Copy

September - Voeding voor een gezonde toekomst


Zou het niet mooi zijn als De Telegraaf over enkele jaren schrijft: 'Greenport gestopt met produceren, handelen en verwerken van groenten en bloemen'? Met in het artikel daaronder als toelichting: het regionale tuinbouwcluster is volledig overgestapt op het mogelijk maken van gezondheid en geluk.

De producten uit de Greenport zijn namelijk meer dan een verzameling kilo's, stelen en potten. Veel meer. In de Greenport worden niet alleen groenten of bloemen geproduceerd, maar  creëren we juist onmisbare ingrediënten voor een gezond en gelukkig leven.

Dat doen we goed, efficiënt en super duurzaam. Maar helaas vergeten we af en toe ons verhaal te vertellen aan de maatschappij. Daarom namen de Greenport en enkele andere regionale foodclusters vorig jaar het initiatief voor de Dutch Agri Food Week. Tijdens dat evenement brengen we op natuurlijke wijze geproduceerde voeding onder de aandacht bij consumenten en professionals.

Dit jaar is de tweede editie van de Dutch Agri Food Week en we mogen trots zijn op het programma. Van 12 tot en met 25 oktober zijn er verspreid over het land vele tientallen evenementen, waaronder een groot aantal in onze Greenport. In deze Update leest u daar meer over.

Een van de grootste evenementen tijdens de Dutch Agri Food Week is de World Food Day op 16 oktober. In en om Rotterdam nemen consumenten een kijkje in de keuken, onder meer in een kas op het Schouwburgplein en tijdens een excursie naar Tomatoworld, Bakker Barendrecht of Midden-Delfland. Bovendien zijn er talkshows, zoals over Feeding the city. Het wordt een schitterend festival waar 'voedsel wordt gevierd', samen met de staatssecretaris Martijn van Dam.
 

De Greenport is - samen met het ministerie van EZ, provincie Zuid-Holland, Rotterdam Festivals, gemeente Rotterdam en Rabobank - partner van World Food Day. We zitten dus op de eerste rang als het gaat om het organiseren van zo'n aansprekend evenement.

Maar eerlijk is eerlijk: die positie bereiken we niet alleen. Dat doen we samen met onze partners. Zo worden we bij Dutch Agri Food Week en World Food Day ondersteund door o.a. Westland-Marketing en het GroentenFruit Huis. Onlangs werd GroentenFruit Huis partner van de Greenport. En niet alleen dat, we zijn ook buren.

De Greenport is sinds kort namelijk gevestigd in het HortiVERSum in Zoetermeer. In dit pand (waar voorheen het Productschap Tuinbouw gevestigd was) is een groot aantal tuinbouworganisaties te vinden, zoals dus GroentenFruit Huis, maar ook Benefits of Nature en LTO Glaskracht Nederland. Daardoor wordt vanaf één plek gewerkt aan een gezonde en vitale tuinbouw. Wie had durven denken dat het voormalige PT-pand de tuinbouw weer bijeen brengt?

We worden niet alleen verbonden door onze huisvesting, maar ook door onze ambities: de tuinbouw naar een nieuw hoofdstuk brengen. Een hoofdstuk waarin niet producten centraal staan, maar onze positie in de maatschappij en de verbinding met de consument van vandaag en morgen.

Jolanda Heistek
Programmamanager Greenport

Greenport gevestigd in HortiVERSum in Zoetermeer


De Greenport is sinds kort te vinden in het HortiVERSum, hét tuinbouwverzamelgebouw in Zoetermeer. In het HortiVERSum - beter bekend als het voormalig PT-pand - zijn tal van organisaties en bedrijven uit de tuinbouw te vinden, zoals GroentenFruit Huis, Benefits of Nature en LTO Glaskracht Nederland.

Het programmabureau van de Greenport  heeft nu dus een centrale werkplek. Dit werkt efficiënter en maakt een betere afstemming tussen de themacoördinatoren van de verschillende organisaties en de projectleiders mogelijk.
 

Adres

Greenport Westland-Oostland
Louis Pasteurlaan 6 (kamer B.2.8)
2719 EE Zoetermeer
 
Thema: Gezondheid & Geluk

Diverse Greenport-activiteiten tijdens Dutch Agri Food Week


Van 12 tot en met 25 oktober 2016 is de tweede editie van Dutch Agri Food Week (DAFW), hét nationale podium waar voedsel, voedselinnovatie en de voedselproductie centraal staan. In onze Greenport zijn gedurende DAFW tal van activiteiten, voor zowel consumenten als professionals.

Programmamanager Jolanda Heistek van de Greenport: "Het tuinbouwcluster heeft zo veel te bieden. Daar zijn we trots op, en die trots willen we uitdragen."


De Greenport is initiatiefnemer van Dutch Agri Food Week, samen met Topsector Agri & Food, Food Valley NL, AgriFood Capital en Brightlands Greenport Venlo. Tijdens de DAFW delen partijen uit de agrifood sector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Dat gebeurt tijdens tientallen evenementen, verspreid over het land. Het complete programma is te vinden op www.dutchagrifoodweek.nl.
 

Het programma in de Greenport

Evenementen die gedurende Dutch Agri Food Week plaatsvinden in onze Greenport zijn:
  • Smart Fresh Tour: Op 12 oktober start DAFW met Holland Innovation Tours door heel Nederland. Internationale deelnemers uit de foodsector kunnen die dag een bustocht door de Greenport maken, met bezoek aan Duijvestijn Tomaten, Koppert Cress en Nature’s Pride.
  • Oostlanddag: Het grootste ondernemersevent van de regio Oostland op 12 oktober. Deelnemers kunnen 's middags onder meer deelnemen aan een workshop Biobased (Wageningen UR Glastuinbouw) en een excursie bij Detailresult (distributiecentrum voor Dirk van den Broek en Deka). Meer informatie: www.oostlanddag.nl.
  • 'Discover Dimensions in Food': Op 12 oktober organiseren studenten van Inholland in de vestiging in Delft een seminar over trends met veel aandacht voor 3D-geprint voedsel. Dit middagsymposium is toegankelijk voor zowel studenten als voor extern-geïnteresseerden.
  • Masterclass Voeding & Duurzaamheid: Met presentaties over duurzame productie en voedseltransitie, ingeleid door Olaf van Kooten (lector Inholland en hoogleraar Tuinbouw in Wageningen). Op 12 oktober in de Markthal, Rotterdam.
  • Kickoff Food Innovation Community Amsterdam: FICA is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheden en biedt een platform voor innovaties op het gebied van voeding. Een kenniswerkplaats met veel energie!
  • 'Back to the FOODure': Op 14 oktober organiseren studenten van Inholland in de vestiging in Amsterdam een seminar over onder meer nieuwste ontwikkelingen mbt plantenveredeling tot en met discussie over paleo voeding. Dit middagsymposium is toegankelijk voor zowel studenten als voor extern-geïnteresseerden.
  • World Food Day: Op 16 oktober. Kookworkshops, presentaties over de toekomst van voeding (o.a. van staatssecretaris Van Dam), talkshows en voedselexcursies (zoals naar Bakker Barendrecht, Midden-Delfland en Tomatoworld). Informatie: www.worldfoodday.nl.
  • Tomatoworld: Hoe voeden we de wereld, en welke rol speelt de glastuinbouw daarbij? Daarover gaat de nieuwe expositie van Tomatoworld. Op 20 oktober wordt de nieuwe tentoonstelling geopend, daarna is hij te bezoeken op afspraak.
  • Powerlunch: Samen met Koppert Biological verzorgt de Greenport op 21 oktober een Powerlunch. Tijdens deze lunch krijgen genodigden een exclusieve gezonde lunch aangeboden, met per gerecht een toelichting vanuit het tuinbouwcluster.
Deze evenementen worden georganiseerd door en/of in samenwerking met tal van Greenport -partners, waaronder GroentenFruit Huis, Inholland,  Duijvestijn Tomaten en Koppert Biological Systems.
 

Samenwerken aan duurzame voedselsystemen

"Doel van de Greenport is een gezonde en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster", vertelt programmamanager Jolanda Heistek. "Daarvoor is het belangrijk dat we de verbinding met de maatschappij blijven maken. Daarom zijn we trotse partner van Dutch Agri Food Week. Want tijdens DAFW kunnen we laten zien dat de agrarische sector modern en internationaal is, en dat de sector kansrijk is om in te studeren en te werken, in te ondernemen en te investeren. We laten zien dat we niet alleen de meest productieve maar ook een zeer innovatieve sector in Nederland zijn. En hoe we samenwerken aan duurzame voedselsystemen.

Greenport partner en mede-organisator van World Food Day

 
Onze Greenport (samen met Provincie Zuid-Holland), is mede-organisator en partner van World Food Day, dat op 16 oktober plaatsvindt in Rotterdam en omgeving. Tijdens dit grootschalige evenement nemen consumenten een kijkje bij onder meer voedselproducenten en wordt aandacht gevraagd voor de uitdagingen van het huidige voedselsysteem. Zo is er een tomatenexcursie en komt er een kas te staan op het Schouwburgplein in Rotterdam.
 
16 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvoedseldag met als doel jaarlijks aandacht te vragen voor de uitdagingen in ons voedselsysteem. Ter gelegenheid van de Wereldvoedseldag organiseert een aantal organisaties World Food Day in Rotterdam. Het evenement is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Rotterdam, in samenwerking met Greenport Westland-Oostland, provincie Zuid-Holland en Rabobank. (Bekijk de website van World Food Day).
 

TV-koks en Bram Ladage

Zondag 16 oktober is het Schouwburgplein van Rotterdam het bruisende festivalhart met onder meer een foodquiz, kookdemo’s van bekende TV-chefs (zoals Yvette van Boven en Rudolph van Veen) en optredens. In de Schouwburg zijn talkshows over verschillende aspecten van voeding. Daarnaast kunnen consumenten op excursie naar foodondernemers in en om de stad (zoals de teler die aardappelen produceert voor Bram Ladage en een rondleiding bij een melkveehouder in Midden-Delfland). World Food Day wordt geopend door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en staatssecretaris Martijn van Dam.
 

Kas op het schouwburgplein

De tuinbouw krijgt een prominente rol in het programma van World Food Day. Zo zijn er excursies naar Tomatoworld en vershandelaar Bakker Barendrecht. Op het Schouwburgplein kunnen consumenten in een kas zien hoe groenten groeien en hoe hommels zorgen voor biologische bestuiving. Daarnaast is er een talkshow over ‘Feeding the city’, het centrale thema van de Greenport, daar zal programmamanager Jolanda Heistek de boodschap van onze sector toelichten. Ook heeft de Greenport een eigen route tijdens de World Food Day: de Verse Tips van Greenport Westland-Oostland.
 

Afstand tot consument verkleinen

Jolanda Heistek, programmamanager van Greenport Westland-Oostland: “Tijdens de World Food Day willen we laten zien hoe het voedselsysteem in elkaar steekt en hoe de tuinbouw samenwerkt met partijen op het gebied van voedingsmiddelen. Voor veel consumenten in met name steden is de afstand tot voeding groot: die kunnen we verkleinen met de World Food Day. Bovendien laten we zien welke bijdrage het tuinbouwcluster levert aan een duurzame en eerlijke voedseltoekomst.”
 

Programmaonderdeel van Dutch Agri Food Week

World Food Day in Rotterdam is het grootste wereldvoedseldagevenement van Europa en is onderdeel van de Dutch Agri Food Week van 12 tot en met 25 oktober. De activiteiten op het Schouwburgplein zijn gratis toegankelijk, evenals de talkshows (reserveren noodzakelijk). Excursies kosten 2,50 per stuk. Een plek reserveren voor een van de talkshows of een kaart kan via www.worldfoodday.nl.

Food Cluster maakt regio (weer) koploper in voeding


De regio heeft alles in huis om dé internationale voedingshub te worden. Hier zijn alle mogelijke oplossingen te vinden voor internationale voedseluitdagingen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het Food Cluster pakt samen met onderwijs, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven de handschoen op. "Die internationale positie kunnen we alleen innemen en behouden door samen te werken in de hele keten."
 
Het Food Cluster startte enkele jaren geleden. Zo'n negentig bestuurders van grote voedingsbedrijven - van tuinbouw tot industrie, en van handel tot verwerking - werden gevraagd hoe zij naar de toekomst kijken. Nick van den Berg (senior beleidsmedewerker gemeente Rotterdam en lid programmateam Greenport): "De centrale vraag was: waar verdienen we in de toekomst ons geld mee? De economie van de regio is namelijk nu heel erg gebaseerd op fossiele grondstoffen, maar dat zal drastisch veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor de foodsector." Klimaatverandering, duurzaamheid en digitalisering zijn de begrippen in de nieuwe economie.

Die gesprekken met ondernemers zorgden tevens voor het inzicht dat de regio alles in huis heeft koploper te worden op het gebied van voeding. Bovendien bleek dat nog onvoldoende bestuurders en burgers weten dat de keten van de groene sector (Food and Flowers) enorm belangrijk is voor de regionale en de Nederlandse economie. "Daarom hebben we destijds besloten deel te nemen aan de World Expo in Milaan, die als thema had 'Feeding the Planet, Energy for Life'. Onze regio moet zich namelijk beter verkopen, we hebben zo veel te bieden!"
 

Rij van initiatieven

De World Expo kan gezien worden als de start van de huidige activiteiten van het Food Cluster, een samenwerkingsverband op het gebied van voeding, aangejaagd door de gemeente Rotterdam samen met de Greenport. "Milaan heeft de regio volgens mij dichter bij elkaar gebracht." Doel van deze zogenoemde triple helix-samenwerking (overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven) is samen met de sector mee bewegen met economische veranderingen.

