Copy
Nieuwsbrief datum: 6 februari 2020
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

SCHOOLNIEUWS

Rapporten
Aanstaande vrijdag krijgen alle kinderen vanaf groep 2 een rapport mee naar huis. Daarin staan de ontwikkelingen van de afgelopen periode. Na de vakantie zijn de ouder- en ouder-kind gesprekken. Hoe u zich daarvoor moet inschrijven vindt u ook in deze nieuwsbrief.
Inschrijving ouder-kindgesprekken:
Van 24 februari tot en met 6 maart worden er ouder-kind gesprekken gevoerd. Het inschrijven van de gesprekken gaat digitaal. U krijgt via Parro een melding dat u zich kunt inschrijven. De leerkrachten zetten verschillende tijden open op de app. Bijvoorbeeld tijdens de middag van de studiedag op 4 maart.

Let op: Ouders die meerdere gesprekken voeren, krijgen maandagavond 10 februari om 19.00 een melding. Zo kunnen zij de gesprekken achter elkaar inplannen. Plan na ieder gesprek een pauze, dit i.v.m. het verplaatsen naar een ander lokaal en eventuele uitloop van gesprekken. Ouders die één gesprek hebben, krijgen maandagavond om 20.00 een melding.
 
Maandagavond 10 februari:
  1. U krijgt een melding.
  2. U kijkt bij agenda items en kunt een dagdeel aanklikken.
  3. U plant het gesprek in op de tijd die u het beste schikt.
  4. Klik op inplannen, de leerkracht krijgt dit dan door.
U wordt verwacht en kunt zich inschrijven tot woensdagavond 20.00 uur. Mocht u zich ingeschreven hebben, maar het blijkt niet uit te komen? Dan kunt u proberen met een andere ouder te wisselen. Meld de wissel bij de betreffende leerkracht.
Op dinsdag 25 februari voeren wij gesprekken tot 19.00 uur. Willen jullie deze avond alleen inplannen wanneer u echt geen andere mogelijkheid hebt. De andere momenten zullen overdag worden ingepland.

Mozaïek makers
Alle mensen en kinderen die betrokken zijn bij onze school maken met elkaar “Het Mozaïek”. Kinderen doen soms grappige uitspraken of reageren heel puur in een bepaalde situatie; dat wat ons werk zo leuk maakt en waar we een lach van op ons gezicht krijgen delen we graag met u. Soms is het van de afgelopen week, soms van een tijdje geleden.

Dit zei een leerling in groep 1/2 vandaag tegen mij. Zo grappig! Hopelijk komt het ook zo over ;) : Juf begroet op de gang haar zoontje, die ook op onze school zit. Verbaasd vraagt een leerling uit haar kleutergroep: "Huh?! Ben jij een mamajuf?"

Groep 3: 
Juf mag ik even bij je zitten kletsen? 

Natuurlijk mag dat. 

Weet je juf, ik heb een hele lieve tante. En weet je nu wat zo toevallig is? Die tante is ook nog de zus van mijn moeder, kun je dat geloven? Dat is pas toevallig! 

Groep 8: 
We hebben een taalles over biografieën. De leerlingen krijgen als opdracht een biografie te schrijven. Eén leerling vraagt of hij ook een autobiografie mag schrijven. Dus ik vraag aan de klas: “Wat is het verschil tussen een biografie en autobiografie?” Leerling: “Een autobiografie is een biografie over auto’s.” 

Stakingsdagen
“Thinking out of the box” maar wel in mogelijkheden; dat was kort gezegd de praktische invulling van de 2 stakingsdagen. Donderdag zaten we met alle collega’s uit de regio West-Friesland bij elkaar. We hebben het met elkaar gehad over de problemen en knelpunten in het onderwijs. Maar ook over “wat maakt ons beroep nou zo leuk, wat willen we behouden” en “wat willen we achter ons laten”. Om te denken zonder kaders, zonder “ja maar….” zonder “maar dat kan toch niet” hebben we vanuit een ander perspectief naar onze eigen problemen gekeken. “ga eens in de schoenen staan van………hoe zou die het doen”. Daar kwamen verschillende creatieve en extreme ideeën uit die we later teruggebracht hebben naar wellicht haalbare “briljante ideeën”.
 
