Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, Jaaroverzicht 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

Januari

De wegrenners beleven een voorspoedige start van het jaar: in tegenstelling tot andere jaren wordt er in januari geen enkele zaterdagse clubtraining afgelast.
Voor de Nieuwelingen, Junioren & Jeugd vanaf cat. 5 is er in de voorbereiding op het wegseizoen een wekelijkse training (core stability en spinning) bij Axel Koenders Fit Service.

Voor de veldrijders zit het seizoen er bijna op: er resten nog wat ‘kruimels’, maar niet de minsten. Allereerst het clubkampioenschap: de overall-kampioen staat na het uitdelen van de rugnummers eigenlijk al vast (Dylan Groenewegen), maar in de subcategorieën is sprake van serieuze strijd: Max Baars (Jeugd A), Jelle Boonstra (Jeugd B), Owen Geleijn (Nwl/Jun), Patrick Molenaars (40+) en Aagtje Dijkman (Dames) mogen zich een jaar lang clubkampioen noemen.

Het NK voor alle categorieën behalve de Jeugd is dit jaar in het Friese Surhuisterveen. De enige top 10 notering komt op naam van Marcel Witte bij de 50+.

Bij het NK Jeugd wordt veel verwacht van Michiel Mouris. Misschien zelfs wel…. Het ziet er na de start goed uit, maar één uitglijertje maakt je kansloos in de korte jeugdwedstrijden. De 3e plek is hoe dan ook uniek: nog nooit stond een Amstellid op het podium bij een NK veldrijden.

nk jeugd

De Elites en Junioren van WPGA werken hun teambuildings/trainingsweekenden af en rijden de nodige kilometers, maar worden ook getrakteerd op een lezing van Levi Heimans, zodat ook de nodige kennis wordt vergaard.

Februari

In de regio gaan de voorjaarskampioenschappen van start. Vooral de Jeugd en de Nieuwelingen/Junioren tonen zich gretig. Anderen gaan de confrontatie nog even uit de weg en trainen lekker door.

Dylan Groenewegen is al vroeg in vorm en wint deze maand vier keer: een etappe in de Ronde van Dubai, twee etappes in de Ronde van de Algarve en als klap op de vuurpijl zegeviert hij op indrukwekkende wijze in de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.

WPGA is actief in de Junioren-editie van K-B-K en Owen Geleijn (8e) en Victor Broex (12e) houden zich goed staande in het internationale geweld.

Enzo Leijnse wordt door de gemeente Amstelveen beloond voor zijn goede prestaties in het afgelopen jaar. Hij krijgt de tweede prijs als Sporttalent van Amstelveen: een mooie cheque van Rabobank.

nk jeugd

Maart

Ondanks dat de Siberische beer zich deze maand tweemaal serieus doet gelden – begin maart wordt er nog geschaatst op natuurijs – beginnen steeds meer wielrenners en activiteiten weer tot leven te komen.

Caspar Hermans wint bij de 50+ het voorjaarskampioenschap dat het moeilijkst te winnen is als je geen sprinter bent, dat van Amsterdam. Hij komt dan ook solo aan.

nk jeugd

Tyler Eyk is het stadium van regiokoersen dit seizoen al weer vroeg voorbij: in Hoogerheide zet hij zijn eerste streepje door de categorie IV koers te winnen.

Derk Abel Beckeringh maakt deel uit van de Nederlandse universiteitsploeg die helemaal naar Japan reist voor een criterium van 30 km. Winnen is dan wel het minste dat je kan doen maar dat kan je wel aan DAB overlaten.

nk jeugd

Een groepje Masters blijkt over een vooruitziende blik te beschikken: in het natte najaar van 2017 besluiten zij om in maart 2018 een keer níet de traditionele Limburgroute te kiezen voor het jaarlijkse trainingsweekend.

nk jeugd

Het wordt een lang weekend Spanje terwijl Nederland de tweede aanval van de Siberische beer te voortduren krijgt en het Kampioenschap van Amstelland op de rol staat. Een harde wind en een gevoelstemperatuur van -15 doet de organisatie de dag tevoren besluiten de Jeugd in ieder geval te annuleren. Op de dag van het Kampioenschap zijn de omstandigheden iets milder dan verwacht en de wedstrijden voor de overige categorieën gaan uiteindelijk gewoon door. Femke Markus wint bij de Dames, Roel Mouris bij de Sportklasse en DAB laat bij de Elite zien dat hij dicht bij huis ook kan winnen.

