zijn om te voeren aan de dieren.  Omdat het nieuw is voor de mensen, is training en begeleiding op dit gebied nodig.  We gaan ons de komende tijd richten op hoe we dit kunnen starten en wat daarvoor nodig is.

Praktijkruimten klaar.


De praktijkruimten waar de metseltraining en de timmerwerkplaats hun intrede gaan nemen is zo goed als af.  De laatste hand wordt gelegd aan de ramen en de deuren, maar het gebouw staat! Het ziet er mooi uit. Dat betekent dat we deze maand de voorbereidingen kunnen gaan treffen voor de volgende stap, namelijk de aanschaf van de materialen voor de timmerwerkplaats.

Godfrey Tenywe


Godfrey Tenywe was één van onze 7 middelbare school leerlingen die het afgelopen jaar ondersteuning kregen. Helaas waren de resultaten van Godfrey erg slecht en hij is dan ook blijven zitten in senior 3.  Zijn resultaten waren zo ondermaats dat je op een gegeven moet gaan besluiten of het eigenlijk wel zin heeft om op de school waar hij op zat het jaar nogmaals over te doen.  Iets opmerkelijks gebeurde wat we eigenlijk nog niet eerder hebben meegemaakt met één van onze sponsorleerlingen: Godfrey gaf aan dat hij eigenlijk veel liever met zijn handen werkt en dat hij heel graag een praktische opleiding wil gaan doen, namelijk die tot automonteur.  

We vinden dit eigenlijk heel erg positief! Het gebeurt namelijk niet vaak in Oeganda dat men zegt "eigenlijk is deze vorm van onderwijs niks voor mij.  Ik ben veel meer gebaat bij praktisch onderwijs".  Het gebeurt namelijk vaker dat met hangen en wurgen toch wordt geprobeerd om de reguliere middelbare school af te maken, terwijl iedereen weet dat het er voor die leerling niet in zit....  De kans dat iemand dan helemaal af zal haken is in onze ogen veel groter.  Dus ondanks dat Godfrey zijn derde klas slecht heeft afgerond, vinden we dat hij een dappere stap gaat maken en we willen hem in die beslissing steunen.  

De training tot automonteur kan hij gaan volgen op St Joseph vocational training in Kamuli.  Het zal twee en half jaar duren. Hij verliest er geen tijd door, want ook als hij de derde klas weer over zou doen, zou hij pas na twee jaar klaar zijn.  Wij denken dat hij er alleen maar op vooruit gaat door deze stap te nemen.   Met een bijdrage van € 25 per maand kunnen we hem dat bieden. Geïnteresseerd om de vaste sponsor van Godfrey te worden?

Neem dan even contact op met ons.
Doneer gemakkelijk online

Nacht van de Fooi


In mei 2017 vindt opnieuw de Nacht van de Fooi plaats.  Horecagelegenheden door het gehele land doneren dan hun fooi aan een aantal projecten en er vinden verschillende evenementen en acties plaats in diverse uitgaansgelegenheden.

We zijn ontzettend blij dat Egoli Africa met het gezamenlijk project met Partin en de Gevulde Waterkruik bij de projecten zit die ondersteuning gaat krijgen tijdens de Nacht van de Fooi!

Op 15 januari jl. hebben we ons project gepresenteerd tijdens de stedelijke bestuursvergadering.

We zijn er zeker van dat we later dit jaar het waterproject in Kisozi kunnen gaan uitvoeren.

Birthing Kit Foundation op bezoek


In maart van dit jaar brengt de Birthing Kit Foundation uit Australië een bezoek aan Oeganda en bezoekt dan de diverse plaatsen  waar we de birthing kits verspreiden: Kisozi, Kameke en Iganga.
 

Documentaire


De Birthing Kit Foundation gaat een documentaire maken en wil in beeld brengen wat de impact is van de birthing kit foundation.  Zij nemen dan ook een film crew mee op hun reis naar Oeganda.  Het leuke is dat Egoli Africa met de Birthing Kit Foundation gaat samenwerken om een mooie documentaire te maken.  

De film crew zal volgen wat er gebeurt vanaf het moment dat de dozen met birthing kits bij ons in Oeganda binnenkomen, gaat meelopen met een lokale vroedvrouw die werkt op het platteland van Kisozi en zal met vrouwen in gesprek gaan die de birthing kits gebruiken.

Een prachtig initiatief waar we naar uitkijken om er deel van uit te maken!

 

Copyright © Egoli Africa

unsubscribe from this list    

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Egoli Africa · Bremstraat 11 · HETEREN, 6666 XJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp