Copy
View this email in your browser
NIEUWS VAN VISION AFRIKA – UPDATE UIT KAYAMANDI!
 
Beste allemaal, 
 
Met veel plezier sturen we jullie hierbij weer onze nieuwsbrief. HIER vind
je de link naar ons jaarverslag 2015. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat jullie met ons weer een mooie bijdrage hebben geleverd aan het werk van de Zuid-Afrikaanse organisatie. Veel dank daarvoor!

In deze nieuwsbrief laten we jullie graag weer kennismaken met een van onze stafleden. Deze keer is dat Nomahlubi, het liefste staflid van Vision AfriKa. Ook vertelt Noor, een Nederlandse vrijwilliger, over haar ervaringen in Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse organisatie heeft in hun jaarverslag alle bijzondere resultaten van afgelopen beschreven. Lees vooral meer over deze zaken die mede mogelijk zijn gemaakt door jullie betrokkenheid en donaties.

We hopen jullie allemaal op 27 mei a.s. te zien bij ons volgende evenement. Details over de invulling volgen zeer binnenkort, maar schrijf de datum alvast groot in je agenda. Tot dan!

Loes, Charles en Emma

europe@visionafrika.com

SAVE THE DATE - 27 mei a.s. Vision AfriKa Europe evenement

Vrijdag 27 mei organiseren wij het volgende Vision AfriKa Europe evenement. We nemen je die avond mee in een van de meest Afrikaanse gewoonten, je waant je even in Zuid-Afrika... Benieuwd?! Reserveer deze avond dan in je agenda en vraag zoveel mogelijk vrienden en familieleden dat ook te doen. Wij zien je graag de 27ste in Amsterdam. 

KENNISMAKEN MET NOMAHLUBI GXULUWE

In deze nieuwsbrief introduceren we graag Nomahlubi (52), die kort wat over haar achtergrond en dromen voor de toekomst vertelt!

Werk voor Vision AfriKa
Bij Vision AfriKa werk ik als community liaison officer. Dit is een nieuwe functie die ik zelf aan het vormgeven ben. Belangrijk is voor Vision AfriKa en voor mij dat de gemeenschap waarin de kinderen opgroeien, hun ouders en de kinderen zelf op een goede manier met elkaar samenwerken en communiceren. Door iedereen op de juiste manier te betrekken en informeren willen we een nog grotere impact maken. Ik ben start gegaan met het organiseren van ouderbijeenkomsten. De komende tijd ga ik verder invulling geven aan mijn nieuwe functie!
Ik heb een secretariële achtergrond en heb een opleiding op het gebied van office management gevolgd.
 
Wat is je droom voor Vision AfriKa?
Mijn droom voor Vision AfriKa is om een generatie van leerlingen te zien die -met behulp van de begeleiders van onze organisatie- hun volledig potentieel bereiken en hun dromen laten uitkomen. Ook streef ik er naar om de communicatie tussen de ouders, leraren, leerlingen en de vrijwilligers verder te stroomlijnen, en om de leerlingen die alle lessen bijwonen en goede cijfers halen meer te belonen en diegenen die er de kantjes vanaf lopen wat strenger aan te pakken.
 
Wat is het eerste dat je zou veranderen als je president van Zuid- Afrika was?
Ik zou me inzetten om de hoge criminaliteit in Zuid-Afrika aan te pakken en ervoor zorgen dat iedereen in vrede en rechtvaardigheid kan leven. Ook zou het mijn grote wens zijn dat er voor iedere Zuid-Afrikaan een baan is.