Zo startte het Food Cluster een serie initiatieven samen met de verssector, zoals het seminar 'Smart Fresh Smart Solutions' tijdens de Fruit Logistica, de presentatie en ondertekening van 'Food for the future' (een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven), de masterclass Stad-Platteland 2016-2017 en projecten op het gebied van Personalized Food (in de strijd tegen onder meer diabetes). "Samen werken we aan nieuwe business cases voor de nieuwe economie."
 

Samenwerken aan kennis en innovatie

"Al die projecten zijn bedoeld om de regionale economie te versterken", aldus Van den Berg. "Onze regio is koploper op het gebied van voeding en moet dat blijven. Daarvoor moeten we onder meer op zoek naar nieuwe markten, naar duurzame oplossingen en naar meerwaarde."

Dat bereikt het Food Cluster door samenwerking en aanjagen. "We richten ons op economische ketens en op het integreren van de visie van het bedrijfsleven. De overheid heeft in het Food Cluster een faciliterende rol richting de foodsector: hoe kunnen we helpen om jullie toekomstvisie mogelijk te maken? En vooral ook: wat kunnen we samen doen? Daarom is de samenwerking aangegaan met de Greenport, om samen het thema Voeding vanuit de procesindustrie, de handel, de logistiek, de verwerkende industrie en de tuinbouwproductie te verbinden."

Dat 'samen' betreft dus niet alleen de tuinbouw, benadrukt Van den Berg. "Het gaat uiteindelijk om de hele groene sector in de regio. Die sector is van enorm economisch belang. Voor Nederland, maar zeker ook voor Rotterdam en de Rotterdamse haven. Samen moeten we werken aan kennis en innovatie".
 

Roadmap Next Economy

Het Food Cluster loopt parallel aan de Roadmap Next Economy, de blauwdruk voor de regionale economie waaraan econoom Jeremy Rifkin werkt samen met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de regionale clusters. "De economie van de regio moet veranderen. Mede door geopolitieke ontwikkelingen en de klimaatverandering liggen er enorme uitdagingen en kansen voor onze regio. We hebben de kennis in huis en kunnen dus niet anders. Die veranderingen bereik je niet alleen, maar alleen als je samenwerkt."

'Goede en gezonde voeding is voor iedereen anders'

 
Hoe kunnen ondernemers inspelen op de toenemende vraag naar plantaardig  voedsel, en welke rol speelt het onderwijs daarbij? Daarover ging het seminar 'De kracht van plantaardig voedsel' dat onlangs plaatsvond bij Inholland, partner van de Greenport. "Wat we missen in ons voedselsysteem is de samenwerking tussen producent, zorg  en de consument."
 
Het seminar over plantaardig voedsel (op 14 september) was de eerste in een reeks bijeenkomsten bij Inholland Delft over duurzaamheid, en werd bezocht door een groot aantal ondernemers, onderwijsprofessionals en studenten. Een mooie mix voor de kennisdoorstroom die wordt beoogd vanuit het OnderwijsVernieuwingsProgramma die dit seminar organiseerde. Gastheer en gespreksleider was Willem Kemmers, projectleider van het Centre for Biobased Economy (CBBE) en projectleider Biobased Greenport Westland-Oostland.


Personalised food

Tijdens het seminar kwamen drie sprekers aan het woord. Gaston Remmers van Platform Patiënt en Voeding is specialist in ‘personalised food’. Het Platform houdt zich bezig met de vraag hoe nieuwe ontwikkelingen rondom plantaardige voeding gestimuleerd kunnen worden. Het besef dat goed voedsel voor iedereen verschillend is, begint breder door te dringen, vertelde Remmers.

Om personalised food verder te ontwikkelen is volgens Remmers betere samenwerking tussen burger, onderzoekers, onderwijs, ondernemers, medici en wetenschappers nodig. “Nu wachten veel partijen nog op elkaar en leven er bij iedereen veel vragen.”


Oorzaak van ziekte

Bert Bouwman deed studie naar de relatie tussen oosterse en westerse kruiden en gezondheid en begeleidt alternatieve therapeuten. “De opleiding van westerse artsen gaat voor 99 procent over ziekte en één procent over gezondheid. Bij de alternatieve geneeskunde is dat andersom. Wij willen de oorzaak van ziekte behandelen.”

Oervolkeren vormen daarbij voor hem een inspiratiebron, want daar zijn individuen op hoge leeftijd nog opvallend fit, volgens Bouwman deels door gezondere voeding. Hij ging tijdens zijn presentatie onder meer in op de invloed van bacteriën op de heilzame werking van planten.


