Copy
Nieuwsbrief van WTC De Amstel, augustus 2018
Redactie: wtcdeamstel@yahoo.com
Adreswijzigingen, secretariaat: wtcdeamstel@gmail.com

Amstel-Post

Sluitingsdag 7 oktober

Op zondag 7 oktober sluiten we het wegseizoen 2018 feestelijk af.

Programma:
15.30 – 16. 30 uur: Gentlemanskoers jeugd (kind met ouder/buurman/vriend/?)
16.30 – 17.30 uur: Officiële deel met seizoensquiz, terugblik 2018 en bekendmaking renners van het jaar
17. 30 uur: Start buffet

De officiële uitnodiging volgt nog, maar zet het alvast in de agenda. Alle leden, ouders, sponsoren en vrijwilligers zijn van harte welkom.

Succesvolle jeugdmeerdaagsen

Met het sluiten van de schooldeuren begint ook het zomerreces van de trainers. Een aantal renners zit helemaal niet te wachten op een reces en zoekt de meerdaagse wedstrijden op.

Achterveld
Van 23 tm 28 juli was er de Tour de Junior in Achterveld. De deelnemers namens De Amstel waren Thijmen Drexhage, Julian Vergouw, Viego Tijssen, Jeffrey Zwart, Mees van Duren, Jelle Boonstra, Taco Keijzer, Benjamin Wessels, Tijmen van der Pijl, Maurits Kool, Alexander Kok en Maarten Holsbrink. De renners maakten hun kamp op in de inmiddels toegeëigende Hoeve de Fliert. Een fijne plek voor de rust tijdens het toch zware programma: in zes dagen maar liefst 9 wedstrijden, waaronder drie tijdritten. De renners hebben enorm huisgehouden in Achterveld.

Maar liefst 18 keer stonden ze op het podium, waarvan zeven keer op de hoogste trede. In categorie 7 nam het team alle truien mee; Jelle Boonstra won de gele- en de bollentrui en Mees van Duren mocht de groene trui om zijn schouders trekken. In categorie 6, won Julian Vergouw de groene trui. Maar alle renners presteerden goed en misschien nog veel belangrijker deden veel wedstrijdervaring en hadden het enorm naar hun zin.
 
nk jeugd

Jeugdtour Assen
Twee dagen na Achterveld ging de European Youth Tour Assen van start. Ook een zesdaagse met een groot internationaal deelnemersveld. Namens de Amstel aan de start Michiel Mouris, Tyler Eyk, Jesse de Vries, Tristan Geleijn, Wessel Mouris, Maud Rijnbeek, Oriana Soerewijn, Roos Markus, Jip de Moor, Jesse Stam en Joppe van de Weerdt.
Maud won voor de vijfde maal het geel en Tyler voor de vierde maal op rij. Michiel Mouris, debuterend in Assen, werd knap derde, met winst in beide tijdritten.
 
nk jeugd tyler

We blijven investeren in de jeugd

Ook dit jaar hebben zich weer veel nieuwe jeugdleden aangemeld. Om alle leden goed te kunnen faciliteren is het ‘wagenpark’ uitgebreid met twee nieuwe jeugdfietsen. Fietsen met crossremmen, die dus zowel op de weg als in het veld gebruikt kunnen worden.

nk jeugd

Tenue 2019 ongewijzigd

Hier is meteen het bruggetje gemaakt naar onze sponsoren. De investeringen kunnen we doen dankzij de support van onze sponsoren. We zijn dan ook heel blij dat onze hoofdsponsoren, H.M. van Scheppingen, Rechtstaete en Hicle, bekend hebben gemaakt ons ook in 2019 blijven ondersteunen. Ons huidige tenue blijft in 2019 dus ongewijzigd.

Junioren

De junioren kenden deze zomer een prachtig programma. Het begon eind juni nog dicht bij huis met de Acht van Bladel, waar zowel het geel (Enzo Leijnse) als de ploegenprijs mee naar Amstelveen ging. Op de Vlaamse nationale feestdag, 11 juli, kwam Daan Hoeks als derde over de streep in de de UCI .1 koers Menen-Kemmel-Menen. Dit gebied rond de Kemmelberg staat bekend om de herinneringen aan zinloze veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog van 100 jaar geleden.