De Jeugdtrainingen op het clubparcours, de wedstrijdtrainingen op de dinsdag en de damestrainingen op woensdag komen weer uit de startblokken. Daarnaast is er dit jaar ook een “wedstrijdsportieve-trainingsgroep” op donderdag. Doel is vanuit een puur recreatief niveau een hoger niveau van wielrennen te bereiken, zodat men aan (inter)clubkoersen kan deelnemen.

Ik schrijf nu al 4 à 5 jaar achter elkaar in bij uw Ronde, maar krijg altijd een weigering. Ik wil even zeggen dat ik het waardeloos vind en dus niet meer inschrijf”. Oftewel: twee maanden voor de wedstrijddatum zit de Ronde van de Nes in de categorie Amateurs/Sportklasse/Junioren ‘vol’ en moeten mensen teleurgesteld worden.

Rondom Gent-Wevelgem komen veel Amstelrenners in actie: van Dylan Groenewegen (Profs) en de Junioren (Enzo Leijnse en Victor Broex) tot Nieuweling-meisje Maud Rijnbeek: zij wordt knap tweede.

Michiel Mouris houdt na het crossseizoen een korte winterslaap, maar in Dommelen staat hij uitgeslapen aan de start van een nationale Jeugdwedstrijd en gaat hij door met waar hij tijdens het crosseizoen goed in was: winnen!

Patrick Bos (piloot) en Tristan Bangma (stoker) zijn eind maart op de tandem actief bij het WK Paracycling op de Olympische baan van Rio. Ze komen naar huis met 2x brons (4km achtervolging en 1 km) en 1x zilver (sprint).

nk jeugd

In de laatste dagen van maart gaan ook de dinsdagavondcompetitie en de voorjaarscompetitie weer van start. Het seizoen is nu echt los.

April

De maand start met het CK. Terug in het vertrouwde Paasweekend. Of dat een gelukkige keuze is valt achteraf te betwijfelen: concurrentie van andere koersen en vooral koud en nat. Maar ‘wie er niet is kan ook niet winnen’ luidt een oude wielerwijsheid. Keano Odenthal (jongste Jeugd), Thijmen Drexhage (middengroep), Mees van Duren (oudste Jeugd), Wessel Mouris (Nieuwelingen) en Caspar Hermans (algemeen clubkampioen) zijn er wel en gaan met de titel aan de haal.

nk jeugd

De voorjaarscompetitie voor de senioren – al sinds redactieheugenis op de donderdagavond - vindt deze maand op woensdag plaats. Ook al geen gelukkige keuze: woensdag regendag! Eenmaal zelfs zo erg dat de rit verschoven wordt naar… de donderdag.

Het is klassiekertijd. Voor wie er nog mocht twijfelen komt deze maand het bewijs: Riejanne Markus behoort tot de wereldtop. Tot diep in de finale doet ze mee om de overwinning in de Amstel Gold Race, een World Tourkoers. Uiteindelijk wordt ze 4e; een topprestatie.

nk jeugd

De Junioren van De Amstel vormen een sterke ploeg in hun klassiekers: in de Zuiderzeeronde zitten ze met 5 man in de kopgroep van 21. Winnen lukt niet maar met een 4e (Owen Geleijn), 5e (Enzo Leijnse), 12e (Victor Broex), 17e (Niek Voogt) en 21e plaats (Menno Broex) gaat de deelname van De Amstel niet onopgemerkt voorbij. Een weekend later is het twee keer podium in een Juniorenklassieker: in de Arno Wallaard memorial maakt Menno Broex deel uit van de kopgroep en sprint hij naar de 3e plek en in de Omloop van Borselle wordt Niall Tilli eveneens 3e. In de Omloop van Kleine Hein wordt Nieuweling Maud Rijnbeek 2e.