Vergrijzing en obesitas

Groene marketeer en lector co-creatief ondernemerschap (HAS Hogeschool) Roger Engelberts ging in op de potentie van plantaardige voeding. Vergrijzing en obesitas vormen volgens hem prachtige uitdagingen voor de tuinbouw, waarbij lessen uit de natuur als oplossing kunnen dienen.

Tijdens de levendige paneldiscussie gingen de sprekers in gesprek met bezoekers. Het publiek bleek erg gevarieerd: aan het woord kwamen onder anderen een voedselblogger, een producent van plantaardige melk en een dierenarts. De zorgverzekeraars lieten het helaas afweten. Een gemis vindt Gerry Kouwenhoven, programmamanager Agri, Food & Life Sciences bij Inholland. "Willen zij de zorgkosten dan niet omlaag?".

Volgens Kouwenhoven zou de zorgsector (zowel voor mensen als voor dieren), producenten en consumenten beter moeten samenwerken. "We moeten samenwerken aan het optimaliseren van ons eigen voedselsysteem. Daar heeft trouwens onderwijs en onderzoek ook een taak in! Niet alleen de opleiding Tuinbouw of Verpleegkunde, maar samen gaan voor de cross-overs. Daarbij komt dat de consument het vertrouwen in voeding kwijtraakt. Twee derde van de consumenten experimenteert met voeding, vijftig procent gebruikt voedingssupplementen. Is dat nodig? Hier liggen kansen, zeker voor de agrarische sector."
Partners

GroentenFruit Huis partner van Greenport


GroentenFruit Huis heeft zich aangesloten bij de Greenport. "De Nederlandse tuinbouw is met veel werk en energie tot stand gekomen. Het vraagt inspanning dat overeind te houden", vertelt directeur Gert Mulder van de belangenorganisatie voor handelsbedrijven en telersverenigingen op het gebied van groenten en fruit.
 
De Dutch Produce Association (DPA) en handelsplatform Frugi Venta hebben GroentenFruit Huis in 2014 opgericht. De nieuwe belangenorganisatie - gezeteld in het HortiVERSum in Zoetermeer - richt zich op zes thema's: Voeding & Gezondheid, Voedselveiligheid & Kwaliteit, Marktaangelegenheden & Statistiek, Logistiek & ICT, Arbeid en Gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Een deel van die thema's raakt de werkzaamheden van de Greenport. Een samenwerking lag dus voor de hand, vertelt Mulder. "We zijn een landelijke organisatie, maar een belangrijk deel van onze leden is actief in de brede regio van de GreenportWO. Door partner te worden van de Greenport kunnen we dus de belangen van onze leden nóg beter behartigen."
 

Voeding en gezondheid

Daarbij komt dat volgens Mulder in Nederland sprake is van een 'verschuiving van de macht' van landelijke naar regionale overheden. "De landelijke overheid wordt steeds meer normerend, regionale overheden daarentegen worden juist actiever op zaken die de omgeving van onze leden direct raken."

Er zijn tegenwoordig veel zaken waarmee regionale overheden zich bezighouden. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, die werkt aan het her-uitvinden van de eigen economie. Maar ook op het gebied van bijvoorbeeld kennisontwikkeling en -uitwisseling hebben gemeenten een steeds grotere rol. En de Greenport is vaste gesprekspartner van die overheden als het gaat om zaken die de tuinbouw raken.

Centraal bij de samenwerking tussen GroentenFruit Huis en de Greenport is het onderwerp 'Voeding en Gezondheid'. Mulder: "Voor onze leden zijn we een netwerkplatform, een belangenbehartiger en een kenniscentrum op het gebied van voeding en gezondheid. Waar mogelijk kunnen we bijvoorbeeld op het gebied van kennis zeer goed samenwerken met de Greenport."
 

Goede buren

De samenwerking tussen GroentenFruit Huis en de Greenport is pril. Maar nu al zijn de eerste activiteiten samen opgepakt. Zo werken beide organisaties samen aan enkele projecten binnen de Dutch Agri Food Week en World Food Day, waarbij GroentenFruit Huis het netwerk verbindt om partijen aan elkaar te koppelen. Mulder: "We gaan ervoor zorgen dat onze activiteiten zo veel mogelijk op één lijn worden gebracht. Daardoor kunnen we de positie van de Nederlandse tuinbouw samen ondersteunen en ervoor zorgen dat de tuinbouw nog zichtbaarder wordt."

Dat doen GroentenFruit Huis en de Greenport vanzelfsprekend elk vanuit hun eigen rol. Maar ze doen het wel vanuit hetzelfde gebouw. De Greenport is namelijk deze zomer verhuisd naar het HortiVERSum (het voormalige PT-gebouw); GroentenFruit Huis verhuisde eind vorig jaar al naar Zoetermeer. En ook organisaties als LTO Glaskracht Nederland en Benefits of Nature hebben onlangs die stap gezet.