Frankrijk
Een aantal andere junioren was toen al neergestreken in Frankrijk om vier dagen vreselijk af te zien in de Tour de Valromey. In de eerste etappe werd Owen Geleijn nog top 10, maar in het echte hooggebergte waren de lichte Fransen en Spanjaarden te snel. Met etappes over o.a. de Col du Grand Colombier was het heel serieus en zwaar. Ruben van der Pijl was uiteindelijk de hoogste geklasseerde.

Zondag 29 juli werd wederom het gebied van de Eerste Wereldoorlog aangedaan, de Route des Géants. De route ligt tussen St. Omer in Frankrijk en het Belgische Ieper, en de startplaats wisselt ieder jaar om. Dit jaar was de start in Ieper en vertrok het peloton onder de stadspoort, de plek van 'The Last Post'. De finish was op de wielerbaan in St Omer. De mannen reden net buiten de top 20.

Daarna was het drie dagen afzien in de Ardennen, Aubel-Thimister-Stavelot. Afzien door de hitte, het parkoers en Remco Evenepoel. Wel prachtige koersen in hartje Ardennen met klims als De Wanne, Rosier en Haute Levée. Met name in dag 2 en 3 lag het tempo heel hoog. Van de 170 gestarte renners haalde 57 de finish, waaronder Victor en Niall.

Als je nu denkt dat het klaar was, niets daarvan. Het weekend hier opvolgend zat bijna weer het zelfde team in het Franse Bretagne. Voor de tweede maal stond WPGA aan de start van Ronde des Vallées. Ook hier weer mooie koersen. Victor en Owen reden beide een keer bij de eerste 10.

We zitten inmiddels, of misschien wel pas, op half augustus. Op 19 augustus was weer een koers in eigen land, de Klimcassic Valkenburg. De kleine Amstel Gold race met de Cauberg en aankomst op de Geulhemmerberg. Victor zat in de goede ontsnapping, maar had helaas slechte benen. In de finale gebeurde heel veel en op de laatste klim eigenlijk alles en vooral genoeg: Owen won. Een prestatie om trots op te zijn.

Zwitserland
Eind augustus reden Niall, Ruben en Enzo in combinatie met Cervelo de Zwitserse etappekoers GP Ruebliland. Een driedaagse met een individuele tijdrit. Kasie voor Enzo dus en inderdaad, ook hier ging hij weer met geel naar huis (foto).

Op 2 september, bij wijze van uitzondering, mee in deze nieuwsbrief, was de GP Philippe Gilbert Juniors. Een fraaie Ardennenkoers met als scherprechter o.a. de Côte de la Vecquée en twee maal de Côte de la Redoute, waar de tweede keer de finish lag. Met maar liefst drie renners bij de eerste 17 was het geen verrassing dat WPGA-De Amstel de beste ploeg was (foto onder).

nk jeugd

Enzo Leijnse
In deze wedstrijden relatief weinig deelname van Enzo Leijnse. Deed hij dan niets? Dat zeker niet. Enzo was o.a. mee op trainings- resp. selectiekamp met de Nederlandse Junioren selectie ter voorbereiding van het zware WK in Innsbruck. Op basis van zijn hele goede prestaties dit seizoen, zat het er al in, maar begin september is bekend gemaakt dat hij op het WK Innsbruck de dubbel rijdt; dinsdag 25 september de individuele tijdrit en donderdag 27 september de wegwedstrijd. En dat als eerstejaars Junior. We wensen Enzo heel veel succes!!

nk jeugdPodium met Enzo in Zwitserland

Afzien en strijd in de Franse Alpen

De laatste week van augustus vertrok een grote groep Amstelrenners naar Bourg d'Oisans om daar 6 dagen in en rondom het dal op het scherpst van de snede te koersen, de Amstel Alpenweek 2018 (AAW). Vlakke individuele tijdrit, groepsklimtijdrit, bergetappes, 'etappe voor de sprinters' en een heuse ploegentijdrit. Dagen vol met tactiek en hectiek, afzien, sterke prestaties en soms een hongerklop. Lees het verslag op de Amstelsite.

De AAW maakte ook indruk buiten de Amstelgelederen. Een welingelichte bron heeft een telefoongesprek onderschept tussen Tom Dumoulin (TD) en Chris Froome (CF).