De volgende dag is iedereen op de eigen school aan de slag gegaan met de “briljante ideeën”; wat past bij onze school? Wat kunnen we daarmee op de hele korte termijn (deze week), op de iets langere termijn (tot het einde van het schooljaar) en op de verdere termijn (de komende 2 jaar)? De korte en iets langere termijn zijn vaak voor de school zelf, daar gaan we mee aan de slag en daar zult u wellicht in de loop van de tijd iets van merken. De briljante ideeën voor de komende 2 jaar zijn vaak op bestuurlijk niveau en geven we dan ook terug aan het bestuur van Kopwerk om daar actie op te ondernemen. Er is veel besproken maar om een indruk te krijgen van onze briljante ideeën geven we van alle tijdsfases 1 voorbeeld van doelen die we gaan onderzoeken en proberen te halen:
 
Deze week:
Waardering naar elkaar uitspreken (kinderen, ouders, collega’s). Weer voelen dat wat je doet, er toe doet i.p.v. altijd op de “klaagstoel” te gaan zitten.

Tot het einde van het schooljaar:
Meer procesgericht onderwijs; inzetten op samenwerken en “Hoe pak je iets aan” in plaats van alleen maar te kijken naar het resultaat (het cijfer).

De komende 2 jaar:
Contacten leggen met de PABO’S om een passende weg uit te stippelen voor zeer gemotiveerde en in de praktijk goed functionerende “nog-niet-leerkrachten” die wel graag leerkracht willen worden.
 
Met deze en de rest van de “briljante ideeën” gaan we dit jaar en de komende jaren aan de slag. Alleen maar staken en zelf niets doen helpt niet, daadwerkelijk iets in gang zetten om in het onderwijs iets te veranderen is waar we mee aan de slag gaan.
Kleurwedstrijd Haringhoppers
Vorige week zijn op school in de klassen de kleurplaten van de Haringhoppers uitgedeeld. Sommigen hebben er thuis hun best op gedaan, anderen in de klas. Morgen (vrijdag 7 februari) worden de tonnen met kleurplaten opgehaald. Vergeet niet de mooie kunstwerken in te leveren!
Nieuwe digiborden
In groep 5/6 op het Spaans Leger en in groep 7/8 en 8 op de Toereppel zijn afgelopen maandag nieuwe touchscreens (digiborden) geplaatst. De oude waren echt aan vervanging toe. De komende jaren worden er steeds 2 à 3 digiborden per jaar vervangen om zo de digitale middelen steeds te vernieuwen en up-to-date te houden.
Studiedag groep 1-2 na de voorjaarsvakantie
U heeft het in de vorige nieuwsbrief al kunnen lezen; de maandag na de voorjaarsvakantie hebben alleen de groepen 1/2 nog een extra dagje vrij (op beide locaties). Alle leerkrachten van deze groepen in Enkhuizen hebben een gezamenlijke studiedag.

LOCATIE SPAANS LEGER

Circus in de onderbouw 
In groep 1/2 en de peutergroepen is het thema circus in volle gang. Vrijdag 14 februari sluiten we dit thema gezamenlijk af. De peuters en kleuters zullen een (korte) circusvoorstelling opvoeren.


De ouders van de kinderen zijn welkom om te komen kijken. Meer info volgt in de Parro app.
Jaarlijkse picknick
Op 9 april organiseren wij de jaarlijkse paaspicknick. Wij draaien deze dag een continurooster.

LOCATIE TOEREPPEL

Kleuters op stap naar sterrenwacht Orion
Op woensdag 26 februari gaan de groepen 1 en 2 als afsluiting van het ruimteproject een kijkje nemen bij sterrenwacht Orion in Bovenkarspel.

We zijn nog op zoek naar een aantal begeleiders met een auto. Bij de klassen hangt een lijst waarop u uw naam kunt noteren. De verschillende groepen gaan op de volgende tijden:
Groep 1-2 A, Daphne: 10.30 - 12.00
Groep 1-2 B, Marjo: 8.30 - 10.00
Groep 1-2 C, Fia: 9.30 - 11.00
Excursie Zanddepot
Donderdag 13 februari gaat groep 7/8 op excursie naar het Zanddepot in Andijk natuurgebied  'De Weelen'. Wij gaan fietsen met de hele groep en we vertrekken 12.30 uur. De kinderen mogen deze ochtend om 11.30 uur naar huis om een broodje te eten. Kinderen die moeten overblijven, kunnen in de klas hun broodje eten. Het is verstandig om laarzen of oude schoenen aan te trekken. Om 15.00 uur zijn we weer terug op school, vanuit daar mogen de kinderen direct naar huis. 

BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN


De Vakantiespelen komen er weer aan. Elk jaar een feest voor alle kinderen uit West-Friesland en omstreken. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag mogen ze met de bus naar het bos om daar te spelen. Er worden hutten gebouwd van zelf gesprokkeld hout, stokbroden gebakken boven een echt vuur, er wordt gezwommen in het IJsselmeer en heel veel andere spellen gespeeld in het bos. Dit alles mogelijk gemaakt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.
Aanmelden voor de Vakantiespelen gaat eenvoudig via www.stichtingvakantiespelen.nl
Wanneer zijn de Vakantiespelen?
De Vakantiespelen worden dit jaar gehouden in de volgende weken:
Week 29: 13 t/m 17 juli
Week 30: 20 t/m 24 juli
Week 31: 27 t/m 31 juli
Week 32: 3 t/m 7 augustus
De deelnameplaatsen zijn over deze vier weken verdeeld. Kinderen die bij elkaar in de klas zitten komen daardoor bij ons ook in dezelfde groep terecht, samen met andere leeftijdsgenootjes. Het is ook mogelijk zelf een week te kiezen, vriendjes en vriendinnetjes maken ze altijd in het bos!

meer informatie en aanmelden www.stichtingvakantiespelen.nl
Geef een boek cadeau
De leesbevorderingscampagne “Geef een boek cadeau” heeft als missie om alle kinderen in Nederland te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.  Wilt u er meer over weten dan kunt u dat vinden op http://geefeenboekcadeau.nl/.

De krokusvakantie  17 t/m 21 februari 
Deze vroege voorjaarsvakantie heet niet voor niets krokusvakantie. Zit de winter nog in de lucht of komen er al bloemetjes uit de grond? De krokussen zijn dappere bloemetjes die vroeg in het jaar gaan bloeien. In het bezoekerscentrum Hertenkamp Enkhuizen is er van alles te doen en te beleven. Informatie en reservering: www.hertenkampenkhuizen.nl/activiteiten/

Maandag :
“Op zoek naar de lente met Lila en Loet” voor kinderen van 6 – 12 jaar, € 6,-
We gaan met Lila en Loet in de Natuurtuin speuren naar de vroege bloeiers. Om het lentegevoel een handje te helpen gaan we een bolletje planten. Natuurlijk krijgt het bolletje een mooi beschilderd bloempotje van jou. 

Dinsdag:
“Boeren-doe-middag” voor kinderen van 5 – 12 jaar, € 6
De stallen moeten geveegd, de dieren gevoerd en er moet water gehaald worden. Oftewel: Handen uit de mouwen! Wie komt er helpen op de kinderboerderij en verdient zo een echt Boeren-knecht diploma?  

Woensdag:
“Snuffelochtend: roodstaartje” voor kinderen van 4 – 7 jaar, .  € 3, - p.p.
Snuffelochtenden zijn kleinschalige vertelvoorstellingen door Rita Hooijmans gevolgd door een knutsel- of buitenactiviteit, speciaal voor de allerjongsten. 

Donderdag:
“Collegetour” over opgezette dieren” voor kinderen van 6 – 12, € 6,-
Op de operatietafel van de preparateur,  Jan van Hout, liggen een aantal dode vogels. we krijgen een demonstratie en uitleg over het opzetten van dieren.  

Vrijdag:
“Kookworkshop couscous met tzatziki”. Voor kinderen van 6 – 12 jaar, € 10
Aanmelden bij Mieke tot uiterlijk woensdag 19 februari: schooltuinen@hertenkampenkhuizen.nl  of via de app/telefonisch 06-20728990

PC Basisschool Het Mozaïek
Toereppel 21
1602 KG Enkhuizen
Tel. 0228-314808

Spaans Leger
1601 PB Enkhuizen
Tel 0228-314808