Mulder: "We zijn dus buren, en dat is prettig. De tuinbouw is de laatste jaren namelijk behoorlijk versnipperd geraakt. Met het HortiVERSum heeft de sector nu weer één plek waar gewerkt wordt aan onze gezamenlijke toekomst."

'Greenport staat aan vooravond van heel grote transitie'


De Nederlandse economie moet naar een nieuw niveau gebracht worden. Dat is de boodschap van de visie 'NL Next Level' van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Voorzitter Greenport Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) steunt deze visie. "Als provincie en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag zetten we vol in op de transitie van de economie."

Bom-Lemstra sprak tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland, dat dit jaar plaatsvond bij Koppert Biological Systems. VNO-NCW Oostland organiseert dit evenement ieder jaar op de ochtend na Prinsjesdag. Dit jaar stond het Miljoenenontbijt in het teken van NL Next Level, de visie die onlangs werd gelanceerd door VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Om een beter Nederland te kunnen bouwen – welvarend, duurzaam en met kansen voor iedereen – moeten ondernemingen, instituties en de economie naar een nieuw niveau gebracht worden, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Doorgaan op de bestaande, vaak aan het einde van hun levenscyclus zijnde paden voldoet niet meer: er zijn grotere stappen nodig op tal van terreinen.
Bom-Lemstra: "Als Gedeputeerde Staten zetten we in op een slimmer, sterker en schoner Zuid-Holland. Dat betekent het versterken van de haven, de industrie en de greenports. Daarbij gaat het om herstructurering en modernisering, maar vooral om een transitie van fossiele energie naar duurzame energie, en van analoge informatie naar verdere digitalisering, en van lineaire grondstoffeneconomie naar circulaire economie. De greenport is gewend zich aan te passen aan veranderende omstandigheden - denk maar aan het gebruik van CO2 of licht - maar deze transitie wordt een heel grote."
Bekijk de website van NL Next Level.

Bouw kennis- en innovatiecentrum van start

 
De bouw voor een Greenport - kennis- en innovatiecentrum is gestart. In Naaldwijk wordt een complex gebouwd voor 1200 mbo-studenten. Daarnaast kunnen tuinbouwbedrijven er hun meest innovatieve ontwikkelingen tonen. Het complex in Naaldwijk kreeg de naam World of Westland (WOW).
 
Anders dan de naam doet vermoeden heeft het pand niet alleen betrekking op het Westland: het complex richt zich op de gehele Greenport. WOW wil hét mondiale kennis- & innovatiecentrum van de glastuinbouw worden. Theo Duijvestijn, wethouder en bestuurslid Greenport Westland-Oostland: “Nederland wordt mondiaal gezien als de absolute top in glastuinbouw. Met dit project maken we 365 dagen per jaar op één plek zichtbaar wat we, als tuinbouwcluster, in huis hebben. En dat wordt bepaald geen statische tentoonstelling. Het wordt een inspirerend centrum waar onderzoek plaatsvindt, waar experimenten zichtbaar zijn en waar mensen over de hele wereld de jongste kennis komen opsnuiven”.


Educatie, demonstratie en onderzoek

Het complex bestaat uit drie onderdelen, samen te vatten in de termen educatie, demonstratie en onderzoek. Onder educatie valt de school voor mbo-studenten, waar ook ruimte wordt geboden aan andere opleidingsinstituten, zoals hbo-instellingen en onderzoeksinstituten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is reeds gestart. Een leergang voeding & gezondheid wordt opgezet, onder andere met hulp van Rob Baan van Koppert Cress. Dutch Flower Group en Nature’s Pride geven hun input aan de opleiding handel & logistiek. Het pand krijgt een groen-mechatronica lokaal, een inspirerend bloembind-lokaal en een auditorium met maar liefst 300 zitplaatsen.

Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep en bestuurslid van de Greenport, is enthousiast over deze unieke samenwerking tussen verschillende mbo-onderwijsinstellingen Albeda College, ROC Mondriaan en Lentiz onderwijsgroep, hbo-instellingen, universiteiten en het bedrijfsleven: “Het Nederlandse tuinbouwcluster kan mondiaal een grote bijdrage leveren aan het welzijn en welbevinden van mensen.”.

Op de begane grond en de eerste verdieping rond de entree komen zo’n 80 toonaangevende bedrijven op 9.000 vierkante meter demonstratie- en presentatieruimte. Het gaat om de participanten van Demokwekerij Westland, vooraanstaande bedrijven uit de tuinbouwtechniek en toeleveranciers en daarnaast is de groenten en sierteelt hier vertegenwoordigd.