TD: Hello?
CF: Tom? Is that you? Here’s Chris.
TD: Hi, everything all right?
CF: Sure, thank you, gained some weight; and how are you doing?
TD: Very well, looking for some Climbers though; do you have any ideas?
CF: Haha, sorry, but I do have something else you might be interested in.
TD: All ears.
CF: Well, you came in second this year, both in Giro and Tour.
TD: Rub it in...
CF: Haha, sorry! But what I was wondering about: would you be interested in taking this years first place in the giro and the third in the Tour? Instead of the two ‘next best places’.
TD: Kidding me? 
CF: Well, no. To continue: I would take giro’s second place and the first place in the Tour.
TD: What about Geraint?
CF: Ooh, he’s okay with it, podium is stil Unique for him; and Brailsford is, eeeh, Well ‘very’ Allright with it. And Geraints wife...
TD: What about her?
CF: Well let’s say the Thomas family  can expect some big money. But most important: Geraint recognize’s that in fact I was the stronger rider in the Tour. We did the math on our watts and stuff, and its clear...
TD: Crazy idea, but I’m beginning to understand...
CF: Well it’s very innovative, didn’t you pick up the AA or AAW - experience?
TD: AA? Is Wiggo in drinking-trouble again?
CF: Haha, two A’s and a Beer brand in a name, I understand the confusion. By the way: you could be right, Bradley was rather nervous about this fellow Beukenboom. 
TD: If you talk about watts, hè ‘s the man indeed.
CF: So in this Amstel Alpen Week, the jury decided to change the overall standing after the last stage. 
TD: ?????????
CF: Yes!! Because they were considered better riders, considering the whole week; and I think maybe also watts and stuff?! A bit crazy because they were minuts behind.
TD: Sounds like ‘the voice of Holland’. And what about, eeeh, the real nrs 2 and 3??
CF: Well, they came up with the idea!!
TD: Wat een trimmers!! Oeps, I mean: Unbelievable!
CF: They must really love these riders or their watts and stuff. I don’t know really, it hasn’t gone viral yet, the whole story.
TD: Whatever, back to business: What about the UCI, and Preud’Homme, and ....
CF: No worries: they really like that new standing, the UCI does what Preud’Homme says anyway, and you never know exactly what doctors prescription Geraint followed, and....
TD: Yes?
CF: If you keep up with your watts and stuff, Preud’Homme said, you will win next year’s Tour! 
TD: Great news Chris, I’m in.
CF: (...) Silence
TD: (...) Silence
CF: Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaa, got you Tom, Hahahahaha.
TD: Silence
TD: Ha...Ha..., how funny. Get back to you in Innsbruck.
​​

Dylan

Hoewel we ons niet voor kunnen stellen dat het iemand is ontgaan, kunnen we de twee indrukwekkende zeges die Dylan Goenewegen in de afgelopen Tour de France boekte niet onvermeld laten in deze nieuwsbrief.

Liet hij ons vorig jaar nog tot het allerlaatste moment hopen en in spanning zitten, dit jaar was het na een paar moeizame eerste dagen(‘slechte benen’) in etappe 7 én 8 raak. BAM!

Waar ging dat eindigen? Dat weten we ook allemaal: met een smakkerd op de kasseien in etappe 9 gevolgd door een paar dagen met een gekneusde knie worstelen om op tijd binnen te komen en uiteindelijk opgave in etappe 12.

We kijken nu al uit naar 2019: worden het er dan drie?

hitte in bladelFotografie ASO

Veldrijden

De ‘r’ van crrrossen en veldrrrijden is weer in de maand, dus er mag weer over deze eigenaardige tak van de wielersport en zijn al net zo eigenaardige beoefenaren gesproken en geschreven worden. Van diverse kanten is al geïnformeerd of en wanneer de trainingen bij de Ouderkerkerplas weer van start gaan.

Het streven is te beginnen op donderdag 27 september. Mocht dat niet lukken (de vergunning gaat officieel pas in op 1 oktober), dan wordt het een week later: 4 oktober. De einddatum is afhankelijk van de einddatum van de ACC, maar de vergunning eindigt sowieso op 31 december.

De indeling is in principe gelijk aan vorig jaar:
18.30 – 19.30 uur: Jeugd, 1e jaars Nieuwelingen (m/v) en beginners
19.30 – 21.00 uur: Wedstrijdtraining senioren (m/v) (vanaf 2e jrs Nieuwelingen (m/v))

Houd de website in de gaten met het actuele nieuws over de startdatum, de kosten en de aanmelding.