ERVARINGEN VAN NOOR BRUIJN

Dag allemaal, ik ben Noor, een Rotterdamse die al een tijdje in Amsterdam vertoeft maar de afgelopen 3 maanden in Stellenbosch leeft. Stellenbosch is het thuis van heel veel prachtige dingen en ook van de levendige township Kayamandi. Hoewel ik niet wereldvreemd ben, moet ik eerlijk bekennen dat ik wel moest wennen aan Kayamandi: 5 dagen in de week erheen rijden en zien in welke omstandigheden sommige mensen leven kan ontmoedigend zijn.. Maar, omdat mijn bestemming elke ochtend Vision AfriKa was, verlaat ik Kayamandi toch wel weer met een glimlach. 

De school is vol met gelukkige, liefdevolle en enthousiaste kinderen en dat geeft heel veel energie! Mijn Bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de UvA heb ik afgerond en ik begin in september aan mijn Master. Ietwat kennis over kinderen heb ik dus en mag daardoor ook wel zeggen dat Vision AfriKa een speciale plek is. Ten eerste is het onderwijs goed en effectief; de vooruitgang die sommige kinderen maken is heel duidelijk te zien. Ten tweede is er discipline en respect tegenover de leerkrachten en bovenal is er een hele grote liefde naar de kinderen toe. Zij staan werkelijk op nummer 1 bij Vision AfriKa en dat is heel gaaf om te zien. 

Ik heb de afgelopen tijd samen met de directeur van de school samen gewerkt, Mrs. Slabber, en geholpen les te geven in Grade 1 (6-7 jaar). Zij zet zich zo hard in voor de school en de kinderen, en je ziet hoeveel zij om hen geeft. Dat is een van de belangrijkste dingen die een kind nodig heeft en vooral een kind uit Kayamandi. Mrs. Slabber geeft al 25 jaar les en werkt met goed materiaal. Het budget is niet groot bij Vision Afrika, dus ze doet het beste met de middelen die ze heeft! We kopiëren leer- en werkboeken en Mrs. Slabber maakt zelf ook veel worksheets uit eigen ervaringen. De hoofdvaardigheden waar wij ons mee bezig houden in Grade 1 zijn lezen, schrijven en rekenen. Dit gebeurt allemaal in het Engels. Aan Lifeskills en Hygiene wordt ook veel aandacht besteed. Verder hebben ze 1 uur op de dag IsiKhosa les, wat voor de meeste kinderen hun moedertaal is. 

Ook is er op Vision AfriKa een crèche, een aftercare en een high school programme. In de crèche worden de kinderen goed klaargestoomd voor de lagere school, op een leuke en speelse manier. In de aftercare worden de kinderen voorzien van huiswerk als ze die van school zelf niet krijgen, er wordt voorgelezen en levensvaardigheden worden besproken. In het high school programme worden bepaalde vaardigheden geoefend en wordt er vooral veel gepraat met leerlingen aan de hand van voorbeelden en theorieën. 

Zoals jullie wel kunnen lezen ben ik erg enthousiast over Vision AfriKa. Het is een school om trots op te zijn. Ik heb veel geleerd van de staf en de kinderen. Een van de grootste leerpunten is het hebben van geduld, want dat heb je zeker nodig in Zuid-Afrika. In Nederland is het trouwens ook niet een slechte eigenschap :). De liefde en waardering die ik heb gekregen van de mensen -en vooral van de kinderen- van Vision AfriKa zal ik nooit vergeten. Het is een hele happy plek, waar je in Afrika soms goed naar moet zoeken. 
JAARBERICHT VISION AFRIKA ZUID-AFRIKA
In Zuid-Afrika zijn uiteraard ook de balansen opgemaakt en is gereflecteerd op afgelopen jaar. Uiteraard zijn er nog volop uitdagingen waar de kinderen en Vision AfriKa elke dag mee te maken hebben, maar er zijn ook veel mooie en hoopgevende resultaten behaald: 90% van de Grade 12 leerlingen (de eindexamenkandidaten) zijn geslaagd en komen zo in aanmerking voor de universiteit!
Lees HIER hun jaarverslag 2015.
118A Masithandane Street, Kayamandi, Stellenbosch, 7600
South Africa