Jeanine Laudy wordt in Groningen Nederlands kampioen bij de journalisten.
De vierde Amstelrondes-krant verschijnt. Hierin veel aandacht voor de drie Amstelrondes die in mei en juni verreden worden.

Mei

Deze maand wordt er door flink wat jonge Amstelrenners gekoerst in het buitenland. In Tsjechië wordt de Vredeskoers voor Junioren georganiseerd met onder de deelnemers Enzo Leijnse en Owen Geleijn. Enzo rijdt sterk in Tsjechië en wordt de beste Nederlandse (eerstejaars)junior.

Een grote Amsteldelegatie reist later in de maand naar het Deense Odder, voor de Tour de Himmelfahrt. De Amstel sleept in Denemarken heel wat prijzen uit het vuur, maar het meest in het oog springen Enzo Leijnse met zijn zege bij de U19, Maud Rijnbeek met winst bij de U17-meisjes en Viego Tijssen, Julian Vergouw en Jesse de Vries met winst in het ploegenklassement bij de U14.

Dichter bij huis zijn er de Open rondes van Amstelveen en De Nes. Het organisatiecomité van Amstelveen weet NICOOZ Tweewielers uit Amstelveen voor meerdere jaren vast te leggen als hoofdsponsor en naamgever van de ronde. Maar het mooiste nieuws is dat na een jaar van gemeentelijke dwaling de ronde weer terugkeert op het vertrouwde parcours in Westwijk; een stratenparcours dat door zijn zwaarte garant staat voor spectaculaire koersen.

Nieuw is een uitbreiding van het wedstrijdprogramma met een Jeugd Interclub: voor de Noord Hollandse Jeugd een mogelijkheid een keer te koersen op een echt stratencircuits. In beide Jeugdcategorieën wordt De Amstel voor dit initiatief beloond met een thuiszege van Michiel Mouris en Nick Luijten. In het KNWU-wedstrijden is er geen overwinning voor een Amstelrenner te vieren; hoewel Richard Louman (2e bij de Masters 40+) er dichtbij is.

Voor de Nes zijn de omstandigheden dit keer misschien wel te mooi: de 12,5 km lange omloop door de polder leent zich bij uitstek voor heroïsche gevechten in waaiers, maar door het vrijwel ontbreken van wind blijven de pelotons grotendeels compleet. Amstelsucces is er wel in de Nes: Nesser(!) Bart van Duren blijkt over hele snelle benen te beschikken en wint – ook een beetje tot zijn eigen verrassing – in de sprint de wedstrijd bij de Amateurs/Sportklasse/Junioren. De koers voor Masters 40+ is de enige met – in de finale – een succesvolle kopgroep van drie met daarin onze enige echte voorzitter, Marcel Witte. Hij toonde zich een voorbeeldig gastheer en wordt 3e.

Omdat De Amstel over keurige wielrenners/weggebruikers beschikt figureert de club in de ‘Aardig op weg’ campagne van de Vervoersregio Amsterdam.

nk jeugd

De medailleoogst bij het districtskampioenschap op de weg en het DK tijdrijden is aanzienlijk. In de pelotonsrit is er winst voor Teun Mouris (Belofte), Yorick Bos (Amateurs), Tyler Eyk (Jeugd, cat. 4) en Mees van Duren (Jeugd cat. 7). Tweede plaatsen zijn er voor Friso van Diemen (Belofte) en Michiel Mouris (Jeugd, cat. 4). Bij het DK tijdrijden is er zilver voor Maud Rijnbeek (Nieuweling-meisje) en Enzo Leijnse (Junioren) en brons voor Roos Markus (Junior Dame) en Teun Mouris (Belofte).

De Voorjaarscompetitie beleeft alweer zijn finale. Caspar Hermans pakt de eindzege bij de senioren. Bij de jeugdcategorieën gaat de winst naar Keano Odenthal, Ravi Heidstra en Jelle Boonstra.