Het derde onderdeel van het centrum betreft de onderzoekskassen van Demokwekerij Westland waarin naast regulier plantonderzoek ook innoverende teeltideeën kunnen worden uitgewerkt en getest. Demokwekerij Westland verlaat haar huidige locatie aan de Zwethlaan en bouwt volledig nieuwe onderzoekskassen met de nieuwste technologieën. Directeur Peet van Adrichem: “Continue en versnelde innovatie is van groot belang om de koploperspositie van Nederland in de wereld te behouden."
Events

Open huis Wageningen UR in Bleiswijk


Tijdens het Weekend van de Wetenschap, zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2016, zetten Wageningse plantenonderzoekers de deuren open.

Op zaterdag 1 oktober van 12.00 tot 17.00 uur is het open huis op de Bleiswijkse glastuinbouw-locatie van Wageningen University & Research. Op zondag 2 oktober is iedereen van harte welkom op Wageningen Campus.

Het Weekend van de Wetenschap is in Nederland inmiddels een bekend fenomeen. Ieder jaar krijgt het publiek door heel Nederland de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van wetenschap en technologie. Met veel activiteiten, die gericht zijn op de jeugd. Wageningen UR doet praktisch ieder jaar wel mee, bijvoorbeeld met publiekslezingen. Dit jaar pakken de plantenonderzoekers van Wageningen UR groot uit: ze zetten op twee locaties de deuren open.


Glastuinbouwonderzoek

De locatie voor glastuinbouwonderzoek in Bleiswijk, met een groot complex van onderzoekkassen, bestaat tien jaar. Dat is een mooie gelegenheid om op zaterdag 1 oktober een klein beetje terug te blikken en vooral vooruit te kijken. De onderzoekers laten zien wat voor kennis er nu ontwikkeld wordt en welke innovaties er in de pijplijn zitten voor de (glas)tuinbouw van de toekomst.

Veel Greenport-bedrijven bij Beroepen in Beeld-dagen


Op 11, 12 en 13 oktober organiseert SOB Oostland de Beroepen in Beeld-dagen. Meer dan 700 leerlingen van het voortgezet onderwijs in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland gaan dan op bedrijfsbezoek.

Dit jaar is het thema ‘Techniek, ICT en Innovatie’. Er zijn enkele tientallen bedrijven die meedoen aan de de Beroepen in Beeld-dagen. Daaronder een fors aantal Greenport-bedrijven, waaronder enkele kassenbouwers en automatiseringsbedrijven. Bekijk de volledige lijst op de website van SOB Oostland.

Veel aandacht voor voeding en gezondheid tijdens Oostlanddag


Op 12 oktober is de achtste editie van de Oostlanddag, het grootste ondernemersevent van de regio Oostland. ’s Middags kunnen deelnemers kiezen uit vijf inspirerende bedrijfsbezoeken/workshops; 's avonds is er een netwerkdiner en een plenaire bijeenkomst. Een groot deel van het programma staat in het teken van gezondheid en voeding.

Het doel van de Oostlanddag is door samenwerking, kennisdeling en samenkomen concrete resultaten te boeken en zo te zorgen voor een sterker Oostland. De afgelopen jaren staat de Oostlanddag in het teken van de vijf grootste economische kansen voor de regio Oostland: Innovatie, Transport en logistiek, Starters, Detailhandel en Greenport. Thema is dit jaar ‘Doen + Doorpakken’.


Vijf workshops/bedrijfsbezoeken

Verspreid over de regio vinden 's middags vijf workshops/bedrijfsbezoeken plaats. Drie daarvan hebben een duidelijke link met voeding en gezondheid. De Oostlanddag is dan ook programmaonderdeel van de Dutch Agri Food Week (die van 12 tot en met 25 oktober plaatsvinden).Biobased

De Greenport-workshop heeft als onderwerp 'Nieuwe mogelijkheden met biobased' en vindt plaats bij Wageningen UR in Bleiswijk. Vragen die aan bod komen zijn onder meer Wat kunnen ondernemers met biobased (plantinhoudstoffen) en wat zijn de voordelen voor de maatschappij?


Detailresult

De workshop/bedrijfsbezoek Logistiek heeft als titel ‘Wekelijks 25.000 rolcontainers met verse producten’ . Hierbij wordt een bezoek gebracht aan Detailresult, het distributiecentrum voor zo’n 90 Dirk- en Dekamarkt-supermarkten. Tijdens deze rondleiding maakt u een wandeling door het volledig gemechaniseerde hoogbouwmagazijn.