De wielrenner: Roel Gerritsen


nk jeugd
 
Leeftijd 40 jaar. Woont met vriendin Debbie in Amsterdam. Categorie Sportklasse/ Master40+.

Werk: op het moment iets met Ruimtelijke Ordening in de gemeente Hilversum. Wielrenner sinds 2005, lid van De Amstel sinds 2010 (met een vraagteken).

Had er in de voorbereiding op de Amstel Alpenweek heel wat voor over om op zijn streefgewicht te komen, maar werd daarvoor beloond met de prijs voor de eerste Master.

Dilemma: eten wat de pot schaft of ‘bezig zijn met je voeding’
De laatste drie weken voor de Alpenweek was het ‘bezig zijn met je voeding’, de rest van het jaar ben ik ‘bezig met wat de pot schaft’.

Beste rennersvoedsel

Gels!!

Ergste wieler-ervaring
De Marmotte een jaar of zes geleden. Te weinig getraind, te hard van start, te weinig gegeten en met 35 graden celcius l’Alpe d’Huez opdraaien. Tijdens die slotklim ben ik drie keer gestopt met wielrennen. Toch maar uitgereden.

Mooiste wieler-ervaring
De Oranjeronde van Amsterdam in 2010, mijn eerste overwinning. Met Mark Touwen reed ik rondenlang met een kleine voorsprong op het jagende peloton, om tot slot mijn medevluchter eraf te sprinten.

Eerste keer op de racefiets
Ergens in de Languedoc op een huurfietsje, op vakantie lang geleden. De oude norse fietsenmaker in het dorp dacht eerst dat ik Duitser was en een MTB wilde. Toen het om een Hollander bleek te gaan die een racefiets zocht klaarde zijn humeur volledig op.

Specialiteit
Klimmen!

Dilemma: Nog een keer de Oranjeronde op Sloten winnen of de Amstel Alpenweek winnen.
De Alpenweek, zeker als dat betekent dat ik Sander Boerkamp heb verslagen. Dan doe ik een week lang geen oog dicht vanwege de hysterische opwinding.

Favoriete fietswinkel
Cor Mantel aan de Hoofddorpweg. Daar ben ik al jaren kind aan huis.

Mooiste boek over wielrennen
Te midden der kampioenen’, van Joris van den Bergh.

Mooiste film over wielrennen
Le vélo de Ghislain Lambert

Beste muziek om mee te trainen
Het geluid van de wind en banden op het wegdek.

Mooiste trainingsgebied
Stellenbosch en omgeving (Zuid Afrika).

Ik koos voor De Amstel omdat
ik me daar het meest thuis voelde.

Ik voel mij wielrenner als
ik mijn wielrensokken met de hand was, zodat ze mooi blijven.

Favoriete Amstelrenner
Auke Broex. Ook boven omslagpunt niet te beroerd om goede raad te geven in de koers.

Dilemma: een betere wegrenner of een betere veldrijder worden
Een betere veldrijder. Er is niets leuker dan in de modder spelen.

Mooiste criteriumrondje
Ouderkerk aan de Amstel

Een keertje trainen met
Sven Nys

Onmiddellijk het peloton uit
Niemand. Dat is het mooie van het peloton, iedereen zit erin: goede en slechte renners, vorm of geen vorm, pakhazen, slepers en moraalridders. Het maakt niet uit.

Mijn trainingsrondje
Heen en terug naar Marken.

Mooiste klim
Donnadieu-La Louviere. Als ik die onder de 15 minuten rij, dan weet ik dat het in orde is.

Geheime trainingsvorm
Blokjes rijden langs het kanaal.

Mooiste clubparcours
De Peter Post-baan!

Wil altijd nog
Koersen in de Verenigde Staten.

Als ik twee dagen niet gefietst heb
Dan heb ik betere vorm zegt mijn trainer.

Als het regent
Dan rijd ik blokjes langs het kanaal.

Welke renner zou je (al dan niet virtueel) terug willen zien in het peloton?
Simon Polstra. De vermogens die hij uit zijn pezige body schudt zijn formidabel.

Droom
De Amstel Alpenweek winnen.

Copyright © |2018| |WTC De Amstel|*| All rights reserved
www.wtcdeamstel.net
Parcours WTC De Amstel · Startbaan 3a · 1185 XP, Amstelveen