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal strijden de Amstelrenners om het clubkampioenschap Tijdrijden: Teun Mouris prolongeert zijn titel, Rosan Koper is de snelste dame, Dick Visser de eerste Master, Owen Geleijn de beste Junior en Wessel Mouris de snelste Nieuweling.
Wielerwijsheid van Teun Mouris na het winnen van de prijs voor de strijdlustigste renner in de Zuid-Hollandse Eilanden Tour: “De prijs voor de strijdlust is een beloning voor een nutteloze inspanning.''

Juni

De Dames rijden hun clubkampioenschap. Roos Markus wint.
De Voorjaarscompetitie is afgelopen, maar de Jeugd gaat tot de zomervakantie lekker door in de FUNcompetitie: inderdaad wedstrijden, maar vaak net even anders. FUN!

Drie weken achter elkaar wordt er gestreden om nationale titels. De Jeugd gaat eerst en legt de lat hoog voor de rest: Op het NK in Steenbergen zijn maar liefst vijf top-10 klasseringen te noteren van de Amsteljeugd. Tyler Eyk (cat. 4) werd voor de 4e (vierde!) keer Nederlands kampioen met net als vorig jaar Michiel Mouris op twee! Jelle Boonstra (cat. 7) en Julian Vergouw (cat. 6) tonen ook hun klasse met allebei een vijfde plaats en dan wordt Max Baars (cat.1) ook nog 7e.

Een week na de succesvolle Amsteljeugd reizen de Elites ZC en de Nieuwelingen en Junioren jongens en meisjes af naar Phillippine. Maud Rijnbeek grijpt het zilver bij de Nieuwelinge-meisjes en er zijn ereplaatsen voor Enzo Leijnse (6e Junior) en Patrick Bos (9e Elite zc).
In Bergen op Zoom prolongeert Maud Rijnbeek een paar dagen later haar tijdrittitel bij de Nieuwelinge-meisjes en rijdt Junior Enzo Leijnse voor de derde achtereenvolgende keer naar het podium op een NK tijdrijden; hij wordt 3e. Bij de Beloften wordt Sven Burger knap 6e en bij de Dames rijdt Riejanne Markus naar de 10e plaats. De jongste Markus – Roos – wordt bij de Junior-Vrouwen 7e.

Bij het NK Masters 50+ in Eindhoven wordt Caspar Hermans 4e.

De altijd loodzware ronde van Ouderkerk levert weer mooie wielersport op. De Amstel moet het doen zonder thuiszege, maar scoort een handvol podiumplaatsen: Caspar Hermans en Edwin Commandeur (Masters), Roos Markus (3e) en Nick Luijten en Alexander Kok (Jeugd) flankeren de winnaars op het podium.

nk jeugd

Enzo Leijnse wint de Acht van Bladel, een driedaagse. Samen met Victor Broex, Ruben van der Pijl, Daan Hoeks en Wieger Gobel legt hij ook beslag op het ploegenklassement. De Junioren van De Amstel zijn sowieso een factor om rekening mee te houden: in de Omloop van de Maasvallei is er bijna winst en een schitterende teamprestatie van Enzo Leijnse, Owen Geleijn, Victor Broex die op de plaatsen 2, 4 en 5 eindigen.

Juli

Dylan Groenewegen (2x) is het absolute hoogtepunt van deze maand. Een Amstelrenner die twee dagen achtereen een etappe wint in de Tour de France is uniek. De gevolgen van een valpartij dwingen hem na een paar dagen ploeteren tot opgave: De Amstelleden leven mee en kijken reikhalzend uit naar de Tour van 2019.

De zomermaanden is ook de periode dat de jongere categorieën zich aan het ‘rondewerk’ kunnen laven. Er is de jaarlijkse de Tour de Junior in Achterveld met onder de deelnemers een dozijn Amstelrenners dat in zes dagen negen wedstrijden te verteren krijgt, waaronder drie tijdritten. De Amstelrenners houden behoorlijk huis in Achterveld. Maar liefst 18 keer staan ze op het podium, waarvan zeven keer op de hoogste trede. In categorie 7 neemt het team alle truien mee; Jelle Boonstra wint de gele- en de bollentrui en Mees van Duren mag de groene trui om zijn schouders trekken. In categorie 6, wint Julian Vergouw de groene trui.
De Junioren rijden een zwaar en mooi programma in Frankrijk en België en maken kennis met Remco Evenepoel. Die is buitencategorie, maar met de overige deelnemers kunnen ze zich goed meten.