Olympiër

Tijdens de Starters-workshop ‘Ondernemerschap is topsport’ geeft voormalig OIympiër Jim Svenøy van Company Vitality tips om gezond en lekker te werken. Voeding is hierbij vanzelfsprekend een belangrijk ingrediënt.


Emissievrij rijden

De workshop Innovatie gaat over emissievrij rijden: er is een paneldiscussie en er is een demonstratie van duurzame auto's.


Online/offline

Tijdens de workshop/bedrijfsbezoek over Detailhandel vertelt boekhandelaar Van Atten over hoe het bedrijf online en offline combineert.


Avondprogramma

’s Avonds is er eerst een diner bij Van der Valk in Nootdorp. Aansluitend vindt vanaf 19.30 uur het avondprogramma plaats. De presentatie is in handen van Manuela Bijl. Samen met de organisatoren van de Oostlanddag blikt zij terug op de workshops en bedrijfsbezoeken. Daarnaast gaat ze in op het thema 'Doen + Doorpakken' en zoekt ze antwoord op de vraag: hoe staat het met de economische kansen voor de regio? Muzikale en vrolijke ondersteuning is er van Theater Tussen De Bedrijven.
 

Aanmelden

De Oostlanddag is gratis toegankelijk voor ondernemers uit de regio, ook voor ondernemers die geen lid zijn van een van de ondernemersverenigingen. Aanmelden voor het gehele of een deel van het programma kan via de website: www.oostlanddag.nl.

Organisatie

Organisatoren van de Oostlanddag zijn de gemeente Lansingerland, de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank Zuid-Holland Midden, NOOVA, Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp (OVPN), LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland, VNO-NCW Oostland en Ondernemend Lansingerland.

Blooming Cities: bijeenkomst over groen in de zorg


Bloemen en planten hebben een positief effect op de gezondheid. Een groene omgeving maakt mensen gelukkiger, gezond en minder gestrest. Maar waarom zijn zorginstellingen en ziekenhuizen dan nog geen groene bolwerken? Daarover gaat de bijeenkomst Blooming Cities #3: Groen en Zorg op 7 november.

Voorlopers in de ontwikkeling van groene zorgoplossingen gaan tijdens de bijeenkomst in gesprek met decisionmakers uit de zorg. Vragen die aan bod komen zijn onder meer: Is het niet tijd voor veel meer groen in de zorg? Wat kost groen en wat levert het op? Wat staat een grootschalige toepassing eigenlijk in de weg?

Blooming Cities #3: Groen en Zorg wordt georganiseerd door onze collega-Greenport Aalsmeer samen met Pakhuis de Zwijger en verschillende partijen uit de regio Amsterdam. De bijeenkomst start om 16.30 uur en de entree is gratis. Binnenkort wordt de uitnodiging voor Blooming Cities #3: Groen en Zorg verzonden.

Westland Event over nieuwe marktverbindingen


Op 7 december is de achtste editie van het Westland Event. Het thema dit jaar is 'Nieuwe Marktverbindingen'. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor het tuinbouwcluster, bijvoorbeeld als het gaat om verkoop, afzet en communicatie met de consument. Tijdens het Westland Event wordt ingezoomd op deze ontwikkelingen.

Locatie van het Westland Event is wederom Royal FloraHolland in Honselersdijk. Deelname is gratis. Vanaf oktober is aanmelden mogelijk via de website van de gemeente Westland.

Belangrijke data 2016


26 september-1 oktober - Handelsreis China
1 oktober - Open Huis Wageningen UR (Bleiswijk)
5 oktober - Clean Tech Atelier
6 oktober - Waterevent - Tuinbouw Waterproof
12 t/m 25 oktober - Dutch Agri Food Week - met o.a.: 12 november - Festival van de Toekomst
25 november – NHN conferentie
7 december – Westland Event (LET OP: datum gewijzigd)
12 december - Energiecongres Pijnacker-Nootdorp
14 en 15 december - AgriFoodTech
11 januari 2017 - Uitreiking Tuinbouw ondernemersprijs

Het laatste nieuws op onze website 

Deel via Twitter
Stuur deze update door
Deel via LinkedIn
Mondiale tuinbouwkern - Voedselvoorziening, Gezondheid & Geluk  


Contact
Greenport Westland-Oostland
Jolanda Heistek, programmamanager

E:
jolanda.heistek@greenportwo.nl
M: 06 - 13 60 87 52
I:
www.greenportwo.nl
T: @GreenportWO
 
  

Greenport Westland-Oostland
Postbus 182
2665 ZK Bleiswijk


Uitgave: September 2016

 
Copyright © 2016 Greenport Westland-Oostland, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u lid bent van de Greenport Westland-Oostland mailinglijst.

afmelden van verzendlijst    uw persoonlijke instellingen aanpassen