De jeugdafdeling blijft bloeien; er blijven zich nieuwe leden aanmelden. Om nieuwe leden makkelijk te laten instappen is het ‘wagenpark’ uitgebreid met twee nieuwe jeugdfietsen. Fietsen met crossremmen die zowel op de weg als in het veld gebruikt kunnen worden.

nk jeugd

Augustus

Deze maand de andere grote etappekoers voor de Jeugd in eigen land: de Jeugdtour Assen, ook een zesdaagse en ook hier is De Amstel met een grote groep vertegenwoordigd. Maud Rijnbeek wint voor de vijfde maal het geel en Tyler Eyk voor de vierde maal op rij. Michiel Mouris, debuterend in Assen, wordt knap derde in het eindklassement o.a. door winst in beide tijdritten.

De Junioren van De Amstel rijden in de zomermaanden een heel mooi internationaal programma in Frankrijk en België: serieuze UCI-koersen met serieuze tegenstand. Onze jongens houden zich goed staande. De ervaringen en inspanningen betalen zich uit in eigen land: Owen Geleijn wint de Klimclassic Valkenburg, een Amstel Goldrace voor de Junioren.

Een grote groep Amstelrenners - waarvan de gemiddelde leeftijd ruim boven de Juniorenleeftijd ligt - vertrekt naar Frankrijk voor de Amstel Alpenweek. Na 6 enerverende dagen wint Teun Mouris.

nk jeugd

Op het clubparcours gaat de Najaarscompetitie van start.
 

September

Enzo Leijnse wint in Zwitserland de driedaagse GP Ruebliland en de Najaarscompetitie wordt gewonnen door nieuwkomer Joris van Nieuwkerk.

De Junioren trekken nog maar eens naar de Belgische Ardennen voor de GP Philippe Gilbert Juniors. Niek Voogt, Owen Geleijn, Daan Hoeks en Victor Broex vormen een sterk collectief en winnen de ploegenprijs.

Voor het WK Wielrennen dat eind september in Innsbruck plaatsvindt is Enzo Leijnse één van de geselecteerden; een opvallende prestatie voor een eerstejaars Junior. Enzo komt aan de start van de individuele tijdrit en de wegwedstrijd voor Junioren. Hij levert in de individuele tijdrit met een 18e plek een uitstekende prestatie en wordt in de wegwedstrijd als 44e geklasseerd waar de helft van het peloton een DNF achter de naam krijgt.

nk jeugd

In Oukoop wordt de competitie van Vrouwenwielrennen afgesloten met een ploegentijdrit; een soort NCK van het Vrouwenwielrennen. De vrouwen van De Amstel blijven net – op 2 seconden – steken op de 2e plek en worden ook tweede in het algemeen klassement van seizoen 2018.

Op de laatste zaterdag van september vindt traditiegetrouw het echte NCK plaats. De Amstel eindigde als gedeeld derde in het overall kampioenschap. Dit klassement over de vier categorieën (op tijd) wordt alleen betwist onder de grote verenigingen en met een 2e, 4e en 3e plaats in de laatste drie jaar hoort De Amstel daar gewoon bij.

De grootste verrassing komt van de Damesploeg, die ‘gewoon’ tweede worden in hun categorie. Een sterk staaltje van Riejanne Markus, Maud Rijnbeek, Rosan Koper en Lieske Coumans. De Jeugdploeg met Mees van Duren, Jelle Boonstra, Viego Tijssen en Julian Vergouw is zelf enigszins teleurgesteld met hun net-niet-podium-plaats (4e), maar het is een heel mooi resultaat.

nk jeugd

Bij de Junioren een zeer evenwichtige ploeg met Victor en Menno Broex, Daan Hoeks en Ruben van der Pijl die er met een 9e plaats bijna in slaagt ‘de-beste-prestatie-ever (8e in 2017)’ te evenaren.

Het heeft heel wat voeten in de aarde voor er een “Elite”-ploeg op de fiets zit, maar uiteindelijk wordt een vijftal renners bereid gevonden een gelegenheidsformatie te vormen: Teun Mouris, Dick Visser, Joris van Nieuwkerk, Joris Maarleveld en Roel Mouris. Dat je met de juiste instelling een heel eind komt blijkt uit de 29e plek die dit ‘vreemdelingenlegioen’ uit het vuur sleept: precies de klassering van 2017! En dat met één Elite-renner, één Basislid, één Sportklasse-renner en twee net begonnen ex-roeiers...

Het wegseizoen nadert zijn einde; één van de symptomen is de ‘pannenkoekentraining’ waarmee de Jeugd het trainingsseizoen op het clubparcours afsluit. Een andere is het in gereedheid brengen van het ACXC (Amstel CycloCross Centre) aan de Ouderkerkerplas: Cor Baas en Ben Mouris zorgen dat de verlichting weer kan branden.

nk jeugd

Oktober

Als de sluitingsmiddag is afgelopen weet iedereen het zeker: het wegseizoen is voorbij. Tijdens de sluitingsmiddag is er een bescheiden fietsprogramma (een aantal funwedstrijden voor de Jeugd) en heel veel ruimte voor terugblikken op het voorbij seizoen met de nu al traditionele Seizoensquiz, aandacht voor opmerkelijke prestaties, de uitreiking van de Stimuleringsprijs (Samuel Enderink) en de bekendmaking van de Renner en de Jongeren van het Jaar (respectievelijk Riejanne Markus en Enzo Leijnse). Dit alles onder het genot van smakelijke pizza’s die ter plekke worden klaargemaakt.

Het wegseizoen blijkt toch nog een staartje te hebben: Joris Maarleveld weet op het Studentenkampioenschap in Rotterdam bij de Amateurs/Junioren een mooie 3e plaats uit zijn benen te sprinten.

nk jeugd

De eerste donderdag van oktober gaan de veldrijtrainingen aan de Ouderkerkerplas van start. De belangstelling is net als in voorgaande jaren zowel bij de Jeugd als bij de senioren goed.
Half oktober start de Amsterdamse Crosscompetitie met de wedstrijd in Nieuwveen: De Amstelrenners komen in groten getale aan het vertrek en doen in alle categorieën mee voor de prijzen. Dit herhaalt zich wekelijks.

Een aantal crossers zoekt het hogerop en meet zich in nationale wedstrijden met de landelijke concurrentie. Michiel Mouris pakt op landelijk niveau zeer regelmatig de winst in zijn categorie en Junior Owen Geleijn is in nationale wedstrijden altijd op of in de buurt van het podium te vinden. Bij de Regiokampioenschappen Noord-Holland, Zuid-Holland & Midden in Den Haag is er de volle winst voor Owen en een 3e plek voor Marcel Witte bij de Masters.

Riejanne Markus wint de strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder: 135 km tegen de wind in beuken.

November

Dè crossmaand voor De Amstel met de wedstrijden in de Nes en aan de Ouderkerkerplas; beiden onderdeel van de Amsterdamse Crosscompetitie. In de Nes ongekend schone taferelen op een moddervrij parcours. Nog nooit vertoond. Door de aard van het parcours is de wedstrijd niet minder zwaar: veel gehobbel in het weiland en meerder keren tegen de dijk op. Er is winst voor Max Baars en Viego Tijssen bij de Jeugd, Owen Geleijn bij de 40-min, Sander Boerkamp bij de Masters en Jelle Boonstra bij de Nieuwelingen. Alleen in de Damescategorie gunt De Amstel voor deze keer de winst aan de gasten.

Ook aan de Ouderkerkerplas is het droog, droger, droogst. Gelukkig zijn er zandstroken; ‘all you can eat’.

nk jeugd


Met ruim 300 deelnemers wordt het een mooi crossfeestje. Ook hier maakt de droogte de wedstrijd beslist niet lichter; de ontwerpers van het parcours hebben vier opeenvolgende strandpassages ingetekend die de deelnemers elke ronde de adem benemen. Ook bij de plas zijn de Amstelrenners gulzig: dat levert overwinningen op bij de Jeugd (Michiel Mouris), Dames (Rosan Koper), Nieuwelingen (Jelle Boonstra) en de 40-min (Dylan Groenewegen).

nk jeugd

De 19+ renners smeden tijdens een bijeenkomst in het clubgebouw plannen voor het komende wegseizoen. Meer samenwerken, meer focus, betere tactiek, meer samen trainen en ….méér winnen! Dat zijn de ambities.  Een opvallende uitkomst van de bijeenkomst is dat er vanaf zaterdag 17 november wordt gestart met gezamenlijke wegtrainingen. Een revolutie: sinds mensheugenis starten de wegtrainingen op de eerste zaterdag van januari.

De baanrenners beginnen met hun jaarlijkse medailleoogst op de diverse baankampioenschappen. Enzo Leijnse rijdt in Apeldoorn met zijn ploegmaats van de Nederlandse baanselectie de vooraf onverslaanbaar geachte Dion Beukeboom c.s. op een hoopje, zowel in de kwalificaties als in de finale van het NK ploegenachtervolging (4 km). De jeugd verslaat de Elite!. Bij de jeugd (cat. 7) rijden Tobias Kool en Jessie de Vries in een gelegenheidsteam naar 2x brons: het NK ploegenachtervolging en het NK teamsprint. En Riejanne Markus blijkt naast de weg en het strand ook op de baan goed uit de voeten te kunnen: voor haar is er zilver bij het NK ploegenachtervolging.

Het wegseizoen heeft nog een staartje. Jaarlijks reist een sterk Amstelgekleurde wielerploeg af naar Japan om daar te koersen. Dat levert mooie resultaten op: Derk Abel Beckering wordt achter drie professionals 4e, maar de hoofdprijs is voor Lars van de Vall met het verslag van de trip.
 

December

Terwijl het gros van de Amstelcrossers zich laaft aan de wedstrijden van de Amsterdamse Crosscompetitie zoekt een select groepje de confrontatie op een hoger niveau; de nationale wedstrijden. Michiel Mouris voert een schrikbewind in categorie 5: eind december is het aantal overwinningen van MM al niet meer te tellen op de vingers van twee handen.

Amstelmannen in the picture: de KNWU benoemt Tim Veldt tot en met het einde van het baanseizoen tot interim wedstrijdcoach van de duurselectie en Dylan Groenewegen wordt op het Amsterdams Sportgala tot sportman van Amsterdam gekozen.
In Amstelveen worden de nominaties van de Rabobank Talentenprijzen bekend gemaakt met daarbij twee bekende namen: Jelle Boonstra (Rabobank Stimuleringsprijs 2018 voor Jong Talent) en Tyler Eyk (Rabobank Aanmoedigingsprijs voor Jong Talent 2018). In januari wordt de uitslag bekend.

Eind december vindt het eerste clubkampioenschap van 2019 plaats; het CK off the road. Na een spannende finale kaapt Victor Broex de titel net voor de neus van Koos Jeroen Kers weg. De titels in de subcategorieën gaan naar Judith van Maanen (Dames), Niek Voogt (Nieuwelingen/Junioren) en Marcel Witte (Masters). Bij de Jeugd zijn de titels voor Max Baars en – natuurlijk – Michiel Mouris.

Vlak voor de jaarwisseling wordt er nog een aantal baankampioenschappen afgewerkt in Apeldoorn. Enzo Leijnse wordt bij de Junioren twee keer Nederlands Kampioen: Achtervolging en Koppelkoers (met Caspar van Uden). Hij verovert ook nog brons op de scratch en zilver bij de puntenkoers. Maud Rijnbeek pakt de kampioenstrui op het onderdeel scratch voor Junior Vrouwen en ook nog het brons op het onderdeel achtervolging.

nk jeugd

Copyright © |2019| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen